Bowers & Wilkins Px8 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Túl szép, hogy Bluetooth legyen

2023. január 3., kedd, 12:50

Bowers Wilkins BW audio hifi fejhallgató Bowers fejhallgató BW fejhallgató Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt mobil fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt aktív zajzáras fejhallgató

Az Apple AirPods Max bebizonyította, hogy 250-300 000 forint között is van kereslet prémium Bluetooth fejhallgatóra. Azóta egyre több gyártó merészkedik e szintre, vagy akár még feljebb.  A Bowers & Wilkins hosszú utat bejárt már a prémium füles tervezés rögös ösvényén. Éppen emiatt csomagoltuk ki leplezetlen kíváncsisággal a Px8 hófehér dobozát.

Bowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgatóBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgatóBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgatóBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgatóBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgatóBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató fülpárnaBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató fülpárnaBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató fejpántBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató fejpántBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató fejpántBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató fejpántBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgatóBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgatóBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgatóBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgatóBowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgatóBowers Wilkins Px8 AppBowers Wilkins Px8 fejhallgató mérés

Bluetooth kicsit másképp

Zajszűrős Bluetooth füles hallatán legtöbben a műanyag házas, repülőgépek utasain látható Bose vagy Sony slágertermékekre asszociálnak. Vagy bármi másra, beleértve a diákok, konditerembe járók kevésbé kényelmes, de legalább ütős basszust nyújtó, fapados társait. A Bluetooth fejhallgató önálló kategóriává nőtt. És még mindig növekszik. A Bowers & Wilkins Px8 e sorok írásakor 280 000 forintért kapható. Ha már fél áron is kaphatóak olyan kellemes hangú és kivitelű Bluetoooth fejhallgatók, mint a korábban általunk is tesztelt Px7 S2, miért létezik Px8?

Mert a vezeték nélküli technológiában is elérhető jobb hangzás. Még ha nem is olyan szinten, mint egy azonos összegbe kerülő high end fejhallgatóval. Cserébe a mai cikk szereplője bárhol használható. Otthon és útközben is. Logikusnak tűnik egyetlen prémium eszközt választani ahelyett, hogy a potenciális vásárló minden alkalomra külön-külön opciókat tartogasson. A kérdés csak az, hogy milyen felhasználói élményre lehet számítani a viszonylag magas összegért?

Bowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató

A B&W-effektus

A Bowers & Wilkins filozófiájának része, hogy nem szándékozik olcsó kategóriát képviselni. Hangsugárzói közismertek az igényes hifi világban. Zászlóshajó hangfalait a világ legjobb hangstúdiói közül is használják. Emellett együttműködő partnerei neves autógyártóknak, valamint a Philips felsőkategóriás tévéihez is fejlesztenek hozzájuk illő hangrendszereket. Ennél jóval több ágazatban megtalálható a Bowers & Wilkins, most csak a fontosabbakat említettük.

Bowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató

Bluetooth viszonylatban még semmi rendkívülit nem tettek le az asztalra. Már több mint tíz éve erősítik a hordozható zenehallgatásra való eszközök táborát. Felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy ha sokak számára egy 100 000 Ft fölötti Bose vagy Sony prémium szintnek számít, akkor mit képvisel a B&W Px8? Éveken keresztül áthatolhatatlan szakadék tátongott a hifi és Bluetooth fejhallgatók között, ami elsősorban hangzásra (és szolgáltatásokra) értendő. A közelmúltban több gyártó úgy döntött, hogy megpróbálja áthidalni ezt a szakadékot. Több riválissal is szembe kell, hogy nézzen a Px8, melyekről később, az Alternatívák c. bekezdésben is lesz szó. Most inkább térjünk a lényegre!

Bowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató fülpárna

Műszaki részletek röviden

A Px7 S2 és Px8 közti fő különbség, hogy előbbi biocellulóz, utóbbi szénszálas membránt tartalmaz. A hangszóró átmérő mindkét fejhallgatónál 40 mm és a specifikáció fennmaradó része (24 bites DSP, 30 órás akkumulátoros üzemidő, aktív zajkioltás, mikrofonkészlet) változatlan. Arról nincsen információ, hogy a mágneseken és a lengőtekercsen változtattak-e. A Px7 S2 műszálas kárpit külsejű, a Px8 fejpántját és hangszóró kamráit nappa bőr díszíti.

Bowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató fülpárna

Ahogy említettük, leszámítva a hangszórót, nem tudni egyéb technikai módosításokról. Az akkumulátor által biztosított üzemidő kb. 30 óra, ami prémium Bluetooth fejhallgatós viszonylatban átlagosnak tekinthető. A támogatott kodekek között szerepel aptX Adaptive (ami aptX HD és aptX kompatibilitást is jelent). Valamiért az LDAC-ot kihagyták, pedig annak bitrátája (990 kbps) jóval több, mint az aptX HD-nek (280-420 kbps).

Bowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató fejpánt

Adott még hibrid zajkioltás (a környezeti viszonyok függvényében automatikusan változó erősségű), viselési szenzor (felvétel-levétel esetén automatikusan elindul-megáll a zene), és összesen hat mikrofon (négy ANC-hez, kettő telefonáláshoz).

Bowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató fejpánt

Küllem

A Px8 bája annak is köszönhető, hogy formatervében felfedezhetők ugyanazok a kecses motívumok, amelyeket a cég legelső fülesénél (P5) is alkalmaztak. Az összkép viszont itt sokrétűbb, mivel a hangszórókon kívül akkumulátornak, elektronikának is otthont kell nyújtani. Mégis sikerrel megelőzték, hogy az eredmény ne egy villogó karácsonyfadísz, hanem diszkréten elegáns eszköz legyen. Fekete, vagy cserbarna színben kapható. Pántját és hangszórókamráját mindkét kiadás esetén puha bőrkárpit díszíti.

Bowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató

A gombokat és mikrofonokat diszkréten helyezték el, így a fejhallgató szemből és oldalról is kimondottan letisztult hatást kelt. Szárbetétjei és elforgatható kamrái teljesen hangtalanul mozognak. Amikor méretre állítjuk, nincsen semmilyen kattogás. A párnák fül köré fekszenek, későbbiekben bármikor könnyen cserélhetők. Az összkép formaterv tekintetében azonos a Px7 S2-vel, de kézben tartva, a bőr és fém anyagok miatt mégis teljesen más minőségérzetet ad.

Bowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató

A kisebb testvérrel megegyező, remek minőségű hordtáska ezúttal is része a csomagnak. Benne mágneses rekeszből 1,2 m hosszú kábelek vehetők ki. Az egyik töltésre és számítógépes üzemmódra szolgál, a másik analóg kimenetes forráseszközökkel használható (3,5 mm-es Jack a forrás felőli oldalon, de a fülesbe USB-C megy).

Bowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató

Használat közben

Sajnos nem tudtuk valós időben összemérni a Px7 S2 és Px8 felhasználói élményét (de aki szeretné, megteheti hivatalos viszonteladóknál). Ezért a két fejhallgató közti funkcionális különbségről csak rövid vélemény jön: nem óriási. A Px7 S2 is kifejezetten jól szerepelt komfort, akkumulátoros üzemidő és telefonos beszédérthetőség tekintetében. A Px8 aktív zajkioltása hangyányit erősebbnek tűnt, de nem drámai mértékben. Bekapcsolt ANC esetén enyhe nyomó érzet volt tapasztalható a fülben, ami egyórás használat után néha fárasztóvá vált. Azért csak néha, mert az elektronika adaptív módon, mindig a környezeti hangok függvényében állította be saját szűrési erősségét. Aki biztosra akar menni, annak mindenképpen érdemes élőben is meggyőződni az ANC érzetéről.  Egy tízpontos skálán szubjektíven nyolcat adunk a Px8 zajelszigetelésének hatékonyságára. Ártól függetlenül találkoztunk már jobb ANC-t nyújtó fülessel is, de az összkép annál nem volt annyira prémium.

Bowers Wilkins Px8 App

A telefonos applikációban rendszerezni lehet a társított alkalmazásokat és frissítések is letölthetők, illetve telepíthetők. Egyidejűleg legfeljebb két forráseszközt képes kezelni a füles, ami a legtöbb esetben (egy telefon és egy számítógép vagy okostelevízió) elegendő. Hangszínszabályzót is tartalmaz az alkalmazás, mely nem a legkifinomultabb, de legalább van mód külön mély- és magashang beállításra.

Hangminőség

A B&W Px8 karakterében érezni, hogy fejlesztői igyekeztek univerzális és élvezetes hangzáskoktélt kikeverni. Hosszú távú hallgathatóság szempontjából nem igazán lehetett belekötni, ami a magas összegért elvárható. Basszusa selymesebb és könnyedebb volt egy átlagos Bluetooth fejhallgatóénál és a magas frekvenciákat kissé ellágyította. Ezáltal sikerrel mellőzte a bosszantó pumpáló hatású basszust, ugyanakkor a sértő magas frekvenciáktól sem kellett tartani. Cserébe az összkép, hogy egy közösségi médiából származó kifejezéssel éljünk, kissé filteres érzetű maradt. El kellett fogadni, hogy a Px8 nem a tökéletesen színezetlen fülesek táborát akarta erősíteni. Karaktere inkább az élvezet és lazaság felé hajlott, amiért könnyűzenei stílusokkal zseniálisan szerepelt.

Bowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató fejpánt

Deadmau5 - Ghost'n'Stuff c. számát majdnem 150 milliószor játszották le Spotify-on, ezért ideális elektronikus zenei mintának bizonyult. Az elektromos orgona érdes, pulzáló jellege megmaradt, az énekhang és a sípoló, pattogó effektek jól elkülönültek egymástól. A basszus viszont egy kicsit lusta maradt a mi ízlésünknek. Pillanatokon belül kiderült, hogy miért: nem kapcsoltuk be az ANC-t. Ahogy engedélyeztük az aktív zajkioltást, a mélyhangok sokkal húsosabb, teltebb érzetűvé váltak. Még akkor is, ha egy csendes szobában tartózkodtunk, tehát nem a külvilág nyomta el a basszust, hanem az elektronika bírálta felül. Röviden: aki szereti az elektronikus zenét, jobban fogja érezni magát, ha bekapcsolja az ANC-t!

Rock esetén megmaradtak azok a sajátosságok, mint elektronikus műfajokkal. Az elektronikus gitárban, cintányérban elviseltünk volna még egy kis élességet. Viszont a dinamikai határok széles teret biztosítottak hozzá, hogy a Queens of the Stone Age - No One Knows hallgatása közben a háttérben suttogó vokál ugyanolyan érthető maradjon, mint az előtérben zajló intenzív játék. A Px8 olyan hatást keltett, mintha a pontosságot feláldozta volna a szépség, kényeztető hang oltárán.

Bowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató

Meg kell jegyezni, hogy az internetről közvetített (különösen YouTube, internetrádió, Spotify) tartalmak tömörítése eleve meggátolja a hifi szintű részletességet. Ha elengedtük a fejünkben zsörtölődő audiofil kritikust, akkor órákon keresztül élvezhettük a legkülönbözőbb zenéket. Egyszerűen csak jól esett minden részlet. A Rolling Stones - Sympathy For The Devil invitáló, laza hangulattal épült fel fejünkben. Amennyiben nem egyesével boncolgattuk a részleteket, akkor az összkép kifejezetten izgalmas és színes élményt nyújtott. A közvetlen zongorát Mick Jagger dalszövege tisztán, jól érthetően egészítette ki, a basszusgitár pedig finom, zamatos aláfestést biztosított.

Bowers Wilkins Px8 Bluetooth fejhallgató

Későbbiekben a számítógépes USB mód kipróbálásával az is kiderült, hogy bőven lapult még potenciál a szénszál membrános hangszórókban. Bluetooth kapcsolat esetén sziruposabb, lágyabb tónusok és pontatlanabb színpad volt tapasztalható. Ha a mellékelt USB-C kábelt számítógéphez csatlakoztatva, magas felbontású fájlokat hallgattunk, sokkal tagoltabb színpadot és gazdagabb magashangokat kaptunk. Ekkor is megmaradt az elektronikus érzet, de legalább kevesebb csinosítgatással. A Bluetooth mód ideálisnak bizonyult általános napközbeni háttérzenéhez. Aki bensőségesebb kapcsolatot szeretne, mélyebb zeneélményt, jobban elmerülni a részletekben, értékelni fogja a közvetlen digitális kapcsolat lehetőségét. Igaz, akkor odavész a vezeték nélküli szabadságérzet.

Bowers Wilkins Px8 fejhallgató mérés

A Bowers & Wilkins Px8 méréséről nagyon hasonló görbe látható, mint a Px7 S2 esetében. 4-5 kHz között ugyanúgy felfelé ugrik a hangnyomásszint, 6-7 kHz között pedig visszaesik 85 dB körüli szintre. Viszont ha egymás mellett megnézzük, akkor kiderül, hogy a Px8 basszusai 100 Hz alatt kb. 3-4 decibellel hangosabbak. A Px8 sem a legmerészebb társaság, ha a 15 kHz feletti frekvenciák visszaadására kerül sor, de legalább mellőzi a fényességet. Az viszont jól látszik, hogy a drágábbik füles 8-10 kHz között kicsit hangosabb, mint "bársonyos" kisöccse. Ez a diagram jobban emlékeztet a Harman-célgörbére, a megemelkedett basszusnak köszönhetően. Egyébként mindkét fejhallgatót azonos körülmények között, ugyanazokkal a beállításokkal mértük.

Alternatívák

A DALI IO-6 megfizethetőbb opcióként említést érdemel. Magas frekvenciás részletessége jobb, viszont beépített mikrofonja telefonálás közben érzékeny lehet a külső zajokra, különösen szélfújásra. Formaterve sem olyan exkluzív, de attól még izgalmas kihívó azoknak, akiknek a zeneiség a szabadság érzet utáni legfontosabb tényező. Ha pénz nem számít, akkor a Mark Levinson No. 5909-nél jelenleg nem tudunk jobb hangminőségű Bluetooth fejhallgatót említeni, de cserébe megkérik az árát. Aki maradna a B&W kínálatában és nem bánja a műanyagot az sokat spórolhat a B&W Px7 S2 választásával.

Végszó

A Bowers & Wilkins Px8 szubjektív véleményünk szerint egy tisztességesen elvégzett házifeladat, szemgyönyörködtető bőrkötésben átadva. Hozzá kell tenni, hogy cserébe nem a cég legkedvezőbb ár/érték arányú Bluetooth fejhallgatója. Inkább exkluzivitást és prémium összképet igyekszik megtestesíteni, ami magasabb összeggel jár. Karakterében fellelhető a közvetlenség, zeneiség és hosszútávú élvezetre való törekvés. Viszont nem igazán hasonlítható össze azzal a szigorúan őszinte karakterrel, ami miatt a gyártó hifi hangfalait szeretik. Itt jönne a jogos reakció: "de hát azok hangfalak!" Hangja alapján a Px8 elsődleges célközönségét nem is feltétlenül azok képezik, akik tízmilliós zenehallgató szentélyt tartanak fenn csak azért, hogy az esti borozás mellé egy kis Vivaldi is legyen. Azoknak készült, akik a Bluetooth ellenére tisztának érződő, ugyanakkor hosszan hallgatható hangzást akarnak kifogástalan kényelemmel kombinálva. Ja, és bármilyen műsorral. Éppen ezért multimédiás célokra kifogástalan, amit a Px8 nyújt.

A fenti sorok alapján úgy tűnhet, hogy a Px8 elmélyült zenehallgatásra alkalmatlan. Ez az állítás azonban nem helytálló. Órákon keresztül nagy élvezettel hallgattunk rajta szinte bármilyen zenei stílust. De közben el kellett fogadnunk azt, hogy bizonyos apró részletek lemorzsolódtak a Bluetooth jelátvitel közben. Ezt a kompromisszumot el kell fogadni a vezeték nélküli szabadságérzet, remek telefonos mikrofon és hatékony zajkioltás érdekében. Az általunk eddig kipróbáltak közül léteznek jobb hangzást nyújtó alternatívák, de azoknál az ár, vagy a kivitel képez kompromisszumot. A Px8 nem borítja rá az asztalt riválisaira, inkább saját komfortzónáján belülről kacsingat ránk. De mégis kit zavar, ha naphosszat jó érzés hallgatni, kivitele szép és mindent tud, amit egy Bluetooth fülesnek tudnia kell?

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.