Etymotic ER2XR fülhallgató teszt

Majdnem pontosan

2020. március 5., csütörtök, 09:50

Etymotic audio hifi fülhallgató Etymotic fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt Etymotic fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

Az erős középkategóriába beilleszkedő Etymotic ER2XR a gyártó különleges elgondolásait igyekszik megfizethetőbb kivitelben visszaadni. Apró hiányosságai ellenére könnyen felhívhatja magára az elkötelezett zenegyűjtők figyelmét, összefoglaltuk, hogy szerintünk miért.

Bevezető gondolatok

Korábban említettük, hogy miért van jelentősége az Etymotic cégnek, mivel foglalkoznak még a fülhallgatókon kívül és hogy lényegében nekik köszönhető a hallójáratba illeszkedő (in-ear) kategória elterjedése. Ezért most nem a gyártó hátterét ecseteljük, inkább arra összpontosítunk, hogy mit nyújt ez a bizonyos fülhallgató.

Etymotic ER2XR fülhallgató

A kb. 60 000 forintért megvásárolható ER2XR nevében az XR a kibővített frekvencia tartományra utal. Gyártója úgy véli, hogy ezért az összegért a lehető legjobbat hozták ki a dinamikus hangszóró technológiából, miközben a passzív zajszűrés a megfelelő fülillesztékkel akár 35 dB is lehet. Tehát azoknak ajánlott, akik hajlandóak a tiszta szakértelemmel megformált hangért többet áldozni, ugyanakkor az ANC bűbáját nélkülözve, simán csak egy jól szigetelő fülest keresnek. Utóbbi előnyös lehet utazás, munka, tanulás vagy akár alkotói tevékenység közben is.

Etymotic ER2XR fülhallgató

Küllem

Az Etymotic termékkínálata nagyjából azonos kaptafára épül. Jelen esetben ennek előnye, hogy ugyanazt a minőségi, keskeny alumínium hangszóró házat kapjuk, mint a drágább Etymotic rokonok esetében. Az 1,2 méteres, L-alakú aranyozott 3,5 mm-es Jack csatlakozóval szerelt kábel kivitele azonban kissé alulmarad, mondjuk a korábban tesztelt ER4XR-rel (és a legtöbb hasonló összegbe kerülő fülhallgatóval) szemben. Olcsó látszatot ad, legalábbis vizuálisan, ettől persze nem kizárt, hogy évekig bírja majd a gyűrődést. Ha mégsem, akkor említendő pozitívum, hogy a kábele moduláris, tehát szükség esetén nagyon könnyen cserélhető.

Etymotic ER2XR fülhallgató

Az Etymotic indította útjára az in-ear kategóriát, ettől függetlenül nem gyakran látni olyan keskeny és hosszúkás házat, amelyet itt is alkalmaztak. Az ER2XR lényegében egy szűkített "csövön" juttatja a fülbe a hangokat, amely egyértelműen hatékonyabban és mélyebben képes beilleszkedni a hallójáratba, mint a hagyományos fülhallgatók zöme. Erre a kis csőre lehet feltenni a gyártó által mellékelt illesztékek valamelyikét. Választhatunk harang formájú szilikon és henger alakú szivacs közül, érdemes mindegyiket végig próbálni, mert a komfort és a zajszűrés darabonként teljesen eltérő lehet.

Etymotic ER2XR fülhallgató

A gyártó figyelmességére utal, hogy a különböző méretű illesztékeken kívül kábeltartó csipeszt (nagyon hasznos!), védőtokot és szűrő eltávolító eszközt is mellékeltek. Utóbbi egy apró, hegyes szerszám, amellyel a fülhallgató csövébe helyezett szivacsot lehet kiemelni és opcionálisan újra cserélni, túlzott szennyeződés esetén.

Etymotic ER2XR fülhallgató tartozékok

Használat közben

A fülhallgató a megfelelő mozdulatokkal szinte meglepően könnyen csusszan a fülbe. Óvatosan, félredöntött fejjel, enyhén forgó mozgással kell behelyezni a hallójáratba, különben kellemetlen és fájdalmas az eredmény. A zajszűrés a szivacsos illesztékkel valóban említést érdemel, ilyenkor a külvilág zaja (csak nagyjából megbecsülve) kb. 60-70 %-kal halkabbnak tűnik.

Etymotic ER2XR fülhallgató tok

Ahogy fentebb említettük, a kábel kissé fapados, de a használatra nem nyomott semmilyen negatív bélyeget, azt leszámítva, hogy néha kicsit összegabalyodott. Egy mikrofonos headset modult talán még meghálált volna a csomag.

Etymotic ER2XR fülhallgató

A fülhallgató stabilitása ülve/állva/séta közben kifogástalan. Speciális kialakítása által azonban futáshoz, intenzív testmozgáshoz nem ajánlott, mivel a test rázkódásától könnyen kicsusszanhat helyéről az egyenes hangszóró kamra.

Etymotic ER2XR fülhallgató

Hangminőség

A fülhallgatót alapos bejáratást követően referencia Astell&Kern Jr és Questyle QP2R lejátszónkkal próbáltuk ki, de néhány alkalommal csak kíváncsiságból egy Samsung okostelefonnal is párosítottuk. Utóbbi értelemszerűen közel sem hozott ki belőle olyan részletezettséget és életteliséget. Ezzel is csak egyértelműbbé vált, hogy ez a kategória meghálálja a minőségi elektronikát (legyen az akár egy telefonra biggyesztett USB DAC, akár egy önálló DAP).

Etymotic ER2XR fülhallgató

Cassandra Wilson - Red Guitar

A Red Guitar szépen összeállított zeneszám, profi zenei aláfestéssel és az énekesnő jellegzetes, mézédesen búgó orgánumával. Sok finom részletet ástak el benne és nagyon könnyű, levegős karakter jellemzi. Ezt azonban az olcsóbb fülhallgatók nem képesek kellő szabadságérzettel megjeleníteni. Az ER2XR esetében már az első másodpercek is bizalomgerjesztőek voltak, mert a gitár könnyedén úszott bele a háttérbe, miközben a pengető koccanásai érzékletesen, tisztán kirajzolódtak. Mire mindenki bekapcsolódott, az összkép kissé fátyolos, fedett jellegűvé változott, de a színpad élénkké és mozgalmassá vált. A basszus lágy, melegséget adott a zenének, de nem túl tolakodó mértékben. A középső frekvenciák gyorsak és gazdagon árnyaltak voltak, a magas frekvenciák inkább gyengéden jelentek meg.

Etymotic ER2XR fülhallgató

Eagles - Hotel California

Aki szereti a gitár hangját, annak az ER2XR hamar belopódzhat a szívébe annak ellenére, hogy nem olyan kristálytiszta, mint BA hangszóróval működő nagytestvérei. Különös vonzereje nem a frekvencia árnyaló képességében rejlik, hanem ahogy a hallgató fejébe repíti a zenét. Nagyon hamar és intenzíven kiépül a koponyán belülre egy holografikus sztereó középpont, ami a hallgató figyelmét könnyedén elvonja szinte bármiről. A Hotel California (csak azért vettük elő, mert sokan ismerik/szeretik) ének hangsávját teljesen a fejünkbe pozícionálta az akusztikus és szólógitárral együtt. Az ütős hangszer nem volt bántóan hegyes, a lábdob nem pufogott idegesítően, a komplett zene jóindulatú lágysággal jelent meg.

Caro Emerald - Back It Up

Elektronikus műfajok kedvelőinek is elnyerheti a tetszését az ER2XR, ha hajlandóak lemondani a vadul pumpáló basszusról. A mélyhangok itt (és a vadabb, pl. Deadmau5 vagy hasonló előadóknál is) csak óvatosan egészítették ki a zene egységét, inkább a részletek egységes, higgadt közlésére törekedett a fülhallgató. Természetesen a használója ízlésétől függ, hogy ez mennyire "jó" adottság, de jótékonyságának köszönhetően az Etymotic nagyon sok effektet és térbeli részletet érintetlenül hagy, amelyeket máskülönben a túlzott basszus lefedne vagy elnyomna.

Etymotic ER2XR fülhallgató

A kb. 60 000 forintos ár érthetően túlmutat az átlagfelhasználók lehetőségein, ugyanakkor az ER2XR itt-ott logikusan visszafogottabb zenei élményt nyújt, mint jóval drágább testvérei. Amit összességében díjaztunk és az összegért cserébe el is vártuk: a fegyelmezett és óvatosan közölt frekvenciák, a fejünkben kiépülő, transzparens, figyelmet megragadó sztereó középpont, a stressz-mentes magas hangok és a barátságos, józan dinamika. Aminek még örültünk volna: kicsit árnyaltabb basszus, nyíltabb színpadmélység, esetleg harapósabb karakter a vadabb műfajokkal. Utóbbira képesek más in-ear fülhallgatók, amennyiben a felhasználó hajlandó az ER2XR árának többszörösét kifizetni.

Etymotic ER2XR fülhallgató

Végszó

Az Etymotic ER2XR különleges fülhallgató, egyedi, de könnyen megérthető és befogadható hangkarakterrel. Közlésmódját a zene és a hosszútávú hallgathatóság érdekében alakítja. Formaterve, felépítése és a gyártó eredeti in-ear koncepciója még ma is megállja a helyét, de bizonyos kompromisszumokat el kell fogadni. Ilyen például, hogy sportoláshoz nem ajánlott és mikrofonos headset modult nem tartalmaz. Munka/utazás/tanulás/pihenés közben viszont, ha ügyesen betessékeljük hallószervünkbe, akkor mindig megajándékoz pihentető, könnyed karakterével.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.