Denon AH-D5200 hifi fejhallgató teszt

A szebb és nagyobb Denon fejhallgató

2018. július 24., kedd, 16:40

Denon audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató Denon fejhallgató fejhallgató teszt Denon mobil fejhallgató Denon hifi fejhallgató Denon fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt

Járt úton indult a Denon, amikor az AH-D5200 fejlesztésébe kezdtek. Erre utal az is, hogy az angol nyelvű leírásban, egyetlen oldalon belül ötször említik meg a gyártó 50 éves múltját a fejhallgatók terén. Fél évszázad. Ez tényleg nem kevés, de az a tény, hogy akár a cég történetét, akár a zebrafa burkolatot meglepően sokszor leírják egymás alatt, arra is utal, hogy az AH-D5200 nem valami forradalmian új technológia köré épült. A marketing osztály alighanem egy kicsit zavarban is volt, amikor forradalmi újítások helyett a mérnök csapat közölte velük, hogy ez egy finoman hangolt, kipróbált technológia. Dinamikus, vagy ha úgy tetszik, "hagyományos" hangszóró köré épülő a dizájn, amit az audiofil körökben persze így is értékelni fognak a zenerajongók.

Otthonra, bármihez

A Denon széles célközönséggel számolhatott, amikor az AH-D5200 műszaki jellemzőit megálmodta, mert mindösszesen 24 ohmos az impedanciája, így egy telefon, vagy laptop fejhallgató Jack csatlakozójára kötve is elegendő hangerőhöz juthatunk. Persze, egy ilyen árú fejhallgató nyilván jobb minőséget érdemel, mint amit egy telefon, vagy laptop adni képes. Természetesen mi magunk is kipróbáltuk, mit tud a fejhallgató egy telefonnal, és aránylag olcsó, külső hangkártáyval. Ehhez egy Samsung Galaxy S7 és egy Asus Xonar U7 MkII volt a tettestársunk, amiknek a hangját amúgy, saját kategóriájukban korrektnek tartjuk. Ám a Cambridge Audio DacMagic Plus és a Pro-Ject Audio Head Box S2 Digital-t is meghallgatva nyilvánvalóvá vált, hogy előbbi kettő nem méltó társa ennek a fejhallgatónak.

Denon AH-D5200 fejhallgató kábel

Zebrafa!

Nyilván lesznek páran, akik szerint akár újrahasznosított szívószálak és pipadohány keverékéből is készülhetne a fejhallgató, ha a hangja jó. A D5200 közel kétszázezer forintos ára mellett mi azt mondjuk, hogy igenis jár a finom anyagminőség, a kidolgozottság és a csipetnyi luxus. Tehát itt van a gyönyörűen megmunkált zebrafa burkolat, és a "soft engineered leather", ami egy jó minőségű, puha műbőrt jelent. Ezzel van bevonva a fülpárna és a fejpánt is.

Denon AH-D5200 fejhallgató fejpárna

Emellett a fülpárnák belseje is említésre érdemes, mert azokban memóriahabot találunk. Maga a fejpánt természetesen fém vázon alapszik, és ennek is betudható, hogy a fejhallgató egésze kifejezetten masszívnak tűnik.

Denon AH-D5200 fejhallgató fejpánt

Komfort terén a Denon fejhallgatója jól, de nem kiemelkedően teljesít. A párnái kifejezetten kényelmesek, de a nyílásuk, amiben az ember fülének kellene hely jusson, kicsit szűkösre lettek méretezve. A fejhallgató szorító ereje átlagos, ami a puha párnázással együtt komfortossá teszi. A súlya átlagos, itt azonban a masszív szerkezet miatt hajlamosabbak vagyunk az átlagnál picit nehezebbnek érezni.

Denon AH-D5200 fejhallgató

Természetesen cserélhető kábeleket kapott, amelyek szokványos, 3,5 mm-es dugókkal csatlakoznak a fejhallgató két oldalán. Akár pót, akár extra minőségű kábelre van szükség, azt könnyű lesz hozzá beszerezni. Nem mintha a gyári madzagokkal bármi gond lenne.

Denon AH-D5200 fejhallgató kábel

Sőt, a szövet harisnyával bevont, a csatlakozók és elágazás magasságában alumíniummal burkolt összekötő kifejezetten jó benyomást kelt. Kritikával talán a mellékelt kis vászon tokot illethetnénk, ami kifejezetten egyszerű darab a fejhallgató kaliberéhez képest. Igazán jó lett volna ennyi pénzért egy félkemény tokot találni a csomagban, de a Denon másképp látta jónak.

Denon AH-D5200 fejhallgató tartozékok

Hang!

A Denon fejhallgatóját ugyan elvileg bejáratva kapuk kézhez, mi azonban szerettünk volna biztosra menni, ezért két estén át dolgoztattuk az IsoTek bejárató CD-jével. Ezt követően jöttek az éles meghallgatások, különböző DAC-ok és fejhallgató erősítők társaságában. Mindjárt a teszt elején kiderült, hogy az AH-D5200 hangja kifejezetten meleg, a magasakat kicsit háttérbe szorító természetű. Éppen ezért, a rendelkezésünkre álló DAC-ok közül mindjárt rá is kötöttük a Cambridge Audio DacMagic Plus-ra, abban bízva, hogy az lesz számára az ideális kiegészítő. Tévedtünk. A meghallgatások során a Pro-Ject Head Box S2 Digital volt képes a legtöbbet kihozni a Denon fejhallgatóból, annak ellenére is, hogy az maga is a melegebb karakterű modellek közé sorolható. Kettejük összjátéka kellemes meglepetést okozott. Milyen is a zene a D5200-zal?

Denon AH-D5200 fejhallgató

Hugh Laurie lemezét hallgatva, a Battle Of Jericho feszült, lüktető és erőteljes. A vonósok nemegyszer csodásan testessé nőnek és bár a lemez még hosszan fogva tartott, ami egyúttal a fejhallgatónak is dicséret. Idővel tovább léptünk a Velencei Barokk Zenekar lemezei felé. A Giuliano Carmignola által dirigált, Bach műveit előadó zenekar hegedűi feszültek, de mégis édesek, miközben a testesebb hangszerek atmoszférát átható erejéből is átszűrődik egy csipetnyi. Jókora ugrással, a The Prodigy egy klasszikusa, a The Fat Of The Land jött és a Denon ügyesen "csapatta". A mélyek feszesek, de nagyon is kimértek voltak, a magasak ezúttal kevésbé tűntek visszafogottnak, jól tűrte a nagyobb hangerőt is. Nem kezdett kétségbeesett visítozásba és torzításba. Persze ki hallgat ma Prodigy lemezeket egy ilyen kaliberű rendszeren? Majd' két évtizedet előre tekerve, terítékre került a Daft Punk legutóbbi lemeze és persze a Giorgio by Moroder, ami ismét a fejhallgató kellemes, meleg karakterére világított rá.

Denon AH-D5200 fejhallgató

Visszakanyarodtunk a Velencei Barokk Zenekar lemezeihez és kóstolgattuk tovább a nagyzenekari élményt. A Denon hangja finoman húsos és meleg volt, tere azonban feltűnően zárt volt. Bár az élmény ismét lekötött, úgy 20 perc után váltottunk és jött Lykke Li a Youth Novels című lemezével. A hang ezúttal szinte monitorosan közvetlen volt. Az édeskés, kedveskedő karakter alól kivillant egy jó adag dinamika a középtartományban. Érdekes módon, bár a hang nem volt katartikus élmény, a zene ismét lekötött minket, jó pár dal erejéig.

Denon AH-D5200 fejhallgató hangszóró

Pár, hasonlóan kortárs előadó dala után, egy nagyobb váltás következett és a Monster Magnet felvételei közül válogattunk. A Denon most révbe ért és úgy zúzott, ahogyan kell. Volna itt pár szó, annak kifejezésére, mennyire jó volt a kis Head Box és a Denon párosa, de a jó neveltetés és a nyomdafesték nem engedi, hogy ilyen szavakkal terheljük a Kedves Olvasót. Lebilincselő volt az élmény, pedig mélyekből még lett volna helye egy kevésnek.

Denon AH-D5200 fejhallgató

Ítélet

A Denon AH-D5200fejhallgató, ami szépsége és kényelme miatt vonzó ajánlat a márka rajongóinak. Az anyagminőség, a formaterv és kényelem megfelel annak, amit ebben az árban elvárunk. Ahhoz azonban kevés, hogy a kategória legjobbjai közé felsorakozzon. Kellemes, könnyen hallgatható darab, ami mértéktartó, mégis képes pozitív meglepetéseket szerezni. Ám ez a mértéktartása egyesek szemében hátrány is lehet, hiszen a hangjának igazából nincsen olyan jellemzője, olyan meghatározó karaktere, ami igazán kiemelné a tömegből. Néha már-már monitorosan közvetlen, gyakran szűkös, zárt terű. Ez egy igényes fejhallgató, igényes vásárlóknak, s nem pedig a válogatós audiofilek valamely titkos favoritja.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.