AudioFly AF240 fejhallgató teszt

Hangreptetés

2018. november 28., szerda, 16:45

AudioFly audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató AudioFly fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt AudioFly fejhallgató teszt

Az AF240 az AudioFly válasza a fejhallgatós forradalomra. Egyben bizonyíték arra, hogy a cég nem csak a zenészekre és in-ear felhasználókra gondol, hanem azokra is, akik zenehallgatáshoz hagyományos kivitelű partnert keresnek.

Bevezető gondolatok

Az AF240 jelenleg az AudioFly egyetlen fül köré fekvő fejhallgatója. Kivitele egyszerű, ugyanakkor széles közönséget vesz célba. Utóbbit igazolja unisex-jellegű fehér színe (hozzánk a fekete verzió látogatott el), a nosztalgikus formaterv és a funkcionalitást segítő, kábelen lévő mikrofonos headset modul. A hangszórókról csak annyit lehet tudni, hogy 40 mm-esek és neodímium mágnes hajtja őket. Nem kell aggódnunk a forráseszköz jelszintje miatt sem, figyelembe véve, hogy a mindössze 16 ohmos fülest szinte bármi meghajtja. A termék 80 000 forintért vásárolható meg, amiből sejthető, hogy megállja helyét az erős középkategóriában.

AudioFly AF240 fejhallgató

Küllem

A füles élőben is épp olyan egyszerű és letisztult küllemmel rendelkezik, mint a fotókon. Anyagminősége jó, bár az árért cserébe picivel puhább fejpánt bélésre számítottunk. A hangelnyelő memória habbal bélelt párnák szükség esetén könnyen cserélhetők, az erősített, CORDURA szövet köpenyes ún. Audioflex kábel szintén moduláris.

AudioFly AF240 fejhallgató kábel

A füles tárolásához strapabíró vászonzsák is érkezik. Nekünk nagyon tetszett a hangszóró kamrák külső, bőrhatású lemeze, rajta a vörösréz színű emblémával. Kevésbé tetszett, hogy a fényes fekete, sima peremen minden ujjlenyomatunk meglátszódott, valamint kissé hiányoltuk az összecsukható kialakítást. A fejpánt fémötvözetből készült szárai rugós illesztéssel, enyhén kihúzva automatikusan igazodnak fejünk méretéhez.

AudioFly AF240 fejhallgató

Használat közben

A kissé vaskos fejpánt jelenlétét mindig éreztük kobakunk tetején, de nem kellemetlen mértékben. A fülpárnák oldalirányú nyomása egészen gyengéd, ezáltal az AF240 szemüveggel is egész kényelmes. Némi zajt a gyártó leírására hivatkozva valóban kiszorít a memóriahab, de belvárosi zajban már nem elég hatékony, ami basszus-veszteséggel jár. A számítógépek zaját és a falióra kattogását viszont egész jól kirekeszti.

AudioFly AF240 fejhallgató fejpárna

A mikrofonos headset modulban kellemeset csalódtunk, egyfelől beszélgetőpartnerünk tisztán értett minket akkor is, ha motyogtunk. Másfelől a nagy membránok és a vaskos párnák a külvilág csillapítása által sokkal hallhatóbbá tették partnerünk hangját, mint mondjuk az okostelefonok gyári fülesei. Az AF240 teszteléséhez Astell & Kern AK Jr hordozható zenejátszót használtunk.

AudioFly AF240 fejhallgató

Hangminőség

Az AF240 karakterében felfedezhetők pontosan azok a jellemzők, amelyekre az AF140 és AF180 tesztelésekor is felfigyeltünk. A felhasználók 80 %-a élből visszautasítaná, mert basszus ábrázolása alapjáraton nem túl erős, meglehetősen óvatosan bánik a legalsó tartománnyal, ráadásul színpadja is viszonylag szűk. A dinamikus részleteket nehezen árnyalja, az énekhangot pedig nem hozza elég közel, nem teremt intim jelenlét érzetet (utóbbihoz majdnem kétszer nagyobb felárat kellene fizetnünk). De mitől lesz mégis jó a hangja?

AudioFly AF240 fejhallgató

Vannak, akik jobban szeretik a színezetlen, díszítések nélküli hangot és egyáltalán nem igénylik, sőt, utálják a sok basszust. Nekik tetszeni fog az AudioFly AF240 mértékletes, szerény stílusa. A középső hangjait leheletnyi mértékben befolyásolja (öblösebbé teszi) a zárt kapszula, de ez csak az első néhány percben tűnik fel. Ami azt illeti, néhány nap elteltével szinte automatikusan ráállt a fülünk az AF240 higgadt, lényegre összpontosító előadására. Folyamatos könnyedséget nyújtott, még a legintenzívebb, legvadabb részleteket is képes volt csaknem súlytalanná tenni. Ezáltal könnyebben tudtunk a zene nyers, alapvető összetevőire figyelni.

AudioFly AF240 fejhallgató

Az AudioFly közlésmódja, ahogy fentebb is írtuk, nem univerzális, és nem erőltethető rá bárkire. Ráadásul nagy terhelésen a kevés basszusból továbbra sem lesz több. Jótékony hatást válthat ki viszont azokból, akik szinte kizárólag akusztikus zenét hallgatnak. Hallgatójába beépítteti az arányosság és józanság mércéit. Mindez akkor fogalmazódott meg bennünk, amikor végig hallgattuk Deadmau5 – Saved c. számát. Nem, ez nem azt jelenti, hogy mégis csak ajánljuk elektronikus zenére, hanem azt, hogy az AF240 képes volt egy általunk jól ismert, relatív heves, feszített tempójú számot is analitikusan, fegyelmezetten bemutatni.

AudioFly AF240 fejhallgató fejpárna

Akusztikus műfajokkal értelmet nyert a puhán prezentált magas frekvencia és a folyton finomkodó basszus. Peggy Lee - Fever c. száma habkönnyű, súlytalan módon röppent az agyunkba, az ének szinte csiklandozta dobhártyánkat. Az ehhez hasonló, nem túl komplex számokkal teljesített igazán ügyesen a füles. A nagyzenekari, ill. nagy térben játszódó műsoroknál kicsit erőtlennek és szűkösnek éreztük a színpadot. Ezért aki a koncertterem sorai közt akarja érezni magát és a hangszerek legapróbb rezdüléseit is hallani akarja, annak sajnos magasabb kategóriában kell kutatnia.

AudioFly AF240 fejhallgató

Végszó

Az AF240 újabb, más jellegű szeletet nyújtott az AudioFly tortájából. Ez nem az a gyümölcsökkel, csokidarabkákkal és piskótával teletöltött süti, amit sokan preferálnak. Inkább cukormentes, minimálisan ízesített, cserébe hosszú távon többször és könnyen lehet zavaró mellékhatások nélkül fogyasztani. Ilyen fejhallgató az AF240. Megépítettségében tartalmaz apró hiányosságokat és rendszeres utazáshoz sem a legalkalmasabb. Viszont korlátozott ideig féláron értékesíti a forgalmazó, ami már egészen más, hozzá sokkal jobban illeszkedő osztály. Ezért akinek megtetszett egyedi karaktere a fentiek alapján, annak a kedvezményes összeget figyelembe véve merjük javasolni a kipróbálását.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.