AudioFly AF180 fülhallgató teszt

A hang (is) szárnyakat ad?

2018. szeptember 18., kedd, 19:55

AudioFly audio hifi fülhallgató high end hifi fülhallgató AudioFly fülhallgató fülhallgató teszt high end fülhallgató hifi fülhallgató teszt AudioFly fülhallgató teszt high end fülhallgató teszt

Információs társadalmunkban nem csak mennyiségi szinten kaphatunk többet a zenéből, hanem a zenehallgatás élményét is felsőbb szintre emelhetjük, mostanra már nadrágzsebben elférő kivitelben is. A jó hangot a színpadi zenész és a sokat utazó audiofil egyaránt meghálálja, erről igyekszik meggyőzni hallgatóját az AudioFly felsőkategóriás in-ear fülese, az AF180.

Zenész-centrikus megközelítés

Az Audiofly aránylag fiatal gyártó és ugyan elsődleges közönségét a zenészek képezik, mára az audiofil tábor is ugyanolyan releváns számukra. Pár hónapja kipróbáltuk sajátos kialakítású, ám kategóriájához képest tiszta hangot nyújtó Bluetooth fülhallgatójukat. Ennek hatásától felbátorodva most a felső kategóriát vettük célba. Az AF180 majdnem a gyártó legdrágább terméke (kb. 175 000 Ft), ezért szigorúbban kell hozzá viszonyulnunk és a maga kategóriájában kell bírálnunk. Kinek készül egyáltalán egy ilyen füles?

AudioFly AF180 fülhallgató

Ahogy a forgalmazó oldalán is olvasható, főleg zenészek kamatoztathatják a fülhallgató rendkívüli adottságait, sőt, akár hangmérnökök, vagy sokat utazó vájtfülűek is élvezhetik a parányi kapszulákban rejlő technológiát. De miért pont a zene-centrikus gondolkodású személyeknek előny egy ilyen termék? Leginkább azért, mert az AufioFly olyan hangkaraktert igyekszik megvalósítani, amely megfelel a színpadon álló, lehető legtisztább és legérthetőbb hanghullámokat igénylő felhasználó elvárásainak. Mindez persze csak jól hangzó elmélkedés, térjünk át a fizikai adottságokra!

AudioFly AF180 fülhallgató

Szemügyre vétel, kipróbálás

Az AudioFly AF180 egyértelműen mellőzi a kommerszebb hifi eszközök giccsbe hajló, csillogó motívumait, különösen, ha a puritán félig átlátszó/fehér színben rendelhető változatot nézzük. Nálunk a kék (valójában inkább zöldes árnyalatú) kiadás vendégeskedett, alig babszem méretű, fényes műanyag kapszulákkal.

AudioFly AF180 fülhallgató kábel

Az AF180 nem csak zenehallgatásra, hanem zenét készítőknek is készült. Erre ad magyarázatot a megszokott 120 helyett 160 cm hosszúságú kábele is. Utóbbi moduláris (MMCX csatlakozókat szereltek a kamrák felőli oldalra), de a csatlakozó szára mentén leleményesen kis barázdát hagyott a gyártó, így csak az AudioFly saját vezetékeit vásárolhatjuk meg.

AudioFly AF180 fülhallgató kábel

A füles zavarba ejtően könnyű, kábelestől is mindössze 18 gramm. Ugyanakkor formája annyira belesimul a fülbe, hogy sapkát is nyugodtan húzhatunk rá. A használati élményeket legjobban a csomagolásban lévő Comply párnák terelték pozitív irányba. A szivacsos fülillesztéket úgy kellett használni, mint a virító színű, ipari füldugókat. Csakhogy a Comply kisebbnek és jóval kényelmesebbnek bizonyult. Az első napok során még tömör és nyirkos volt a szivacs szerkezete, ekkor hihetetlen passzív zajszűrést kaptunk.

AudioFly AF180 fülhallgató fülillesztékek

Forgalmas utak mellett sétálva az autók zajából szinte semmi sem hallatszott, metrón ülve szinte teljesen elnémult a külvilág. Néhány nap elteltével szinte elhanyagolható mértékűen már beszűrődtek a környezeti hangok, ettől függetlenül a Comply szerintünk olyan kiegészítő, ami ilyen tudású füleshez nélkülözhetetlen. Nem utolsósorban megkímél a város üvöltő zajától. Ha megemlíthetnénk bármi negatívumot a mindennapi tapasztalatok közül, az a kábel lehetne: hajlamos összegabalyodni, függetlenül attól, hogy mennyire óvatosan tekerjük fel. Piros pont jár viszont a mellékelt cipzáras védőtokért, amelybe a legtöbb kisméretű, veszteségmentes mobil zenejátszó is könnyen belefér.

AudioFly AF180 fülhallgató tok

Hangminőség

Az AF180-at Astell&Kern Jr hordozható zenejátszóval használtuk legtöbbet. Érdekességként hozzátesszük, hogy a DAP-on fülelt számok zömét meghallgattuk egy minőségi kábelezéssel ellátott, számítógéphez illesztett Lars & Ivan csöves fejhallgató erősítővel is. Utóbbi szilárdabbá tette az ütemeket, határozottabb, feszesebb (de nem ömlengőbb) basszust hozott és (csöves mivoltából érthető módon) csökkentette az AK Jr-nél lappangó digitális érzetet. Ezzel csak arra szeretnénk utalni, hogy egy (újkorában) kb. 200 000 Ft értékű hordozható zenejátszó a legkevesebb, amit egy ilyen rendszer megérdemel, már amennyiben a maximumot szeretnénk kihozni belőle. És jó sok 24 bites zene.

AudioFly AF180 fülhallgató és Astell & Kern JR

A bejáratás fontos, mert az első napokban rideg és élettelen az AF180 hangja. Ekkor még szinte teljesen mellőzi a melegséget és basszust, de néhány nap elteltével úgymond fellazul, innen kezdve dinamikusabb dalokkal is egész barátságosan bánik. A keménység viszont nem szerepelt jellemzői között, a feszes basszusra hiába számítottunk, az AF180 ugyanis szinte mindig a lehető legkönnyedebb, levegősebb közlésmódra törekedett.

AudioFly AF180 fülhallgató

Természetesen rockosabb darabok felé is elmerészkedtünk. Így került lejátszási listára a sokak által jól ismert, mára klasszikussá vált Linkin Park - Numb is. Néhány nap elteltével már óvatos, de érzékletes, meleg tónusú basszussal volt képes megtámogatni ezt a számot az AudioFly. Nem volt benne olyan hév és lendület, mint amit az általunk ismert olcsóbb/dinamikus rendszerű in-ear monitorok nyújtanak, de mindenre rá tudtunk mutatni, mindennek nevet tudtunk volna adni. Beleértve a Linkin Park jellegzetes, minden mást tompító, szinte izzó lábdob kíséretét. Az ének kristálytiszta és borotvaéles volt az átvezetőkben, az epikus refrénben pedig egyszerre torzult és lágyult, hogy mellette még érvényesülni tudjon a dob és a testes, mindent elsöprő elektromos gitár. Alkotóelemeire tudtuk szedni még ezt a látszólag kommersz számot is.

AudioFly AF180 fülhallgató

Joe Hisaishi - Spirited Away (Chihiro Szellemországban) c. albumának első száma jóleső, nem túl száraz vonós kíséretet tartalmaz, élénk, de nem kirívó zongorával. Az érzelmes, magával ragadó darab második percében fúvósok is csatlakoznak levegősen, természetesen. A zenekart egységesen, mégis tagolva jeleníti meg az AF180. A fúvósokhoz csatlakozó, erős dobütések, csengettyűk teljesen lehorgonyozzák a hallgató figyelmét. Tesztalanyunk fülmonitor szinten példaértékűen mutatta be ezt a számot. Tere nem volt olyan tágas és mély, mint a sokkal nagyobb (és drágább) fejhallgatóké, de gyorsaság, intimitás és atmoszféra teremtés szempontjából kifogástalan teljesítményt nyújtott a négy lengőnyelves egység. Hans Zimmer - Interstellar filmzenéjét sem hagyhattuk ki, a szentendrei HÉV utasai között ücsörögve indítottuk el. Annak ellenére, hogy a szerelvény zötykölődött alattunk, szinte semmit sem hallottunk annak morajlásából, zörgéséből. A mély, drámai, monumentális orgonaszólamok teljesen elrepítettek minket egy másik világba, hirtelen fantasztikus élménnyé változott a tömegközlekedés. A legapróbb részletek is szépítés nélkül, szárazon és őszintén szökkentek elő, órakattogásokat, sejtelmes, panaszos kórus kíséreteket vettünk észre, olyan motívumokat, amelyekről a moziteremben egyáltalán nem vettünk tudomást. Egy szó, mint száz, az AF180 nagyszabású darabok, komplett zenekarok hallgatása során sem vall szégyent, a teljesség érzetét élő hangszerek lemintázása során is képes megtartani. Mindazonáltal a fejben építi fel intim színpadját, nem képes annyira mozgatni és elmélyíteni a teret, mint a nyitott fejhallgatók. A parányi méretért ez valahol vállalható kompromisszum.

Kíváncsiságból Yuja Wang által előadva Ligeti etűdöket is meghallgattunk. A konkrét szám a zongoristanő Sonatas & Etudes c. lemezén található. Ez nem igazán zene, sokkal inkább a zongora hangjainak tárogatása a legmélyebbtől a legmagasabb hangokig. Bizonyos csúcspontokhoz érve kicsit tömör és öblös lett az AF180 mélyközép frekvenciás tartománya, de az összes többi részletet tisztán, artikuláltan és levegősen adta vissza. A BA rendszerek gyorsaságával nehéz felvenni a versenyt. A tárgyilagos, hidegvérű közlésmód valóban inkább a stúdióban ülők vagy profi zenészek számára kulcsfontosságú. A forgalmazótól kapott információk alapján pl. egy másik típus (AF140) kimondottan a dobok és ütős hangszerek sávjait képes kiemelni, míg az AF180 inkább finomabb akusztikus részletek, pl. billentyűs és pengetős hangszerek jellegzetességeit helyezi előtérbe.

AudioFly AF180 fülhallgató

Végszó

Ahogy egy fülhallgató tudása (és ezzel együtt az ára) egyre magasabb szintre tör, a számára kijelölt célközönség is értelemszerűen szűkül. Több, mint 150 000 Ft-ért nem ajánlható bárkinek, aki mindössze telefonos fülesétől kíván jobbra váltani. Hozzátesszük, nem is ilyen személyeknek készült az AudioFly AF180. A stúdiós világot képviseli, ennél fogva hangja tárgyilagos, felbontás-centrikus, részleteket feltáró, de sokaknak egyáltalán nem lesz szórakoztató vagy izgalmas. Főleg akkor, ha Spotify közvetítéssel próbálkozunk. Olyannyira értelmetlen próbálkozás, mint versenyautóval szupermarketbe járni.

Elsősorban a zene kifinomultságán, hangulati elemein fog múlni, hogy mennyire mulat majd jól a felhasználó. Akik felfűtött, izmos basszust, áramló lendületet és testességet keresnek, azoknak sokkal kedvezőbb árú alternatívák is megelégedést nyújtanak. Ha viszont valaki napi szinten több órát foglalkozik zenehallgatással/gyártással, gyakran utazik és/vagy áll a színpadon, akkor jól jár, ha az AF180 karakterét memorizálja referenciaként.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.