Bowers & Wilkins P5 S2 fejhallgató teszt

Előkelő zenehallgatás

2014. december 16., kedd, 17:25

Bowers Wilkins BW audio hifi fejhallgató Bowers fejhallgató BW fejhallgató BW P5 P5 S2 P5 fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt mobil fejhallgató teszt

A B&W jelenleg három fejhallgatót is kínál, ami látszólag kevés, de mindhárom különböző kategóriát képvisel. Csinosak és mi több, a legnagyobb P7-es modell hangja még szerkesztőinkből is elismerést váltott ki. Kipróbáltuk a legkisebb P3-at is, melynek voltak tökéletlenségei. Most pedig megérkezett a P5 S2, mint az eredeti P5 frissített változata. Külseje nem annyira, hangja viszont változott.

Bowers & Wilkins P5 S2 fejhallgatóBowers & Wilkins P5 S2 fejhallgatóBowers & Wilkins P5 S2 fejhallgatóBowers & Wilkins P5 S2 fejhallgatóBowers & Wilkins P5 S2 fejhallgatóBowers & Wilkins P5 S2 fejhallgatóBowers & Wilkins P5 S2 fejhallgatóBowers & Wilkins P5 S2 fejhallgatóBowers & Wilkins P5 S2 fejhallgató

Jó bőr...

A B&W P5-öt eredetileg "mobil hifi" és "utazó koncert" szlogenekkel hirdette a gyártó, már az első generáció esetében is. Nos, ha lelki szemeink előtt a hifi szót kimondva egy krómozott acél lábakon álló, készülékekkel telepakolt állvány jelenik meg, szemben a méregdrága bőrkanapéval, akkor közelítünk a termék mögötti filozófiához. Ez a fejhallgató ugyanis legkevésbé sem érdemli az "indusztriális" vagy "játékfüles" jelzőket, a csillogó plasztik elemeket elfelejthetjük, mivel a gumírozott kábelektől és a memóriahabbal bélelt fülpárnáktól eltekintve, a P5 S2 műanyagot nem tartalmaz. Bőrborítású háza önmagában kényeztet. A felfüggesztések, a hangszórókamra külső lemeze, és a fejünk fölött átívelő pánt belseje is rozsdamentes fém elemekből épül fel. Mikor egy hölgyismerősünk kezébe került, nekiállt nyomkodni a puha fülpárnákat, majd félperces csend után kijelentette: kell vennem egy ilyet, hogy utána egész nap tapizhassam.

Bowers & Wilkins P5 S2 fejhallgató

És az anyagok mellé cseppet sem hétköznapi látvány társul. A P5 S2 hordoz egy olyan jellegű eleganciát, ami többnyire bútorokon, drága kocsik belsejében valósul meg, de fejhallgatókon csak nagyon ritkán. A gyártó referencia minőségű hangsugárzóira alapozva, lakkozott fekete burkolatra, vagy valamilyen hi-tech kevlár mintázatú bevonatra számítottunk, de Bowers-éket nem kapta el a gépszíj, helyette teljesen a nulláról terveztek valamit, amivel az utcát járva és otthon ülve egyaránt felvághatunk. Az eddigiek alapján egyértelmű, hogy a P5 S2 külseje makulátlan. Annyi változás történt az elődhöz képest, hogy a fülkamrák oldallemezét feketére fújták, ettől sötétebb, komolyabb árnyalatot vett fel a termék. Továbbra is alaptartozék egy zavarba ejtően szép, bársonyos tapintású, mágneszáras védőtok, krómozott márkafelirattal. Bármeddig ragozhatjuk a fizikai megjelenést, az igazi változást nem a külsőségekben kell keresni.

Bowers & Wilkins P5 S2 fejhallgató

Fülre helyezhető hangfal?

A P5 S2 belsejében a lévő hangszóró nem a széles körben alkalmazott rugalmas hártya, hanem egy kimerevített kónusz, épp olyan formával és működéssel, mint amilyennel a hagyományos hangfalakban is találkozhatunk. Ennek alkalmazásával, a cég közleménye szerint, lényeges hangminőség javulást sikerült elérni az első generációs P5-höz képest. A termék belseje is picit csiszolódott; immár a fülpárna bélése nem lóg rá a hangszórófelület szélére, helyette eltartja egy rácsos keret. Változott a moduláris kábel rögzítése is, aminek eredményeként nem a gumiköpenyt kell egy szűk csatornába betuszkolnunk, hanem az egész csatlakozófej egy formára igazított vájatba illeszthető be. Ha helyükre ugrottak a mágneses párnák, akkor mindössze a diszkréten kilógó zsinórt látni, melynek átmérője picivel vastagodott az előző szériához képest.

Bowers & Wilkins P5 S2 fejhallgató

Komfort és zajszűrés

Az általunk korábban tesztelt B&W fejhallgatók nagyon jól szűrték a külvilág zajait, és a P5 S2 sem kivétel. Közepesre hangosított zenehallgatás közben még bevásárlóközpont, pályaudvar vagy körút zsibongása is elviselhető morajlássá csökkent. A Vígszínház előtt állva bizonyára sokaknak feltűnt már, hogy a villamos közeledtével a komplett körúton valóságos mennydörgő hangeffektust eredményez a sínek rezgése. Ez a hang sokkal halkabb lett tesztalanyunk használatakor, és nem vonta el figyelmünket a zenéről. Az acél szerkezet nem csak a megjelenést, hanem a használatot is jobbá teszi: méretre igazításkor a fülkamrák hangtalanul csusszannak elő a pántból, és a füles kotyogás, kattogás nélkül illeszkedik a kobakunkhoz.

Bowers & Wilkins P5 S2 fejhallgató

Fontos tudni, hogy szemüveges felhasználók nem fognak egyformán kényelemben részesülni, de ez nem feltétlenül a P5 S2, hanem a fülre fekvő kialakítás rákfenéje. A párnák puhák és kényelmesek, viszont a pánt által keltett nyomóerő a fülporcunkat a koponyánk felé fogja tolni. Ha a másik irányból egy vastag, szögletes szemüvegszár ellen tart, fél óra elteltével kifejezetten fájni fog a fülünk. Ezt vagy a szemüveg ideiglenes levételével, vagy egy vékonyabb szárú okuláréval lehet kompenzálni. Persze érdemes a B tervet is számításba venni, miszerint rendelkezésünkre áll a fül köré fekvő P7 fejhallgató is.

Hangminőség

Bizonyára a B&W számára is komoly kihívást jelentett az első generációs P5 tervezésekor, hogy beleültessenek egy hangot olyasvalamibe, amivel korábban nem foglalkoztak. Hogy a széles felhasználói réteg ne csalódjon, a napjainkban domináló muzikális sémát alkalmazták. A realisztikus hangokra ráhúztak néhány plusz "függönyt" a bátor, erős basszusok, lágy magas frekvenciák és simulékony közepek képében.

Az új P5 S2 viszont továbbfejlődött. Annak ellenére, hogy belsejébe a korábbitól gyökeresen különböző hangszóró került, nem éreztük drasztikus eltérést az elődhöz képest, de érezhetően megfogottabbak lettek a basszusok, és az előadás is szellősebb, lazább lett.

Bowers & Wilkins P5 S2 fejhallgató

Tesztalanyunk rendkívül erős és dinamikus módon szerepelt. A jó megépítésnek köszönhetően gyakorta olyan érzésünk támadt, hogy egy nyitott ajtajú, hangszigetelt szoba közepén állva hallgatunk két nagy teljesítményű háromutas hangsugárzót. A P5 hangja nem annyira tiszta és légies, mint a klasszikus hifi fejhallgatóké, sokkal töményebb és lendületesebb, viszont a hangokat egy megfogott, "csendes" pontból kelti, aminek köszönhetően a részletek a vártnál sokkal energikusabbak és a basszusok is nagyobb drámaisággal törnek elő. Az énekhang nekünk kifejezetten tetszett, a női és férfi ének volt a P5 S2 egyik fő erőssége. Az összkép sokszor izgalmasabb és szebb lett, mint amit egy audiofil személy valóságosnak titulálna.

Ha egy szóval lehetne jellemezni tesztalanyunk hangját, akkor az a "kellemes" lenne. Annyira lágy és laza akar lenni, hogy szinte kimondja zenehallgatás közben: gyerünk, engedd már el magad! A testes, mégis szolid hangzás főleg modern elektronikus zenével alkot meggyőző párost, de dinamikusabb jazz, vagy rock albumok is váratlan dögösséggel szólaltak meg a P5 S2 tolmácsolásában.

Konklúzió

A P5 S2-ben ugyanaz a jó, mint egy szép öltönyben vagy egy Eames fotelban. Nem kell, hogy palotánk és Maserati gyűjteményünk legyen ahhoz, hogy a termék által képviselt luxus részesei lehessünk. Ráadásul bárhova magunkkal vihetjük. Gyönyörű, ehhez semmi kétség nem fér, a hangja viszont számos doppingot, szépítést tartalmaz, ezért mielőtt megvásároljuk, érdemes személyesen kipróbálni az itthoni bemutatótermek valamelyikében, hogy kiderüljön: minket vajon el fog-e varázsolni?

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.