Bose SoundSport Free Bluetooth sportfülhallgató teszt

Dobozba zárt szellem

2018. március 12., hétfő, 18:00

Bose audio hifi fülhallgató sportfülhallgató sport fülhallgató Bluetooth fülhallgató Bluetooth sportfülhallgató Bose fülhallgató Bose sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt Bose fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt

Mire vágyhat egy sportoló, aki szeretné saját zenéit hallgatni, miközben edz? Valószínűleg egy könnyű, kényelmes, jó minőségű fülhallgatóra, amely sportolás közben nem akadályoztatja őt, és könnyű használni. A Bose is piacra dobott egy teljesen vezeték nélküli sportfülest, hogy igyekezzen a mozgékony felhasználók minden igényét kielégíteni, lássuk sikerült-e nekik.

Vezeték nélkül szabadon

A Bose SoundSport Free az első teljesen vezetéknélküli fülhallgató a Bose-tól. A csomagolás, mint ahogy azt már megszoktuk a gyártótól, nagyon igényes, és a szép kihajtható papírdobozban egy újabb dobozkát találtunk. A fekete, elegáns műanyag tok, ami összesen csak 9,5 cm hosszú, nemcsak arra szolgál, hogy a füleseket sérülésmentesen tárolhassuk és vihessük magunkkal bárhová, az egyben egy dokkoló is. Használat után a fülhallgatókat visszahelyezve azonnal tölteni kezdi őket, így ha esetleg utaznánk, akkor sincs szükségünk kábelre vagy konnektorra, hogy a füleseket feltöltsük, és nem kell kedvenc számainkat akaratunkon kívül nélkülöznünk. A fülhallgatók önmagunkban körülbelül ötórányi folyamatos zene lejátszásra képesek, ez a dokkoló segítségével megháromszorozható.

Bose SoundSport Free Bluetooth sportfülhallgató tok

A fekete dobozkát kinyitva találjuk a fülhallgatókat. Amikor először megláttuk őket, akkor rögtön rácsodálkoztunk, hogy milyen nagyok a hangszórókamrák, ezek látványosan kiállnak a fülből. A szilikon gyűrűk három féle méretben járnak a SoundSport Free-hez, ezen kívül egy-egy félhold alakú támasz/horog is elhelyezkedik a füleseken, amely azt a célt szolgálja, hogy a hallójáratba belekapaszkodjon, így kellő stabilitást nyújtva. Erre azért is van nagy szükség, mert, ahogy említettük, teljesen vezeték nélküli a rendszer, így ha elmozdulna, vagy ki akarna esni a fülből, az nemcsak zavaró lenne sportolás közben, hanem a fülhallgatóra nézve balesetveszélyes is. Azt tapasztaltuk, hogy amikor behelyezzük a hallójáratba, akkor kicsit el kell forgatni ahhoz, hogy megfelelően illeszkedjen. A szilikon tippek egyáltalán nem okoznak szorító vagy kellemetlen érzést, és a komplett kapszula, méretéhez képest, összességében nem nehéz. Megfelelő stabilitást nyújt, használat közben nem éreztük azt, hogy elmozdulna, vagy ki akarna esni.

Bose SoundSport Free Bluetooth sportfülhallgató

Meg kell még említenünk, hogy a Bose a legújabb sportfülhallgatójuk gyártásakor arra is figyelt, hogy olyan anyagokat használjon, amelyek víz- és izzadságtaszítók. IPX4 tanúsítvánnyal rendelkezik a készülék, így esőben sem lehet kifogás, hogy kimenjünk-e futni, és nyugodtan edzhetünk keményen, izzadás közben sem okoz majd diszkomfortérzetet a SoundSport Free.

Használat közben

A teljesen vezeték nélküli fülhallgatók esetében kritikus pont lehet a Bluetooth kapcsolat minősége. A SoundSport Free-t gyorsan megtalálta a telefonunk akkor is, amikor először szerettük volna párosítani vele, és pár másodperc alatt létre is jött a kapcsolat köztük, úgyhogy ez mindenképpen dicsérendő. Használat közben azonban némi kellemetlenséget is tapasztalnunk kellett, ami a kapcsolattartását illeti. Ugyanis egy Motorola Moto G4-gyel teszteltük, és amikor a telefont feloldottuk, akkor a zene akadozni kezdett, és körülbelül 2-3 másodpercig tartott, mire a kapcsolat ismét helyre jött. A Bose várhatóan egy közeljövőben érkező szoftverfrissítéssel fogja ezt javítani. A Bluetooth hatótávolságáról még azt mondhatjuk el, hogy körülbelül öt méterig terjed, amikor ennél tovább mentünk a telefonunk nélkül, akkor a zene ugyancsak akadozni kezdett, ezért érdemes mindig magunknál tartani a forráseszközt.

A jobboldali fülhallgatón találhatók a hangerőszabályozó gombok, amelyeknek az érzékenysége egy kicsit jobb is lehetne, nagyon erősen kell őket nyomni. Ugyanezen az oldalon van a zene lejátszó/megállító gomb, amellyel hanghívást is kezelhetünk.

Bose SoundSport Free Bluetooth sportfülhallgató

A SoundSport Free emlékszik arra az eszközre, amellyel előzőleg párosítva lett, és hogy ha a telefonon is be van kapcsolva a Bluetooth, akkor automatikusan csatlakozik rá. A fülhallgatókon be-kikapcsoló gomb külön nem található, ugyanis amikor leválasztjuk őket a dokkolóról, akkor automatikusan bekapcsolnak.

A tokot kinyitva figyelhetünk fel az akkumulátor állapotjelző LED-jére, amivel nyomon követhetjük, hogy magának a dokkolónak milyen a töltöttségi állapota.

Bose SoundSport Free Bluetooth sportfülhallgató

A fülhallgatókba beépített mikrofon is került, így telefonáláshoz is jól használható. Kipróbáltuk ezt a funkcióját is, és jól megállta a helyét ebben a szerepben. Kényelmes volt vele a telefonálás, érthető volt mindkét fél számára. Talán csak annyi furcsaságot tudunk megemlíteni, hogy miközben telefonáltunk, visszhangként saját magunkat is hallottuk, de ez nem volt különösebben zavaró.

Bose SoundSport Free Bluetooth sportfülhallgató App

Ahogy korábbi cikkeinkben is említettük, a Bose egy applikációt is hozott létre termékei számára (Bose Connect). Az applikáció felismeri, hogy milyen Bose termékkel van csatlakoztatva a telefonunk, és ezen keresztül láthatjuk és irányíthatjuk többek között a zene lejátszást, a hangerőt, a készenléti időzítőt is, ezen kívül olyan rendeltetése is van, hogyha elvesztettük a fülesünket, akkor ezen keresztül megtalálhatjuk, hiszen az alkalmazás képes bemérni a helyzetét.

Hangminőség

A SoundSport Free zajszűrése egyértelműen nem tartozik a legjobbak közé, azt is mondhatnánk, hogy nincs neki, hiszen a külvilág hangjait beengedi. Ez egyesek számára zavaró lehet, de ha jobban belegondolunk, akkor ez nem is olyan nagy baj. Hiszen jó, ha sportolás közben nem vagyunk teljesen elszeparálva a külvilágtól, különösen, ha a fülesünket a szabadban is szeretnénk használni. Így például futás közben hallhatjuk a járműveket, kerékpárosokat, és sokkal biztonságosabban tudjuk a testmozgást végezni.

Bose SoundSport Free Bluetooth sportfülhallgató

Vezeték nélküli fülhallgatóról van szó, ami miatt rögtön leszögezzük, hogy a Bluetooth miatt nem kaphatunk stúdió minőséget. A SoundSport Free esetében összességében kiegyensúlyozott, meleg hangzásról beszélhetünk. A Make Me Wanna Die (The Pretty Reckless) hallgatása közben egyértelműen az ütős, dinamikus hangzásra figyeltünk fel, amelyben az energikus basszus dominált. A dobok vitathatatlanul jó lendületet kaptak, és nagy hangerőn sem tapasztaltunk torzítást, mindeközben a térábrázolás élvezhető volt. Ám a SoundSport Free-nél is hasonló következtetést vonhatunk le, mint más sportfülhallgatóknál, miszerint a gyártók elsősorban az ütős basszusokra fektették a hangsúlyt, és ez kissé a középmagasok kárára ment, ezenkívül a magashangok sem kellően fényesek. Így azok fogják leginkább szeretni ezt a fülest, akik az edzés során az energikus, mély basszusokban gazdag zenékkel szeretik motiválni magukat. Ebben a szerepében viszont kiválóan teljesít a SoundSport Free, és valljuk be, kardiózás, súlyzó emelgetés közben nem kifejezetten a figyelmet magukra vonzó, kifent részletekre vágyunk.

Bose SoundSport Free Bluetooth sportfülhallgató

Záró gondolatok

A Bose legújabb sportfülhallgatója azok számára lesz megfelelő választás, akik edzés közben a kábelektől akadályoztatva érzik magukat, a nyakpántos megoldásokat pedig kényelmetlennek tartják. Nagy előnye a SoundSport Free-nek, hogy stabilan a hallójáratban marad, nem mozdul el, nincs az az érzés, hogy ki akarna csúszni. Hátránya, hogy a Bluetooth kapcsolatot nem tudja mindig stabilan fenntartani (a Bose várhatóan egy közeljövőben érkező szoftverfrissítéssel fogja ezt javítani). De elfeledtetheti velünk ezt a dokkoló, amellyel összesen akár 15 óráig is hallgathatunk zenét, az ergonomikus kialakítás és a beépített mikrofon.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.