Audio-Technica ATH-ADX5000 high end fejhallgató teszt

Dinamikus trónfosztó

2020. július 22., szerda, 17:20

Audio-Technica audio hifi fejhallgató high end hifi fejhallgató fejhallgató teszt Audio Technica fejhallgató hifi fejhallgató teszt Audio-Technica teszt Audio-Technica fejhallgató teszt high end fejhallgató teszt

Az Audio-Technica ATH-ADX5000 a legtöbb, amit a japán cég jelenleg képes felmutatni, amennyiben a cél a lehető legjobb hangminőségben, fejhallgatóval történő otthoni zenehallgatás. A mi dolgunk csak annyi volt, hogy hallgassuk, ameddig csak lehet és megfogalmazzuk az élményt. Nem, az írott szó nem képes pontosan visszaadni egy ilyen fejhallgató tudását, de ha korábban vettük a bátorságot sokkal drágább vetélytársaknál is, akkor most miért tennénk kivételt?

Otthoni harcos

Az Audio-Technica ATH-ADX5000 nem arra készült, hogy kocogni vigyük magunkkal. Arra sem ideális, hogy lemezlovasok vagy hangmérnökök rohangáljanak vele - ahhoz túl nagy és drága. A gyártó egyértelműen megfogalmazta, hogy otthoni zenehallgatásra szánják, olyan idilli szituációkhoz, amikor a felhasználó tud egy kis időt szánni arra, hogy minden(ki) nyugton hagyja őt, amíg kikapcsolódásként belehallgat kedvenc albumjainak valamelyikébe. Miért feltétel a nyugodt környezet?

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatóAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatóAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatóAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatóAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatóAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatóAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatóAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatóAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató fejpántAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató kábelAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató kábelAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató kábelAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató kábelAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató kábelAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatóAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatóAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatóAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató hangszóróAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatóAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgatóAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató dobozAudio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató doboz

Mert az ATH-ADX5000 nagyjából ugyanannyira zárt, mint egy tésztaszűrő. Leheletvékony hangszórója és a külvilág között mindössze egy méhsejtet mintázó fémháló áll. De valójában nem funkcionális külseje, hanem az abban ülő hangszóró teszi különlegessé.

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató hangszóró

Az új fejlesztésű, ún. Core Mount (saját szabadalommal védett) 58 mm-es, dinamikus hangszóró egységet alkot az azt körülvevő tokozással. A membrán volfrám bevonatú, alatta Permendur (vas-kobalt-vanádium ötvözet) mágnes mozgatja a lengőtekercset.

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató

Küllem

Az Audio-Technica kínálatában egyaránt találhatók nyitott és zárt rendszerű fejhallgatók. Az ADX5000 (kb. 700 000 Ft) alapján viszont úgy tűnik, hogy a legjobb hangzást a nyitott szerkezetnek tulajdonítják. A cég otthoni felhasználásra szánt hifi fejhallgatói mind fül köré fekvő kialakításúak, többségben kerek párnázással, illetve kamra rendszerrel.

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató

Ezek a stílusjegyek köszönnek vissza a zászlóshajón is. A szélét díszítő fényes fémgyűrűt leszámítva nem próbál meg előkelő érzetet kelteni. Mindehhez viszont hatásos belépő (kicsomagolási élmény) társul. Három doboz és egy csatos bőrönd rejti a fejhallgatót, amelyről ránézésre képtelenség lenne megállapítani, hogy mennyibe kerül, vagy mit képvisel. Kézben tartva már kicsit más a helyzet, mivel tömege hihetetlenül alacsony, mindössze 270 gramm. Utóbbi köszönhető a vékony, méhsejt mintázatú külső rácsnak és a magnézium keretnek illetve tartó karnak.

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató

Közelebbről figyelve az is látható, hogy a hangszóró külső oldalára lézerrel gravírozták a fejhallgató gyártási számát. Háromméteres kábel jár az ADX5000 mellé, melynek fül felőli oldalán egyedi A2DC, forrás felőli végén pedig 6,3 mm-es analóg sztereó Jack csatlakozó található.

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató kábel

Lehet, hogy érdemes volna a gyártónak olyan opciót lehetővé tennie, hogy a vásárló választhassa ki, milyen csatlakozóval kéri saját fejhallgatókábelét. Tény, hogy a 6,3 mm-es Jack a legelterjedtebb, de a szimmetrikus hajtású elektronikák és DAP-ok térhódítása miatt egyre kisebb a létjogosultsága.

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató kábel

Használat közben

Ahogy fentebb is írtuk, a csekély tömeg meglepő és persze példaértékű is. Minél könnyebb egy fejhallgató, annál kevesebb nyomást gyakorol a fejre. Az ADX5000 nem próbál ékszer-jellegű giccseket prezentálni, ettől függetlenül érezni rajta, hogy minden kis porcikája úgymond a helyén van. Könnyű felépítése ellenére egyáltalán nem kelt olyan hatást, mintha saját súlyától összeroppanna a kézben.

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató

A háromméteres kábel mindenhova tekergett íróasztalunkon, ennek tényét szokni kellett, ugyanakkor említést érdemel, hogy az acélból készült csatlakozóházak és a vastag, textil köpenyes vezeték is tartósságot sugallt. Mivel a fejhallgató nyitott, minden hangot beenged, ami a felhasználó körül létrejön. Ezért az ideális használathoz elengedhetetlenek a csendes, nyugodt körülmények.

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató

A párnák hatalmasak, a rajtuk lévő alcantara kárpitozás először furcsa hatást keltett, illetve a bélés alsó fele nem simult teljesen az állkapcsunkhoz. Ezért az első percekben mindig úgy tűnt, mintha az ADX5000 valaki más fejére lenne szabva. Némi igazgatás után (és ahogy a bélés szép lassan megpróbálta felvenni a koponya vonalait) ez az érzet jelentősen javult. A fejpántban nagyon vékony szivacsréteg található, ezért ez kissé kemény hatást keltett a fej felső részén, de egyáltalán nem okozott nyomó, fájó érzést.

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató

Hangminőség

A fejhallgatót Astell&Kern SP1000 DAP és Questyle CMA Twelve fejhallgató erősítő/DAC eszközökkel teszteltük. Természetesen a bejáratásra is kellő időt fordítottunk, mivel vadonatúj állapotban bocsátotta rendelkezésünkre a forgalmazó. Utóbbiért külön köszönet nekik!

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató

Az ATH-ADX5000 karaktere friss és azonnal magával ragadó. Olyan érzetet nyújtott, mintha a hallgató a hangok élő változatának közvetlen közelében tartózkodna. Fizikai közelségre gondolunk. Az énekesnő és a hangszerek egyaránt lélegző, levegős atmoszférából bukkantak elő. A háttérben lévő csendek mélyre úsztak, a térben lévő részletek könnyedén áramlottak.

A sztereó tér szélessége nehezen volt behatárolható. Laza és szellős, de nem próbált meg kitárulkozni (a színpad). Inkább enyhén középre navigálta a részleteket az ADX5000, így kicsit olyan, mintha az éppen domináló hang (függetlenül attól, hogy jobbra, balra, közel, vagy kicsit távolabb helyezkedett el) közeledne a hallgatóhoz. Persze az is lehet, hogy a pontos megjelenítés által egyszerűen csak a mi figyelmünk "nagyította" fel ezeket a motívumokat.

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató fejpánt

A fenti bekezdés alapján úgy tűnhet, mintha az ADX5000 zseblámpaként próbálna végig pásztázni a zenekaron vagy hangsávokon, de ez nem így van. A relatíve összerakosgatott sztereó színpad szélesség mellé ugyanis játékos mélység ábrázolás társult. Eliane Elias - I Thought About You c. számában az énekesnőtől olyan egyértelműen határolta el a zongorát, hogy egy pillanatig sem kellett abban kételkedni, hogy a hangszer a hölgy mögött szól.

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató doboz

A fejhallgató igényli a magas kimenő jelszinttel dolgozó elektronikát. Esetünkben az Astell&Kern SP1000 tárcsáját kétharmad értékig tekertük (és még ekkor sem volt bántóan hangos a zene). De nem kell feltétlenül magasra merészkedni. Közepes terhelésen is már érződött a zene valósághű hatása, csak olyan, mintha Olivier Latry félénkebben játszana a Notre Dame orgonáján. A részletek elkülönítése mellett a dinamikai árnyaló képesség az ADX5000 egyik legnagyobb erőssége. A hangos és halk hangok közötti eltéréseket zseniális kontrollal végezte. Miközben az agyunkba tóduló dobkészlet és szaxofon üteme mozgásra késztette a lábfejünket, a háttérben "gurgulázó" xilofon felelt a dallam által keltett derűs hangulatért. Ha a zenének van textúrája, gazdagsága (mint egy jó bornak, már ha lehet a zenehallgatást borkostoláshoz hasonlítani), akkor a füles abban segít, hogy megjeleníti azt, amire a hallgatónak figyelnie kellene.

A frekvenciák közlését őszintén, félremagyarázás nélkül végezte. Szárazsága alapos járatás után is csak enyhén lágyult. Egyenes stílusa egyeseknek túl szikár lehet, ugyanakkor egyáltalán nem erőtlen, ahogy a frekvenciákat közli. A magashangok például jellemzően mindig picivel élénkebbek voltak a vártnál, a középső frekvenciák vegytiszta érzést keltettek, a basszus pedig könnyű, ugyanakkor kerek és játékos testet öltött.

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató

Végezetül egy rövid gondolat azoknak, akik arra kíváncsiak, hogy vajon miben tud többet az ATH-ADX5000, mint zárt öccse, az ATH-AP2000Ti? Nem végeztünk közvetlen AB tesztet, de a múlt hónapban sokáig volt nálunk a titán házas rokon, így elég egyértelmű eltéréseket tapasztaltunk. Hangszeres zenéket és a hang valóságérzetét tekintve az ADX5000 egyértelműen velősebb, meztelenebb részletességet mutatott olyan gyorsasággal és transzparenciával, ami a sztatikus fülesekkel is összemérhető. Mindazonáltal az AP2000Ti hosszú távú hallgathatósága szerintünk picit jobb és karaktere simulékonyabb, bársonyosabb érzetet keltett. Ráadásul az a modell zárt (így picit szűri a külvilágot) és puha bőrpárnái kényelmesebbnek is bizonyultak (más kérdés, hogy meleg környezetben jobban izzasztják a fejbőrt, mint az alcantara). Ezért aki hajlandó nagyobb összeget fejhallgatóra fordítani és nemcsak hangszeres zenét hallgat, annak érdemes lenne a picivel megbocsátóbb (elektronikával szemben is kevésbé kényes) AP2000Ti-vel kezdenie és csak azután belekóstolni az ADX5000 holografikus közlésmódjába.

Audio-Technica ATH-ADX5000 fejhallgató

Végszó

Az Audio-Technica ATH-ADX5000 bizonyos jellemzőiben tovább tudott menni annál, ameddig referencia (kb. 200 000 Ft-tal olcsóbb) Sennheiser HD 800 S fülesünk vitt minket. Mint tudjuk, a high end kategóriában pici extráért is gyakran magas felárat kell fizetni. Egyeseknek a leheletnyit tisztább színpad, az élettelibb középpont megérhet ennyit, ha igazi zene megszállottak és elsősorban akusztikus/hangszeres/szimfonikus zenei stílusokat szoktak hallgatni. Az ADX5000 olyan kényes, mint egy audiofil hangsugárzó: egyáltalán nem mindegy, hogy mivel hajtjuk meg és az is fontos, hogy a vele való ismerkedés alapos bejáratás után vegye kezdetét. Összességében tényleg rendkívüli adottságokat mutat fel a japán csúcsfüles, de magas ára és nyitott kivitele számunkra inkább azt mutatta meg, hogy mennyire jól (és néhány tekintetben még jobban) sikerült a titán házas kistestvére.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.