Denon AH-C821 fülhallgató teszt

Mélyrekord

2016. november 30., szerda, 08:15

Denon audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató Denon fülhallgató fülhallgató teszt Denon fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt mobil fejhallgató teszt

Teszteltünk már basszusbajnok mélysugárzókat és hangfalakat, a fülhallgatók világában azonban ritkán találkoztunk ilyesmivel. Logikus, hiszen a parányi, hallójáratba illeszkedő rendszerek esetében nehéz egyetlen hangszóróval dögös mélyhangokat és tiszta magas frekvenciákat egyidejűleg megvalósítani. Most a Denon aktuális csúcs fülhallgatóját teszteltük le, amely az előbbi feladatot úgy tűnik, sikeresen teljesítette.

Denon AH-C821 fülhallgatóDenon AH-C821 fülhallgatóDenon AH-C821 fülhallgatóDenon AH-C821 fülhallgatóDenon AH-C821 fülhallgatóDenon AH-C821 fülhallgatóDenon AH-C821 fülhallgató tartozékokDenon AH-C821 fülhallgató

Mindent, vagy semmit

2016-os kínálatát amolyan all-in stratégia követésével fejlesztette ki a Denon. Ezalatt értendő, hogy olyan füleseket akartak prezentálni, amelyek a lehető legszélesebb közönséget célozzák meg, ezáltal sokfajta igényt képesek kielégíteni. A hallójáratba illeszkedő fülhallgatók aktuális topmodelljének számító AH-C821 különlegessége, hogy oldalanként nem egy, hanem két dinamikus hangszórót tartalmaz. A gyártó által Double Air Compression (azaz kettős légkompressziós) névre keresztelt eljárás eredménye, hogy a látszólag kompakt ház két 11,5 mm-es membránnak ad otthont, melyek egymással szembe nézve dolgoznak. Így az átlagosnál nagyobb mennyiségű levegőt mozgatnak meg, tehát a fülünkbe szökő frekvenciák a szokásosnál erőteljesebb, ugyanakkor tisztább basszussal egészülnek ki.

Denon AH-C821 fülhallgató

A fentiek alapján sejthető, hogy az AH-C821 nem klinikai pontosságra, patikamérlegen adagolt árnyalásra fog törekedni. Csúnyán fogalmazva doppingoltnak is nevezhető a karakter, viszont ismerve korábbi, általunk tesztelt Denon termékeket, finomhangolási filozófiájukat, a szépített hang náluk kicsit máshogy mutatkozik meg. Járt szerkesztőségünkben például az AH-MM400, melynek előadásában számos kategória vált eggyé, igazi hibridként idomult rengeteg fajta zenei stílushoz. Mindent összevetve tehát a célközönséget az univerzalitásra vágyó felhasználók jelentik, akik otthon, útközben, és akár a munkahelyükön is egy mindenevő fülest szeretnének használni.

Denon AH-C821 fülhallgató

Kicsomagolás, használat

Noha a Denon szakértelmének színe-java belekerült, az AH-C821 doboza mellőzi a prémium kategória zsánerét. Sötétszürke szivacságyban fogadott minket egy 4-páras szilikongyűrű választék, valamint egy rugalmas gumikorong, amely a fülhallgató tárolójaként szolgált (egy cipzáras védőtoknak jobban örültünk volna). Ezeken kívül még kábelcsipeszt és rövid használati útmutatót rejtett a csomag.

Denon AH-C821 fülhallgató tartozékok

Az alumínium házas csatlakozófej kellően volt vékony ahhoz, hogy védőtokos telefon vagy tablet aljzatába is beférjen. Egyetlen szálban kezdődik a megszokottnál vastagabb, kb. 2,5 mm átmérőjű, füstszínű köpennyel bevont kábel, mely egy torkolatnál (kb. hasunk magasságában) oldalanként dupla vezetékre szétosztva folytatódik. Ezt a kettős szálmennyiséget azért eszközölték, hogy a csatlakozófejtől a membránokig, külön magokon haladjon a két hangkeltő egységnek szánt jel. A hangszórókamrák formája több szempontból is egyedi lett. Egyrészről a membránt tartalmazó műanyag korong nem a fülünkkel párhuzamosan, hanem kissé oldalra kifordulva áll. Mindezt egy alumínium támaszték tartja annak érdekében, hogy ne pottyanjon ki azonnal hallószervünkből. Fotók alapján nehéz volt beazonosítani, hogy miként marad meg majd hallószervünkben a fülhallgató, a gyakorlatban viszont egész komfortosnak bizonyult, noha futáshoz nem vált be.

Az AH-C821-en közepes méretű szivacs füldugót találtunk, rajta kívül csak gumiharangokat tartalmazott a csomag. Eleinte nem értettük, hogy előbbiből miért csak egyet és más gyártókhoz hasonlóan miért nem mellékeltek egy kisebb és nagyobb verziót is, aztán némi netes kutakodás után rájöttünk. A fülesen lévő gyűrű nem akármilyen találmány, hanem egy TX500 Comply szivacsbetét. Külön tételként megvásárolható számos webáruházban, egy pár kb. 8 000 forintba kerül. Kicsit húzós összeg, két borsószem nagyságú szivacsért, nemde?

Denon AH-C821 fülhallgató

Persze valójában komoly háttér rejtőzik a kis betétek mögött. Nem állunk neki ecsetelni a technikai részleteket, inkább saját tapasztalatunkat osztjuk meg. A Comply egyszerűen zseniális. Hihetetlenül hatékonyan szűrte, csillapította (nem szűnteti meg teljesen, de kiváló mértékben tompítja) a külvilág zajait, ugyanakkor nem koszolódott, és furcsamódon napokig tartó használat után is épp olyan csontszáraz maradt, mint mikor a dobozból kivettük. Működési elve a biztonsági füldugókéhoz hasonló. Két ujjal kicsit összepödörjük, majd hagyjuk, hogy hallójáratunkba helyezve ismét kitáguljon. Néhány napig tartó használat után abszolút Comply-hívők lettünk, ellenben a szilikon gyűrűkkel nem tudtunk megbékélni. A számunkra megfelelő méret sem akart rendesen megmaradni hallószervünkben, minduntalan hagyta kipottyanni a készülékházat, ahányszor néhány lépést megtettünk az utcán. Egy szó, mint száz, az AH-C821 Comply szivaccsal az igazi.

Hangminőség

Az AH-C821 basszusairól oldalakat lehetne teleírni, de megpróbáljuk minél tömörebben megfogalmazni a lényeget. Mennyiséget és minőséget egyszerre kínált. Kiterjesztette lefelé a dinamikatartományt anélkül, hogy a középmagas frekvenciák erőtlenné, elnyomottá váltak volna. Az erő mellé gyorsaság is társult, ami által nem a kommersz mélyládák dörömbölését, hanem ökölvívói kegyetlenséggel bevitt impulzusokat kaptunk. Tesztalanyunk a mélyhangokat minden zenénél megpróbálta előnyösen érvényesíteni, így azok nem akartak feltétlenül önálló életet élni, elkülönülni a többi részlettől. Integrálódtak egymásba a frekvenciasávok, vagyis magunktól észre se vettük volna, hogy oldalanként nem egy, hanem két hangszóró szólt. Mindazonáltal, zenei stílustól függetlenül az extra basszus, a kiegészített dinamika mindig ott maradt az összképben. Szerencsére nem feltétlenül morajlások vagy búgások formájában. Például Dave Brubeck - Take Five c. számában a dob és a bőgő is határozottabb lett. A húrok feszesebben pendültek, a dobverő ütődése keményebbnek érződött. Mindez egyáltalán nem tette fárasztóvá, fejfájdítóvá a zenehallgatást. Általában a magas frekvenciák túlzó jellege szokta frusztrálni a dobhártyát, melyeken viszont ugyancsak gondosan csiszolgattak a Denon mérnökei.

Denon AH-C821 fülhallgató

A középmagas frekvenciákban felfedezni véltük ugyanazt az idomított, művelt stílust, mellyel korábban az AH-MM400 tesztelésekor is találkoztunk. Az AH-C821 sok részletet hallhatóvá tett. Még MP3 formátumú fájlokban is fedeztük fel olyan motívumokat, melyeket korábban, más füles nem mutatott meg. Mindazonáltal a tömörségre utaló nyomokat nem engedte hozzánk. A digitális csörgedezés, a leharapott cintányérok és iszaposan hullámzó vonósok ill. hasonló jelenségek élvezhetetlenné teszik a legtöbb digitálisan visszajátszott, akusztikus zenei műfajt. A Denon szakértelme nagyrészt abban is megnyilvánult, hogy óvatos finomításokat eszközölt a magas frekvenciákban, ezáltal nem analitikusan viszonyult a jelhez. A zeneiségről nem kellett lemondanunk, viszont meg kell jegyeznünk, hogy azt a bizonyos, puhításra utaló, enyhe fátyolosságot audiofil (jazz, szimfonikus) albumokban hallottuk rárakódni a zenére.

Ugyancsak a Dave Brubeck lemezen, elkülönülve jelentek meg a cintányérok, illetve maguk a zenészek is némileg elhatárolódtak egymástól. Máskor, ha mondjuk kedvenc Yuja Wang koncertfelvételünket indítottunk el, a tér nagysága és a leütött zongorabillentyűk súlyossága is szépen kirajzolódott. Az AH-C821 játszott a térrel, irányítottsággal. Hallójáratba illeszkedő fülhallgató létére egész ügyesen széthúzta a fejünk közepében felépített virtuális mezőt, természetesen a kialakításából eredően nem tudta felvenni a versenyt a nyitott fejhallgatók szellősségével, tágas érzetével. Tény viszont, hogy a nagy térben rögzített számoknál megpróbálta ábrázolni a távolságokat is, amivel bebizonyította hifis törekvését.

Denon AH-C821 fülhallgató

Végszó

A Denon AH-C821 mellőzi a hozzá hasonlóan árazott, audiofil géneket hordozó vetélytársak légies, pihekönnyű stílusát, helyette lényegesen izgalmasabb, gazdagabb karaktert nyújt. Nem naturalista természetű, cserébe gondoskodik róla, hogy a felhasználó élvezze azt, amit hall. Azoknak ajánlható, akik az erőt és a tisztaságot egyszerre akarják, és nem csak sima pufogást, hanem definiált, árnyalt, ugyanakkor rekordmélységig leúszó basszusokra vadásznak. A brutalitás és a tisztaság már-már művészi módon vált eggyé, ezért az AH-C821 mellékvágánya, önálló osztálya a manapság kapható hifi fülhallgatóknak. Aki meg tud békélni hiányosságaival és hagyja, hogy a hatalmas dinamikai tartományban közölt, bivalyerős impulzusok stimulálják az agysejtjeit, annak biztosan mindig élvezet lesz használni. Tessék viszont óvatosan bánni vele, mert jelszint növelés esetén nem csak a basszusok, hanem minden más információ nyomásszintje megnő, fülünk épsége érdekében kerüljük a megterhelő szeánszokat!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.