Audio-Technica ATH-M50 fejhallgató teszt

Hang és technika egyvelege

2013. július 2., kedd, 08:00

Audio-Technica ATH-M50 fejhallgató hifi audio monitor fejhallgató AT fejhallgató fejhallgató teszt

A végeláthatatlan fejhallgatós piacon rengeteg terméket látni, melyek kialakításakor különféle igényeket vettek figyelembe. Ezek az igények nem csak a vásárló zenei ízlésére, hanem magára a felhasználásra is vonatkoznak: vannak sportfülesek, sportolókra szabva, vannak utazós fülesek aktív zajszűréssel, stb. Általában komolyabb fejlesztői munka rejlik a monitor fejhallgatók mögött, mai tesztünkben is egy ilyet mutatunk be. Az Audio-Technica ATH-M50 külsejére nincsen zenészek jól csengő neve gravírozva. Megjelenése szerényen egyszerű (habár a tűzpiros változat igencsak hivalkodó), nem véletlenül. Azoknak készült, akik zenével foglalkoznak. Azoknak, akik nem csak hallgatják, hanem készítik is a zenét. Ez egy monitor fejhallgató, mellyel visszahallgathatjuk saját magunkat felvétel közben. Azonban tesztünkből kiderült, hogy az ATH-M50 hétköznapi zenehallgatásra is jó választás.

A középkategória felejtős?

Rengeteg fejhallgatós tesztet közöltünk már az AV-Online hasábjain és rengeteg van készülőben, gyakran volt szerencsénk kipróbálni egyes cégek top-modelljeit is. Mikor ezekre, a csúcskategóriás termékekre tereljük a szót, a cikket olvasva sokaknak olyan érzése támadhat, hogy ha jó hang kell, akkor csak high-end fülesben gondolkozzanak. Ez önmagában nem igaz, egyrészt mert gyakran a legjobb termékeknek is van gyenge pontja (pl. egy basszus-megszállott rocker számára lehet, hogy túl finom a Sennheiser HD 700 hangja). És ha csak a referencia fejhallgatók hangja tetszene mindenkinek, akkor senki sem készítene egyszerűbb modelleket. De mit tud egy középkategóriás fejhallgató? Miről kell lemondanunk a kedvezőbb árért cserébe? A válasz egyszerű: egy "jó" középkategóriás termék nem azt reprezentálja, amit vesztünk, hanem azt, amit nyerünk általa. Az ATH-M50 is ilyenre sikerült. Nem bársonyborítású, selyemmel bélelt faládikában kapjuk, hanem egy sima papírdobozban. Nincsenek rajta Swarovski beültetések, krómozott karikák, csak egy sima, fekete fejhallgató pottyan a kezünkbe. Éppen ettől válik szimpatikussá. Stílusa céltudatos, nem a fényűzés, hanem a hangtechnika a lényeg. Ezt sejteti a fejpánton húzódó, matt-ezüst márkafelirat is.

Audio-Technica ATH-M50 monitor fejhallgató

Japán műanyag = minőségi műanyag

Az ATH-M50 külleme erős és visszafogott. Fejpántja széles és kemény, de bizonyos mértékig hajlíthatunk rajta, hogy idomuljon a fejünkhöz. A pánt belsejében rozsdamentes acéllal erősített betétszárak futnak. Ezek a fémszalagokat nem csak díszítéskéntépítették be, hanem a fejhallgató rugalmasságát is lényegesen megnövelik. A fülpárnákat a fejpántéhoz hasonló, vastag műbőr borítja. A huzat alatt közepesen puha szivacs húzódik, mely egész jó fekvést biztosít a fülünk körül, viszont egy idő után - a műbőr miatt - a saját bőrünk megizzad. Utóbbi nem is annyira szobahőmérsékleten, inkább nyári időkben jellemzőbb, persze az ATH-M50 stúdiókörnyezetbe, és nem a trópusokra készült.

Audio-Technica ATH-M50 monitor fejhallgató

A zárt kagylókat alumínium gyűrűkkel díszítették, ezek a fejhallgató külsejének legmeghatározóbb elemei. A bal- és jobboldali kagylókat egyaránt elforgathatjuk 180°-ban, így az ATH-M50 egyben a DJ-világnak is hasznára válhat. A masszív, csavart fejhallgatózsinór is megalapozza a termék stúdiós küllemét, kár, hogy a kábel nem moduláris. Az aranyozott csatlakozófej piros pontot érdemel, burkolata teljesen fémből készült. A kábelre 3,5 mm-es Jack dugót szereltek, melyre egy igényesen bordázott oldalú, 6,3 mm-es adaptert tekerhetünk rá. Maga a karosszéria jórészt műanyag, de nem a gyenge fajtájú. Ahogy a fejhallgatót finoman hajlítgatjuk, összecsukjuk, és újra szétnyitjuk, az idomok néma csendben mozognak. Még a fémszalag is halkabban kattog a megszokottnál, az egész konstrukció precízen megépített. Néhol találunk a készülékházon vékony illesztési csíkokat, de ilyesmi a legjobb füleseknél is előfordul.

Audio-Technica ATH-M50 monitor fejhallgató

Komfort, zajzár

Attól, hogy nem otthoni hifi, hanem stúdió monitor fejhallgató, ugyanolyan fontos, hogy kényelmes legyen az ATH-M50 viselése. Ha egy zenész kényelmetlenül érzi magát benne, az már a felvétel rovására megy. Vastag párnái egész jó komfortérzetet biztosítanak - a referencia fülesek valamivel kényelmesebbek, de jóval többe is kerülnek. Visszatérve tesztalanyunkra, viselése nagyjából egy óráig problémamentes. Egy idő után a fejpánt megnyomhatja a fejünket, ilyenkor kicsit előrébb vagy hátrébb tolhatjuk, vagy tarthatunk egy néhány perces pihenőt. Az ATH-M50 zajszűrése nem csúcsminőségű, de arra kiválóan alkalmas, hogy kültéri, akár utcai környezetben használjuk. A magashangokat remekül kiszorítja, ezért arra is használhatjuk, hogy pl. egy zajos utcán párbeszédhangot rögzítsük. A vastag párnák nem engedik be a szélfuvallatokat, a füles "feszes" felfekvése pedig jó stabilitást ad. Ezért akár futva is hallgathatjuk az Audio-Technica fejhallgatóját, persze a legtöbben nem rohanvást rögzítenek.

Audio-Technica ATH-M50 monitor fejhallgató

Hangminőség

Alapos bejáratás közben három forráseszközzel hajtottuk az Audio-Technica monitor fülesét: először a Pro-Ject Headbox SE II készüléket alkalmaztuk, majd átváltottunk egy iPhone 3GS mobiltelefonra. Végül csak kíváncsiság kedvéért, a referenciaként használt Furutech ADL GT40 fejhallgató erősítőre is rákötöttük az ATH-M50-est, hogy meghalljuk, mi a maximum, amit kihozhatunk belőle. Köszönhetően viszonylag alacsony impedanciájának, tesztalanyunk nem igényel komoly vasat ahhoz, hogy szép hangot csikarjunk ki belőle. Egy belépőszintű USB interfész társaságában remekül elboldogul. No de hogyan szól?

Audio-Technica ATH-M50 monitor fejhallgató

Az ATH-M50 egy igazi mindenevő. Jól érzi magát elektronikus zenével, lendülettel kezeli a hard rock anyagokat, de élőzenés produkciókat is élvezettel fogyaszt. Sokszínűsége annak köszönhető, hogy a hangokba elevenséget próbál önteni anélkül, hogy túlzásokba essen. Például a magas frekvenciák: a fejhallgató magastartománya kissé fémes, nagyon hasonlít a korábban tesztelt WS55i típuséra. Szerencsére lossless zenéknél nem válik karcossá a karaktere, hanem fegyelmezetten megpróbálja közelebb hozni a részleteket. A felső frekvenciákkal ellentétben, picit puhának hat a középtartomány. Ennek köszönhetően nem érezzük száraznak a fejhallgató közlésmódját. Nincsen olyan jellegű keménysége a közepeknek, mint a magas- és mélyhangoknak, viszont ebben az árkategóriában ez még bőven példás teljesítmény. Bob Marley - Jammin' c. számában egyértelműen jól esett az ATH-M50 kifejezésmódja, miközben jobbról és balról effektusok úsztak be, a basszusgitár mézédesen búgott, Marley hangja tisztán véste agyunkba a dalszöveget. Egy nagyszerű, ma már ritkaságnak számító albumot hallgatva (Nighthawks At The Diner - Walkin' On Eggs) is egyértelműen éreztük a középfrekvenciák énekhangokra összpontosítását. A néha kissé karcsú középtartományt elképesztően jól kompenzálja az ATH-M50 alsó frekvenciás teljesítménye. Basszusai csak úgy, mint a magasak, rendkívül feszesen, pontosan és gyorsan érkeznek. Ezzel a precizitással rögvest szembesültünk Trentemoller - Vamp c. számában, ugyanis ezt a felvételt rengeteg fejhallgató néha már nevetséges túlzással adja vissza. Az ATH-M50 nem kezd el mennydörögni, nem akarja az erejét fitogtatni, de ha kell, tud keményen viselkedni. Az összességében meggyőző hangzás mellett (a zárt kiépítésből eredően) szűkös sztereó hangteret kapunk, minden zene a fejünkben szól. Egy Chris Botti élő koncert hallgatása olyan érzés, mint ha koponyánkban lenne a bálterem. Viszont a hangok nagyon jók. Ez a bezártság könnyűzenénél nem ennyire zavaró, sőt! A Muse - Uprising című nótáját bámulatos feszültséggel és energiával képes visszaadni az ATH-M50. Ha ilyen izgalmas, precíz és dinamikus hangot hall egy zenész felvétel közben, könnyen elképzelhető, hogy a szép hangok miatt ő maga is még szebben akar majd játszani.

Végítélet

Az Audio-Technica ATH-M50 a középkategória pozitív oldalát mutatja meg. Erős szerkezetének köszönhetően évekig használhatjuk, a mellékelt bőrtasak pedig hatékonyan védi a kopások ellen. Hangja tiszta, eleven, sok forrásanyagot részletgazdagon és dinamikusan tár elénk. Megérdemli az ajánlott vétel címkét, mert széles felhasználói réteget képes kielégíteni, DJ-ktől kezdve szimfonikus zenészekig. Mi több, a piros- és fehér variációk a hölgyek számára is csábítóvá teszik. Kiváló munkaeszköz, sokak számára elérhető árfekvéssel, mely ha alkalomadtán arra kerül sor, zenehallgatásra is megfelel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.