FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő és DAC teszt

2020. május 29., péntek, 11:50

FiiO audio hifi erősítő fejhallgató hifi erősítő fejhallgató erősítő FiiO erősítő erősítő teszt FiiO teszt FiiO fejhallgató erősítő fejhallgató erősítő teszt FiiO erősítő teszt FiiO fejhallgató erősítő teszt

A FiiO továbbra is folytatja a számunkra néha érthetetlen termékpaletta frissítést. A remek szolgáltatásokkal ellátott BTR3 vezetékmentes fejhallgató erősítőjüket is elérte a "jobbítási szándék". A BTR3K néven megjelent ráncfelvarrott modell már Bluetooth 5 kapcsolatot és szimmetrikus jelfeldolgozást ígér.

Küllem

Felületes szemlélő számára a FiiO BTR3K ugyanaz a szimpatikus kis eszköz, mint az elődje: fényes fekete kocka lekerekített élekkel. A valóság kicsit technokratább: alumínium váz, elől-hátul üvegborítással, az előlapon világító FiiO felirattal, ami az aktuális dekódolás szerint változtatja a színét. Ami küllemre megkülönbözteti elődjétől, az a hátlapi csipesz hiánya és a két darab fülhallgató csatlakozó. Hagyományos 3,5 mm-es és egy szimmetrikus 2,5 mm-es aljzat kapott helyet a tetején.

FiiO BTR3K és BTR3 Bluetooth fejhallgató erősítők

Alul maradt az USB-C csatlakozó, amivel tölthetjük a BTR3K-t vagy csatlakoztathatjuk számítógéphez, tablethez, okostelefonhoz az USB DAC funkció használatához. Oldalt helyezkednek el a kezelőszervek, legfelül a bekapcsoló gomb, alatta a mikrofon nyílás, majd a multifunkciós, végül a hangerő állítására szolgáló gomb.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

A csomag a FiiO-ra jellemző ízléses fehér doboz, minden hasznos információval ellátva. A beltartalom ennek ellenére eléggé szegényes, egy csiptetős tokon kívül csak egy USB-A - USB-C rövidke kábelt kapunk (az eszköz töltésére, vagy teljes méretű USB aljzattal rendelkező forrás csatlakoztatására) és egy vékony nyakpántot, ha nyakba akasztva szeretnénk viselni a BTR3K-t. A nagyobb akkumulátornak köszönhetően akár 11 óra zenehallgatásra is képes a kis eszköz, ami a méretei fényében elég meggyőző adat.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

Joggal vetődik fel a kérdés, miért olyan sarkalatos pont a tesztek során a tartozék kábelek léte vagy nemléte. Erre élő példa a szintén nálunk járt Ultrasone Panther, vagy az időközben megszűnt kistestvére, a Naos. Ezekhez kapunk egy maréknyi csatlakozó kábelt. Így a tesztelés vagy használat során nem probléma kipróbálni azokat egy micro USB-s, egy USB-C csatlakozós, vagy egy Lighting-os Apple készülékkel. Persze ezek a csatlakozók bárhol beszerezhetők, de mindezt 10 cm-es hosszúságban eléggé fogós feladat.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

Technológia

A FiiO BTR3K külsőleg alig, belsőleg viszont jelentősen különbözik az előd, BTR3-tól. Kívül lényegében csak az új, 2,5 mm-es szimmetrikus fejhallgató aljzat árulkodik a változásról. Belül azonban szinte a teljes tartalom megváltozott, kivéve az erősítő áramköröket. Új lett a Bluetooth 5 kapcsolatot nyújtó CSR8675 chip 24 bit-es audio feldolgozással és 120 MHz-es DSP-vel.

FiiO BTR3K CSR8675 Bluetooth chip

Újdonságként immáron kettős DAC és jelfeldolgozás került a BTR3K-ba mindez a kiváló minőségű, két darab AK4377A chipnek köszönhetően. Nagyobb, immár 330 mAh kapacitású akkumulátort és ezzel akár 11 óra zenehallgatási időt kapott. Kismértékben változott az elérhető kodekek mennyisége, a Huawei által kifejlesztett HWA nem érhető el a kínálatban, talán a még szorosabb Samsung együttműködésnek köszönhetően. Szintén kikerült a funkciók közül az NFC csatlakozás lehetősége is.

FiiO BTR3K AK4377A DAC

Beüzemelés

A beüzemelés egyszerű, a bekapcsolás után a multifunkciós gomb segítségével indíthatjuk a párosítási módot.  A tapasztalatunk szerint a Bluetooth kapcsolat stabil, szakadozástól mentes. A hatótáv max. 10 méter, de ez a külső interferenciák és fizikai zavaró tényezők növekedésével drasztikusan képes lecsökkenni. A fent említett 11 óra üzemidő elérhető, igaz fél hangerőn és alap SBC kodekkel. A BTR3K teljeskörű menedzseléséhez érdemes letölteni a vele szinte egy időben megjelent, vadonatúj FiiO Control alkalmazást, amit kifejezetten a BTR sorozat számára fejlesztett a gyártó. Ennek segítségével minden beállítás, EQ, energiagazdálkodás, kodek választás elérhető a csatlakoztatott telefonról.

FiiO BTR3K FiiO Control App

Használat közben

Az éppen aktuális Home Office körülmények között próbáltuk ki a FiiO BTR3K vezeték nélküli képességeit. A jelen helyzetben eléggé zsúfolt volt a hálózat, mivel mindenki otthonról dolgozott, és ez egy társasház, rengeteg eszköz csatlakozott egymáshoz Bluetooth kapcsolattal. Az előzőleg könnyedén párosított BTR3K stabilan tartotta a kapcsolatot, szakadozásnak, leakadásnak nem tapasztaltuk jelét. A teszt során Samsung Galaxy mobiltelefonnal és a FiiO saját, M7 lejátszójával kapcsolódtunk Bluetooth 5-tel. A Multi Connect módnak köszönhetően a két eszköz egyszerre tudott csatlakozni a BRT3K-hoz. A váltás kettejük között gyors volt, az éppen használt eszköz hangja szólalt meg a fülhallgatón. Mivel a BTR3K rendelkezik beépített mikrofonnal, így az aktuális telefonhívásokat is rajta keresztül bonyolítottuk.

Legvégül kipróbáltuk USB DAC módban asztali Windows-os gépen Audirvana médialejátszóval.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

A fülhallgató kiválasztásánál sokat tanakodtunk, végül a hibrid FiiO F9 PRO mellett döntöttünk, egy egyszerű oknál fogva, mivel az egyik legtöbbet használt tesztkészülékünk, és remek hangja mellett adott volt a 2,5 mm-es szimmetrikus és a hagyományos 3,5 mm-es csatlakozós gyári kábel is.

A vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolódás minden esetben problémamentes volt, az eszközök azonnal felismerték a BTR3K-t. Windows programnál külön telepítettük a FiiO USB DAC univerzális illesztőprogramot (v4.47.0).

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

Hangminőség

A BTR3K meghallgatásánál sikerült hozzájutnunk az előd, BTR3-hoz, így azonnali összehasonlítást tett lehetővé a teszt.

A teszt első részében Samsung Galaxy mobiltelefonról hallgattunk zenét TIDAL applikáción keresztül, felváltva a BTR3 és a BTR3K hagyományos 3,5 mm-es és szimmetrikus 2,5 mm-es kimenetén keresztül LDAC kapcsolattal.

Elsőként Michael Kiwanuka - Love & Hate második, 2016-os albumát hallgattuk meg. A szakma által nagyra tartott lemez a Londonban élő előadó érzelmes, kitekintő, gazdag és lelkes hangulattal felidézi a nagy példaképek, Marvin Gaye, Isaac Hayes és John Lennon kifinomult, kifejező zenéjét.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

BTR3: Hagyományos kimeneten meleg, kissé borús előadás arányos mély és középtartománnyal, kissé fénytelen magasakkal. A színpad kellően széles volt, a hangszerek jól elkülönültek. Illett a karakter a zenei anyag hangulatához.

BTR3K: hagyományos kimeneten több lendület, kissé lelkesebb előadás. A hangszerek lecsengése életszerűbb volt, több fény jelent meg a színpadon. Szimmetrikus kimeneten nőtt a dinamika, a mélyek pontosabbak, a középtartomány energikusabb és a magashangok is kitisztultabbak voltak.

Jeff Goldblum & The Mildred Snitzer Orchestra - The Capitol Studios Sessions lemeze megcsillogtatja a kiváló színész és remek zongorista zenei virtuozitását. A 2018-ban a Decca Records gondozásában megjelent albumuk az első helyen debütált a Billboard Jazz Albums listáján.

BTR3: hagyományos kimeneten sodró lendületű prezentáció, részletező, szép hangszerhangokkal. Az előadást hallgatva könnyen belefeledkezünk a trombitajátékba. Az elektromos gitár kissé fénytelen volt, a zenekar a háttérbe húzódott.

BTR3K: hagyományos kimeneten több volt a dinamika, a mélyek energikusabban, az énekhangok természetesebben szóltak. Itt már a közönség is része volt az előadásnak. Megjelent az atmoszféra, éreztük a helyiség méretét. Szimmetrikus kimeneten több csillogás, remek balansz került elő A zenészek több kedvvel, lendületesebben játszottak, jobban összeállt az előadás.

A BTR3K-t kipróbáltuk mobiltelefonnal OTG kábellel összekapcsolva, mint külső, vezetékes DAC-ot. Azonnal érezhető volt a változás, eltűnt a Bluetooth átvitelre jellemző grízesség és tompaság. Szép, levegős előadásmódot és több dinamikát kaptunk kábeles csatlakozással.

Ugyanezt tapasztaltuk asztali számítógéphez csatlakoztatva, mindenképpen előnyére vált a hangminőségnek a kábeles kapcsolat. Mivel a Samsung telefonok kodekjei közül kikerült az aptX HD támogatás, így a FiiO M7 lejátszóval próbáltuk ki a kodekek közötti különbségeket.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

Az LDAC és az aptX HD hozta a legjobb hangminőséget, de a két kodek között markáns különbséget nem tapasztaltunk, vakteszten szinte lehetetlen volt megállapítani, hogy melyik van beállítva. Az aptX csökkenő dinamikát és magashangokat eredményezett, az SBC és AAC pedig hozza a nagy átlagos Bluetooth hangot a kissé sziszegős magastartománnyal és több alapzajjal.

A meghallgatás tapasztalata az, hogy az új, szimmetrikus kimeneten lehetőség szerint aptX HD vagy LDAC kodekkel érdemes hallgatózni, pláne, hogy ezen a kimeneten általában magasabb minőségű fejhallgatókat használunk. A hagyományos, 3,5 mm-es kimenetre csatlakoztatott fülhallgató hozta a Bluetooth eszközökre jellemző átlagos minőséget, amit ha lehetőségünk van, kikerülhetünk OTG kábel használatával.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

Végszó

A FiiO BTR3K a vele párhuzamosan futó BTR3 korszerűsített belső tartalommal és szimmetrikus jelfeldolgozással próbál új rajongókat szerezni. A külföldön népszerű kategória elsősorban a Jack csatlakozóval nem rendelkező telefonok tulajdonosainak nyújt remek alternatívát a meglévő minőségi fülhallgatójuk további használatához. Ezek a vezeték nélküli eszközök az LDAC-nak köszönhetően a Bluetooth kapcsolaton keresztül elérhető legjobb hangminőséget garantálják, alkalmasak a beépített mikrofon révén headsetként telefonhívásokat kezelni. Népszerű szolgáltatás a laptopokhoz, tabletekhez ideális USB DAC mód, amivel még jobb hangminőség érhető el. Az eddigi BTR3 remek kiegészítő hagyományos, 3,5 mm-es csatlakozóval ellátott fülhallgatókhoz. A frissítés révén már meglévő szimmetrikus kábellel ellátott fülmonitorainkat is használhatjuk, hála a beépített 2 db AK4377A DAC chipnek. USB DAC-ként használva lényegesen jobb hangminőséget érhetünk el a laptop vagy tablet eredeti minőségénél. A meghallgatások után a véleményünk az, hogy határozottan jót tett a korszerűbb tartalom, de így az előd BTR3 tovább forgalmazása teljesen felesleges, hisz 5000 Ft ráfizetéssel kapunk korszerűbb, Bluetooth 5-ös, vezetékmentes kapcsolatot és kettős DAC-kal ellátott szimmetrikus jelfeldolgozást. Igaz, az új BTR3K nem változtatta meg a pozícióját a termékpalettán, lényegesen kisebb teljesítményével és kevésbé kifinomult hangminőségével nem konkurenciája a zászlóshajó, BTR5-nek.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

Alternatívák

Aki nem igényli a szimmetrikus csatlakozót és jelfeldolgozást, annak a kedvezőbb ár mellett szól a kisebb, µBTR modell választása. Remek vezetékmentes kiegészítője a Jack csatlakozó nélküli mobiltelefonoknak aptX és AAC kodekkel valamint telefonos headset funkciókkal. A márkánál maradva, aki maximalista, annak egyértelműen a fentebb említett FiiO BTR5 az ideális eszköz. XMOS USB interfész rendszerchippel, DSD támogatással és remek vezeték nélküli és USB DAC hangminőséggel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.