AudioFly AF140 fülhallgató teszt

Munkának veszi a zenét

2018. november 3., szombat, 18:20

AudioFly audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató AudioFly fülhallgató fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt AudioFly fülhallgató teszt

Mai cikkünk elsősorban a zenészek számára lehet hasznos, azoknak, akik stúdiókban és színpadokon gyakran megfordulnak. Ettől még hétköznapi személyek is élvezhetik az AF140 képességeit, de funkcióját tekintve mi mégis inkább a kreatív, zenész vénával megáldott személyek elé tálalnánk. Ennek okát fejtjük ki mai cikkünkben.

Elsősorban munkaeszköz

Az AudioFly AF140 a korábban általunk is tesztelt AF180 fülhallgató egyszerűsített/kisebb/megfizethetőbb változata. Kapszuláiban oldalanként nem négy, hanem három hangszóró található, melyekből 2 db BA (Balanced Armature/lengőnyelves), a basszusokért felelős motor pedig dinamikus rendszerű.

AudioFly AF140 fülhallgató

A fülhallgató kb. 110 000 Ft-ért vásárolható meg, mikrofonos headset modult nem tartalmaz, így telefonálásra nem igazán alkalmas. Audioflex SL névre keresztelt moduláris kábele egyedi kialakítású.

AudioFly AF140 fülhallgató

Fülhorgos, tehát fülünk fölé kell betűrnünk egy merevített műanyag szakaszt. Ezután kb. 30 cm hosszan vékony, rugalmas, sodort kábel halad az Y-elosztóig.

AudioFly AF140 fülhallgató kábel

Onnan kezdve pedig kb. 1,2 méter hosszú, CORDURA szövet köpenybe húzott kábel halad a 90 fokos, műanyag házas, 3,5 mm-es Jack dugóig.

AudioFly AF140 fülhallgató kábel

Használat közben

Az AudioFly tisztában van a kiegészítők szerepével és fontosságával, amit a temérdek mellékelt fülilleszték is igazol. Érdemes mindegyiket kipróbálni, mert a felhasználó ízlésétől és fülétől is függ, hogy mellyel lesz kényelmes a fülhallgató használata.

AudioFly AF140 fülhallgató fülillesztékek

A fülhorog rövidebb és merevebb a hasonló megoldásokhoz képest. Ennek oka, hogy a kábelt a tarkó mögé kell vezetni, ahol egy szilikon csővel a fejünkhöz igazíthatjuk a szabadon lógó szakaszt. Ennek előnye, hogy a fülhallgató szinte ráékelődik fejünkre, valamint a kábel sem a mellkasunk előtt fog lógni, így az előttünk lévő hangszerre/lejátszóra/keverőpultra összpontosíthatunk. Hátrány lehet viszont, hogy a kábel csak így használható, máskülönben (ha mellkasunk elé lógatjuk a kábelt) a fülhorog nem áll meg a helyén és a kapszulák folyamatosan ki akarnak esni.

AudioFly AF140 fülhallgató tok

Igényes védőtok is része a csomagnak, mely nagy mérete ellenére kicsit szűkös belső térrel rendelkezik. Aprólékosan fel kell göngyölni a kábelt, hogy rendesen beférjen, ami kicsomagoláskor szinte garantált gabalyodáshoz vezet. Más kérdés, hogy a tokot vélhetőleg csak hosszabb utak előtt fogják elővenni/használni. Ha a fentieket elfogadjuk, akkor az AF140 komfortos, kényelmes és szinte teljesen súlytalan.

AudioFly AF140 fülhallgató tok

Hangminőség

Az AudioFly AF140 kicsit úgy kezelte referencia számlistánkat, ahogy a professzionális videokamerákból és fényképezőgépekből kapott nyersanyagot kellett volna elemeznünk. Az erős dinamikájú részletek ellágyultak, a sötét tónusok finomodtak, az élénk magashangok pedig finomabbá váltak, hogy ne (csak) rájuk figyeljünk. Az összkép így higgadt, semleges és pozitív értelemben kissé szürke lett. A zene puha és simulékony nyersanyaggá változott, amelyből a lendületességhez és gazdag, színes hangokhoz szokott fülű zenerajongó bizonyára azonnal hiányolná az erőt, az izgalmakat. Az AF140 viszont főleg színpadi zenészeknek készült, akik szükség esetén akár órákon keresztül állnak/ülnek az eléjük szorosan beállított hangszereken játszva, körülvéve nem kevésbé elfoglalt társaikkal.

AudioFly AF140 fülhallgató

Szerkesztőségünkben nem dolgoznak virtuózok (jóllehet, néhányunk hobbi szinten próbálkozott már ezen-azon játszani), ettől függetlenül az AF140-et hallgatva, különösen a komplex, sokrétű akusztikus zenéknél meg tudtuk érteni, hogy mi a rétegelt, fegyelmezett ábrázolás hosszú távú előnye. Ennek a fülhallgatónak nem az a célja, hogy ránk erőltessen bármit is a zenéből, inkább az, hogy objektíven, diplomatikusan rámutasson mindenre, ami megszólal benne. Elméletileg ilyen kell, hogy legyen egy stúdiós környezetre optimalizált igásló.

AudioFly AF140 fülhallgató

A basszus visszafogott, lágy, nem túl domináns. A Daft Punk - Get Lucky alatt meleg, gyengéden puffanó impulzusokban mutatkozott be a basszus, kicsit különálló rétegként maradva. Ettől kissé lágy és feszes lett az egész zeneszám hangulata. Mindez jó hírként hatott ránk, hiszen kiderült, hogy az AF140 karaktere nem egészen döglött. Más kérdés, hogy az AF180 pontosabb, észrevétlenebb basszus-integrációra volt képes. Nem véletlen, hogy utóbbi több, mint 60 000 forinttal drágább.

Peggy Lee - Fever c. éneke szinte minden hangrendszeren fantasztikus minőségben jelenik meg. Az ének jelen esetben kicsit puhább és fátyolosabb volt a vártnál, viszont nem maradt el intim közelsége, amely által pontosan hallani véltük az énekes minden egyes lélegzetét (nem vicc). A bőgő diszkréten a háttérbe vonult, az ütős hangszer pedig feszesen, kontrolláltan tartotta mozgásban a kissé ködös összképet. Forgalmazója is megjegyezte korábban, hogy az AF140 egyik fő erőssége az ütős hangszerek megjelenítésében mutatkozik meg. Összességében hosszú távon is hallgatható, meglepően kellemes teljesítményt nyújtott a fülhallgató. A cintányérok, rézfúvósok rétegeit hajlamos volt kicsit plasztikusan, túlfinomítva kezelni. Mindezt csak azért említjük meg, mert az AudioFly drágább termékei több levegősséget, még nagyobb felbontást is képesek nyújtani, ha a felhasználó anyagilag megengedheti őket magának.

AudioFly AF140 fülhallgató

Végszó

Néha előfordul, hogy a termékek kompromisszumaként rójuk fel, hogy csak szűk közönséget képesek kiszolgálni. Az AudioFly AF140 viszont épp azért jó termék, mert a neki szánt célszemélyekből szinte biztosan elégedettséget vált majd ki. Nem szabad viszont eltekinteni attól, hogy ők túlnyomó részben színpadi zenészek lesznek. A speciális rögzítésű kábel, a semlegességre törekvő karakter ugyanis utcai/sport/multimédiás használatra alkalmatlan. Zenészek közt állva azonban, ahol nem szabad, hogy a technika megakadályozzon minket előadói teljesítményünkben, bizonyára sokaknak áldásos lesz az ennyire funkcionális felépítés és a hozzá társuló, színezettséget szinte teljesen nélkülöző, higgadt hang.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.