AKG K550 hifi fejhallgató teszt

2015. július 22., szerda, 21:30

AKG audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató AKG fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt AKG fejhallgató teszt

Kipróbáltuk az AKG K550 otthoni hifi fejhallgatót, melybe a rendelkezésre álló műszaki adatok alapján nehéz belekötni: specifikációja meggyőző, nem kell hozzá erőmű, hogy meghajtsuk, és nem is túl drága. Cikkünkben mindent kifejtünk, amit a K550-ről tudni érdemes!

Egy kis háttér

Az AKG éveken keresztül mellőzte a zárt rendszerű fejhallgatókat referencia családjából, aztán pár évvel ezelőtt, mikor a "majdnem topmodell" K601 megszűnt, annak utódjaként került a kínálatba a K550, mai cikkünk szereplője. Elődjével ellentétben azonban ez a fejhallgató nem nyitott, hanem zárt rendszerű, aminek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az AKG otthoni felhasználásra szánt "Reference" típusai nem olcsók, globális viszonylatban viszont nem is a legdrágábbak. A K550 nem csak a fülkamrák lezárása miatt bizonyult okos lépésnek, hanem a viszonylag friss, letisztult külső miatt is. Friss, trendi és kissé minimalista külseje által sok fejtípuson szépen mutat, inkább egy futurisztikus filmből származó fejdísznek gondolnánk, aminek köszönhetően kicsit nélkülözi a hifi fejhallgatók indusztriális, túlzottan műszakias hangulatát. Ez a fejhallgató jól néz ki, kicsit nagydarab, de a testes méret hosszú távon inkább előnyt jelent.

AKG K550 hifi fejhallgató

Kialakítás, használat

Mindenképpen pozitívumnak számít az elszigetelt kialakításból eredő, jobb zajszűrő képesség, így aztán ha otthonunkban zenét hallgatunk, azzal nem fogjuk mások nyugalmát zavarni. Kósza sajtóinformációk szerint a K550 beltéri és kültéri használatra is alkalmas. Szerintünk inkább a négy fal között érdemes használni, mivel 3 méter hosszú kábele nem moduláris, védőtok nem jár hosszá, és ugyan a fülkamrák valamennyire elforgathatóak, maga a fejhallgató nem összecsukható.

AKG K550 hifi fejhallgató

305 grammos tömegével a K550 egyike a legkényelmesebb fejhallgatóknak, amiket eddig kipróbáltunk. Fülpárnáit a fejjel érintkező nagyon finom és lágy tapintású műbőrrel borították, melynek belsejében nagy átmérőjű szivacs bélés felel a megfelelő komfortért. A kamrák nyomóereje egészen csekély, ezért a fejhallgató fejrázás közben instabillá válhat, cserébe órák hosszat zavartalanul használható. A fejpánt nagyon széles, ezáltal jól eloszlatja a fejre nehezedő, amúgy is pillekönnyű szerkezetet. Kb. egyórányi használat után lehet, hogy pici nyomást érzünk majd a fejünk búbján, ilyenkor elég mindössze 1-2 centit előre vagy hátra tolni a K550 felső részét, és továbbra is kényelmesen használható marad.

AKG K550 hifi fejhallgató

A felhasznált anyagok minősége összességében nagyon jó, főleg az 50000 Ft alatti árcédulát figyelembe véve. A gumi, fém és műanyag elemeket ízléses harmóniában és megfelelő színhasználattal ötvözték, ezért a K550 érintése, kézbevétele és látványa is kellemes. A fejpánt egyetlen darabból álló, vékony rozsdamentes acéllemez betétje felülről látható, ami egyfajta sportosan elegáns érzetettel fokozza az összképet, ezt megtámogatják az oldalsó, körcsiszolt mintázatú, szolid méretű emblémát viselő borítólemezek.

AKG K550 hifi fejhallgató

Hangminőség

A K550-et bejáratott állapotban kaptuk kézhez, így rövid időn belül kiismerhettük karakterisztikai adottságait. Többnyire iPhone 4S okostelefonnal, valamint a referenciaként használt ADL GT40 USB DAC-kal hajtottuk, de rövid ideig ráfüleltünk egy Creek OBH-21mk2 fejhallgató erősítő és egy FiiO X3 2nd Gen társaságában is.

AKG K550 hifi fejhallgató

Az énekhang kimondottan kellemesen jelent meg, műfajtól és nemtől függetlenül. Kissé szofisztikált, ugyanakkor árnyalt és könnyed módon kúszott a fülünkbe Eliane Elias, Kari Bremnes és Cassandra Wilson énekesnők hangja. Férfi vokálok felé továbbhaladva, Sting jellegzetes orgánumában is éreztük a K550 által ?engedélyezett? közvetlenséget, de még az agresszív elektromos gitár riffekkel túlfűtött Queens of The Stone Age énekei is tiszták, pontosan érthetőek maradtak. Végeredményben, ha jó volt az énekmikrofon és jó volt a keverés, akkor minden szót tisztán hallottunk a dalszövegekből. Az emberi hangok természetessége filmes párbeszédekkel is jónak bizonyult, tehát aki pl. esténként, mások zavarása nélkül szeretne mozizni, játszani, valamilyen műsort vagy hangoskönyvet hallgatni, az biztosan elégedett lesz a K550 előadásával. A Grand Budapest Hotel beszélgetős jeleneteiben, a kristálytisztán és gyorsan reprodukált dialógusoknak köszönhetően könnyedén beleélhettük magunkat a filmbe, igaz, hogy egy térhatású házimozi rendszerhez képest teljesen más élmény, de bizonyos szintig egy ilyen fejhallgató is segít elmerülni, az apróságokat nyomon követni egy filmes történetben.

Először úgy tűnhet, hogy a K550 basszusa nagyon kevés. Bizonyos esetekben mi is azt éreztük, hogy az általunk már jól ismert felvételek a vártnál szerényebb dinamizmussal, drámaiság nélkül jelennek meg, valójában ha jól figyeltünk, főleg hangszeres zenéknél, kellemes és megfogott alsó frekvenciákat kaptunk. A mélyhangok nagyon erősen beágyazódtak a közepek alá, pehelykönnyűen és szellősen jelentek meg, aminek köszönhetően naturális és pumpáló, brummogó búgás nélkül tudtak olyan hangszerek megszólalni, mint az üstdob, a nagybőgő, vagy az orgona. Néhány napig eltartott megszokni a fejhallgatóra jellemző, óvatosan adagolt basszusokat, de a kb. 1 hónapig tartó tesztidőszak végére teljesen megszoktuk, semmivel sem tűnt rosszabbnak a hozzá hasonló kategóriájú vetélytársakhoz képest. Ettől függetlenül le kell szögeznünk, hogy tesztalanyunkat nem javasoljuk a mélyláda-szerű élményt keresőknek.

AKG K550 hifi fejhallgató

Nem is felbontás, hanem inkább térábrázolás szempontjából érezni a K550 korlátait. A háttérben elterülő, aláfestő zenekar egy énekes felvételnél jellemzően gyengéd, kissé homályos jelleggel tudott csak megszólalni, a távolságok ábrázolása lazának, egyszerűnek tűnt pl. a naturális és kiegyensúlyozott énekhez képest. Ez a fajta kompromisszum bőven elnézhető, mert talán nem tudtuk távcsővel elemezni a távoli részleteket, mégis nem egyszer felállt a szőr a karunkon, még a hatalmas térben rögzített, templomi orgonafelvételekkel is. A távol eső részletek egyszerűségét remekül ellensúlyozta, hogy a sztereó tér oldalirányú szélessége zárt rendszerhez mérten tisztességesen jelent meg. Sőt! Ha csínján bántunk a hangerővel, a sztereó hangszínpad hajlamos volt váratlanul szélessé válni, olyannyira, hogy már-már a nyitott fejhallgatók szellősségét kaptuk vissza.

Komolyabb terhelésen a kezdeti fakóság felerősödött. Agresszív járatásnál hajlamos volt torzításokkal és sótlanul reagálni a K550, ezért egyszerűen el kellett fogadnunk a tényt, hogy ez a füles leginkább a normál, közepes hangerőn való zenehallgatásra (vagy monitorozásra) ideális. Ami azt illeti, halk üzemben zseniálisan jól fenntart sok dinamikai árnyalatot, ezért pl. szerkesztőségünk irodai környezetében, háttérzenei célra elképesztően jó tudott lenni. Persze ez sok hifi fejhallgató előnye, csak gyakran elfelejtjük közölni. Apropó, egy egyszerűbb USB DAC (pl. AudioQuest DragonFly vagy Cambridge Audio DacMagic XS) beszerzése erősen ajánlott, amennyiben a füles tudásának legjavát szeretnénk megkapni.

Összegzés

A fentiek alapján nem nehéz kitalálni, hogy a K550 sok hiányossággal küzd, mégsem szabad az akusztikai korlátait ?hibaként? elkönyvelni. Ha intim, virtuális körtúrát szeretnénk tenni kedvenc zenéinkben, el akarunk merülni a részletekben, izgalmakat, vagy erőt keresünk, arra rengeteg drágább füles létezik, de ne feledjük, hogy tesztalanyunk egy ún. ?referencia fejhallgató?, nem véletlenül szól úgy, ahogy. Nekünk is idő kellett hozzá, hogy megértsük, de végül rájöttünk, hogy ami a K550 óvatos tolmácsolásában ?tűrhetően? szól, az egy átlagos rendszeren sokkal tarkábbnak tűnik. Olyanoknak, akik hanggal vagy zenével foglalkoznak, ez nagyon előnyös eszköz, hiszen egészen addig keresik majd a megfelelő beállításokat, míg a K550-ből sikerül kifacsarni a várt eredményt. És ezek az általunk "elfogadhatónak" titulált felvételek mások számára zseniálisan jól fognak szólni, mert volt egy szűrő, egy monitor, ami rávett minket, hogy így legyen. A K550 még laikus fülekkel is megérttette a semlegesség fogalmát, higgadt és túlontúl nyugodt stílusával segít nekünk a hangok türelmes, fokozatos fogyasztásában, és ez olyan jó tulajdonság, amiért megbocsátható a fakó térábrázolás és a kissé szerény közép-magas szekció is. Nem szabad fennakadni az apróságokon, néha az összképet is érdemes figyelembe venni. A K550 minden hendikepje ellenére, sok szempontból, a jelenlegi akciós árát beleértve egy diszkrét, mégis kellemes és vonzó versenyző.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.