Brainwavz B400 IEM fülhallgató teszt

Fülbevaló szerszámok

2019. augusztus 12., hétfő, 17:55

Brainwavz audio hifi fülhallgató IEM monitor fülhallgató Brainwavz fülhallgató fülhallgató teszt in-ear monitor Brainwavz fülhallgató teszt monitor fülhallgató teszt

A Brainwavz termékkínálatát átjárja a tervezők kreativitása és kísérletező hajlama. Mindezt megerősíti az oldalanként négy hangszórót tartalmazó, mégis ultrakompakt B400, mely a gyártó leírása szerint referencia monitor célra született.

Küllem

Egy fülmonitor esetében másodlagos annak dekoratív megjelenése, fontosabb, hogy praktikus és tartós legyen, elvégre a többség kb. 70 000 forintért nem egy néhány hetes élettartamú fülesre gondol. A gyakorlati tálalás ennek megfelelően igényes. A mellékelt védőtok például a szokásosnál hosszúkásabb és kis tárolórekeszekre osztották, így a hangszórókamrákon kívül akár mindkét kábel és néhány pár illeszték is elfér benne.

Brainwavz B400 fülhallgató tok

Tartozékait jól átgondolták, hiszen például nemcsak hagyományos, hanem mikrofonos headset modullal felszerelt kábel is jár hozzá, így nemcsak stúdiófelszereléssel, hanem okostelefonnal, a hétköznapok során is praktikus marad.

Brainwavz B400 fülhallgató tok

A lengőnyelves hangszórót tartalmazó kapszulát 3D nyomtatással formálható műgyantából készítik. Mi a félig áttetsző/fehér színűt teszteltük, amelynek házát első (és második) ránézésre mintha Negro cukorból faragták volna ki (bárminemű negatív gondolat nélkül). A masszív, kemény anyag tartósságot sugallt, emellett hogy látni engedte a benne lévő parányi alkatrészeket, high tech érzést is keltett.

Brainwavz B400 fülhallgató

Használat közben

Egy fülmonitor esetében a stabilitás (vagyis az, hogy a kapszula még heves testmozgás közben is a fülben maradjon) legalább olyan fontos, mint a komfort. Ilyen téren a Brainwavz B400 nem okoz csalódást. 3D-nyomtatott házai szépen besimulnak a fülkagyló belsejébe, mindezt megkoronázza a gyártó által mellékelt Comply szivacsos fülilleszték. Mi ki se csomagoltuk a gumis betéteket, annyira meggyőztek a fülünket habszerűen kitöltő, remek zajszigetelésű kis harangok. A felül átívelő fülhorgok egyáltalán nem zavartak, csak akkor lehetett érezni őket, ha a kábel meghúzódott. Összességében a B400 komfortérzete jó, a Comply illesztékkel együtt olyan érzést kelt, mintha egy biztonsági füldugó lenne. Nem lötyög/zörög, és egy pillanatra sem akar kiesni a helyéről.

Brainwavz B400 fülhallgató

A kábel aránylag könnyű és nem gabalyodik össze olyan könnyen, viszont picit merev, ezért jól jöhet a rajta lévő tépőzáras kötegelő. A ruha vagy test érintésétől zörgő hangot továbbít a kapszulák felé, ezért nem kevésbé praktikus a problémát megoldó, csomagolás részét képező kábelcsipesz. Az Y-toldó felső része felhúzható akár egészen az áll vonaláig, így még jobban a fejhez rögzíthető a fülhallgató. A vezeték vége 3,5 mm-es analóg sztereó Jack dugóban végződik, amely a mikrofonos változaton fém, a hagyományoson pedig műanyag házas. Mi jobban örültünk volna L-alakú (90 fokos) változatnak, de ez inkább csak szőrszálhasogatás.

Brainwavz B400 fülhallgató

Hangminőség

A fülhallgató karaktere stúdiósan semleges, ugyanakkor világos, kissé emelkedett jellegű. Kerüli a szépítést, tarkítást, hatásvadászatot. Olyan, mint egy mozikameráról frissen letöltött, utómunka előtti nyersanyag. Moderálja magát olyannyira, mintha dinamikában, basszusban és élénkségben általánosan vissza akarna mindent fogni. Óvatossága egyeseknek akár zavaró is lehet. Emellett viszont nem marad el a BA hangszórókra jellemző légies és precízen kirajzolt sztereó középpont, valamint a gyorsasággal kezelt térbeli részletek.

Brainwavz B400 fülhallgató

A B400 tehát igyekszik pontosan ábrázolni a hangokat, de a maximumra törekvés, izgalmak és különlegesen meditatív pillanatok nélkül. A hangokat tárgyilagosan közli, mintha azt akarná mutatni, hogy milyen volt egy zene a master mix előtt. Hifis megközelítéssel nem elég eleven és dinamikus. Másfelől viszont megkíméli hallgatóját azoktól a szépítésektől, amelyek ilyen-olyan irányba eltolnák a zene összesített hangulatát, színvilágát.

Brainwavz B400 fülhallgató Balanced Armature

Referencia számlistánk hallgatásakor az ütősebb elektronikus és hard rock jellegű zenéknél kicsit hiányoltuk az extra erőt és testességet. A középső és magas frekvenciák kellemes árnyaltsággal rajzolódtak ki, a basszus azonban hozzájuk képest egyértelműen visszafogottabb volt. Mindez nem jelentene gondot egy irodában ülve, ahol a legnagyobb zajforrás a légkondi. Járműveken utazva viszont a motorzaj egyértelműen elfojtotta még azt a kevéske basszust is, amit a B400 adagolt (még úgy is, hogy a remek basszus-megfogó tulajdonságú Comply szivacsot helyeztük rá). Nem Prodigy rajongóknak készült.

Brainwavz B400 fülhallgató

Mindazonáltal a fülhallgató felbontása, gazdag textúrája nem maradt rejtve, ezeken egyértelműen érzékelhető a kifinomultsága. Az énekhang szépen árnyalt és transzparens maradt, az akusztikus hangszerek pedig többnyire kifinomult sebességgel és tűhegyes dinamikával rajzolódtak ki. Ilyen volt pl. Cassandra Wilson - Red Guitar c. száma, vagy a Tsuyoshi Yamamoto Trio - Gentle Blues, hogy csak néhányat említsünk a sokból.

Brainwavz B400 fülhallgató

Végszó

A Brainwavz B400 IEM kicsit óvatosabban, szigorúbban bánik a hangokkal, ezért nem az izgalmakra vágyó audiofileknek, hanem inkább olyan zenészeknek, hanggal dolgozó személyeknek ajánlott, akik semleges, hosszú távon sem fárasztó munkaeszközt keresnek. A korábban tesztelt Alara fejhallgató univerzális, izgalmas karakterétől eltérően itt kissé egykedvű hangzást kaptunk. Emiatt inkább azoknak tudjuk javasolni, akik rendszeresen, akár napi szinten szerkesztenek, készítenek hangfelvételeket, zenéket, vagy egyszerűen csak tisztán hallani akarják magukat a színpadon játszva.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.