Bowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgató teszt

Erős az okosak között

2020. február 26., szerda, 16:20

Bowers Wilkins BW audio fülhallgató Bluetooth fülhallgató nyakpántos fülhallgató fülhallgató teszt BW fülhallgató teszt Bowers Wilkins fülhallgató Bluetooth fülhallgató teszt nyakpátnos Bluetooth fülhallgató Bowers Wilkins Bluetooth fülhallgató

A Bowers & Wilkins PI3 elsősorban a hobbi sportolókat célozza meg, de annak sincsen akadálya, hogy mindennapi, telefonos/zenehallgatós fülesként álljon csatasorba. Az átlagosnál drágább, cserébe olyan extrákat mutat fel, amik a maga mezőnyében egyértelműen dobogó közelbe juttatták.

Bowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgatóBowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgató

Kívül-belül modern

Régebben a nyakpántos kategória népszerűsítését visszafogta, hogy az elektronikát és akkumulátorokat tartalmazó, nyak körül lévő rész egy műanyag "patkó" volt. A közelmúltban szó szerint rugalmasabbá váltak a dizájnerek, nem kevésbé a megálmodott termékeik, köszönhetően az olyan nagy gyártóknak is, mint pl. a Sony. A Bowers & Wilkins PI3 tehát egy trendeknek megfelelő módon, szilikon borítású nyakpántos füles, amely kialakításának köszönhetően remek átmenetet képez a Bluetooth fejhallgatók és teljesen vezeték nélküli fülhallgatók között.

Bowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgató

Az 50 éves múltú B&W valamivel ismét ki akart emelkedni az átlagból, ezért tudatosan használt jól csengő technológiákat termékeiben. A kb. 65 000 forintos PI3 egyik fő különlegessége, hogy kétutas rendszerű. Egy 9,2 mm-es dinamikus és egy BA (Balanced Armature/lengőnyelves/kiegyensúlyozott armatúrás) hangszóróval szólaltatja meg a hangokat. Az egységeket külön-külön erősítők hajtják meg, ami okos elgondolás. Nem mellesleg aptX Adaptive és aptX HD kompatibilitást nyújt, miközben telefonos mikrofonja CVC1, azaz Clear Voice Communication digitális zajszűrést alkalmaz.

Bowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgató

Küllem

A PI3 modern és elegáns, már amennyire egy nyakpántos fülhallgatóról kijelenthető. Kábele szilikon borítású, az akkumulátort tartalmazó szakaszok külseje pedig alumínium, tehát összességében minőségérzetet sugall. Hangszórókamrái ugyancsak fémből készültek és egyedi formával rendelkeznek annak érdekében, hogy jobban a fülbe simuljanak. Sportoláshoz segítséget jelenthet a felhelyezhető, gumi karok segítségével fülbe támaszkodó elem (természetesen utóbbiból és a hallójáratba illeszkedő szilikonból is többféle méretet tartalmaz a csomag). Három különböző (arany, kék, szürke) színben vásárolható meg, melyek mindegyike egészen eltérő látványt, hangulatot nyújt. A szilikon borításnak köszönhetően kifejezetten rugalmas a fülhallgató és egyáltalán nem bántja a bőrt. Viselése leginkább olyan, mintha egy puha nyakláncot hordanánk.

Bowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A B&W PI3 kifejezetten jó stabilitást és komfortot nyújt. Nyugodtan használható futáshoz és konditermi edzéshez, köszönhetően a fülbe támaszkodó gumi karoknak. Séta/kocogás közben nem hallatszik idegesítő lépészaj, bár ez nagymértékben függ a cipőtalp vastagságától/keménységétől is. Egyedül fekvő (fekvenyomás, hasprés stb.) gyakorlatoknál kellett kicsit igazgatni a nyak mögötti kábelszakaszt, de még ekkor sem zavarta meg az edzést.

Bowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgató

Zajszűrő képessége jó, bár nem kiemelkedő. A gépjárművek morajlását viszonylag hallható szinten hagyja, ami gyalogos közlekedésben nem feltétlenül baj. Akiknek fontos a külvilág hatékonyabb elszigetelése, azoknak készült az ANC funkcióval kiegészített PI4 (hamarosan visszatérünk rá egy másik cikkben).

Bowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgató

Említendő a PI3 telefonos mikrofonjának minősége. Szinte sosem panaszkodtak a vonal másik végén a külvilág zajai miatt, (a metrón 1-2 alkalommal előfordult, hogy nem értett minket tisztán, de akkor is így lett volna, ha valóban mellettünk ül beszélgetőpartnerünk), így kifejezetten élvezetes volt vele telefonálni.

Bowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgató

A PI3 egyidejűleg két eszközre is képes felcsatlakozni. Esetünkben egy iMac és egy okostelefon voltak a források. Ha bejövő hívás érkezett, akkor a PI3 automatikusan "átváltott" a számítógépről mobilra. Ha pedig bontottuk a vonalat és folytattuk mondjuk a YouTube videó nézését, akkor a fülhallgató helyes módon "visszaállt" az iMac-re. Hosszú távon voltak kisebb akadozások, váratlan pillanatok e két forráseszközzel, például telefonálás közben kisétáltunk az irodából és a leváló számítógép hangját csilingeléssel jelezte a PI3. Napokig tartott, amíg rájöttünk, hogy miért zenél folyamatosan a fülhallgató telefonálás közben (mert fel-alá mászkáltunk az épületben). Ettől eltekintve egyéb rendellenességet nem tapasztaltunk.

Bowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A Bowers & Wilkins PI3 képes első pillanattól rabul ejteni hallgatóját. Ravaszul keveri a "hifis" és "fiatalos" karakterek ismertetőjegyeit, ezáltal szükség esetén egyszerre képes erőteljes és részletező hangzásra. A kettős hangszórókészletnek köszönhetően jól elkülönülnek egymástól a mélyhangok és felsőbb frekvenciák. A magastartomány meglepően élénk és gazdag, kissé fényes is, de közepes terhelésen még egyáltalán nem bántja, fárasztja a fület. A középső hangok élénkséggel jelennek meg, enyhe digitális érzettel, ugyanakkor lendületes, kirajzolódó módon. A basszus felbontás leginkább meglepő. Egyfelől óriási energiával képesek berobbanni Post Malone, Vory vagy a Massive Attack ütemei. Másfelől ha hangszeres/akusztikus stílusra váltunk, ott nem egyértelműen túlzó a PI3 mélyhang visszaadása. Ugyanakkor a vártnál sokkal mélyebbre képes lemenni. Ennek köszönhetően nem kis mértékben növeli a könnyűzenei stílusok élvezhetőségét. De élvezhetősége nem irányul egy konkrét műfajra, akusztikus műsorra is hasonló magabiztossággal reagál.

Bowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgató

Nem audiofil, mert mindent jóval szebbnek és gazdagabbnak mutat be, de mindezt erőltetettség nélkül, játszi könnyedséggel teszi. Hallgatása közben hangyányit lehetett érezni a Bluetooth általi tömörítést, de a helyenként lecsippentett részleteket ellensúlyozta a beépített erősítőkkel megteremtett markáns, határozott közlésmód. A dinamikus hangszóró dögös határozottsága és a BA egység villámgyors, utánozhatatlan precizitása kiemelkedővé teszik a PI3 hangját.

Bowers & Wilkins PI3 Bluetooth fülhallgató

Végszó

Nyakpántos Bluetooth fülhallgató nagyon ritkán nyújt ilyen gondossággal felépített hangot, amelyhez még egy kis térélmény is társul. Egyetlen modellt tudnánk említeni, amely felvehetné a versenyt a Bowers & Wilkins üdvöskéjével. Azonban a Sennheiser IE 80 S BT majdnem százezer forinttal drágább. A PI3 azoknak ajánlott, akik egyfelől minőségi hangzást várnak el (másfelől elfogadják a kb. 65 000 forintos árat) nyakpántos kivitelben, fő források az okostelefon és egy telefonálásra/edzés közbeni zenehallgatásra, illetve mindennapokra egyaránt bevethető mindenesre pályáznak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.