Bowers & Wilkins Px7 S2 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Elegáns világjáró

2022. október 10., hétfő, 18:10

Bowers Wilkins BW audio hifi fejhallgató Bowers fejhallgató BW fejhallgató Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt mobil fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt aktív zajzáras fejhallgató

A Bowers & Wilkins sokáig arisztokratikus tónust alkalmazott prémium kategóriás Bluetooth fejhallgatóin. Elődeihez képest a Px7 S2 kevésbé úrias, cserébe jóval kényelmesebb. Nem feltétlenül akar dísztárgy lenni és jobban fókuszál a valós felhasználói igényekre. Ez miben nyilvánul meg? Kiderül a cikkből!

Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgatóBowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgatóBowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgatóBowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató fejpárnaBowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgatóBowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató tokBowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató tartozékokBowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgatóBowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgatóBowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgatóBowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgatóBowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgatóBowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgatóBowers & Wilkins Px7 S2 AppBowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató mérés

Egyedi hangszórók, egyedi hang

A Bowers & Wilkins referencia hangsugárzóit több világhírű hangstúdió is használja. Termékeivel komoly tekintélyt szerzett az elmúlt évtizedekben. Ezért nem meglepő, hogy fejhallgatóikat is a prémium kihívókhoz pozícionálják. A B&W Px7 S2 e sorok írásakor 172000 forintba kerül, amiért számos, hasonló funkciókat nyújtó vetélytárs kapható. Kérdés, hogy miben nyújt többet? A fejhallgatóban egyedi tervezésű, fül irányába döntött, 40 mm-es hangszóró szólaltatja meg a zenéket. Azon kívül, hogy membránja bio-cellulóz, a technikai részletekről nem sokat tudni.

Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató

Küllem

Elődeihez képest a Px7 S2 világibb próbál lenni. Utóbbi alatt az értendő, hogy kevésbé kelti ékszer benyomását. Első ránézésre nem tűnik kifejezetten drága fejhallgatónak, hozzá kell tenni, hogy olcsónak sem. A világ legnépszerűbb aktív zajkioltásos (ANC) fejhallgatói diszkrét, minimalista formatervre épülnek. Úgy tűnik, hogy az azok által diktált trendet kívánja követni a Px7 S2. A korábbi generációnál látványos elegancia és exkluzivitás volt a fókuszban. Mostanra kevesebb a csillogás - a hangszórókamrán körbehaladó krómcsíkot leszámítva nem igazán láthatók polírozott elemek. A korábbi, speciális anyagból készült szárbetéthez viszonyítva a Px7-ben lévő egyszerű műanyagnak tűnik.

Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató

Az ellipszis alakú külső oldal alumínium, körülötte műszálas anyaggal. A fülpárnák és a fejpánt fejjel érintkező részét is finom tapintású műbőr kárpit fedi. A bal oldalon egyetlen módválasztó gomb található. A jobb részen a szokásos három gombbal lehet hívásokat, jelszintet (hangerőt) és zenelejátszást vezérelni. Fölöttük csúsztatható gombbal kapcsolható ki és be az elektronika, illetve indítható a Bluetooth keresés. A Px7 S2 már nem tartalmaz külön analóg bemenetet, csak egy USB-C csatlakozó található rajta. Az összkép letisztult és igényes. Nem Bentley-szerűen elegáns, de kétségtelenül mutatós. Fekete, kék, vagy világgosszürke színben kapható, mindhárom opció unisex jellegű, férfiakon és nőkön egyaránt jól mutatnak.

Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató tartozékok

Használat közben

A Px7 kicsomagolási élménye olyan, mintha az Apple terméke lenne. Kemény falú papírdobozában ügyeltek a tartalom igényes elhelyezésére. A felhasználói kézikönyvön kívül igényes védőtokot mellékeltek. A cipzárral nyitható kistáska már nem annyira masszív, mint elődje, viszont kisebbre váltottak, ami könnyebben elfért egy hátizsákban. A tokban mágnesesen zárható fedelű rekeszbe helyeztek két 1,2 m hosszú kábelt. Az egyiknek mindkét vége USB-C. A másik kábel Jackről alakít USB-C-re, ami praktikus lehet Bluetooth nélküli forráseszközökhöz.

Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató fejpárna

A fejhallgató csak bekapcsolt üzemállapotban használható vezetékkel és anélkül is. Így lemerült akkumulátor esetén passzív mód nem lehetséges. Tudva, hogy elsősorban vezeték nélküli használatra szánták és egy feltöltéssel 30 órán keresztül is képes zenélni, a passzív mód hiánya nem nevezhető hátránynak. Jó tudni, hogy USB-C kábellel, számítógéphez csatlakoztatva is használható a füles. Ilyen esetben a benne lévő DAC veszi át a számítógépes hangkártya szerepét úgy, hogy közben az akkumulátor is töltődik.

Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató

A fejhallgatón lévő apró főkapcsoló eltolásával dallamos hangeffekt ad tájékoztatást ki- és bekapcsoláskor is. A gomb 5 másodpercig tartó előre tolásával Bluetooth kereső üzemmód engedélyezhető. Alatta egy többszínű LED ad tájékoztatást akkumulátor töltöttségről, bejövő hívásról és Bluetooth üzemállapotról. Szerencsére egyáltalán nem erős fényű, nem süti ki mások szemét esti zenehallgatás vagy tömegközlekedési járművön történő használat során.

Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató

A három navigációs gombbal szokásosnak nevezhető utasítások adhatók. Az alsó és felső kizárólag jelszint vezérlésre (hangerőszabályzás) való. A középső többfunkciós gomb külön érzékeli, ha egyszer, kétszer vagy háromszor nyomják meg. Lehet vele zeneszámok között lépegetni és bejövő hívásokat kezelni. A bal oldalon lévő Quick Action nevű gombbal alapértelmezetten a zajszűrést lehet váltogatni bekapcsolt ANC, környezet érzékelő mód és kikapcsolt ANC módok között. A gomb szerepköre megváltoztatható a Bowers & Wilkins Music alkalmazáson belül. Hozzárendelhető hangalapú asszisztens előhívás funkció is, bár Amazon Alexa, Google Assistant vagy Siri továbbra sem hajlandók magyarul csevegni.

Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató

Viselési szenzor érzékeli, ha felteszik, vagy leveszik a fejhallgatót, ekkor automatikusan elindul, vagy éppen megáll az utoljára hallgatott zeneszám. Ilyenkor az elektronika is kevésbé veszi igénybe az akkumulátort. A viselési szenzor mögötti elgondolás dicséretes, de néha előfordulhat, hogy pontatlanul működik. Akit zavar, bármikor kikapcsolhatja (alapértelmezetten kikapcsolták e funkciót, az alkalmazásból bármikor engedélyezhető).

A Bluetooth hatóköre akár 10 méter is lehet nyitott térben, zsúfoltabb környezetben sokszor még 5-7 méterről is akadozástól mentes jelátvitel tapasztalható. A Px7 S2 legfeljebb nyolc Bluetooth eszközt képes eltárolni memóriájában. Párhuzamos használat legfeljebb kettő eszközzel lehetséges, de a híváskezelés és zenehallgatás egyszerre csak egy forrásról történhet. Két forrás közti váltás esetén le kell állítani az első eszközről érkező hangot és elindítani valamit a másodikon. A fejhallgató ekkor automatikusan váltani fog.

Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató

A telefonhívások minőségét illetően jó tapasztalatokat sikerült szerezni. Tisztán értette mondanivalónkat a másik fél. Még akkor is, ha csúcsidőben sétáltunk a Bécsi úton. Erős szélben előfordult, hogy beszűrődött némi recsegés a mikrofonokba, de azt leszámítva jól teljesített a füles. Az adaptív zajkioltás mindig a környezethez igazította a szűrés erősségét. Ez alkalmanként enyhén feszítő, nyomó érzettel járt. Személyenként változó, hogy kit mennyire zavar, ezért célszerű vásárlás előtt kipróbálni az ANC-t. A szűrés hatékonysága kifogástalannak bizonyult olyan értelemben, hogy a gépjárművek zaját legtöbbször döbbenetes mértékben lecsillapította. Utóbbi komoly előny lehet rendszeres utazók számára.

Bowers & Wilkins Px7 S2 App

Végül, de nem utolsósorban említést érdemel, amiben szubjektív véleményünk szerint legtöbbet fejlődött a Px7 S2. A korábbi Bowers & Wilkins fejhallgatók sportosan feszes illeszkedésűek voltak. Azoktól eltérő módon, e modellnél lágyabb párnákat alkalmaztak. Így az S2 komfort szempontjából utolérte a prémium kategóriában legkényelmesebbnek számító vetélytársait is.

Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató tok

Hangminőség

A Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató viszonylatban színes részletességet nyújtott, kellemes, hosszútávon hallgatható karakterrel. Basszusa első pillanatban kevésnek tűnt. Néhány percet kellett várni, hogy a párnák kissé összenyomódjanak, követve a fej formáját. Ezáltal a basszusok is kicsit magabiztosabbá, kerekebb érzetűvé váltak. Tesztalanyunk domináns, keménykedő mélyhangok helyett inkább lágyabb, sejtelmesebb alsó frekvenciákra törekedett. A búgó, morajló részletekhez kellemes dallamosság társult, szükség esetén feszességgel. Szimfonikus zene hallgatásakor alapbeállításon meglehetősen búgósan, öblösen szólalt meg a nagybőgő, de az alkalmazás EQ vezérlőjével könnyen finomíthattunk rajta.

Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató

A középső hangok közvetlenebbek, elevenebbek voltak ahhoz képest, amit Bluetooth fejhallgatótól elvártunk. Az énekhangokat rendkívül intim közelségbe fókuszálta, ami élénk, bensőséges összhatást eredményezett. Hifis megközelítéssel kevésbé tetszett, hogy a magas frekvenciák kissé fedettek, ködösek maradtak. Referencia zeneszámaink hallgatásakor csillapított, dermedt érzettel társult a színpad megjelenítése akkor is, ha nem kapcsoltuk be az ANC-t. A legmagasabb frekvenciák limitálva voltak (mérés lentebb látható), ezért a mikro dinamikus részletek többsége rejtve maradt. El kellett fogadni, hogy a Px7 nem kifejezetten audiofil igényűeknek készült, de ettől még lehetett rajta órákig zenét hallgatni. Mellőzte a bántó élességet és harsányságot akkor is, ha nagyobb terhelésre került sor.

Elindítva Dave Brubeck - Take Five c. klasszikusát, viszonylag szűk, inkább fejbe irányuló színpad jelent meg. A levegősség elmaradt, de a főbb részletek, a hangszerek meghatározóbb központi elemei javarészt megmenekültek. Az összkép olyan volt, mint egy régi analóg fénykép rekonstruált, Instagram szűrőkkel kiegészített változata. Érzékelni lehetett az eredeti zenét, de hozzáadódott az, amit a Px7 S2 még fontosnak vélt.

A Röyksopp legújabb, Profound Mysteries c. albuma kifejezetten kellemesen szólt, krémesen lágy, puha basszussal és jó központi egyensúllyal. Az ehhez hasonló zsánerek remekül álltak a B&W-nek. Ilyen volt többek között Bonobo - Rosewood c. száma is, amelyet a hozzá tartozó albummal órákon keresztül tudtunk volna hallgatni. A fenti gondolatokhoz illendő hozzátenni, hogy a vájtfülűek által érzékelhető valamennyi hiányosság ellenére, utcán sétálva, tömegközlekedésben egyszerűen csak élveztük a zenét akkor is, ha az Spotify kliensen keresztül szólt. A Bluetooth kapcsolat önmagában nem high end hangélményt, hanem kényelmet szolgál. Ezzel együtt adott egy kellemes hangú fejhallgató, amely multimédiás célokra, átlagfelhasználók számára bőven elég lehet.

Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató mérés

A basszus nem olyan markáns, mint más Bluetooth fejhallgatóknál, de azért láthatóan magabiztos. 4-5 kHz között valóságos hegycsúcs bolondítja meg a frekvenciagörbét, ami magyarázatot adhat a közvetlen énekhangra. 16 kHz fölött erőteljes fékezéssel hanyatlanak le a magashangok. Talán éppen emiatt mikrodinamikára és szellős részletekre nem tanácsos számítani.

Alternatívák

A DALI IO-6 jobb hangminőséget nyújt kedvezőbb áron. Cserébe molettnek tűnhet a B&W mellé helyezve és beépített mikrofonja jóval érzékenyebb a szélzajra. Amíg kapható, célszerű összehasonlítani az előző generációs PX7 fejhallgatóval is, amely kicsit nagyobb és kevésbé komfortos, viszont szubjektív véleményünk szerint jobb színpadképet nyújtott.

Bowers & Wilkins Px7 S2 Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Bowers & Wilkins Px7 S2 letisztultabb megjelenésű és hangzását tekintve univerzálisabb karakterű, mint elődje. A mindenevő stílus érdekében apró áldozatokat kellett bevállalni kivitel és akusztikai részletesség oldalról is. Komfortban jelentősen fejlődött, ráadásul méretre is karcsúsodott anélkül, hogy nyomná a fület. Az ANC funkció rendkívül hatékony, de egyeseknek kissé nyomó érzetet okozhat, ezért célszerű kipróbálni vásárlás előtt. Finom lelkű kiegészítő a mindennapokra, szórakozás és munka során is hasznos társ lehet. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy nem kimondottan audiofil igényűeknek készült. Hangja vezeték nélküli viszonylatban részletes és kellemes, de térábrázolást és dinamikát illetően logikus módon nem veheti fel a versenyt hagyományos, azonos összegbe kerülő vezetékes társaival. Aki hajlandó mindezt elfogadni, komfortos és hosszú órákig hallgatható füles birtokosa lehet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.