FiiO E06 Fujiyama fejhallgató erősítő teszt

Egyre divatosabb

2014. december 20., szombat, 18:15

FiiO E06 audio hifi FiiO E06 FiiO erősítő fejhallgató erősítő FiiO fejhallgató erősítő mobil fejhallgató erősítő fejhallgató erősítő teszt FiiO erősítő teszt

Szeretsz telefonról, vagy apró lejátszóról zenét hallgatni és érzed, hogy az apró szerkezet nem elég a ügyes és erős? A FiiO egy egészen apró és olcsó eszköz, amivel jobban szól majd a telefonról hallgatott zene, akár nagyobb fejhallgatóval is!

A telefonok és hordozható médialejátszók túlnyomó többségét apró fülhallgatók meghajtására tervezik. Ne legyenek illúzióink! Még ha jó is a beépített hang chip, annak a kimenő teljesítménye limitált, hogy ne süketüljenek meg a telhetetlenebb gyerekek, amikor a gyárilag mellékelt fülhallgatón maximumra hangosítva hallgatják az épp legnépszerűbb DJ neve alatt futó MP3 hanganyagot. Ez persze teljesen logikus. Ha mi gyártanánk telefont, alighanem mi is így tennénk. Elvégre, ha a tinédzser már most megsüketül, akkor felnőtt korában biztosan nem fog tőlünk házimozit venni. Szóval a telefonok hangja alapból erősen korlátozott!

No de ne adjuk fel a reményt! Igenis lehetséges a telefonon zenét hallgatni! Elég megnézni a tesztelésükkel foglalkozó oldalakon a mérési eredményeket, és azt láthatjuk, hogy a készülékek többsége egészen szépen teljesít. Legalábbis addig, amíg fejhallgató nem lesz bedugva. Ez persze igencsak hülyén hangzik, de igaz, mivel a fej- és fülhallgatók nem passzív ellenállások, hanem olyan eszközök, amik kölcsönhatásban vannak a telefonba szerelt apró erősítővel. Így lesz az elméletben jó hangból a gyakorlatban középszerű vagy, még olyan sem.

No de mi van akkor, amikor egy kicsit jobb minőségre vágyunk és ennek reményében még egy jobb fejhallgatót is veszünk?

Ha vezetékes megoldást szeretnénk, akkor egy külső erősítővel javíthatunk a hang minőségén. Ez egyrészt nagyobb teljesítmény leadására lesz képes, így jobban megbirkózik majd a nehezebben hajtható fejhallgatókkal. Másrészt pedig egy ilyen erősítő közelebb áll ahhoz az ideális impedanciához, amivel mérve a telefon apró elektronikája képes lenne saját tudásának legjobbját nyújtani. Igen! Ez az az eset, amikor egy újabb elektronika közbeiktatása elméletben még javíthat is a minőségen!

A FiiO

A fejhallgató erősítők világában ma még a józan ész az úr, és az egyik legolcsóbb modell ára alig haladja meg a legolcsóbb fejhallgatókét! A FiiO E06 egyszerű küllemét a formatervezésnek csak minimális nyomai díszítik. A négyzet alapformájú szerkezet egyik sarkában egy apró akasztó van, amibe kis műanyag csiptetőt is helyezhetünk. Ebből a gyártó mindjárt kettőt is ad, ami egyszerre kedves és aggasztó. Vajon el fog törni, és ezért kell a pótlás?

FiiO E06 Fujiyama mobil fejhallgató erősítő

A készülék egyik oldalán a hangerő egyszerű gombját találjuk. A másik oldalon egy többfunkciós tolókapcsoló van, amivel ki- és bekapcsolhatjuk és véletlen gombnyomás ellen rögzíthetjük a készüléket. Illetve ennek a gombnak van egy rejtett funkciója is, mégpedig a hangszínszabályozás.

A pici szerkezeten a gyártó két LED-es visszajelzést rejtett el. Az egyik az akasztó belső oldalán van eldugva. A fényét leginkább a kis háromszögletű akasztó krómozásán láthatjuk megcsillanni. A másik jelzőfény a hátlapon, egy furat mögött lapul és a hangszínszabályzó működéséről tájékoztat.

FiiO E06 Fujiyama mobil fejhallgató erősítő

A készülék csatlakozásai is a minimálisan szükségesre korlátozódnak. Találunk benne egy 3,5-ös Jack bemenetet, egy fejhallgató kimenetet és egy mini USB aljzatot a töltéshez. A beépített akkumulátor elméletileg 10 óra üzemre képes, ami a tesztünk idején, egy egész éjszakás járatás után, hiteles adatnak tűnik.

A legfontosabb adat azonban az erősítő teljesítménye, ami 16 Ohm impedancia mellett 150 mW, 300 ohmon pedig 16 mW. Ez ilyen áron korrekt ajánlat, bár ha többet szeretnénk, akkor az E06 árának háromszorosáért vehetünk E07-est ami egyebek között DAC funkcióval is rendelkezik és már 36 mW-ot ad 300 Ohm mellett. Itt mindjárt meg is jegyeznénk, hogy a FiiO árai nem csak jók, de az egyes típusok közötti árkülönbségek is racionálisak.

Testközelből

A teszt első élménye mindig a kicsomagolás és ezen a téren a legolcsóbb FiiO korrekt, de nem különleges. Persze ilyen árak mellett mi sem szeretnénk, ha a csomagolásra verné el azt a kevéske pénzt a gyártó. Jó ez így! Hasonló a helyzet a készülék egyszerű műanyag burkolatával és a gombokkal. A csomagban találunk egy USB kábelt a készülék feltöltéséhez és 3,5 mm-es összekötőt. Ez utóbbi annyira egyszerű, hogy mi mindenképpen javasolnánk a cseréjét, valamilyen jobb darabra! Nem kell mindjárt megvenni a legdrágább Nordost vagy ADL kábelt az olcsó erősítőhöz, de legalább a KáCsa Audio egyik olcsóbb drótját megérdemli a szerkezet!

FiiO E06 Fujiyama mobil fejhallgató erősítő

Filléres tuning, vagy komoly minőségi javulás?

Az első meghallgatás alkalmával gyorsan ellenőriztük az amúgy roppant egyszerű hangszínszabályozás hatását. Az EQ1 program, amit a hátlapi LED piros fénnyel jelez, a mélytartományt felső régióját erősíti. Hatására a basszus keményebb lesz, de a közepek kicsit rendezetlenebbnek tűnnek. A második hangszín mód a magasak és a mélyek viselkedését is megváltoztatja, tipikus mini hifis hangzást adva a szerkezetnek. Ez alighanem az olcsóbb fejhallgatót használóknak lesz nagy kedvence. A harmadik üzemmód valójában nem is igazi hangszín szabályozás, hanem a vonalbemenetről tápláláshoz való üzemmód, ami 3 dB-lel csökkenti a jelszintet. Komolyabb hangchippel rendelkező telefon esetében, mint amilyen az iPhone vagy a Samsung Galaxy S3/S4/S5 is, ez az üzemmód egy kicsit pontosabbnak is tűnik.

FiiO E06 Fujiyama mobil fejhallgató erősítő

A tesztek alatt több fejhallgatóval és lejátszóval is kipróbáltuk, de a legtöbb és leginkább érdekes tapasztalatot egy Samsung Galaxy S4 telefonnal és a Sennheiser HD 600 fejhallgatóval kaptuk, aminek 300 Ohm impedanciája már túl nagy kihívás a legtöbb telefon számára.

Tracy Chapman Fast Car című dala a FiiO E6-on keresztül testesebb basszust és teresebb gitárt hozott. A játék egésze könnyedebb és lendületesebb lett. A Lana Del Rey által előadott Video Games is szebb és testesebb, viszont az ?sz?-ek erősebben susognak. Ráadásul, mintha megjelenne egy alig hallható magasságú, sípoló hang is a zenében. A Supermax -féle Love Machine nem bírja pontosan megtartani a mélyeket. Bele-bele torzít egy cseppet, legalábbis maximumra hangosítva. A basszus ennek ellenére meggyőzőbb, mint a csupasz S4-essel. A Miike Snow felvételei alatt a közepek egy kicsit elszaladnak, de az összhatás így is tetszetősebb volt FiiO-val mint nélküle.

A nehezebb próbatételek közül Dave Brubeck ? Vento Fresco-ja tette nyilvánvalóvá, hogy hol vannak a kis erősítő korlátai. Hiába lett testesebb a hang, ha pusztán a Samsung S4-essel hallgatva jobban elvarázsol a zene.

A Dire Straits ? You and Your Friend alatt ismét hallani kisebb torzításokat, de a hang összességében így is tetszetősebb. A testesség sokat számít a szubjektív zeneélményben! A Nine Inch Nails-féle Hurt alatt a térérzet tágas, de a zongora karcsúra sikerült. Közben a gitár és a háttérzaj elegye ismét magával hoz valami furcsa, magastartományba tolódott zajt. A dobok azonban kellemesen meglepnek és nagyjából meg is nyerik a füleinket. A 80-as évek, még dinamikai kompressziótól kevésbé sújtott popzenei dalai, mint amilyenek az Everything but the Girl, vagy a Talk Talk felvételei, kimondottan sokat nyernek a kis erősítővel. A Toto-féle Africa elsőre remek, később azonban feltűnik, hogy nincsen igazán kiegyensúlyozva az összkép. Gyorsan összevetve a FiiO Alpennel, az sokkal kiegyensúlyozottabb. Visszatérve a mai kor felvételeihez, jött a Daft Punk és a Doing it Right, amiben a mélyek nem lettek kiemelkedően erősek - bár ebben a HD 600-nak is szerepe volt - de a skálázás bőven elfogadható, főleg ilyen áron! Ezek után jött még Tony Bennett & Amy Winehouse ? Body & Soul, amihez kapunk egyfajta testességet és olyan magasakat, amik nem voltak igazán a helyükön. A teszt végéhez közelítve még Lana Del Rey ? Ride című dala emelkedett ki a sorból. Ez elsősorban olcsóbb telefonnal és nyersebb hangzású fejhallgatóval vált élvezetessé.

A teszt közben többször is kipróbáltuk a FiiO elektronikájával a kis v-JAYS fejhallgatót is, de az olyan érzékeny és könnyen hajtható volt, hogy vele alig éreztük előnyét a kiegészítő erősítőnek. Leginkább a mélyek testesedése tűnt fel és ezzel együtt a hang egyensúlyának felborulása. Hasonlóan feleslegesnek éreztük a kis erősítő használatát a telefonokhoz mellékelt, hallójáratba illeszkedő fülhallgatókkal. Ráadásul ezeknek a mikrofon és távirányító funkciója is használhatatlanná válik, ha közbeiktatunk egy erősítőt.

Ítélet

Ne legyenek illúzióink! Ennyi pénzből nem lehet a világot megváltani! Amit kapunk, az egy nagyon becsületes kis mankó, nagyobb fejhallgatók meghajtására alkalmatlan telefonokhoz. Egy olyan segédeszköz, amit mi még kétszer ennyiért is tisztességes ajánlatnak éreznénk.

Tény, hogy a kivitel egyszerű, a gombok nem túl kifinomultak, a mellékelt kábeleket pedig érdemes hamar jobbra cserélni. Maga az erősítő azonban pontosan azt teszi, amire szükségünk van. Ezért aztán nem szabad leragadni a külsőségeken, mert a zene sok esetben tényleg sokkal élvezetesebbé válik a FiiO Fujiyama által!

Mire jó? Laptop, tablet vagy telefon és közepes vagy nagyobb impedanciájú fejhallgató közé érdemes beilleszteni a FiiO E06-ot. A nagyobb erősítővel járó előnyök sokaságát élvezhetjük, remek áron.

Mire nem való? Felsőkategóriás fejhallgatók és telefonok közé érdemesebb komolyabb erősítőt venni! Ha másra is áldozunk, ezen se spóroljunk! Könnyen meghajtható fülhallgató és felsőkategóriás telefon közé is felesleges, mivel ilyenkor az erő többlet nem hasznosul. A jel útjába helyezett analóg elektronika által a hanghoz adott zajok és torzítások miatt pedig könnyen lehet, hogy jobb hangok kapunk FiiO nélkül, mint vele együtt!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.