Bowers & Wilkins P5 Wireless mobil fejhallgató teszt

Kötetlen előkelőség

2016. január 27., szerda, 11:45

Bowers Wilkins BW audio hifi fejhallgató Bowers fejhallgató BW fejhallgató BW P5 P5 Wireless P5 fejhallgató Bluetooth fejhallgató Wireless fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt

A B&W P5 Wireless a gyártó korábbi receptjének, bevált részleteinek alkalmazásával töri meg a manapság trendi, Bluetooth fejhallgatók jegét. Nincs mese, a divat diktál. A P5 Wireless mégis felmutatott sajátos értékeket, ezeket foglaljuk össze mai írásunkban.

Ami működik, azt kár firtatni

Mikor néhány éve napvilágot látott a B&W első fejhallgatója (az eredeti P5), a hifi gyártók e kategória iránti érdeklődése még éppen csak készült kirobbanni, látszólag Dr. Dre csillogó villogó Beats koncepciója uralta a világot. A brit cég abban volt ügyes, hogy a prémium árképzés mellé ténylegesen prémium élményt társított, az addig normálisnak számító műanyag idomok totális mellőzésével. Olyan terméket adtak a felhasználók kezébe, ami komfort és küllem tekintetében képes volt megadni egy nőnek és férfinak egyaránt jóleső, luxusszínvonalú élményt. Utóbbira egyébként a 70-80 000 Ft alatti fejhallgatók mai napig nem, vagy csak súlyos kompromisszumok árán képesek.

Bowers Wilkins P5 Wireless fejhallgató

Ami azt illeti, a P5 kinézete, megjelenése még mindig gyönyörű. A fekete bőrrel bevont és krómozott acél idomok továbbra is megadják azt a kecses presztízst, amitől elegáns, kellemes megjelenésű műszaki eszköznek titulálható. A kifinomult dizájnelemek nagy része már fotókon is tisztán látszik, de az "instant szerelem" rabjaivá főleg azok fognak válni, akik élőben kipróbálják, kézbe veszik a fülest. A bőr összetéveszthetetlen illata, a memóriahabbal bélelt puha fejpárnák és a mindehhez társuló, kompakt kialakítás egységességről, átgondoltságról tanúskodik.

Bowers Wilkins P5 Wireless fejhallgató

Mindent összegezve, a B&W nem sokat variált az eredetileg megálmodott formaterven, csak még egy kicsit jobban fejet hajtott a felhasználói igények előtt. Utóbbi konkrétan a vezeték nélküliség.

Az elmúlt évek alatt felgyülemlő, nemzetközileg publikált, netes visszajelzések, kritikák és hozzászólások alapján könnyen meg lehetett állapítani, hogy mit hiányoltak sokan az eredeti P5-ből. Így aztán mostantól a zsinórmentes használat előnyét is élvezhetjük, természetesen némi felárért cserébe.

Bowers Wilkins P5 Wireless fejhallgató vezeték nélkül

A bővítés nyomai

A vezeték nélküli használat kiegészítő gombok, beépített akkumulátor és hozzáadott kezelőszervek meglétét tette szükségessé. Így a P5 Wireless hangszórókamrái kb. fél centivel vastagabbak, mint a normál, csak vezetékes működésű változaté. Ez a moderált hízás optikailag nem zavaró, fejünkön tartva továbbra is elegáns és kecses látványt nyújtott a füles.

Bowers Wilkins P5 Wireless fejhallgató

A (hagyományos esetekben a kábel mikrofonos headset moduljához épített) szokásos három gomb jobbra került, hüvelykujjunk számára könnyen elérhető helyre. A középső, többek közt hívásfogadásra és zeneindításra, ill. megállításra szolgáló kezelőszerv érezhetően kidomborodik, így könnyen kitapinthattuk már az első alkalommal is.

Látszólag jelentéktelen dolog, de a P5 Wireless még egy kis "türelmet" is tanúsít a használója felé. Sok mikrofonos modulnál előfordul, hogy ha túl gyorsan vagy túl lassan végezzük el például a "dupla nyomás" utasítást, akkor félreértik - vagy még rosszabb esetben, nem is érzékelik - a szándékunkat. Ez a füles jobban érzékelte, hogy mit szeretnénk, sokszor még túl fürge vagy lomha ujjmozdulatok esetén is.

A beépített lítium-ion akkumulátor kapacitásáról pontos információ nincs, viszont a gyakorlati tapasztalatokat referenciául véve jónak számít. Ha naponta csak 1-2 órát használatuk a fejhallgatót, közepes jelszinten hajtva akár egy szűk hétig is "elmuzsikált", ez természetesen egy utcai, fülre fekvő, felsőkategóriás típustól el is várható. A töltés micro USB kábelről történik, az utóbbinak szánt aljzat a jobboldali fülkamra aljába, a ki-bekapcsoló gomb elé került.

Bowers Wilkins P5 Wireless fejhallgató töltése

Hangminőség

A P5 Wireless-t szinte csak iPhone 5S mobiltelefonnal párosítva teszteltük, rövid próbaképpen rákötöttük egy USB DAC-kal ellátott laptopra is. Rengeteg stílusba belekóstoltunk, emellett laptopos használat közben megtekintettünk néhány filmes jelenetet és persze a szokásos referencia zeneszámok sem maradtak ki.

Bowers Wilkins P5 Wireless fejhallgató

A vezeték nélküli jelátvitel a vártaknak megfelelően puhábbá és fedettebbé alakította a fejhallgató karakterét. A P5 Wireless nem audiofil zenehallgatáshoz készült, ennél fogva a 320 kbps és veszteségmentes zenei felvételek között csak ritkán mutatott hallható eltérést. A Bluetooth által átadott frekvenciasáv teteje, a magashangok homályos jellege miatt nehéz bármilyen élőzenei felvételbe beleélni magát a hallgatónak. Hangszeres felvételeknél például lehetett hallani a cintányért és a bőgő húrjainak rezgését, de minden effektus homályosnak, távolinak tűnt (ahhoz viszonyítva, amilyen részletgazdagságot kaptunk a gyártó jelenlegi csúcsfüleseként futó, ugyanúgy 120000 Ft-ba kerülő, viszont kábeles P7-től). Ennél fogva a B&W több évtizedes, akusztikai szakértelmét nem ajánlott e termék teljesítménye alapján megítélni. Természetesen nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a gyártó elsődleges termékkörét az audiofil, idehaza is nagyon kedvelt hangsugárzók képezik. Mindazonáltal a P5 Wireless inkább csak egy csinos kellék, hogy legyen mivel zenét hallgatni (és telefonálni), míg elsétálunk a munkahelyünkig, vagy a plázába. Aki hallott már valóban hifis képességű fülest és szereti a tiszta zenei hangzást, az nem fog tudni szemet hunyni a vezeték nélküli technológia kompromisszuma fölött.

Egyébként a P5 Wireless-t a hétköznapok során való használhatósága mindez ellenére, értékkel ruházza fel. Egyik jó adottsága példának okáért, hogy zajszűrő képessége szinte kifogástalan. A finom memóriahab alaposan közrefogta a basszusokat, és mivel a külvilág morajlása nem hallatszott be, könnyűzenei felvételekkel egészen izmos alsó frekvenciákat, határozott és feszes dinamizmust kaptunk könnyűzenei, ill. elektronikus stílusú számok lejátszásakor.

Végszó

Kétségtelen, hogy Bowers & Wilkins P5 Wireless az egyik legszebb fejhallgató, ami eddig a kezünk ügyébe került. Ráadásul kényelmes is és zajszűrő hatékonysága jobb az átlagnál, tehát a prémium kategóriás mobileszközök világában helytáll. A hangminőség megszállottjai, a veszteségmentes tömörítésű felvételeket gyűjtögető hifisták viszont jobban teszik, ha inkább például a kábellel rendelkező, nagyobb Bowers fülessel (P7) tesznek egy próbát. A P5 Wireless-ből akusztikai értelemben kihozták azt, amit egy Bluetooth fülesből ki lehet, semmi többet. A vártnál visszafogottabb teljesítmény nem a gyártó hibája, hanem az alkalmazott vezeték nélküli technológia velejárója. Az Aranykéz utcai Aymara hifi boltban meghallgatható az összes jelenleg futó B&W mobil hifi eszköz, így aztán mindenki kipróbálhatja a "fejre szabott" luxust, és saját véleményére támaszkodva is leszűrheti kábelmentességhez fűződő bírálatunkat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.