Bose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató teszt

Doppingolt szabadság

2017. november 27., hétfő, 15:05

Bose audio hifi fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató Bose fülhallgató Bose sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt Bose fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt

Elmentünk a konditerembe úgy, hogy a környezet hangjait ignorálva inkább egy sportfülhallgatót választottunk edzőtársnak. A Bose prémium füleseit a gyakori utazóknak talán felesleges bemutatni, no de hogyan teljesítenek a sportmániások világában?

Bose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató tartozékokBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgatóBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató AppBose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató App

Szabaddá tesz, de mennyire?

A vezeték nélküli sportfülhallgatók önálló kategóriává nőtték ki magukat, ami számos sajátosságot is jelent. Utóbbiakat a Bose SoundSport Wireless (kb. 60 000 Ft) is hiánytalanul megtestesíti. Egyfelől elképesztően könnyű, tömege 18 gramm, a tenyerünkön tartva szinte nem is érezzük súlyát. Másfelől olyan ergonómiával rendelkezik, ami az intenzív(ebb) testmozgás esetén szükséges stabilitást segíti. Puha és rugalmas párnáin kis kampó található, amely betámaszkodik fülgerincünk alá. Továbbá cseppálló kialakítású, így eső és izzadtság nem befolyásolhatja működését. Mindezt megkoronázza értelemszerűen a vezeték nélküli kialakítás, nem kell tartanunk a mellkasunk előtt lógó kábeltől és annak gubancaitól. A hatókör nagy, nyitott térben akár 8-10 méter is lehet. A jobb- és baloldali hangszórókamrát mindazonáltal összeköti egy kb. 55 cm-es vezeték, de a hallójáratba illeszkedő, Bluetooth sportfülhallgatók 90 %-ánál sincs másképp.

Bose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató

A szabadságnak megkérik az árát: a SoundSport Wireless kb. 60 ezer forintért vásárolható meg, ami a jobbfajta sportfülhallgatóknak is kb. kétszeresét jelenti. Másfelől beépített akkumulátorát tölteni kell, 100 %-os szintig 2 óra hosszan kell táplálnunk s ezután 6 órányi üzemidőre számíthatunk. Utóbbi nem olyan sok, figyelembe véve, hogy mondjuk a nagyobb (és persze jóval drágább), utazóknak kifejlesztett QC 35 akár háromszor tovább is bírja egy feltöltéssel. Ha az akksi lemerül, akkor nincsen moduláris kábel bedugására lehetőség, ezért a SoundSport Wireless nem a feledékeny felhasználók játékszere. De hagyjuk az általános jellemzőket, mit kapunk a gyakorlatban?

Bose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Kézbevétel, első benyomások

A SoundSport dizájnját láthatóan úgy próbálták kialakítani, hogy a gyártó által már bevált anyagokat és motívumokat helyezzék sportos formába. Ennek eredményeként a fülbe helyezkedő szilikon harangocskára rossz szavunk nem lehet. Igaz, a környezeti zajokat nem igazán képes elszigetelni, viszont egész jól megtámaszkodik hallószervünkben és érintése kellemes, belülről nem feszít. A jobb- és baloldalt összekötő kábel picit vastagabb az átlagnál és tartósságot sugall, persze ennek élettartamát, strapabíróságát nem lehet 1-2 hétig tartó teszttel igazolni. A vezetékre integrált mikrofonos headset modul aránylag jól kézre áll, gombjaihoz határozott ujjmozdulatok szükségesek, ami hosszútávon inkább előny.

Bose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Az elektronikát és akkumulátort tartalmazó, hangszóróval egybeolvasztott kapszula formájával viszont nem könnyű megbékélni. Így már jobban értettük, hogy a legtöbb marketingfotó miért féloldalasan lekapott modelleket ábrázol, szemből ugyanis, fülhallgatós viszonylathoz képest jobban kiállnak az említett idomok. A jelenség nem csak optikailag okozhat problémát, hanem télen is, amikor sokan sapkában járnak kocogni (mondhatjuk erre persze, hogy tessék konditerembe járni, ahol nincsenek ilyen gondok).

Bose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató

A stabilitás jó, noha találkoztunk már hatékonyabbal is. Átlagos ugróköteles gyakorlatokat, kocogást és szobakerékpározást zavartalanul végezhetünk, a dinamikusabb, funkcionális sportok (pl. crossfit, kettlebell stb.) végzésekor viszont kimozdulhat helyéről a puha, gyengén támaszkodó szilikon.

Bose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató

A felhasznált anyagok minősége, a kivitel összességében jónak számít. A SoundSport nagyrészt műanyagot vagy gumírozott felületeket tartalmaz, ettől függetlenül masszívnak tűnik. Jobboldali kamráján található, parányi nyomógombjával kapcsolhatjuk be (és indíthatjuk el a párosítást), belső oldalán töltöttséget és vezeték nélküli kapcsolatot jelez a két aprócska LED.

Bose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Jöhet az edzés (és zenehallgatás)!

A Bose ma kapható multimédiás termékeihez elérhető a Bose Connect nevű applikáció, melyet mi is kipróbáltunk. Ennek felületén nyomon követhető az akkumulátor töltöttsége, és beállítható, hogy mennyi idő elteltével kapcsoljon ki automatikusan a füles. Ezen kívül a nemrég közzétett szoftverfrissítésnek köszönhetően még rendelkezésünkre áll egy ún. zenemegosztás funkció is, amelyet akkor használhatunk, ha van a közelünkben még egy illető, aki szintén Bose gyártmányú Bluetooth fülhallgatót használ.

Bose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató App

Az applikáción összességében könnyen eligazodtunk. A beépített akkumulátor 6 órás üzemidejét kevésnek találtuk, de csak annak tudatában, hogy a nagyméretű fejhallgatók (jóllehet, azok nem igazán sportolóknak készültek) akár háromszor tovább is bírják egy feltöltéssel. Mindenesetre észben kellett tartanunk, hogy edzés vagy kutyasétáltatás végeztével kikapcsoljuk a készüléket, különben az (amíg automatikusan ki nem kapcsolódott) az aktív Bluetooth kapcsolat miatt akkor is merült, ha épp nem hallgattunk zenét.

Bose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató App

A lágy szilikon párnák nem nyújtottak zajszűrést, olyannyira beengedték a külvilág zaját, mintha nyitott rendszerű fülest használtunk volna. Ez egyfelől jó, mi több, hasznos is, mivel nem mindenki akarja teljesen kizárni testmozgás közben a körülötte lévő eseményeket. Másfelől viszont nem lesz mód arra, hogy lecsillapítsuk a kellemetlen háttérzajokat úgy, mint a Bose nagyobb és drágább, aktív zajzárral rendelkező modelljeinek esetében. A hangminőséget illetően nem számítottunk hifi hangra, így nem is ért minket annyira kellemetlen meglepetés. Mára megbékéltünk annak tényével, hogy az 60 000 Ft alatt megvásárolható Bluetooth fülesek inkább háttérzenei célt és nem elmélyült, minőségi zenehallgatást kínálnak, ettől függetlenül a SoundSport Wireless (csak mert ismerjük és kedveljük a gyártó bizonyos, magasabb kategóriájú termékeit) nem szólt jobban, mint bármilyen más gyártótól származó vezeték nélküli rendszer.

Bose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Chris Botti bostoni koncertfelvételének hallgatásakor a hegedű nyávogott, a trombita ércessége elmaradt és a vendégénekes Sting hangja is kicsit távolinak, ködösnek tűnt. Elektronikus zenére (Deadmau5, Gramatik stb.) váltva a basszusok finomak és lágyak voltak, ami hosszútávon pihentető hatású, viszont az a határozottság és keménység, ami sok sportolónak motivációt nyújthat, kissé váratott magára. A sztereó tér egybefüggő volt igencsak mérsékelt irányokkal, felületes tagolással, a középpont bizonytalan felhőben jött létre.

Bose SoundSport Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Végszó

Mi elsősorban azokat tudnánk elképzelni a Bose SoundSport Wireless célközönségeként, akik konditerembe járnak, netalán hosszan tartó kardió jellegű edzéseket végeznek. Nekik úgyis arra kell összpontosítaniuk, hogy a gyakorlatokat szabályosan, teljes beleadással végezzék, és olyankor amúgy sincsen idő elmélyülni a zenészek játékában, a cintányér rezgésében stb. A SoundSport hangszíne kissé mosott, ezáltal a tömörített MP3 hiányosságait is hajlamos kicsit elkenni, hogy ne a hibákra és hézagokra figyeljünk, hanem egy simulékony (cserébe kicsit ködös) összképet kapjunk. Más kérdés, hogy aki meg tud békélni a vezetékkel, az ebben az árkategóriában lényegesen jobb hangot is kaphat. A Bose tervezőitől láttunk már jóval kiforrottabb és átgondoltabb termékeket is, bízunk benne, hogy a sportfülhaggatóiknak következő generációja kinő majd jelenlegi gyerekcipőjéből.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.