FiiO A5 fejhallgató erősítő teszt

2017. január 16., hétfő, 21:50

FiiO A5 audio hifi erősítő fejhallgató fejhallgató erősítő erősítő teszt FiiO teszt FiiO erősítő fejhallgató erősítő teszt FiiO erősítő teszt FiiO fejhallgató erősítő FiiO fejhallgató erősítő teszt

A mobil hifi kategória egyre többet utánozza az otthonit, ennél fogva a hordozható eszközök is lassan rendszerré híznak, a funkcionalitás fejében több elemre tagolódva. A FiiO A5 egy fejhallgató erősítő, semmi több. Helyet kell szorítanunk neki a kabátzsebünkben, cserébe (bármit is jelentsen ez) jobb lesz az eredmény.

Miben segít?

Hordozható fejhallgató erősítőivel a kezdetek kezdetén (és voltaképpen ma is) a FiiO az okostelefonok egyik szarvashibáját óhajtotta kompenzálni. Gondolunk itt (különösen Android fronton) a vártnál gyengébb jelű fejhallgató kimenetre. Másképp fogalmazva, a minden földi jóval felvértezett intelligens mobileszközök egyik alapvető baja, hogy nem magas impedanciájú hifi fejhallgatók hajtására tervezték őket, legalábbis legtöbbjüket. Egy olyan eszköz, mint a FiiO A5, vígan meghajtja még a nagy membrános, otthoni célra szánt monstrumokat is.

FiiO A5 fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 600 fejhallgató

Tesztalanyunk bármennyire is praktikus, első körben ellentmondást válthat ki a hifi centrikus gondolkodású felhasználó fejében. Ugyanis, ha analóg jelútba befűzünk egy újabb komponenst, az könnyen beleszólhat a hangba, jó és rossz értelemben egyaránt. A FiiO mérnökei azon dolgoztak gőzerővel, hogy az A5 semmilyen irányba ne befolyásolja a telefon (vagy egyéb forráseszköz) kimenetéről kapott folyamot, egyszerűen csak semleges közreműködő félként erősítse azt. Így mai tesztünk rendhagyó módon csak akkor lehet eredményes, ha az általunk ismert jel semennyire nem változik (csak igény szerint erősödik).

FiiO A5 fejhallgató erősítő

A fejlődés nyomai

A FiiO termékkínálata noha tartalmaz ún. mobil lejátszó svájcibicskákat is, valójában pont olyan funkcionális kiegészítőinek köszönheti létjogosultságát és növekvő népszerűségét, mint amilyen az A5. Lehet, hogy nem akar minden második személy egy plusz dobozt hozzátapasztani nap mint nap a telefonjához (vagy már meglévő dedikált zenelejátszójához), de ha mégis, akkor a FiiO ajánlatába nehéz belekötni. A részletekre kiterjedt figyelmesség érzékelhető kívül és belül egyaránt. Az A5 a korábban általunk is tesztelt E12 utódja, ezért ergonómiában (és vélhetőleg karakterben is) nagyon hasonló eredményre számíthatunk. Értelemszerűen, aki már birtokol ilyen képességű, 1-2 generációval fiatalabb FiiO eszközt, annak nem kell mindenképpen őrá váltania, ugyanis a fejlődés jelen esetben inkább csiszolgatásokban, apró lépésekben nyilvánul meg.

FiiO A5 fejhallgató erősítő ALPS

Kozmetikai értelemben elsősorban a jelszint vezérlő potméter változott. Továbbra is remek minőségű mechanikus tárcsát kapunk, amely egyúttal feszültségkapcsoló is, viszont fogása, kinézete az eddigi FiiO stílustól merőben eltérő. A gyártó szerint karakteresebb, másfajta dizájnt akartak, amit picit az elektromos gitárok kezelőszervei ihlettek. Ettől persze az alapvető formavilág, illetve a jó minőségű fém készülékház nem sokat változott. A felület viszont már nem szálcsiszolt, hanem homokfúvott, ezáltal a Mac számítógépek felszínéhez hasonlóan, élvezet megérinteni, és simulékonyabb a tenyérben, összességében jobban néz ki.

FiiO A5 fejhallgató erősítő

Egyetlen dolgot jegyzünk még meg (elnézést a szőrszálhasogatásért). Az akkumulátor töltöttségét jelző LED mellé elhelyezhettek volna még 2-3 lámpácskát, hogy lássuk, mennyi időnk van még, mielőtt töltésre szorulunk. Szükség esetén így is jelez persze az A5 (piros fénnyel), az akkumulátor hosszabb élettartama érdekében azonban bölcs lett volna egy ilyen jelzősor alkalmazása. Talán majd a következő generációnál?

FiiO A5 fejhallgató erősítő belső

Az A5 ugyanazt a MUSES02 és LME49600 műveleti erősítő párost tartalmazza, mint idézőjeles elődje, az E12A. Viszont ellenállásait fémfóliás verziókra cserélték, aminek köszönhetően a korábbi modellhez képest 33 %-kal alacsonyabb, mindössze 0,002 % lett a teljes harmonikus torzítás, ugyanakkor a jel/zaj viszony 115 decibel. A tápfeszültség is megnőtt 7,4-ről 11 voltra, ami jelentős változás az E12-höz képest, a gyártó ezt is a jobb hangzásért lépte meg.

FiiO A5 fejhallgató erősítő MUSES02 és LME49600

Meghallgatás, tapasztalatok

Három teljesen különböző fülessel tettük próbára az A5 képességeit:

AKG N40

Focal Listen

Sennheiser HD 600

Az AKG mindössze azért került étlapra, mert a gyártó e sorozatát általában hallójárati monitorokhoz is javasolják. A Focal Listen a mobil, a HD 600 pedig az otthoni hifi fejhallgatók képviseletében került bevetésre.

FiiO A5 fejhallgató erősítő és Focal Listen valamint Sennheiser HD 600 fejhallgatók

Mindhárom füles esetében egyértelműen érzékeltük, hogy a forráseszköz (iPhone) jelét semmilyen értelemben nem rontotta el az A5. Vagyis kijelenthetjük, hogy egy hozzáadott lépcsőfok nem feltétlenül redukálja a végeredményt (vagy élvezetet, ahogy tetszik). Ha nagyon óvatosan odafigyeltünk és lejátszás közben folyamatosan cserélgettük fülesünk kábelét a telefonunk és az A5 kimenete között, egészen parányi eltérést találtunk csupán, a FiiO javára. Valahogy tisztábbak voltak az általa megszólaltatott magas frekvenciák, és a felvételeket leheletnyit élénkebb, dinamikusabb megszólalás jellemezte. Leszögezzük, utóbbiak megállapításához hosszadalmas percek kellettek. Másfelől az A5 terebélyes erőtartalékhoz engedett hozzáférést. Utóbbit persze csak a magas impedanciájú HD 600 esetében tudtuk előnyként élvezni, mivel a két másik füles a telefon jelszintjével is elboldogult. Ahol az iPhone csuszkája 90 %-ot mutatott, ott az A5 tárcsája még csak alig negyedálláson (!) pihent. Meg kell jegyeznünk, hogy senkit nem akarunk túlzott hangerőn történő zenehallgatásra buzdítani. Vannak azonban olyan élő hangszeres, nagyzenekari felvételek, amelyeket a realisztikus dinamika érdekében eleve magasabb jelszinten kell fülelni.

FiiO A5 fejhallgató erősítő és Focal Listen fejhallgató

Közel egy hónapja, napi rendszerességgel használtuk a Listen-t, amikor a FiiO A5 teszt elkezdődött. Hamar feltűnt, hogy a Focaltól megszokott stílusjegyek (kissé száraz magas frekvenciák, könnyed énekhangok, szerény, mértékletes basszusok) az A5 által még hangsúlyosabbá váltak. Talán nem a legjobb megfogalmazás, de a FiiO fejhallgató erősítője a fülesünk már meglévő adottságait helyezte előtérbe. Minden szép vagy kevésbé szép motívumra hamarabb felkaptuk fejünket, különösen egy dermesztő téli reggelen, amikor annyira hideg volt, hogy sapkát kellett húznunk. Ekkor a ruhadarab miatt távolabb kerültek fülkagylóinktól a Listen párnái, és eleve diétás basszusai jószerivel elillantak. Ez volt az a pillanat, amikor lenyomtuk az A5 basszus kapcsolóját. Pontosan annyi mély hangot kaptunk vissza, amennyire vágytunk. Az említett kezelőszervet nem érdemes alábecsülni, bizonyos szituációkban (pl. jellemzően hűvösebb karakterű, Tesla hangszórós Beyerdynamic fülesekkel) hasznos lehet.

FiiO A5 fejhallgató erősítő

Végszó

Minél többet hallgattuk, annál egyértelműbbé vált, hogy a FiiO A5 karaktere szinte teljesen észrevehetetlen. Viszont a jelet olyan hangerővel tudta biztosítani, ami a 100 000 forint alatti kategóriában bármilyen általunk ismert mobileszközt leköröz. Ahogy fentebb is említettük, napjaink erőigényes hifi fejhallgatói nem hétköznapi mobileszközökhöz lettek fejlesztve. A két világ könnyedén áthidalható egy olyan eszközzel, mint az A5. Az ugyancsak mobil hifi és hallójáratba illeszkedő kategória még meghálált volna egy USB DAC modult is. Ettől még tény, hogy az A5 a saját kategóriájában kiemelkedő.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.