Denon AH-D9200 hifi fejhallgató teszt

Csúcsragadozó klasszikus köntösben…

2019. december 9., hétfő, 09:55

Denon audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató Denon fejhallgató fejhallgató teszt Denon hifi fejhallgató Denon fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt

A Denon azon gyártók közé tartozik, akik évtizedek óta jelen vannak az audiofil világban megbízhatóan állandó, remek minőségű termékeikkel. Legyen az erősítő vagy bármi más, nagyon nehéz mellé nyúlni bármelyik Denonnal, az AH-D9200 fejhallgató sem kivétel.

Denon AH-D9200 fejhallgatóDenon AH-D9200 fejhallgatóDenon AH-D9200 fejhallgatóDenon AH-D9200 fejhallgatóDenon AH-D9200 fejhallgatóDenon AH-D9200 fejhallgatóDenon AH-D9200 fejhallgatóDenon AH-D9200 fejhallgatóDenon AH-D9200 fejhallgatóDenon AH-D9200 fejhallgató kábelDenon AH-D9200 fejhallgató kábelDenon AH-D9200 fejhallgató kábelDenon AH-D9200 fejhallgató fejpántDenon AH-D9200 fejhallgató fejpántDenon AH-D9200 fejhallgató fejpántDenon AH-D9200 fejhallgató hangszóróDenon AH-D9200 fejhallgató hangszóróDenon AH-D9200 fejhallgatóDenon AH-D9200 fejhallgatóDenon AH-D9200 fejhallgató tartozékokDenon AH-D9200 fejhallgató gyártásDenon AH-D9200 fejhallgató gyártásDenon AH-D9200 fejhallgató gyártásDenon AH-D9200 fejhallgató gyártásDenon AH-D9200 fejhallgatóDenon AH-D9200 fejhallgató

Nehéz elfogultság nélkül írni egy olyan termékről, ami a kinézetével egyből levesz minket a lábunkról, márpedig ez a fejhallgató olyan.

A tesztelés elengedhetetlen első lépése a kicsomagolás, aminek van egy "feelingje", rituáléja. A külső kartondoboz kinyitása, a készülék dobozának megpillantása és az újdonság illatának érzése, ezek olyan dolgok, amelyek meghatározzák az első benyomást.

Denon AH-D9200 fejhallgató tartozékok

A csomagolás itt egy egyszerű, de elegáns fekete kartondoboz, szintén fekete bársony szövettel, amin a fejhallgató, a két kábel 1,3 m és 3 m hosszú, külön kis papírdobozban mikroszálas törlőkendő némi brosúra és egy "Köszönöm" felirattal ellátott (angolul és japánul) kis papírdarabka található, amin a sorozatszám is leledzik.

Denon AH-D9200 fejhallgató

Sajnos hordtáska nincs, így marad a nem túl masszív doboz, ha magunkkal akarjuk vinni valahova. A hosszabbik, lecsatolható kábelen 6,3 mm-es, a rövidebbiken egy 3,5 mm-es, 6,3-as toldóval ellátott, aranyozott csatlakozó található, a vezetőszálak anyaga ezüstözött OFC réz, konkrétan ehhez a füleshez kifejlesztve.

A világos bambuszból készült hangszórókamrák, amik a kinézet mellett a hangzásban is fontos szerepet játszanak, a bőr fülpárnák, a strapabíró alumínium és acél fejpántok a tartósság mellett a kényelemben is jeleskednek.

Denon AH-D9200 fejhallgató hangszóró

Összességében szemet gyönyörködtető a látvány, akár szobadísznek is megfelel a Denon zászlóshajója, az összhatás a világos bambusszal, a fekete bőrrel és az ezüst keretekkel valami parádés.

Denon AH-D9200 fejhallgató fejpánt

A kényelem, a zárt kialakítás ellenére első osztályú, a 375 gramm egyáltalán nem érződik viselés közben, a bőr párnák puhán ölelik körbe a fület (közbevetőleg jegyezzük meg, aki az inkvizíció által kitalált, fülre felfekvő megoldást alkalmazza, azzal azt viseltetnénk napokon keresztül) hosszú órák alatt sem vált zavaróvá, fárasztóvá a viselése, itt is tetten érhető a prémium kidolgozás és érzet.

Denon AH-D9200 fejhallgató fejpánt

Figyelmességképpen az alumínium fejpántok oldalán számozás található, megkönnyítendő a két oldal szimmetrikus beállítását.

Denon AH-D9200 fejhallgató fejpánt

Belül a Denon által kifejlesztett 50 mm-es, puha műgyantába ágyazott hangszóró dolgozik, melynek membránja nanoszálas, neodímium mágnese egy, azaz 1 Tesla térerősségű (az MRI-k belsejében van nagyjából 1,5 Tesla). Szóval a membrán kontrollált mozgatásával nem lesz különösebb gond (ugye minél erősebb a mágnes, annál inkább tudja pontosan mozgatni a lengőtekercset, ami a membránt mozgatja), 5 Hz-től egészen 56 kHz-ig.

Denon AH-D9200 fejhallgató hangszóró

A zárt kialakításból adódóan nem zavar másokat a zenehallgatás, alig van hallható hangszivárgás.

Összességében, ez már az a kategória, ahol nagyok az elvárások, a kinézet a felhasznált anyagok a minőség, mind azt sugallja, ez bizony egy kivételes termék.

Denon AH-D9200 fejhallgató gyártás

Nézzük, azaz hallgassuk meg, teljesíti-e ezeket az elvárásokat a Denon üdvöskéje!

Vannak - bár nem jellemző - fejhallgatók/hangfalak, amik elsőre a dobozból frissen kivéve is remekül szólnak, alig kell nekik bejáratás, kivesszük a dobozból, használjuk, örülünk. Na, ez nem az. Nagyon nem. Elvárja, sőt megköveteli az alapos bejáratást zenével és/vagy bejárató lemezzel, frissen használva nem az elvárt hangot kapjuk. Kedvenc lemezünkön Hans Zimmer eget-földet megmozgató, minden membránnal rendelkező eszköznek kihívást jelentő Inception opuszában még némi torzítást is felfedezni véltünk a mélyhangokban, ami persze már pár óra múlva sem volt hallható és a többi tartománnyal sem volt különösebb gond.

Denon AH-D9200 fejhallgató

Viszont bő egy hét alapos járatás után mutatta meg az oroszlánkörmeit a Denon AH-D9200.

Torzítás? Nincs, mintha soha nem létezett volna.

A mélyhangok mennyiségét és minőségét nem nagyon lehet szavakba foglalni, a prospektusban megadott 5 Hz-et alighanem könnyedén teljesíti, megfelelő műszer híján nem mértük meg. Ilyen pontosságú, mélységű, de egyben nem túlhangsúlyozott basszussal talán csak valami méregdrága szubláda rendelkezik, lavór nagyságú membránnal.

Denon AH-D9200 fejhallgató

A hangkép egésze dinamikával és élettel teli, fűszeres, a spektrum meleg oldala felé hajlik, nem sötét, hanem dús hangszer- és énekhangokkal, ami nem magashang-hiányt jelent, hanem egy, nem a csillogást kihangsúlyozó, hanem meleg, sokáig hallgatható karaktert.

Mark Knopfler-rel valósággal lubickolt a gitárhangokban, élvezettel adta át a bassz- és a szólógitár minden rezdülését, súlyát és apró részletét. Dvorzsák IX-ik szimfóniáján ércesen, lendülettel szólaltak meg a rezesek, ott az alaphang és felette lebegett a magastartomány. Ahogy kell, a tutti (jelentése az, hogy egy bizonyos futamot a zenekar egészének együtt kell játszania) nem omlott össze, nem lett zavaros, Yello elektronikus (szerintünk kimondottan tesztelésre kitalált) zenéin sem jött zavarba, sebészi pontosságú tranziensekkel adta tudtunkra.

Denon AH-D9200 fejhallgató gyártás

Rakhatunk fel bármilyen zenét, a Denon rezzenéstelen arccal vette tudomásul, akár ha veszteséges Spotify-t hallgattunk telefonról (bizony a 105 dB érzékenység és a 24 ohmos impedancia megtette a hatását, akár még egy Nokia 3310 is meghajtja) akár DSD-t, DXD-t mindenhol magabiztosan, erőt sugározva tette a dolgát, mégpedig remekül.

A sztereó kép precíz, pontos volt, milliméterre meghatározta a hangszerek helyzetét főleg szélességben, mélységben már nem annyira, de ez a zárt fülesek sajátossága, ha valaki utóbbiból többet szeretne az a nyitott fülesek háza táján nézelődjön, de ott meg a mélyhangok tekintetében kell kompromisszumot kötni.

Denon AH-D9200 fejhallgató

Az AH-D9200-nak is van egy sajátos hangkaraktere (mint minden fejhallgatónak, vagy hangfalnak) dús, meleg a mélyek felé hajló, de, és ezt nagyon fontos kihangsúlyozni, ez nem azt jelenti, hogy magashang-hiányos lenne, vagy elkenné a részleteket sőt, ez egy jó értelemben vett klasszikus hangzás!

Ha kell csillogni is tud a Denon, a magashangok tekintetében sem kell semmiféle kompromisszumot kötni önmagában, összehasonlítás nélkül ez fel sem tűnik, simák és bársonyosak, a részletek pedig ott vannak, ahol kell, de nem tolakodnak előre.

Denon AH-D9200 fejhallgató

Műsoron kívül kipróbáltuk egy játékkal is, nevezetesen a Doom 3-mal ahol igen nagy segítség volt az aktuális szörny helyének a meghatározásában a precíz sztereó kép segítségével.

Szinte bármivel meg lehet hajtani, de természetesen egy dedikált fejhallgató erősítő, vagy egy jó minőségű füles kimenet az erősítőn az, amivel ki lehet hozni belőle a maximumot, erősen ajánlott ezek közül valamelyik beszerzése, igaz ez ezen a szinten már minden fejhallgatónak dukál.

Denon AH-D9200 fejhallgató

Összegezve: ebben az ársávban van verseny bőven, de a Denon AH-D9200 kiemelkedik az abszolút torzításmentes és mélyládákat megszégyenítő basszusaival, és ha hozzávesszük a közép- és magastartományt, ami "csak" kiváló, akkor itt az az eszköz, ami évtizedekre megoldja az otthoni fejhallgató kérdést.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.