AKG N60 NC aktív zajzáras fejhallgató teszt

2016. február 8., hétfő, 07:20

AKG audio hifi fejhallgató zajszűrés zajelnyomás zajzár hifi fejhallgató AKG fejhallgató zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt mobil fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt AKG fejhallgató teszt

Tesztre fogtuk azt a fejhallgatót, amire az AKG mostanság annyira büszke, a sok besöpört díj miatt. Igaz, különösebben nem hat meg minket, ha egy termék csomagolásán az elismerések sora van felmatricázva. Pláne, ha azok egy része - mint tesztalanyunk esetében is - a dizájnnak szól és nem a hangnak. No de ne ezen merengjünk, inkább lássuk, mit is nyújt használójának az AKG N60 NC!

Tesztalanyunk az N60NC egy fülre fekvő típus, 40 mm-es membránokkal és magas, 123 dB érzékenységgel. Aktív zajelnyomással rendelkezik, így természetesen egy apró akkumulátort is tartalmaz. Ezzel együtt is alig 150 g súlyú, ami viselve kifejezetten kevésnek tűnik. Érdekessége, hogy a fejhallgatón mindössze egy csatlakozó van ahová vagy a fejhallgató rendes kábelét, vagy az USB-s töltőkábelt csatlakoztathatjuk. A gyárilag mellékelt tartozékok között találunk repülőgép adaptert és védőtokot is.

AKG N60NC zajzáras fejhallgató kábelek

Kivitel

Már a fotókon is látni lehetett, hogy ez a fejhallgató szép, amit az is csak megerősített, amikor kézbe vettük. A vászon bevonatú kábel kellemes tapintású, az alumínium tokozású csatlakozók és a telefon gomb is tetszetősek. Ugyanakkor félő, hogy mind a műanyag, mind a fém részek hamar összekarcolódnak. Az AKG egy kis tokot is mellékel az N60 NC-hez, ami éppen megfelelő méretű. Vagyis egy fél centivel sem nagyobb, mint amekkora kell. Mondjuk ki: inkább szűkös, mint passzentos. Az összehajtott és betokozott fejhallgató akár egy női táska nagyobb belső zsebében is elfér, vagyis a hordozhatóságával maximálisan egyet kell értenünk.

AKG N60NC zajzáras fejhallgató

Az N60NC könnyű, a párnái is megfelelő puhaságúak így a legtöbb zenerajongó alighanem kényelmesnek találja majd. Az összecsukható szerkezet egyszerű, de aránylag masszívnak tűnik.

AKG N60NC zajzáras fejhallgató

A zajelnyomás

Mennyire jó a zajelnyomás a kis AKG-ban? Nos, csodát nem tesz, vagyis ha beszélgetnek mellettünk, akkor csak annyit hallani, hogy valami zajlik odakint. A felső középtartományból egy elég nagy szelet behallatszik, például a közeli kutyaugatás és a mentőautó szirénája is. Viszont a zaj nagyja kint marad. A teszt alatt sikerült bevetni a kis fejhallgatót, beszélgető kollégák és a falat fúró mesteremberek ellen is. Sikerült zavartalanul dolgozni és zenét hallgatni, miközben a szomszéd szobában felkerült az ablakok fölé 5 karnis és arra az összes függöny, ami komoly teljesítmény. Persze sokkal hétköznapibb feladatokra is beválik az N60 NC. A busz és metró morajlásának nagyját gyönyörűen kizárja, a hangosbemondó és a busz motorjának hangja részben átszűrődik, ahogyan a szirénák és hasonlók is. Természetesen tökéletes zajszűrés nincsen, így néha ez a fejhallgató is fura egyveleget kotyvaszt a zenéből és a zajokból. A buszok dízelmotorja néha gurgulázásra készteti a rendszert, máskor pedig a kitaposott aszfalt hullámai változnak tompa hangokká. A jelenség amúgy nem zavaró és pár nap után már legfeljebb egy apró mosollyal nyugtázza az ember a különös hangok felbukkanását. Amúgy is, ennél sokkal, de sokkal többet nyerünk a zajszűréssel.

AKG N60NC zajzáras fejhallgató

Érdekes, hogy eleinte úgy tűnt, a zajszűrő kiemeli a mélyeket. Hozzáad egy kis zajt is a hanghoz, de amikor eleve szükség van rá a külső zajok miatt, akkor ez nem zavaró. Nem is hallottuk egészen addig, amíg csendben ki nem próbáltuk.

AKG N60NC zajzáras fejhallgató

Zenéljünk!

A teszteket a megszokott felvételekkel kezdtük. Így hamar terítékre kerül Marvin Gaye - What?s Going On című dala, ahol mindösszesen annyi kritikát sikerült megfogalmazzunk, hogy a hangja kicsit sötét. Néhány hasonlóan kellemes felvétel után érkezett Jennifer Warnes - Somewhere Somebody, ami meglepett és elbűvölt. A fejhallgató nagyszerűen tette a dolgát. Hasonló volt a helyzet Dave Brubeck dalaival, amik képesek voltak aránylag sokat átadni az eredeti felvétel ízéből. A Bat for Lashes számok is a vártnál részletezőbbek voltak, bár a tónus ezúttal is egy kicsit sötétebb volt a megszokottnál. Mire eljutottunk Kari Bremneshez, már komoly elvárásaink voltak a kis fejhallgató felé. Felemelő zenei élményt vártunk, arányos magasakkal és könnyű középtartománnyal, amit az AKG N60 NC nagyjából teljesített is. Az artikulált ének, az arányos zenei kíséret mind tetszetősek voltak, bár ennek a fejhallgatónak alighanem nem az efféle zenék tolmácsolása lesz az elsődleges feladata. Tehát a kis AKG remekül szerepelt.

AKG N60NC zajzáras fejhallgató

Stílusváltás után már javarészt elektronikusnak titulált felvételek között böngésztünk. Jött a Gesaffelstein, a Daft Punk, a Moderat és az AKG N60NC becsületes pörgéssel kezelte a dolgot. A zajszűrés egyfajta titkos mélykiemelésként volt használható, ami a szintetizált mélyhangokkal nem volt zavaró. A jelenség még a Gesaffelstein - Aleph című lemezén tűnt fel első alkalommal, mintha a zajszűrő bekapcsolásától feszesebbek lettek volna a mélyek. Később a Moderat - Bad Kingdom című felvétele megmutatta, hogy ez sokkal inkább egy kis hozzáadott él, egy csipetnyi gorombaság, mint feszesség. No de tényleg csak egy csipetnyi, vagyis ezt még simán meg lehet neki bocsájtani.

AKG N60NC zajzáras fejhallgató

Van hibája?

Persze! Semmi sem tökéletes és a kis fejhallgatóban sem nehéz megtalálni annak korlátait. Kezdjük mindjárt azzal, hogy térérzetet alig ad, ha pedig bekapcsoljuk a zajelnyomást, akkor ez is összeomlik és eltűnik. Baj? Nem, mert a metrón vagy buszon zötykölődve amúgy sem volna alkalmunk a zene igazán finom részleteiben elmerülni. Bár a magasak jelen vannak, és azokat magukban nem is illetnénk kritikával, a hangnak mégis van egy meleg karaktere, ami minden forrással megmutatkozott.

Ítélet

Az AKG N60 NC jó! Pontosabban, nagyon jó. Kényelmes, hosszan viselve is. Nagyon ügyesen helytáll finomabb zenékkel, bár ezeken a fejhallgató kissé meleg karaktere jobban érződik, mint sok kortárs felvételen. Ha pedig elektronikus zenéhez kell fejhallgató, az AKG akkor példásan teljesít. Dicsérhetjük magas érzékenységét is, ami miatt akár egy jobb telefonnal is remekül használhatjuk. A zajszűrés, ami szintén jól teljesített, ezek után már csak hab a tortán.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.