Denon AH-C160W Bluetooth sportfülhallgató teszt

2017. október 30., hétfő, 18:35

Denon audio hifi fülhallgató sportfülhallgató Denon fülhallgató Bluetooth fülhallgató Denon sportfülhallgató Bluetooth sportfülhallgató Denon teszt fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt

A vezeték nélküli fülesek előnyét javarészt az aktív testmozgást végző, fiatalos felhasználók tudják kihasználni anélkül, hogy a hangminőséget kifogásolnák. Ezért a sportfülhallgatók világa is egyre tarkább, és a Denon is lépett e fronton, hogy naprakész, versenyképes, és a maga módján spéci terméket prezentáljon.

Sportfüles, kicsit máshogy

Találkoztunk már néhány vezeték nélküli sportfülhallgatóval, és bármennyire is színes a kínálat, ez a Denon még így is gyökeresen eltér az általunk eddig kipróbáltaktól. Az AH-C160W külseje elsőre szokatlan, mintha egy kibernetikus piócát tartanánk kezünkben. Viccet félretéve, a különc megjelenés az ergonómiát és a stabilitást szolgálja. A gyártó leírása szerint jórészt egy vezető hallókészülék specialistával való kooperáció gyümölcse az AH-C160W horogszerű, fül fölé húzódó teste.

Denon AH-C160W Bluetooth sportfülhallgató

A szokásosnál intenzívebb igénybevétel magasabb tartósságot is követel. Ennek érdekében IPX5/7 minősítést kapott a termék. Az elektronikát tartalmazó idomokat Nanofics bevonattal látták el. Rendhagyó módon nem különálló kapszulában, a kábelre integrálva, hanem fülhorgának oldalán található az AH-C160W mikrofonos modulja és valamennyi kezelőszerve, sőt, komplett elektronikája, a meghajtásért felelős akkumulátort beleértve.

Denon AH-C160W Bluetooth sportfülhallgató

Kicsomagolás

Takaros, cipzáras tok jár a fülhallgatóhoz, melyhez még egy karabinert is mellékeltek. Ugyancsak része a csomagnak a beépített akkumulátor töltésére szolgáló micro USB vezeték valamint 4 pár különböző méretű szilikonharang. Látszólag elhanyagolható, de említést érdemel az alapértelmezetten felhelyezett, habszerkezetű (más fülhallgatókhoz is külön megvásárolható) Comply párna. A Denon alkalmanként mellékel ilyet felső(bb)kategóriás fülhallgatóihoz, ami jó gesztus, hiszen a szilikonhoz képest lényegesen hatékonyabb zajszűrést, ill. komfortot biztosít.

Denon AH-C160W Bluetooth sportfülhallgató tartozékok

Összesen három pár gumigyűrű áll rendelkezésre, amelyeket a kamrák belső részére kell felhelyezni, ezek segítik, hogy a rendszer beékelődhessen fülünkbe. A jobb- és baloldali hangszórókamrákat összekötő kábelhez kis csúsztató kapcsot mellékeltek, hogy a tarkó mögött lógó felesleget összehúzhassuk. Összességében jó benyomásokat kaptunk kicsomagolás közben, a gyártótól megszokott figyelmességeknek köszönhetően.

Denon AH-C160W Bluetooth sportfülhallgató

Használat közben

Kíváncsian vettük kézbe tesztalanyunkat, nézegetve annak a vártnál jóval érdekesebb, kidolgozott részleteit. Az ujjbegyeink alatt besüppedő, majd fülünkben újra kitáguló, biztonsági füldugóra emlékeztető Comply párnák meglepően hatékonyak, használatukat mindenkinek nyugodt szívvel javasoljuk, igaz, önmagukban nem olcsók, de sokat dobnak bármilyen fülhallgató használati értékén.

Denon AH-C160W Bluetooth sportfülhallgató

Nehéz elképzelni, hogy miként akaszkodik a fül fölé az AH-C160W. Persze nincs értelme fantáziálni, mindenkinek érdemes saját magán kipróbálnia, ha kétségei volnának. A különös szerkezetet első próbálkozásból sikerült hallószervünk mögé kanyarítanunk, és némi igazgatással a hangszórókamrák is egész jól besimultak fülünkbe. Pozitív, mi több, elismerésre méltó módon csusszantak helyükre a külvilág zajának kizárásáért felelős harangok is. Az AH-C160W komfortérzete sajátos, de hamar megszokható. Szerkezete enyhén behajlik a tarkó irányába, ezért néha olyan érzésünk volt, mintha szorítópánt kötné össze a jobb- és baloldalt. Cserébe egész rendkívüli stabilitásban lehetett részünk. Félóráig tartó futópados testmozgás közben egyszer sem kellett odanyúlnunk, igazgatni a nyúlványokat.

Denon AH-C160W Bluetooth sportfülhallgató

A közel kifogástalan ergonómia és meglepően jó stabilitás mellett, a kezelhetőség lett picivel gyengébb. A gombok jó helyre kerültek, viszont határozott ujjmozdulattal kell benyomni őket. Ezáltal a komplett műanyag nyúlvány is belesüpped fejbőrünkbe, ahányszor hangerőt, zeneszámot vagy híváskezelést akarunk eszközölni. Ehhez képest rugalmasabban lehet kezelni a kábelre integrált mikrofonos headset modulokat. Aki teheti, jobban jár, ha hívásait és a zeneszámváltásokat a testére rögzített telefon vagy okosóra kijelzőjén végzi. Bár a Denon elgondolása olyan szempontból mégis jó, hogy tartósságot sugall. A gumírozott, vízhatlan testen lévő gombok ugyanis meglepően masszívak, és a kábel is rugalmasabb, a széles átlaghoz képest jóval időtállóbbnak tűnik.

Denon AH-C160W Bluetooth sportfülhallgató

A gyártó által egyszerűen csak Earhook néven említett fülhorgok belsejében lévő, micro USB vezetékkel tölthető beépített akkumulátorok egy feltöltéssel kb. 4 órányi üzemidőre képesek. Ez nem túl sok, főleg azoknak, akik egy-másfél órás edzéseket szoktak tartani és esetleg a konditerembe igyekvést is szívesen hallgatnak zenét. Az előbb említett életvitelt lemodellezve arra következtetünk, hogy a felhasználók zöme 2-3 edzés után fel kell töltse a fülest. Végső soron nem szabad elfelejtenünk, hogy az AH-C160W kifejezetten sportolóknak készült, hosszú utakhoz léteznek többször ennyi akkuidőt produkáló, és persze akusztikai értelemben komolyabb termékek a Denon családban.

Hangminőség

Az elmúlt években jó néhány Denon fülest kipróbáltunk, melyekből a jól ismert, testes és kerekített mélyközép frekvenciák ezúttal is üdvözöltek minket. A dinamikus ütemek, impulzusok lendülettel és rendkívül határozottan jelentek meg, 50 %-os hangerő alatti járatáson is. A Bluetooth viszont megbélyegezte a hangminőséget, a részleteket és a térhatást egyaránt erősen megcsonkította. Kritikus füllel nem tudtunk elmenni a tompa, ködös, ignorált részletek mellett, melyek által inkább olyan érzésünk támadt, mintha fülhallgatónak álcázott Bluetooth hangrendszert tesztelnénk. Ezen persze nincs miért csodálkozni, elvégre korábbi tesztjeinkben is bebizonyosodott, hogy a vezeték nélküliség feltétele az erősen átlagos akusztikai teljesítmény.

Denon AH-C160W Bluetooth sportfülhallgató

Basszusokban viszont nem szenvedett hiányt az AH-C160W. Az edzés alatt kedvenc Gramatik és Foo Fighters albumainkat fülelve, félóra elteltével már nem annyira figyeltük és elemeztük az akusztikai hiányosságokat, inkább hagytuk, hogy a zene ritmusa és agresszív, lüktető természete támogassa tevékenységünket. Az apró magas frekvenciás motívumok és a sztereó tér sem tudott hifis, légies jelleget ölteni, ettől függetlenül erőben és testességben nem volt hiányérzetünk. Meg kell jegyeznünk viszont azt is, hogy az olcsóbb Bluetooth fülhallgatókhoz képest ködös felső frekvenciái ellenére is képes volt tagoltabb sztereó teret létrehozni a Denon, a részletek mozgását, irányát jobban érzékeltük, mint egyes olcsóbb rendszereken. A zenekedvelő, egyúttal modern gondolkodású felhasználók akkor járnak a legjobban, ha utcára mondjuk AH-MM400 kategóriájú fejhallgatót, kocogáshoz vagy gyúráshoz pedig ilyet választanak, így minden terepen megkapják azt a felhasználói hangélményt, ami a körülményekhez képest jónak nevezhető.

Denon AH-C160W Bluetooth sportfülhallgató

Végszó

A Denon AH-C160W hangminőségben követi, ergonómia terén viszont alaposan túlszárnyalja az általunk eddig kipróbált sportfülhallgatókat. Nehéz volt elképzelni, hogy miként marad meg rajtunk furcsa nyúlványaival, de meglepően kényelmesnek és stabilnak bizonyult még egyórás intenzív testmozgás után is. Emellett tartósságot is sugall, tehát az összképet figyelembe véve erős alternatívát képez, főleg azoknak, akik nem veszteségmentes zenei gyűjteményüket, hanem bármiféle motiváló, dinamikus, tömörített fájljaikat akarják bevetni sportteljesítményük javulásához, no meg persze a sportélmény kiegészítéséhez.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.