FiiO EM5 earbud fülhallgató teszt

2020. november 23., hétfő, 12:05

FiiO audio hifi fülhallgató FiiO fülhallgató hifi fülhallgató earbud fülhallgató fülhallgató teszt FiiO earbud fülhallgató FiiO fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt earbud fülhallgató teszt

A FiiO folyamatosan jelenteti meg átdolgozott, vagy teljesen új fülhallgató típusait. A megbízható, biztonságos útról most letérve valami egyedit és formabontót alkottak. Jelen tesztalanyunk az EM5 earbud fülhallgató.

FiiO EM5 fülhallgatóFiiO EM5 fülhallgatóFiiO EM5 fülhallgatóFiiO EM5 fülhallgatóFiiO EM5 fülhallgatóFiiO EM5 fülhallgatóFiiO EM5 fülhallgatóFiiO EM5 fülhallgatóFiiO EM5 fülhallgatóFiiO EM5 fülhallgatóFiiO EM5 fülhallgató kábelFiiO EM5 fülhallgató hangszóróFiiO EM5 fülhallgatóFiiO EM5 fülhallgatóFiiO EM5 fülhallgató tartozékokFiiO EM5 fülhallgatóFiiO EM5 fülhallgatóAIWA HP-V99 fülhallgató

Küllem

Az elsőre jellegtelen csomagolást kinyitva előkerülnek a szépen rendezett kiegészítők és maga a fülhallgató. A FiiO EM5 orvosi minősítésű, bőrbarát gyantából készült háza elegáns, kékes füstszínben pompázik. Ehhez csatlakozik fixen a nagytisztaságú, sterling ezüst anyagú fonott kábel, mely cserélhető csatlakozókkal van ellátva. Így ízlés szerint használhatjuk a hagyományos 3,5 mm-es, a szimmetrikus 2,5 mm-es és a szintén szimmetrikus, 4,4 mm-es Pentaconn csatlakozókat is. A csomagban található három, szintén 3D nyomtatott doboz, melyben a fülhallgatóra illeszkedő szivacs sapkák rejtőznek. Legvégül egy elegáns, bőrbevonatú tároló doboz is a csomag része.

FiiO EM5 fülhallgató

Technológia

A FiiO EM5 története 2017-ben kezdődött. Néhány lelkes zenerajongó és a FiiO kísérletezésre fogékony mérnökeinek közös projektjeként indult. A cél, az AIWA 1990-ben, az első hordozható lejátszójuk, a TP-S30 megjelenésének 10 éves jubileumára kiadott V99 earbud fülhallgatója előtti tisztelgés, annak a kvalitásait átültetni egy modern technológiával készült fülhallgatóba. Csak hogy kapjunk némi betekintést az AIWA V99 világába, egy erősen használt modell ára jelenleg kb. 1000 dollár, egy gyári, bontatlan csomagolású példányért akár 4000 dollárt is elkérnek.

AIWA HP-V99 fülhallgató

AIWA HP-V99

A FiiO mérnökeit az az elgondolás vezérelte, hogy egy szinte feledésbe merült technológia képes-e megfelelni a mai kor elvárásainak és nyújthat-e olyan hallgatási élményt, mint a mostanság nagy népszerűségnek örvendő in-ear fülhallgatók. Az EM5 első tervei megegyeztek az AIWA V99-nél alkalmazott nyitott kialakítással és a két rezonátor csővel. Az AIWA forradalmi elgondolása az volt, hogy a basszreflex hangsugárzókhoz hasonlóan két hangolt csővel növelik a mélytartományát. A probléma ott adódott, hogy nagyon magas gyártási költséggel kellene számolni akkor, ha öntött fémből akarják elkészíteni a házát. Ebben az időszakban kezdett a FiiO kísérletezni a 3D nyomtatási technológiával, ami később a HEYGEARS céggel együttműködve olyan sikeres modelleket eredményezett, mint az FA7, FA1 és az FA9. A végleges terv így 4. generációs 3D nyomtatási technológiával készült ház lett, két darab, akusztikusan illesztett rezonátorcsővel. Hangszóróból egy darab dinamikus került bele, itt a legkorszerűbb, berillium bevonatú membránnal érték el a kívánt hatást. Előnye, hogy rendkívül nagy intenzitással rendelkezik, így szélesebb frekvencia-átvitelt és kisebb torzítást valósíthattak meg.

A hagyományos nyitott fülhallgatók eltűnésének legfőbb oka a Walkman hanyatlása. A magnószalagok alacsony SNR (jel/zaj viszony) és keskeny frekvencia-tartománya jó a nyitott fülhallgatók számára. De az in-ear monitorok esetében zavaró lenne hallani a magas zajszintet. Ráadásul az IEM-ek széles frekvencia-átvitele nem képes optimálisan működni szalagos eszközökhöz való használat esetén.

FiiO EM5 fülhallgató

A kábel kialakítás is a hangminőség optimalizálása céljából született meg. Az ENIGMAcoustics LOTOO Dharma D200-hoz hasonlóan, itt is maga a kábel szerves része az optimális hangminőség elérésének. Ha cserélhetőt alkalmaztak volna, ahány kábel, annyiféle karakter és annyiféle hatás lett volna a hangminőségre. Hosszadalmas hallgatási folyamat végén a nagy tisztaságú sterling ezüstből készült kábelre esett a választás. Így a FiiO inkább a Jack csatlakozó cseréjével teremtette meg az univerzális használat lehetőségét.

FiiO EM5 fülhallgató kábel

Használat közben

Nem véletlenül tartott három évig az EM5 tervezése és tesztelése. Behelyezve a fülbe, az illeszkedés tökéletes és hála a gondos tervezésnek optimálisan ül a külső fülben. A háromféle választható szivacs amellett, hogy kis mértékben módosítja a hangkaraktert, megfelelő tömítést is nyújt, így csökkentve a külső zajokat. A kábel puha, és a használat közben minimális a súlya, így nem "rángatja" a fülhallgatót intenzívebb mozgás közben. Viselete nagyon kényelmes, szinte megváltás azoknak, akik idegenkednek az in-ear kialakítástól, vagy érzékeny hallójárattal rendelkeznek. Nincs bedugult fül érzés, a zenehallgatás így sokkal természetesebb, közel áll a hangsugárzókon történő zenehallgatáshoz.

FiiO EM5 fülhallgató

Hangminőség

Az alapos bejáratást követően az EM5 fülhallgatót a FiiO X7 Mark II lejátszóval és AM3D THX AAA erősítő modullal próbáltuk ki. Meghallgattuk a hagyományos, 3,5 mm-es csatlakozóval és a jobb hangminőséget ígérő, 4,4 mm-es Pentaconn csatlakozóval is.

FiiO EM5 fülhallgató

Az első megszólaláskor szembetűnő volt a nyugodt, kiegyensúlyozott karakter. A zene nem a fejben szólalt meg, hanem hasonlóan a hangsugárzós zenehallgatáshoz, kissé távolabb. Nem volt az a határozott jobb-bal oldal, inkább egy széles színpadot hallottunk magunk előtt.

FiiO EM5 fülhallgató

Melody Gardot - Sunset In The Blue nemrég megjelent lemezét hallgatva feltűnt az énekhang rendkívüli tisztasága. Sziszegésmentes, szépen artikulált hangok szólaltak meg. A mély- és a magastartomány kellő energiával, de nem tolakodóan voltak jelen.

Philippe Chrétien - Noir lemezén az előadó szaxofon játékát kellő energiával és testességgel ábrázolta az EM5. Itt volt érezhető leginkább a rezonátorcső jótékony hatása a mélytartományra. Rétegenként felépülő, kellő mennyiségű basszust hallottunk.

Orlando 'Cachaito' López kubai basszusgitáros remek latin jazz hangulatot teremtett. A hagyományos 3,5 mm-es Jack csatlakozóról 4,4 mm-es szimmetrikusra váltva nőtt a jelenlétérzet, jobban szétváltak a hangszerek. Ami szembetűnő volt, hogy a fülhallgató lényegesen jobban érezte magát egy nagyteljesítményű lejátszóra vagy erősítőre kötve. A FiiO X7 Mark II THX AAA erősítő modulja 3,5 mm-es kimeneten 150 mW, míg a szimmetrikus kimeneten 510 mW teljesítményt ad le 32 ohmon. Így a szimmetrikus kimeneten hallgatva sokkal elevenebb, élettelibb volt az előadás. Kellett egy hangerőszint, ami fölött elkezdett "élni" a fülhallgató.

FiiO EM5 fülhallgató

Összegezve a hallottakat, a FiiO EM5 egy zseniálisan megtervezett fülhallgató, elsősorban a nyugodt előadást kedvelők kedvence lehet. Mindazt, amit tud, csak úgy lehet érzékeltetni, ha valaki személyesen kipróbálja és megbizonyosodik arról, hogy mire képes ma egy hagyományos fülhallgató.

FiiO EM5 fülhallgató

Végszó

A FiiO az EM5 fülhallgatóval bebizonyította, hogy a több évnyi kísérletezés és új technológiák keresése meghozta a gyümölcsét. Egy olyan "elcsépelt" kategóriából, mint a hagyományos, angolul earbud is képesek voltak kihozni a maximumot. Furcsa az alakja? Igen. Magas az ára? Igen. Jó tudni, hogy az EM5 nem tucattermék, nem fogunk vele találkozni mindenféle akciós oldalakon. Egy kísérlet és egy koncepció végterméke. Bebizonyítva, hogy ha kellő mérnöki tudás társul a korszerű technológiával és a minőségre való törekvéssel, remek dolgok születhetnek. Kinek ajánlott? Szigorúan azoknak, akik értékelik a mérnöki munkát és a precíz kivitelezést, na és persze akit nem riaszt el a relatíve magas ár.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.