Denon AH-D1200 fejhallgató teszt

Egy fejhallgató, ami viselésre született

2018. június 28., csütörtök, 12:05

Denon audio hifi fejhallgató mobil fejhallgató utcai fejhallgató hifi fejhallgató Denon fejhallgató fejhallgató teszt Denon mobil fejhallgató Denon hifi fejhallgató Denon fejhallgató teszt utcai fejhallgató teszt mobil fejhallgató teszt

Egy utcai fejhallgató, ami aktív zajzár helyett, sajátos hangolással száll szembe a város morajával. Egy újabb Denon, amit jó érzés mások előtt viselni: AH-D1200.

A Denon AH-D1200 egy közepes méretű, vezetékes, utcai fejhallgató, amit fekete illetve fehér-arany színben kínál a gyártó. Elsősorban utazó modellnek szánták és a hangzását is ehhez illesztették. Vagyis, az AH-D1200 aktív zajelnyomás nélkül, passzív zajkizáró képességére és hangkarakterére támaszkodva igyekszik a tipikus utcai zajokon felülkerekedni. Szintén az utcai használathoz illeszkedőnek tekinthetjük a mindössze 24 ohmos impedanciáját is, ami miatt még egy átlagos telefon is könnyedén képes annyi hangot kihozni az 50 milliméteres hangszórókból, ami elég még egy orosz metrószerelvényen utazva is.

Denon AH-D1200 fejhallgató

Mit kapunk a pénzünkért?

A Denon AH-D1200 alapfelszereltségének része egy sima és egy iPhone kompatibilis, mikrofonos kábel, egy szokványos, 6,3 mm-es Jack adapter, illetve egy vászonzsák. Tesztalanyunk fehér-aranybarna kivitelű volt, így a hozzá adott kábelek is fehérek, a zsák pedig világosbarna. A kábelek minősége átlagos, de a mikrofon körüli gombok kivitele és az ott használt műanyag olcsó hatású.

Denon AH-D1200 fejhallgató tartozékok

Talán kukacoskodásnak tűnik, de mi jobban örültünk volna az Apple féle gombkiosztás helyett egy Android igényekhez tervezett kábelnek, elvégre az Apple a 3,5 mm-es Jack csatlakozó elhagyásával és az adapter használat kényszerítéssel már évek óta finoman jelzi, hogy a vezeték nélküli fejhallgatókat preferálják.

Denon AH-D1200 fejhallgató

Egyeseket talán az is meglep, hogy csak 1,3 méteres kábeleket kapunk a fejhallgató mellé és a szokásos, 3 méteresnek nyoma sincs a csomagban. Nos, ez azért van így, mert az AH-D1200-at tényleg utcai használatra szánta a Denon, ott pedig a 120 centi bőven elég.

Denon AH-D1200 fejhallgató hangszóró

Visszatérve a főbb műszaki jellemzőkre, a szerkezetben 50 milliméteres, 24 ohmos impedanciájú hangszórók dolgoznak, amiket a gyártó hangsúlyosan a kültéri környezethez hangolt. A műszaki leírás szerint frekvencia-átvitele 5 Hz és 40 kHz közötti, így megfelel a HD Audio elvárásainak is. A pánt csuklói alumínium öntvényből készültek, a párnázás puha, memóriahab töltetű.

Denon AH-D1200 fejhallgató

Prémium minőség?

A Denon ekként emlegeti az AH-D1200-at. Igaz is, hogy a tipikus 50 000 forintos fejhallgatók jelentős részével összehasonlítva, a D1200 szebb formát, kidolgozott felületeket, igényes anyagokat és szokatlanul nagy, 50 mm-es hangszórót kínál. Vagyis a cikkünk írásakor épp 55 000 forintos árával, csak a külsőségeket nézve kicsit jobb ajánlatnak tűnik a piaci átlagnál. Ha csak a külcsínt nézzük, ez a fejhallgató tényleg prémiumszerű.

Denon AH-D1200 fejhallgató

No és a kényelem? Ez egy fejhallgató esetében soha nem univerzális. Lesz, akinek kényelmetlen, és lesz, akinek kényelmes. Ez annyira így van, hogy egyik kollégánk 5 perc után kétségbeesve tépte le a fejéről, ezen sorok írója pedig órákon át képes volt viselni, mindenféle diszkomfort érzet nélkül.

Denon AH-D1200 fejhallgató

Szóljon!

A tesztben forrásként többnyire Samsung Galaxy S7 és S8 telefont, Cambridge Audio DAC Magic Plus-t, Pro-Ject Audio Head Box S2 Digital-t és Asus Xonar U7 MkII hangkártyát használtunk. Ezek közül a legkellemesebb összeállítást a Pro-Ject kis Head Box S2 Digital adta, de jó volt a Denon csapatjátéka a Samsung telefonokkal is. Az ASUS külső hangkártyája megfelelőre vizsgázott ebben az összeállításban, ám a Cambridge Audio túlhangsúlyozta a Denon karakterét, így ezt az összeállítást nem tudjuk ajánlani.

Denon AH-D1200 fejhallgató

Hangminőség

Amint azt már írtuk, a Denon AH-D1200 utcai használatra született és ez meghatározza a hangkarakterét is. Olyannyira, hogy a típus tényleg élvezhetőbb volt egy felújított metrószerelvényen ülve, a még fel nem újított hármas metró vonalán zötyögve, vagy épp a forgalmas Váci úton sétálva, mint az iroda csendjében. Ennek oka az, hogy az amúgy tiszta és részleteket kibontani képes hang középtartománya nagyon is hangsúlyos.

Denon AH-D1200 fejhallgató

A szokásos tesztanyagokat, vagyis egy sor jazz és klasszikus felvételt pörgetve gyorsan úgy döntöttünk, hogy a meghallgatások hátralévő részét a típushoz jobban illő zenékkel folytatjuk. Tehát jött a Moderat, Daft Punk, Lykke Li, M.I.A., Gorillaz s még sokan mások. Egy sokszázezer forintos fejhallgató esetében alighanem szentségtörés lenne azt írni, hogy Katy Perry - Save As Draft című dalától libabőr fut végig a hallgatón. Pedig igaz. Na de Benny Benassi - Satisfaction-je is korrekt élmény volt (az ominózus videó nélkül is), s amikor a Nervo került terítékre, az AH-D1200 hangja kinyílt és elemében volt. A The Other Boys és a You’re Gonna Love Again is úgy érkezett a fejhallgatóból, ahogy elvártuk. A következő előadó, Lykke Li dalai egy kicsit meleg, húsos hangúak voltak, bár az Until We Bleed egy ismét közvetlenebbnek tűnt. A Gorillaz legfrissebb lemezéről a Humility szinte szárnyalt. A középtartomány ezúttal is hangsúlyos volt, de a magasak mintha megtorpantak volna. Ezek után kicsit meglepő volt, hogy a mai, de hangzásában kicsit talán nosztalgikus Tame Impala - Currents mennyire otthon volt a fejhallgatóban akár iroda környezetben, akár a metrón ülve.

A Denon AH-D1200 egyszerre próbál megfelelni két világ elvárásainak. Azzal, hogy aktív zajzár nélkül próbál utcán, zajban is értékes társsá válni, miközben agresszív basszusok és visító magasak helyett a középtartományból próbál nem csak mennyiségben, de részleteiben is sokat megmutatni, szembefordul a kommersszel. Érdemes? Nos, a közepeket hangsúlyosan, értékként kezelő fejhallgatóknak komoly helye van a szívünkben, ahogy az utcai fejhallgatóknak is. Hogy ez a két jellemző egyszerre kell-e, azt már a Kedves Olvasóra bízzuk.

Denon AH-D1200 fejhallgató

Ítélet

Aktív zajelnyomó elektronika nélkül is van zeneélvezet! A Denon AH-D1200 igyekszik kiemelni a tipikus, városi zajoknak megfelelő frekvenciákat, ami egyszerre a zaj elleni harc és egyfajta hangzás melletti állásfoglalás. Valóban jól használható és élvezhető társ, még egy zajos metrókocsiban zötykölődve is, anélkül, hogy igazán agresszíven fel kellene hangosítanunk.

Kellene? Ezen sorok írójának majdnem. Ajánljuk? Mindenképpen, de csak feltételekkel. Aki Beats hangzást szeretne, vagy aki otthoni fejhallgatót keres, talán másfelé kutasson. Akinek viszont a fentebb sorolt erények vonzóak, az mindenképp hallgassa meg a Denon utcai típusát!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.