FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő és DAC teszt

2020. május 29., péntek, 11:50

FiiO audio hifi erősítő fejhallgató hifi erősítő fejhallgató erősítő FiiO erősítő erősítő teszt FiiO teszt FiiO fejhallgató erősítő fejhallgató erősítő teszt FiiO erősítő teszt FiiO fejhallgató erősítő teszt

A FiiO továbbra is folytatja a számunkra néha érthetetlen termékpaletta frissítést. A remek szolgáltatásokkal ellátott BTR3 vezetékmentes fejhallgató erősítőjüket is elérte a "jobbítási szándék". A BTR3K néven megjelent ráncfelvarrott modell már Bluetooth 5 kapcsolatot és szimmetrikus jelfeldolgozást ígér.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítőFiiO BTR3K és BTR3 Bluetooth fejhallgató erősítőkFiiO BTR3K CSR8675 Bluetooth chipFiiO BTR3K AK4377A DACFiiO BTR3K FiiO Control AppFiiO BTR3K FiiO Control App

Küllem

Felületes szemlélő számára a FiiO BTR3K ugyanaz a szimpatikus kis eszköz, mint az elődje: fényes fekete kocka lekerekített élekkel. A valóság kicsit technokratább: alumínium váz, elől-hátul üvegborítással, az előlapon világító FiiO felirattal, ami az aktuális dekódolás szerint változtatja a színét. Ami küllemre megkülönbözteti elődjétől, az a hátlapi csipesz hiánya és a két darab fülhallgató csatlakozó. Hagyományos 3,5 mm-es és egy szimmetrikus 2,5 mm-es aljzat kapott helyet a tetején.

FiiO BTR3K és BTR3 Bluetooth fejhallgató erősítők

Alul maradt az USB-C csatlakozó, amivel tölthetjük a BTR3K-t vagy csatlakoztathatjuk számítógéphez, tablethez, okostelefonhoz az USB DAC funkció használatához. Oldalt helyezkednek el a kezelőszervek, legfelül a bekapcsoló gomb, alatta a mikrofon nyílás, majd a multifunkciós, végül a hangerő állítására szolgáló gomb.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

A csomag a FiiO-ra jellemző ízléses fehér doboz, minden hasznos információval ellátva. A beltartalom ennek ellenére eléggé szegényes, egy csiptetős tokon kívül csak egy USB-A - USB-C rövidke kábelt kapunk (az eszköz töltésére, vagy teljes méretű USB aljzattal rendelkező forrás csatlakoztatására) és egy vékony nyakpántot, ha nyakba akasztva szeretnénk viselni a BTR3K-t. A nagyobb akkumulátornak köszönhetően akár 11 óra zenehallgatásra is képes a kis eszköz, ami a méretei fényében elég meggyőző adat.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

Joggal vetődik fel a kérdés, miért olyan sarkalatos pont a tesztek során a tartozék kábelek léte vagy nemléte. Erre élő példa a szintén nálunk járt Ultrasone Panther, vagy az időközben megszűnt kistestvére, a Naos. Ezekhez kapunk egy maréknyi csatlakozó kábelt. Így a tesztelés vagy használat során nem probléma kipróbálni azokat egy micro USB-s, egy USB-C csatlakozós, vagy egy Lighting-os Apple készülékkel. Persze ezek a csatlakozók bárhol beszerezhetők, de mindezt 10 cm-es hosszúságban eléggé fogós feladat.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

Technológia

A FiiO BTR3K külsőleg alig, belsőleg viszont jelentősen különbözik az előd, BTR3-tól. Kívül lényegében csak az új, 2,5 mm-es szimmetrikus fejhallgató aljzat árulkodik a változásról. Belül azonban szinte a teljes tartalom megváltozott, kivéve az erősítő áramköröket. Új lett a Bluetooth 5 kapcsolatot nyújtó CSR8675 chip 24 bit-es audio feldolgozással és 120 MHz-es DSP-vel.

FiiO BTR3K CSR8675 Bluetooth chip

Újdonságként immáron kettős DAC és jelfeldolgozás került a BTR3K-ba mindez a kiváló minőségű, két darab AK4377A chipnek köszönhetően. Nagyobb, immár 330 mAh kapacitású akkumulátort és ezzel akár 11 óra zenehallgatási időt kapott. Kismértékben változott az elérhető kodekek mennyisége, a Huawei által kifejlesztett HWA nem érhető el a kínálatban, talán a még szorosabb Samsung együttműködésnek köszönhetően. Szintén kikerült a funkciók közül az NFC csatlakozás lehetősége is.

FiiO BTR3K AK4377A DAC

Beüzemelés

A beüzemelés egyszerű, a bekapcsolás után a multifunkciós gomb segítségével indíthatjuk a párosítási módot.  A tapasztalatunk szerint a Bluetooth kapcsolat stabil, szakadozástól mentes. A hatótáv max. 10 méter, de ez a külső interferenciák és fizikai zavaró tényezők növekedésével drasztikusan képes lecsökkenni. A fent említett 11 óra üzemidő elérhető, igaz fél hangerőn és alap SBC kodekkel. A BTR3K teljeskörű menedzseléséhez érdemes letölteni a vele szinte egy időben megjelent, vadonatúj FiiO Control alkalmazást, amit kifejezetten a BTR sorozat számára fejlesztett a gyártó. Ennek segítségével minden beállítás, EQ, energiagazdálkodás, kodek választás elérhető a csatlakoztatott telefonról.

FiiO BTR3K FiiO Control App

Használat közben

Az éppen aktuális Home Office körülmények között próbáltuk ki a FiiO BTR3K vezeték nélküli képességeit. A jelen helyzetben eléggé zsúfolt volt a hálózat, mivel mindenki otthonról dolgozott, és ez egy társasház, rengeteg eszköz csatlakozott egymáshoz Bluetooth kapcsolattal. Az előzőleg könnyedén párosított BTR3K stabilan tartotta a kapcsolatot, szakadozásnak, leakadásnak nem tapasztaltuk jelét. A teszt során Samsung Galaxy mobiltelefonnal és a FiiO saját, M7 lejátszójával kapcsolódtunk Bluetooth 5-tel. A Multi Connect módnak köszönhetően a két eszköz egyszerre tudott csatlakozni a BRT3K-hoz. A váltás kettejük között gyors volt, az éppen használt eszköz hangja szólalt meg a fülhallgatón. Mivel a BTR3K rendelkezik beépített mikrofonnal, így az aktuális telefonhívásokat is rajta keresztül bonyolítottuk.

Legvégül kipróbáltuk USB DAC módban asztali Windows-os gépen Audirvana médialejátszóval.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

A fülhallgató kiválasztásánál sokat tanakodtunk, végül a hibrid FiiO F9 PRO mellett döntöttünk, egy egyszerű oknál fogva, mivel az egyik legtöbbet használt tesztkészülékünk, és remek hangja mellett adott volt a 2,5 mm-es szimmetrikus és a hagyományos 3,5 mm-es csatlakozós gyári kábel is.

A vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolódás minden esetben problémamentes volt, az eszközök azonnal felismerték a BTR3K-t. Windows programnál külön telepítettük a FiiO USB DAC univerzális illesztőprogramot (v4.47.0).

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

Hangminőség

A BTR3K meghallgatásánál sikerült hozzájutnunk az előd, BTR3-hoz, így azonnali összehasonlítást tett lehetővé a teszt.

A teszt első részében Samsung Galaxy mobiltelefonról hallgattunk zenét TIDAL applikáción keresztül, felváltva a BTR3 és a BTR3K hagyományos 3,5 mm-es és szimmetrikus 2,5 mm-es kimenetén keresztül LDAC kapcsolattal.

Elsőként Michael Kiwanuka - Love & Hate második, 2016-os albumát hallgattuk meg. A szakma által nagyra tartott lemez a Londonban élő előadó érzelmes, kitekintő, gazdag és lelkes hangulattal felidézi a nagy példaképek, Marvin Gaye, Isaac Hayes és John Lennon kifinomult, kifejező zenéjét.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

BTR3: Hagyományos kimeneten meleg, kissé borús előadás arányos mély és középtartománnyal, kissé fénytelen magasakkal. A színpad kellően széles volt, a hangszerek jól elkülönültek. Illett a karakter a zenei anyag hangulatához.

BTR3K: hagyományos kimeneten több lendület, kissé lelkesebb előadás. A hangszerek lecsengése életszerűbb volt, több fény jelent meg a színpadon. Szimmetrikus kimeneten nőtt a dinamika, a mélyek pontosabbak, a középtartomány energikusabb és a magashangok is kitisztultabbak voltak.

Jeff Goldblum & The Mildred Snitzer Orchestra - The Capitol Studios Sessions lemeze megcsillogtatja a kiváló színész és remek zongorista zenei virtuozitását. A 2018-ban a Decca Records gondozásában megjelent albumuk az első helyen debütált a Billboard Jazz Albums listáján.

BTR3: hagyományos kimeneten sodró lendületű prezentáció, részletező, szép hangszerhangokkal. Az előadást hallgatva könnyen belefeledkezünk a trombitajátékba. Az elektromos gitár kissé fénytelen volt, a zenekar a háttérbe húzódott.

BTR3K: hagyományos kimeneten több volt a dinamika, a mélyek energikusabban, az énekhangok természetesebben szóltak. Itt már a közönség is része volt az előadásnak. Megjelent az atmoszféra, éreztük a helyiség méretét. Szimmetrikus kimeneten több csillogás, remek balansz került elő A zenészek több kedvvel, lendületesebben játszottak, jobban összeállt az előadás.

A BTR3K-t kipróbáltuk mobiltelefonnal OTG kábellel összekapcsolva, mint külső, vezetékes DAC-ot. Azonnal érezhető volt a változás, eltűnt a Bluetooth átvitelre jellemző grízesség és tompaság. Szép, levegős előadásmódot és több dinamikát kaptunk kábeles csatlakozással.

Ugyanezt tapasztaltuk asztali számítógéphez csatlakoztatva, mindenképpen előnyére vált a hangminőségnek a kábeles kapcsolat. Mivel a Samsung telefonok kodekjei közül kikerült az aptX HD támogatás, így a FiiO M7 lejátszóval próbáltuk ki a kodekek közötti különbségeket.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

Az LDAC és az aptX HD hozta a legjobb hangminőséget, de a két kodek között markáns különbséget nem tapasztaltunk, vakteszten szinte lehetetlen volt megállapítani, hogy melyik van beállítva. Az aptX csökkenő dinamikát és magashangokat eredményezett, az SBC és AAC pedig hozza a nagy átlagos Bluetooth hangot a kissé sziszegős magastartománnyal és több alapzajjal.

A meghallgatás tapasztalata az, hogy az új, szimmetrikus kimeneten lehetőség szerint aptX HD vagy LDAC kodekkel érdemes hallgatózni, pláne, hogy ezen a kimeneten általában magasabb minőségű fejhallgatókat használunk. A hagyományos, 3,5 mm-es kimenetre csatlakoztatott fülhallgató hozta a Bluetooth eszközökre jellemző átlagos minőséget, amit ha lehetőségünk van, kikerülhetünk OTG kábel használatával.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

Végszó

A FiiO BTR3K a vele párhuzamosan futó BTR3 korszerűsített belső tartalommal és szimmetrikus jelfeldolgozással próbál új rajongókat szerezni. A külföldön népszerű kategória elsősorban a Jack csatlakozóval nem rendelkező telefonok tulajdonosainak nyújt remek alternatívát a meglévő minőségi fülhallgatójuk további használatához. Ezek a vezeték nélküli eszközök az LDAC-nak köszönhetően a Bluetooth kapcsolaton keresztül elérhető legjobb hangminőséget garantálják, alkalmasak a beépített mikrofon révén headsetként telefonhívásokat kezelni. Népszerű szolgáltatás a laptopokhoz, tabletekhez ideális USB DAC mód, amivel még jobb hangminőség érhető el. Az eddigi BTR3 remek kiegészítő hagyományos, 3,5 mm-es csatlakozóval ellátott fülhallgatókhoz. A frissítés révén már meglévő szimmetrikus kábellel ellátott fülmonitorainkat is használhatjuk, hála a beépített 2 db AK4377A DAC chipnek. USB DAC-ként használva lényegesen jobb hangminőséget érhetünk el a laptop vagy tablet eredeti minőségénél. A meghallgatások után a véleményünk az, hogy határozottan jót tett a korszerűbb tartalom, de így az előd BTR3 tovább forgalmazása teljesen felesleges, hisz 5000 Ft ráfizetéssel kapunk korszerűbb, Bluetooth 5-ös, vezetékmentes kapcsolatot és kettős DAC-kal ellátott szimmetrikus jelfeldolgozást. Igaz, az új BTR3K nem változtatta meg a pozícióját a termékpalettán, lényegesen kisebb teljesítményével és kevésbé kifinomult hangminőségével nem konkurenciája a zászlóshajó, BTR5-nek.

FiiO BTR3K Bluetooth fejhallgató erősítő

Alternatívák

Aki nem igényli a szimmetrikus csatlakozót és jelfeldolgozást, annak a kedvezőbb ár mellett szól a kisebb, µBTR modell választása. Remek vezetékmentes kiegészítője a Jack csatlakozó nélküli mobiltelefonoknak aptX és AAC kodekkel valamint telefonos headset funkciókkal. A márkánál maradva, aki maximalista, annak egyértelműen a fentebb említett FiiO BTR5 az ideális eszköz. XMOS USB interfész rendszerchippel, DSD támogatással és remek vezeték nélküli és USB DAC hangminőséggel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.