Audio-Technica ATH-CKS5TW Bluetooth fülhallgató teszt

Egy kábellel kevesebb

2019. november 25., hétfő, 05:10

Audio-Technica audio fülhallgató Bluetooth Audio-Technica fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt Audio-Technica Bluetooth fülhallgató Audio-Technica fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Audio-Technica Bluetooth fülhallgató

A teljesen vezeték nélküli fülhallgatók koncepciója látványosan izgatja a gyártók fantáziáját. Úgy tűnik, mindenki máshogy közelíti meg ezt a kérdést. Adatai alapján az Audio-Technica ATH-CKS5TW izgalmas kihívó lehet az erős középkategóriában!

Bevezető gondolatok

A kb. 50 000 forintért megvásárolható Audio-Technica ATH-CKS5TW nem próbál prémium kategóriásnak tűnni (gyártója egyszerűen csak solid bass wireless in-ear headphones titulussal népszerűsíti), de a belépőszintű megoldásokhoz képest többe kerül, így az is sejthető, hogy bizonyos jellemzőiben valamilyen pluszt mutat fel.

Audio-Technica ATH-CKS5TW Bluetooth fülhallgató

A Bluetooth 5.0 profilt használó füles a szokásos módon, töltőként szolgáló dokkolóval érkezik. Beépített akkumulátora a szokásosnál jóval több (15 órányi) energiaellátást nyújt, amely a tartó/bölcső használatával további 30 órával tolható ki. Beépített mikrofonja Qualcomm cVc (Clear Voice Capture) technológiával egészül ki, hogy a beszélgetőpartner tisztábban hallja a felhasználó szövegét.

Audio-Technica ATH-CKS5TW Bluetooth fülhallgató tartozékok

Az ATH-CKS5TW két tényezővel hívja fel magára a vásárló figyelmét. Egyfelől a nevével, hiszen az Audio-Technica itthon is megbecsült, sokak által preferált gyártó. Másfelől a hangszórókamra a szokásos, babszemet vagy hengert formáló rendszerekhez képest jóval komplexebb. Nagyobb a megszokottnál, de cserébe szilikonból készült, fülgerinc alá támaszkodó hurok is jár mellé, amely az illesztékekhez hasonló módon, más méretűre is cserélhető. A füles IPX2 minősített, így nem lesz baja az esővíztől és izzadtságtól sem.

Audio-Technica ATH-CKS5TW Bluetooth fülhallgató dokkoló

Küllem

A (helyes módon) USB-C kábellel tölthető dokkoló ugyan csak műanyagból készült, de jó minőségérzetet sugall. A bölcső és a fülesek színe sem teljesen fekete, inkább a barnás/szürkés árnyalatokat kombináló gunmetal jut róla eszünkbe. Elméletileg kék vagy khaki színben is rendelhető.

Audio-Technica ATH-CKS5TW Bluetooth fülhallgató

A mágneszáras dokkolót felnyitva ízléses tálalásban üdvözölnek az "L" és "R" betűkkel jelölt mélyedésében pihenő fülhallgatók. Nagyon könnyen kivehetők és ugyanolyan könnyedén "ugranak" helyükre, amikor visszakerülnek a bölcsőbe. A hangszórókamra külső oldalán kerek, Audio-Technica emblémával ellátott henger alakú modul foglalja magába az akkumulátort, Bluetooth vevőt és egyéb elektronikát. Mindkét oldalon egy-egy gomb és egy-egy nem túl erős fényű LED segíti a tájékozódást, vezérlést.

Audio-Technica ATH-CKS5TW Bluetooth fülhallgató

A szilikon illesztékek már ránézésre is érzékeltetik az Audio-Technica szakértelmét. Kicsit csonkábbak az átlagos harang/gömb alakú bogyókhoz képest, viszont finom és lágy tapintásúak. Összesen négy különböző méretű szilikon közül lehet válogatni, érdemes végig próbálni mindegyiket.

Audio-Technica ATH-CKS5TW Bluetooth fülhallgató

Használat közben

Applikáció is letölthető a füleshez, de néhány alapvető funkciót leszámítva (szoftverfrissítések elérése, termék elhagyása esetén helymeghatározási kísérlet, felhasználói kézikönyv, alapértelmezett kodek beállítása) nem kell minden nap megnyitni a használatához.

Audio-Technica ATH-CKS5TW App

Az ATH-CKS5TW hatókörben hozza a kategóriától elvárt színvonalat. Akár 5-8 méterig is stabil jelet fogad a forráseszköztől, de a gyártó leszögezte, hogy a legjobb eredményért célszerű minél közelebb tartózkodni a telefonhoz. Kommunikációs célra az átlagosnál jobb: mérsékelt zajú környezetben még kifogástalanul lehet vele beszélgetéseket lebonyolítani. Megfigyeltük, hogy a füles nagyon enyhe ajakszinkron késéssel dolgozik. Aki erre kényes, az jobban jár a vezetékes megoldásokkal, de a széles átlagnak, alkalmi YouTube videó nézéshez, hosszú távon ez a szintű eltolódás még megszokható.

Audio-Technica ATH-CKS5TW Bluetooth fülhallgató

A szilikon huroknak köszönhetően fizikai stabilitása is jobb a vártnál. Kerékpározáshoz, ugrásokkal tarkított fitnesz gyakorlatokhoz már nem ajánlanánk, de laza kocogáshoz még nyugodtan alkalmazható. A teljesen vezeték nélküli fülhallgatók gyakran azt az érzést keltik, hogy bármelyik pillanatban kipottyanhatnak a fülből. Az ATH-CKS5TW egyáltalán nem ilyen. Biztonságérzetet sugall, kissé "megkapaszkodik" a fülben, így nem kell folyton aggódni amiatt, hogy kiesik.

Audio-Technica ATH-CKS5TW Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

Sok teljesen vezetéknélküli fülhallgató esetében az elektronika megpróbálja olyanra formálni, színezni a hangot, mintha az nem Bluetooth alapon érkezne. A zavaró hibákat igyekeznek elfedni, ezáltal azonban az eredmény sok esetben műanyagossá, mesterkéltté válik. Az ATH-CKS5TW esetében nem érezni azt, hogy szégyelli magát. 10 mm-es hangszórói és aptX elektronikája kellemes, kerek hangkaraktert nyújt. A magas frekvenciákból kicsit lecsippent, de nem mossa idegesítően össze azokat. A sztereó tér mozgását némileg korlátozza, de nem keni szét egyetlen mezőbe a színpadot.

Frekvencia-tartományának egyértelműen hangsúlyos része a basszus. Bátor, erőteljes mélyhangokat nyújt az ATH-CKS5TW, ezáltal a dinamikus, keményebb műfajok rajongóinak nem okozhat csalódást. A rocktól a hip hop jellegű zenékig sok számot markánsan, ugyanakkor élvezetesen ad vissza. Nem "próbál" hifis hangú lenni, nem emeli ki a részleteket és nem spórol az ütemekkel. Egyszerűen csak egy populáris, vagány hangzást ad és ennyi. Annak ellenére, hogy mellőzi az intimitást és a mikro dinamikát, kifejezetten élvezhető társ a hétköznapok során. Középső frekvenciái könnyed, fedetlen módon jelennek meg. A magashangokban ahogy előbb említettük, érezni egyfajta szűrést, de nem tragikus mértékben. Ha azt vesszük figyelembe, hogy az eddigi TWS fülhallgatóktól mit (és mennyiért) kaptunk korábban, akkor az Audio-Technica e terméke nehezen kifogásolható.

Audio-Technica ATH-CKS5TW Bluetooth fülhallgató

Végszó

Az Audio-Technica ATH-CKS5TW megfontolandó azoknak, akik mindenképpen teljesen kábel nélküli fülhallgatóban és az 50 000 Ft-os kategóriában gondolkodnak. Nem tökéletes, de számos szemszögből érzékelteti, hogy fejlesztői igenis dolgoztak rajta. Kerek, eleven hangja vállalható olyan értelemben, hogy mindennapi használat során a hallgatót nem fosztja meg az élvezettől, zene általi motiváltságtól. Összességében kellemes csalódás!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.