Auris HA-2SF csöves fejhallgató erősítő teszt

A bajnokok edzője

2023. március 2., csütörtök, 12:50

Auris audio hifi high end fejhallgató erősítő csöves erősítő fejhallgató erősítő teszt csöves fejhallgató erősítő Auris fejhallgató erősítő high end fejhallgató erősítő

A fejhallgatókra és hangfalakra egyformán igaz, hogy mindkettő meghálálja a minőségi erősítőt. Korábban teszteltük a szerb székhelyű Auris Audio cég Euterpe fejhallgató erősítőjét. Remek párosnak bizonyult olyan füleshez, mint a Sennheiser HD 800 S. Fölé azonban sok rivális érkezett az utóbbi években, olyanok, amik a milliós határt is túllépik. Vajon milyen alapot biztosít nekik a rendkívül robusztus HA-2SF?

Auris HA-2SF csöves fejhallgató erősítőAuris HA-2SF csöves fejhallgató erősítőAuris HA-2SF csöves fejhallgató erősítőAuris HA-2SF csöves fejhallgató erősítőAuris HA-2SF csöves fejhallgató erősítőAuris HA-2SF csöves fejhallgató erősítőAuris HA-2SF csöves fejhallgató erősítő hátlapAuris HA-2SF csöves fejhallgató erősítőAuris HA-2SF és Euterpe csöves fejhallgató erősítőkAuris HA-2SF és Euterpe csöves fejhallgató erősítőkAuris HA-2SF csöves fejhallgató erősítőAuris HA-2SF csöves fejhallgató erősítőAuris HA-2SF csöves fejhallgató erősítő

High end a szomszédból

Minél feljebb jutunk hangminőségben, a zene magjáról lehántolt, utolsó felesleges rétegek ára többszörös drágulást eredményez az előző szintekhez képest. Ugyanez számos más iparágra is érvényes. Ezt nem a gazdaság tanulmányozása, hanem az Auris HA-2SF pozicionálása miatt említjük meg. Azoknak készült, akik fejhallgatójukból a legjobb hangzást szeretnék kihozni. Használható előerősítőként is, de jelen cikk csak a fejhallgatós tudásával foglalkozik.

Auris HA-2SF csöves fejhallgató erősítő

A gyártó szerb illetőségű, saját mérnökcsapattal és több évtizedes tapasztalattal. Minden Auris készülék kézzel készül, igényes anyagok és alkatrészek felhasználásával. Kínálatukban szerepelnek lemezjátszók, phono előerősítők, hangkarok, integrált sztereó végerősítők, önálló végfokok és D/A konverterek is. Nemrég új "leányvállalat" projektként elindították az EarMen nevet is (számos készülék tesztje megtalálható archívumunkban), hogy megfizethetőbb termékeket is nyújthassanak a zenebarátok számára.

Auris HA-2SF csöves fejhallgató erősítő

Technikai részletek áttekintése

Tesztalanyunk továbbfejlesztett változata a HA-2SE fejhallgató erősítőnek, mely az Auris egyik legtöbbet eladott terméke volt és megalapozta a gyártó hírnevét füles-körökben. Újításként említhető a szimmetrikus hangkimenet és bemenet, továbbá az előlapra helyezett, stílusos VU mutatók.

Auris HA-2SF csöves fejhallgató erősítő

A készülék "single ended" erősítőt tartalmaz, egy ECC82 és négy ECC99 csővel karöltve. Kimenő teljesítménye legfeljebb 2 W, ami fejhallgatóhoz több, mint elegendő. A kimeneti impedancia erre szolgáló kapcsolóval változatható, így 32 és 600 Ohm között bármilyen fejhallgatót kiszolgál az elektronika. Két RCA és egy XLR bemenet fogadja a forráseszközöket. 6,3 mm-es Jack, vagy 4 tűs XLR kimenetre lehet a fejhallgatót csatlakoztatni. Egy előerősített RCA kimenet is rendelkezésre áll azoknak, akik hagyományos hangrendszerbe is beillesztenék az eszközt.

Küllem

A jelszint vezérlést és bemenet választást végző elektronika 9 kg össztömegű, teljesen egyedi tervezésű házban található. Az alsó és felső réteg kiválóan megmunkált falemez, amely szokványostól eltérő módon, valódi bőrrel bevont alumínium dobozt foglal szendvicsbe. Tetején a szélek finom megmunkálása és a fába gravírozott terméknév egyaránt figyelmességről árulkodik. A látvány szobaékszer jellegű: egyszerre indusztriális és luxushatású. Nem az alkatrészekre irányuló kényszeres spórolást, hanem hosszú élettartamot szónokolja, a 20. századi hifi aranykorát, amikor még minden erősítőt egy életre terveztek. A kezelőszervek nemcsak ránézésre, hanem használat közben is prémium érzetet sugallanak. A tápellátás sem beépített, hanem az Euterpe-hez hasonló módon, a zavarok csökkentése érdekében külső lineáris tápegység felől jön, ami önmagában egy háromkilós fémdoboz. Egyméteres, speciális dugóval szerelt tápkábel továbbítja az áramot a fejhallgató erősítőhöz. A tápegységbe hagyományos IEC dugós kábelt lehet csatlakoztatni.

Auris HA-2SF csöves fejhallgató erősítő

Az egyetlen fizikai tényező, amit egyesek kifogásolhatnak, hogy egy átlagos fejhallgató erősítőhöz képest az Auris HA-2SF tekintélyparancsoló háza több helyet foglal. Majdnem annyi helyet követel, mint egy hagyományos sztereó erősítő, bár a külső tápegységét többé-kevésbé tőle eltérő pontra is lehet helyezni. Annak ténye, hogy D/A konvertert nem tartalmaz, nem feltétlenül gond, mert így legalább mindenki választhat mellé egy neki tetsző DAC-ot (ha egyáltalán igényt tart rá). Távvezérlő nem jár hozzá, viszont jó hír, hogy aki szeretné, külön rendelhet hozzá, mert a készülék tartalmaz infravörös vevőt, közvetlenül a 6,3 mm-es kimenet fölött.

Auris HA-2SF csöves fejhallgató erősítő

Beüzemelés, tesztkörülmények

Az előlapon lévő VU mutatók lágy borostyán háttérfényben világítanak bekapcsolás után. A masszív főkapcsoló markánsan kattan, ahogy egyetlen ujjal benyomjuk. A maradék kezelőszerveket az előlap tetejébe süllyesztették. Mindegyikük zajmentesen, lötyögés és kattogás nélkül forgatható. Ettől természetesebb kéztartással érhetők el például íróasztalnál tartózkodva. Az elektroncsöveket egy kis füstüveggel határolja el, ha nem szeretnénk, hogy a tetőlaphoz nyúlva kellemetlenül forró élményben legyen részünk.

Auris HA-2SF csöves fejhallgató erősítő

Csöves erősítőknél gyakori javaslat, hogy bekapcsolás után érdemes egy kis időt szánni arra, hogy átmelegedjen az elektronika. Hogy biztosra menjünk, három napig csak járattuk a teszt láncot. Ezt követően vette kezdetét két egyórás zenehallgatás, két egymást követő napon. Mindkét kritikus hallgatói vizsgálódás előtt hagytunk bő félórát az elektronikának, hogy bemelegedjen.

Forráseszköznek egy Reavon UBR-X200 lejátszót választottunk, XLR kábellel csatlakoztatva a fejhallgató erősítőhöz. Ezeket egy IsoTek EVO3 Sirius tápelosztóhoz csatlakoztattuk. A kábelezés AudioQuest gyártmányokból állt (kivéve a fejhallgatók kábelét). A tesztelést Sennheiser HD 800 S és Focal Utopia fejhallgatókkal végeztük.

Auris HA-2SF csöves fejhallgató erősítő hátlap

Hangminőség (Sennheiser HD 800 S fejhallgatóval)

Csöves erősítőknél gyakori érvelés, hogy meleggé teszik a hangzást. Az Auris HA-2SF és Sennheiser HD 800 S esetében nem egészen ez történt. Inkább a fejhallgató meglévő tulajdonságait körvonalazta ki még jobban. A basszusokban valóban lehetett érzékelni enyhe lágyulást és melegedést, de ettől még a hangzás összességében nem húzott meleg irányba. Viszont az Auris segített még konkrétabban elhatárolni a zenészeket, hangsávokat. Gregory Porter - Holding On c. számában bámulatos realizmussal jött át az énekes összes hajlítása és általános elhelyezkedése. Kísértetiesen a fejünk közepéből szólt az ének, de a dob lehetett volna erőteljesebb. Utóbbi nem az erősítő hibája volt, mivel közismert, hogy a mélyebb basszusokat eleve óvatosan kezeli ez a Sennheiser.

Sara K - Stars c. számát hallgatva ismét zseniális pontossággal jelent meg az énekhang összes apró részlete. A sztereóban játszó gitárok és a jobbra kikevert második éneksáv is nagyon konkrétan elhatárolódott egymástól. A háttérben lévő csendek dermedtsége hangsúlyos volt, ahogy a hirtelen megszólaló csengettyűké is. Fegyelmezetten és határozottan ugrottak elő egymás után a részletek. Az összkép eleinte egy picit száraznak tűnt, ezért a fejhallgató 6,3 mm-es kábelét kicseréltük a 4 tűs XLR változatra.

Auris HA-2SF csöves fejhallgató erősítő

Egyből elsimultak a kissé rideg magas frekvenciák és javult a térszélesség is. Nem szándékunk összeesküvés elméletet gyártani arról, hogy a fejhallgató erősítő, vagy a fejhallgató kábel anyagminősége eredményezte-e de nagyságrendileg jobb hangminőséget kaptunk az XLR hangkimenetről. Mikrodinamika, felbontás szempontjából kifogástalanul teljesített referencia fejhallgatónk, de basszusa inkább szikárnak tűnt (ami eleve jellemző volt rá korábbi teszteknél is). De hol mutatkozott meg a csövek jelenléte? Leginkább abban, hogy a magashangok köré analóg derengést varázsoltak. Az erős fókusz megmaradt, de a digitális ridegség eltűnt.

Hangminőség (Focal Utopia fejhallgatóval)

A franciák zászlóshajója egyértelműen lepipálta saját referenciánkat, megjött a testes basszus, amit a HD 800 S nem tudott olyan ügyesen megrajzolni. Nagy csodák nincsenek: a háromszor drágább fejhallgatóval jobban szólt a zene. Ezzel bebizonyosodott, hogy nem az Auris kezelte túl óvatosan a mélyhangokat. Az Utopia esetében több intimitással, bensőséggel és közvetlenséggel épültek fel a zeneszámok. A mély/közép frekvenciákban enyhe emelkedettség volt érzékelhető. A zene összességében megtáltosodott és több energiával jött át (bocsi, Sennheiser).

Az énekhang teljesen kitöltötte a koponyánkban lévő virtuális teret, de közben a hangszerek is a vártnál nagyobb, kiterjedőbb méretet öltöttek. Általánosan lágy, de még nem szétfolyós érzettel épültek fel a zeneművek. Megmaradt az a megfontolt hangsáv elkülönítés, mint a másik fülesnél, de még nem vált túl szigorúvá az ábrázolás. Zenei stílustól függetlenül bőség érzetet kaptunk, józan és életszerű dinamika kezeléssel.

Auris HA-2SF csöves fejhallgató erősítő

Alternatívák

Aki ezért az összegért több funkciót szeretne kisebb helyigénnyel, annak ajánlott az EarMen Stack fejhallgatós rendszerről készült cikkünk elolvasása. Az említett csomag is sokat kihoz felsőkategóriás fejhallgatókból, más kérdés, hogy nincs benne az elektroncsővel járó hangulat. Aki utóbbira is igényt tart, viszont képes lemondani a szimmetrikus hangkimenetről és előerősítő funkcióról, annak az Unison Research SH lehet izgalmas alternatíva. Utóbbi is Európában készül, ráadásul USB DAC-ot is tartalmaz, funkcionalitás tekintetében viszont egyértelműen a fejhallgatósokra korlátozódik.

Auris HA-2SF és Euterpe csöves fejhallgató erősítők

Végszó

Akinek lapul a szekrényében egy csúcskategóriás fejhallgató, annak izgalmas továbblépési lehetőséget nyújthat az Auris HA-2SF. Dinamika, intimitás és hangulatteremtés szempontjából magas szintet képvisel. Rendkívüli minőségének ára van, ami akkor térül meg igazán, ha előerősítő funkcióját is képesek kihasználni. A high end megítélhetősége szubjektív, kétségtelen, hogy az Auris beköltöztetése csak egy szűkebb réteg otthonába valósítható meg. A teszt során kapott hang sok pozitívan értékelhető részletet fedett fel. Ugyanakkor az is eszünkbe jutott, hogy kisebb testvére, az Euterpe mennyire ügyes, praktikus kis opciót jelentett hozzá képest. A HA-2SF sem ügyetlen, de más koncepciót testesít meg, ami inkább közelít a művészethez. Aki teheti, mihamarabb felejtse el a 6,3 mm-es Jack kimenetét és 4 tűs XLR kábellel használja. Mi szóltunk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.