FiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

2020. január 3., péntek, 06:25

FiiO audio hifi fejhallgató Bluetooth fejhallgató FiiO fejhallgató zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt FiiO fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt aktív zajzáras fejhallgató zajzáras Bluetooth fejhallgató

A FiiO, mint a jó ár/érték arányú hordozható zenelejátszók és erősítők gyártója, 2007-es indulása óta számos remek eszközzel örvendeztette meg a zenerajongókat. Elérkezettnek látták az időt, hogy elkészítsék a szerintük tökéletes vezetékmentes fejhallgatót, ami hűen tükrözi a FiiO filozófiáját.

FiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárnaFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató hangszóróFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató CSR8675 Bluetooth chipFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóFiiO EH3NC AppFiiO EH3NC App

Küllem

A FiiO-ra jellemző tetszetős csomagolást kibontva egy robusztus, kicsit műanyag hatású fejhallgatót találunk egy szép és praktikus kemény tokban. A méretét tekintve a nagyméretű, fülre illeszkedő típusok közé tartozik. A szállításhoz összecsukható kivitelt strapabíró, fém mechanizmus teszi lehetővé.

FiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

A csomag tartalma egy 3,5 mm-es kábel és egy kellően hosszú USB-C töltő- és adatkábel. A szürke-fekete színvilágot csak a zsanéroknál található króm betét töri meg, ami büszkén hirdeti egyik oldalról a márkát, a másik oldalról a Hi-Res Audio vezetékes és vezeték nélküli minősítést.

FiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A kagylók borítása kevlár hatású fényes műanyag, ez hivatott jelezni a fejhallgató prémium jellegét, valamint itt található az NFC érzékelő a gyors kapcsolódáshoz. A jobb oldali kagylón található az összes kezelőgomb, a bekapcsoló, az ANC zajszűrő aktiváló gomb és a hármas multifunkciós/hangerő gombok is. Ugyancsak ezen található a 3,5 mm-es fejhallgató Jack aljzat a vezetékes hallgatáshoz. A töltés USB-C kábellel történik, amit a bal oldali kagylóba tudunk bedugni.

FiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Beüzemelés

A beüzemelés némi figyelmet igényel, mivel a FiiO sajátos megoldást használ a lejátszóval történő párosításhoz. Maga a Power gomb csak a be- és kikapcsolásáért felel, ám a megszokott megoldástól eltérően a párosítási funkció ezzel nem aktiválható. A párosításhoz a hármas tagolású gombcsoport középsőjét (multi) folyamatosan nyomva tartva érjük el a funkciót (az első bekapcsoláskor párosítási módban van a füles, és később akár NFC érintéssel is bekapcsolható a fejhallgató, és a korábban párosított eszközökkel gond nélkül újrakapcsolódik az EH3NC). A kapcsolódás gyors, a Bluetooth kapcsolat stabil, zavarmentes.

FiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Ha telefonunkra telepítjük a FiiO Music alkalmazást, ezen belül lehetőségünk van a fejhallgató beállítására, valamint a különböző kodekek és hangzásképek aktiválására. Kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet, így akár az LDAC-ot is használhatjuk, ami a legjobb vezetékmentes jelátvitelt garantálja. A televízió hallgatáshoz érdemes az aptX LL (Low Latency) késleltetés-mentes kapcsolatot választani, így nincs csúszás a hang és a kép között. Telefonos környezetben természetesen az Android 8.0 fölötti rendszerek teszik lehetővé a kodekek szabad kiválasztását, akinek ettől régebbi a telefonja az használhatja az SBC átvitelt, valamint iOS környezetben az AAC kodeket. A fejhallgató töltése az USB-C kábellel egyszerű és gyors, de a nagy kapacitású akkumulátor teljes feltöltéséhez 3 óra szükséges.

FiiO EH3NC App

Használat közben

Az első ránézésre robusztus és relatíve nagyméretű fejhallgató meglepő módon roppant kényelmes viselet, köszönhető ez a kis súlynak és a masszív vázszerkezetnek. A puha fejpárnák jól illeszkednek és hatékonyan szűrik ki a külső zajokat. Sajátos tulajdonság, hogy a fejhallgatót igazgatva a párnák hangosan szuszognak. Akit ez esetleg zavar, az a későbbiekben vásárolhat hozzá egy kicsit keményebb, textil bevonatos fülpárnát. Normál otthoni zenehallgatásnál a párnák zajszigetelése tökéletes, de közlekedés közben, utazás alatt vagy váróteremben érdemes bekapcsolni az aktív zajszűrőt, mely ugyan megváltoztatja a hangzást, de hatékonyan kiszűri a külső zajokat.

FiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató fejpárna

A vezeték nélküli módon kívül lehetőségünk van hagyományos, vezetékesként is használni az EH3NC-t, ilyenkor a tartozék kábellel csatlakozhatunk lejátszónkhoz. Aki utazás során szeret laptopról filmet nézni, az akár a tartozék USB kábellel is csatlakoztathatja hozzá a fejhallgatót, ilyenkor a utóbbi DAC-ja végzi a jelfeldolgozást, esetlegesen jobb minőséget garantálva.

FiiO EH3NC App

Hangminőség

Kíváncsian fogtunk bele a meghallgatásba, vajon a FiiO első fejhallgatója milyen célcsoportot céloz meg a megszólalásával.

A teszt két részből állt, először a Bluetooth kapcsolattal elérhető hangminőséget teszteltük, aztán kipróbáltuk hagyományos, vezetékesként és legvégül USB kábellel is.

FiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A tesztkészülékünk Bluetooth módban a Samsung Galaxy sorozatú okostelefonja, vezetékes módban a még mindig nálunk vendégeskedő FiiO M11 Pro lejátszó. USB kábellel a laptopunkra csatlakoztattuk a fejhallgatót.

A zenei anyag a következő volt:

Coldplay - Everyday Life 2019 TIDAL Master

Sara Gazarek - Yours 2005 TIDAL

Cirque Du Soleil - Alegríja 2019 Remastered TIDAL Master

Betamax - Archaic Science 2017 FLAC/TIDAL

FiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A telefonon keresztül streamelt zene elsőre tetszetősen, kellő dinamikával szólalt meg, bár a kezdő SBC kodek "jótékony hatásának" köszönhetően a magashangok nem jelentek meg tökéletesen és a bonyolultabb, többhangszeres zenénél kicsit összeborult a hangkép. Javult a helyzet aptX kodekre váltva, vékonyabb lett a zenekar előtti függöny, valamint megjelentek a hangszerek irányai is. A mélytartomány hangsúlyos, szép, élénk középtartománnyal és még mindig visszafogott magashangokkal.

FiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató CSR8675 Bluetooth chip

A legjobb hangminőséget garantáló LDAC kodekkel tovább javult a helyzet, már volt mélysége a színpadnak, Sara Gazarek lelkesebben énekelte a Blackbird című számot. Cirque Du Soleil albumán a finom megoldásokkal újrakevert zenei anyag kissé unalmas és szürke volt még az LDAC-kal is.

FiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A tapasztaltak után kipróbáltuk a hagyományos, vezetékes módot az elektronika kikapcsolt állapotában. A FiiO M11 Pro nagy dinamikával és energiával szólaltatta meg a Betamax felvételeit, ez volt az eddigi legjobb hangminőség. Itt már nem hiányoztak a csilingelő magashangok és helyreállt a színpadkép is.

USB kábellel hallgatva ugyanazok a hangzásbeli sajátosságok jelentkeztek, mint a Bluetooth kapcsolaton keresztül, így megállapítottuk, hogy ez nem javít a hangminőségen, inkább az akkumulátor kímélése céljából érdemes használni.

FiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az aktív zajszűrő használata hasznos, megfelelően csillapítja a külső zajt, de rányomja a bélyegét a hangzásra is. Léteznek kifinomult, intelligens zajszűrő rendszerek, de a FiiO az általánosan elterjedt fázis kioltás elvét használja. A beépített külső mikrofonok mérik a zaj szintjét, majd egy ellenfázisban gerjesztett ugyanolyan zajjal kioltják azt. A rendszer nem vizsgálja a zene és a zaj viszonyát, ezért emelkedik a középtartomány és az egész felvétel veszít a fényéből.

FiiO EH3NC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A FiiO EH3NC egy igazán bőséges szolgáltatással ellátott, "fogyasztóbarát" karakterű fejhallgató. Rengeteg szolgáltatással szólítja meg a potenciális célcsoportot, azokat, akik inkább a vezeték nélküli kényelmet választják a zenei kifinomultság helyett. Ez az igazi erőssége és az összes kodek támogatása. A könnyű súlynak köszönhetően viselése kényelmes, az aktív zajszűrés hatékony. Az 50 órás zenehallgatási és az 1000 órás készenléti idő gondtalan használatot tesz lehetővé, nem kell félnünk fejhallgatónk hirtelen lemerülésétől. A FiiO Music alkalmazás telepítésével maximálisan személyre szabhatjuk az EH3NC-t, kezdve a LED világítástól egészen a hangzás beállításáig az EQ segítségével.

A hangkaraktere nem éri el egy hasonló árú vezetékes fejhallgató szintjét, a tapasztalt hiányosságok mind a Bluetooth kapcsolat sajátosságából adódnak, de ez nem a FiiO-ra jellemző, ettől "szenved" szinte az összes ilyen fejhallgató. Zenei stílusok között kicsit válogatós, leginkább az elektronikus zene az, ami igazán fekszik neki, erre utalnak az EQ gyárilag rögzített hangzásképei is, mivel hiányoznak a Classics és a Jazz beállítások. Ezektől eltekintve az EH3NC egy remek fejhallgató mindazoknak, akik elsősorban mobiltelefonról hallgatnak leginkább elektronikus zenét és fontos számukra a vezeték nélküli kényelem.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.