Beyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató teszt

Sokkhatás Németországból

2020. augusztus 19., szerda, 17:10

Beyerdynamic audio fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt Beyerdynamic fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Beyerdynamic Bluetooth fülhallgató Beyerdynamic Bluetooth fülhallgató teszt

Néhány éve találkoztunk az akkor éppen Beyerdynamic és Astell&Kern cégek közös gyermekeként népszerűsített AK T8iE Mk II fülhallgatóval. Hangminőségéről ódákat lehetett zengeni és akkor még nem említettük az egyedülálló komfortot, ergonómiát. A németek végül saját fedél alatt sem tagadták meg a termék rivaldafénybe bocsátását. Kisvártatva megjelent a Beyerdynamic Xelento, majd a trendek nyomására annak vezeték nélküli, Bluetooth átvitelt alkalmazó, Xelento Wireless változata is. Közel 400 000 forintért. Maradhat?

Egy újabb arannyal lefújt tucattermék?

Az internet útvesztőiben könnyű belebotlani mindenféle ékszer jellegű eszközbe, kiegészítőbe. Bizonyára van, akinek fontos, hogy kristályok vagy nemesfémek díszítsék a körülötte lévő tárgy(ak)at, de az elektronikai eszközök működési teljesítményét a külcsín aligha befolyásolja. Fotók alapján a Beyerdynamic Xelento Wireless is úgy tűnhet, mintha egyszerűen csak szép akarna lenni - az átlagfelhasználók feje köré temérdek kérőjeles gondolat-buborékot generálva. Csakhogy nem nekik készült.

Beyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless in-ear fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató tarzozékokBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató tokBeyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgatóBeyerdynamic Xelento Wireless MIY App

A Beyerdynamic a professzionális fejhallgatók készítésével foglalkozó cégek egyik legvénebb kolosszusa, aki zenekészítéssel vagy fejhallgató alapú zenehallgatással komolyabban foglalkozik, szinte biztosan találkozott már e névvel vagy valamelyik termékével. Legolcsóbb fülhallgatóik már párezer forintért megvásárolhatók, tehát nem csak a prémium kategóriára specializálódtak. A maga 389 900 forintos árával egyébként sem nevezhető "csak" prémium terméknek a Xelento Wireless, inkább az ultra high end mezőnybe sorolható, ha azt vesszük alapul, hogy mi az átlagára egy Bluetooth fülhallgatónak.

Beyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató

A Beyerdynamic Xelento Wireless belsejében a cég extra erős mágnessel mozgatott, dinamikus Tesla hangszórója található. Fémháza extrém alacsony tömegű, ugyanakkor ergonomikus is, rengeteg (pontosan nem tudjuk, mennyi) fület megvizsgáltak a simulékony, komfortos alak megalkotása érdekében. Bluetooth vevő modulja 38 cm hosszú kábelekkel csatlakozik a hangszórókamrákhoz. A moduláris felépítésnek köszönhetően bármikor átalakítható vezetékessé a fülhallgató. Dobozába eleve berakták a Xelento Remote-hoz is járó, 1,3 méteres kábelt is.

Beyerdynamic Xelento Wireless fülhallgató

Küllem

A csomagolás és a doboz tartalma egyaránt figyelmességről és igényességről árulkodik. A fedelet felnyitva csak a két kapszula csillan meg, fekete lemezbe ágyazva, mintha ékszerek lennének. Alattuk találhatók a kiegészítők: Bluetooth modul, töltő és Jack kábel, 7 pár (!) különböző méretű szilikon illeszték, 3 pár Comply szivacsos illeszték, kábelrögzítő csipesz és egy elegáns, kemény falú védőtok.

Beyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató tarzozékok

Leginkább a fülhallgató aratja le a babérokat krómhatású, tükörsimára polírozott házával és oldalába gravírozott gyártási számmal. Ilyen a német kézimunka. A kábel is mutatós, a rajta lévő mikrofonos modul nagyobbacskának tűnhet, de valójában lehelet könnyű. Az akkumulátort és Bluetooth vevőt tartalmazó kapszula egy aprócska alumínium henger, amely a rajta lévő csipesszel felsőruházathoz is rögzíthető.

Beyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató

Használat közben

Évek teltek el azóta, hogy először találkoztunk a cseppszerű formával, ennek ellenére még ma is állítjuk, hogy a Xelento az egyik legkényelmesebb in-ear fülhallgató, amelyet eddig teszteltünk. Stabilitása is kellemes, mivel fül fölé kell kanyarítani a kamrákból kijövő kábelt, amit az elektronikát tartalmazó egység finoman lefelé húz.

Beyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató

Intenzív testmozgáshoz, sportoláshoz mégsem ajánlott, mivel úgymond kapaszkodni nem tud a fülbe úgy, ahogy kampós nyúlványokkal rendelkező vetélytársai. Ezzel együtt ülve, állva, sétálva szinte észrevétlen marad. Érdemes kipróbálni a mellékelt Comply illesztékeket is - ami azt illeti, ajánlott mindegyiket letesztelni, mert a komfort és a hangélmény is jelentősen jobb, ha éppen megfelelő gumi/szivacs kerül a fülbe. Az akkumulátort tartalmazó kapszula minket egyáltalán nem idegesített és semmilyen mértékben nem tapasztaltunk kábelzörgést.

Beyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató

A gyártó kb. 8 órányi akkumulátor üzemidőt ígér, ami természetesen a felhasználó szokásaitól is függ. A hatókör akár 10 méter is lehet. Nem ezek a paraméterek teszik rendkívülivé a fülest, de azért nem árt tudni, hogy vezeték nélküli adottságai az átlagos in-ear Bluetooth fülhallgatókénál nem gyengébbek. Minden bekapcsolást követően tisztán érthető angol női hang ad tájékoztatást az akkumulátor töltöttségéről, ami hosszú távon kifejezetten praktikus.

Beyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató

Lényegében a komplett szoftver ismerősnek bizonyult a korábbi Lagoon ANC fejhallgatós tesztből. Így ismerősen mozoghattunk a telefonos alkalmazásban is, amely a MIY hallásfelmérő funkcióval a felhasználó által kevésbé hallható frekvenciákat finoman megemelheti. Azért csak feltételes módban, mert a tulajdonos döntheti el egy eltolható csuszkával, hogy a MIY által "bemért" hangprofil mennyire bírálja felül a standard értékeket. Azért is érdemes letölteni az alkalmazást, mert a későbbi szoftver frissítéseket is ezen keresztül lehet kezelni.

Beyerdynamic Xelento Wireless MIY App

Hangminőség

Van-e értelme mezei (tehát nem garantáltan aptX HD-képes) okostelefont vagy számítógépet alkalmazni forráseszköznek egy ilyen tudású fülhallgatóval? Ha a cél "csupán" kellemes és finom hangzás, akkor persze, miért ne? De ki lehet-e így használni 100 %-osan a Xelento Wireless képességeit? Nem, de ez talán nem is meglepő. Tessék elképzelni, hogy valaki százezreket költ egy ipari színvonalú kávégépre, és végül a sarki közért polcáról levett, olcsó, darált kávét használja hozzá. Az eredmény egy átlag fogyasztó értékrendje szerint egyáltalán nem lesz rossz, de így lemarad azokról az ízekről, tapasztalásokról, amelyekhez a felszerelés lehetőséggel szolgálna. Valamit azonban nagyon jól tett a Beyerdynamic: kábelt is csomagolt a Xelento Wireless mellé, tehát a fogyasztó, ha kicsit jobban körülnéz, akkor kiderül, hogy a spájzban prémium kávéadagoktól roskadoznak a polcok! Mi csak azt nem értjük, hogy miért nincsen hifis elmélkedés kávés vagy autós hasonlat nélkül?

Beyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató

Árnyaljuk a képet!

Szóval létezik egy arany középút, ami a "kellemes, bár azért hallhatóan elkenődött" és az "uramatyám ez hihetetlenül élethű" szintek közé ékelődik: az a bizonyos aptX HD. Ehhez azonban kelleni fog olyan hardver, forráseszköz, amely támogatja az említett kodeket. Esetünkben egy Astell&Kern SR 15 lejátszót vontunk be a kísérletbe. A DAP támogatja az aptX HD-t, felugró üzenetben ki is jelzi, amikor aktív a kodek használata. Ekkor olyan arcát mutatta a Xelento Wireless, amit Bluetooth fülhallgatótól még nem tapasztaltunk.

Beyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató

A dinamika magabiztosabb, ütősebb lett, az énekhang kitisztult, a magas frekvenciák gazdagabbá váltak. Audiofil szintű részletességet kaptunk, amely ugyan még mindig nem érte utol a kábeles kapcsolat levegős, finom jellegét, de az élvezeti faktort így is nagyon magasra helyezte. A Thievery Corporation - Exilio (Rewound) c. pörgős, eleven száma feszes, dögös ütemekkel jelent meg, remek háttér-csendekkel. Dermedt sötétből tört ki a dob, az ének gazdag és elkülönülő sávként volt hallható. Még olyan számoknál is, mint a Sting - The Last Ship, a hangszerek laza, életteli tónusokkal szólaltak meg anélkül, hogy egymásba olvadtak volna. Az in-ear kivitelből eredően intim közelséggel épült fel a sztereó színpad, de az énekes és a hangszerek közti távolságok így is jól érzékelhetők maradtak. A basszust sem hiányoltuk. Kellemes, nem tolakodó, de elegánsan megemelkedő mélyhangokat adott a Xelento Wireless, amelyek még elektronikus (Massive Attack - Angel) vagy hard rock (Queens of The Stone Age - No One Knows) számoknál is gazdag, határozott alapokat képeztek.

Beyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató

Kábel használatával pontosan azt kaptuk vissza, amit Bluetooth esetében kicsit hiányoltunk: a kissé markánsan húzott basszus transzparenssé vált, a középső frekvenciák holografikus jelenlétérzettel gyarapodtak, a magashangok pedig több légies érzetet és teret tettek hallhatóvá.

Beyerdynamic Xelento Wireless in-ear fülhallgató

Lehet vitatkozni azon, hogy hol és mennyire kap létjogosultságot a Bluetooth, elvégre a digitális tömörítés valahol ellentmond a hifinek. Nézhetjük azonban onnan is, hogy a németek megpróbálták a jelenleg stabilan használható technológiából a lehető legtöbbet kihozni saját tudományuk hozzáadásával. A Tesla hangszóró és a vibrációcsökkentett, ergonomikus ház könnyen emészthető, definiált hangkaraktert adott, amely az egyszerű aptX-től a kábeles használatig kiemelkedő hosszú távú hallgathatósággal járt. Ha valaki órákig szokott zenét hallgatni napi szinten, annak a lejátszandó fájl és jelfeldolgozás minőségétől függetlenül ez a fajta akusztikai linearitás fontos, még akkor is, ha nem vesz róla tudomást.

Beyerdynamic Xelento Wireless Bluetooth fülhallgató

Vannak alternatívák? Hogyan búcsúzzunk?

Jelenleg nem nevezhetünk meg egyértelmű vetélytársakat azért, mert a Beyerdynamic által kifejlesztett Tesla hangszóró, a fémház, a német dizájn, a moduláris felépítés és az applikáció sajátos keveréket eredményez, sajátosan magas áron. Persze (nevezzük B tervnek) lehet még kicsit/sokkal olcsóbb a végösszeg, ha a felhasználó töredék áron választ egy nagyon jó in-ear fülhallgatót és hozzá másik gyártótól származó Bluetooth D/A konvertert (pl. FiiO BTR5, kb. 45 000 Ft). Azt azonban nehéz elképzelni, hogy a B terv bármilyen aspektusban (szoftveres háttér, komfort, hangminőség) ezt felülmúlná. Pusztán a hangminőséget (na jó, a komfortot is) előtérbe helyezve a Xelento Wireless bizonyára a ma létező legjobb in-ear Bluetooth fülhallgatók közé sorolható. Hangja megunhatatlan. Léteznek megfizethetőbb alternatívák is, de... és mindig ott lesz az a "de", ami a Beyerdynamic nyerő kártyája is egyben: izzasztóan drága, DE legalább olyan összképet mutat fel, amit mástól még nem láttunk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.