AKG K3003 high end fülhallgató teszt

Csúcshatás

2015. augusztus 3., hétfő, 16:20

AKG audio hifi fejhallgató fülhallgató high end hifi fülhallgató AKG fülhallgató high end fülhallgató fülhallgató teszt AKG fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt high end fülhallgató teszt

Rendszeres olvasóink megszokhatták, hogy szerkesztőségünkben sokszor vendégeskednek magasabb kategóriába tartozó fülhallgatók. Ritka pillanathoz érkeztünk, ugyanis a mai cikkben bemutatott AKG K3003 minden szempontból maga mögé utasítja az összes hallójáratba illeszkedő rendszert, amit eddig kipróbáltunk. Talán ez a világ legjobb fülhallgatója? Tesztünkből minden kiderül!

AKG K3003 high end fülhallgatóAKG K3003 high end fülhallgatóAKG K3003 high end fülhallgatóAKG K3003 high end fülhallgatóAKG K3003 high end fülhallgatóAKG K3003 high end fülhallgatóAKG K3003 high end fülhallgatóAKG K3003 high end fülhallgatóAKG K3003 high end fülhallgatóAKG K3003 high end fülhallgatóAKG K3003 high end fülhallgató tokAKG K3003 high end fülhallgató tokAKG K3003 high end fülhallgatóAKG K3003i high end fülhallgatóAKG K3003i high end fülhallgatóAKG K3003i high end fülhallgató

Egy bizonyos határ fölött... nincs határ

A fejhallgatók világában tájékozottaknak nem kell külön bemutatni az 1947-ben alapított AKG vállalatot, akik az európai származású manufaktúrák közül, a Beyerdynamic és a Sennheiser mellett, a harmadik legnagyobbnak számítanak. Az eredetileg osztrák cég mára a Harman Audio Group része, termékkínálatuk szinte az egész világon, bárki számára hozzáférhető.

A K3003 több szempontból is érdekesség. Először is, sokan (a gyártót beleértve) ezt a borsószemnél alig nagyobb fülhallgatót tartják évek óta az AKG csúcsmodelljének. Másrészt bizonyára sokaknak szemet szúr a minden eddigit felülmúló, 300000 Ft-os árcédula, mely alapján nem nehéz kiszámolni, hogy a K3003 a már általunk is tesztelt, "Kiváló Termék" csillaggal díjazott Q 701 fejhallgató háromszorosába kerül. Ebből az sejthető, hogy a fejlesztők a klasszikus hifi fejhallgatók méretének töredékéből voltak képesek jobb hang megteremtésére.

AKG K3003 high end fülhallgató

Bizonyos szint fölött, egy hangrendszert használva már nem azt várjuk el, hogy jól, szépen, vagy ütősen szóljon, hanem azt, hogy igazinak tűnjön, amit kapunk. Hogy pontosan az jusson el hozzánk, hígítatlan, körítés nélküli kiadásban, ami a mikrofon membránján, majd a keverőpulton keresztül rögzítésre került. Laikusok számára talán kiábrándítónak tűnhet, de sajnos szembe kell néznünk a ténnyel, hogy egy bizonyos árkategóriáig, személyes preferenciáinktól és a gyártóktól függően, nem kapjuk meg ezt az áhított, élethű hangot. Nagyon kevés olyan cég van, akik megadják ezt az "olyan mintha ott lennék" érzést. Manapság a legtöbben a saját filozófiájukból vagy technológiájukból fakadó akusztikai jellemzőket fényesítgetik, vagy csúnya angolossággal "hájpolják". És szép számmal élnek közöttünk olyan audiofilek, akik szemrebbenés nélkül hajlandóak a hozzá nem értők számára csillagászatinak tűnő összegeket áldozni, akár a K3003 árának sokszorosát elkölteni csak azért, mert úgy közelebb érzik magukhoz a zenét. Erről külön elmélkedőt lehetne írni, úgyhogy most inkább térjünk vissza a lényegre!

AKG K3003 high end fülhallgató

Amitől több

A K3003 belsejében, oldalanként három hangszóró található. A középső és magas frekvenciatartományt két ún. lengőnyelves (balanced armature) kivitelű szólaltatja meg, míg a basszusokat a kapszula végébe ültetett, hagyományos dinamikus hangszóró kelti. A balanced armature rendszerek manapság még nagyon ritkának számítanak, főleg stúdió- és színpadtechnikában alkalmazzák őket személyre szabott, anatómiailag formázott fülmonitorokban. A lengőnyelves hangszóró előnye, szemben a dinamikus membránokkal, hogy lényegesen kisebb (ezáltal gyorsabb is), hajtása pedig a megszokottól kevesebb teljesítményt igényel. Másfelől a világ legjobb hifi hangfalai is többnyire háromutas kialakításúak, mivel a reprodukált jelet elméletileg kevesebb torzítással, precízebb felbontással és szélesebb dinamikatartományban képesek megszólalni, ha elkülönített, az adott frekvenciaspektrumra optimalizált felületeken generálják őket.

AKG K3003 high end fülhallgató

Kicsomagolás

Nagyon elegáns és letisztult dobozban kaptuk kézhez a K3003-at, láthatóan odafigyeltek az igényességre, ezért a ládika tartalma nem csak úgy az ölünkbe pottyan, minden kis apróság precízen kivágott szivacságyban üdvözölt minket. Nemes gesztus a gyártó részéről, hogy egy bőrborítású védőtokot is mellékelt a fülhallgatóhoz, mely egyszerűen, egy patent nélküli csat segítségével zárható csak le. Nem érdemes dobálni vagy extrém eseteknek alávetni, mindössze csomózódástól és karcolódástól védi a tartalmát.

AKG K3003 high end fülhallgató tok

Három pár, különböző méretű, antiallergén szilikon gyűrűt mellékeltek a fülhallgatóhoz, melyek meglepően kényelmesnek bizonyultak hosszabb használat esetén is. Ezeken kívül még repülős adaptert és néhány aprócska, mindössze 3 mm átmérőjű korongocskát rejtett a doboz. Ezek a kis "betétek" megváltoztatják a K3003 hangját.

AKG K3003 high end fülhallgató

Saját kezűleg, a szilikon gyűrűk eltávolítása után csavarozhatjuk fel valamelyiket a háromból, a fekete a basszust, a fehér pedig a magas frekvenciákat emeli ki, míg a szürke verzió a normál, azaz referencia hangzást kínálja. A gyártó egyébként felhívja a figyelmet ezen "szűrők" alkalmanként vízzel, illetve puha törlőkendővel való tisztítására, mivel a fülünkből származó szennyeződések, hosszú távon eltömíthetik a réseit.

Tesztalanyunk nem alumínium, műanyag vagy karbonszövet, hanem rozsdamentes acél burkolattal készült. 10 grammos tömegével érezhetően nehezebb, mint az eddig nálunk vendégeskedő fülhallgatók, de a gondos szerkezeti súlyelosztásnak köszönhetően a fülünkben meglepően stabil maradt, és nem akart magától kipottyanni. Sajnos a zsinór nem moduláris, tehát csak szervizes úton cserélhető. Komoly érdeklődőknek nem árt tudni, hogy iOS és Android-kompatibilis, mikrofonos headset-tel felvértezett verzió is elérhető K3003i néven. Az "i" jelzés nélküli típusokon nem található, és utólag sem pótolható a telefonálásra és zenelejátszásra szolgáló, hangerőszabályzós modul. A jobb- és baloldalból kivezetett gumiköpenyes vezeték, mellkas tájékon, egy ugyancsak acél torkolatba fut, onnan egyetlen, textillel bevont huzalként folytatódik. A rózsaarannyal bevont, 3,5 mm-es Jack csatlakozófej az Apple minimalizmusát követi, csak éppen nem műanyag, hanem fém burkolattal.

AKG K3003i high end fülhallgató

Használat

Az első pillanatokban még érezni lehetett az acél hangszórókamrák hidegségét, amitől kicsit kellemetlen, klinikai érzetünk támadt. Néhány perc elteltével azonban a fémház átvette a testünk hőmérsékletét, és a frusztráció véget ért. A gumibetétek lágysága pont ideálisnak bizonyult, miután megtaláltuk a számunkra alkalmas méretet. A gömbölyű szilikonban húzódó csövecske mindvégig enyhén érzékeltette, hogy ott van a fülünkben, de nem feszítette a hallójáratunkat. Korábban említettük a példaértékű stabilitást, aminek köszönhetően nyugodtan sétálhatunk, a fülhallgató igazgatása nélkül ameddig a kedvünk tartja. Ettől függetlenül a K3003 egy határozott kábelrántástól már kicsusszanhat, ezért utcai használat során célszerű a pulóverünk vagy kabátunk alá fűzve, védettebb helyen tartani a vezetéket. A zajszűrés nagyon jó, kifejezetten kellemes. Kipróbáltuk tömegközlekedésben is az AKG csúcsfülesét, és nagyon hatékonyan kizárta a külvilág zajait, csak egy tompa morajlást és néhány parányi szisszenést hallottunk mindabból, ami "odakint" történt. Egyébként éppen ezért, ha magunkkal visszük a szabadba, akkor kellő körültekintéssel használjuk, mert a zene könnyen elvonhatja a figyelmünket. Miért is?

AKG K3003 high end fülhallgató

Hangminőség

A K3003-at kipróbáltuk a FiiO X3 2nd Gen hordozható lejátszójával, ezt követően kb. 2 héten keresztül egy Apple iPhone 4S kimenetéről használtuk, a legkülönfélébb zenéket hallgattuk rajta mindenféle közbeiktatott DAC vagy szoftveres EQ rásegítése nélkül. A fennmaradó napokban referenciaként használt ADL GT40 USB DA konverterünkre is rákötöttük, természetesen a hagyományos referencia számok meghallgatását sem hagytuk ki. A K3003-on többször is lefuttattuk az IsoTek Rejuvenation Disc bejárató lemezt, mindent összevetve az ismerkedés kb. 1 hónapot vett igénybe. A mellékelt kiemelő "korongok" használata számunkra nem bizonyult egyértelműen előnyösnek, szubjektív ízlésünknek a szürke, azaz referencia szűrő jelentette az optimális választást.

Először néhány gyakorlati tapasztalat, melyek nem a hangminőséget, hanem a termék effektív hatását támasztják alá: a belvárosban sétálva többször is előfordult, hogy reflexből oldalirányba kellett pillantanunk. Nem azért, mert valaki megszólított, hanem a zenében keletkező, sztereó térből érkező hirtelen hanghatások miatt. Annyira gyorsan, közvetlenül és spontán módon "támadtak" felénk a részletek, hogy józan ítélőképességünk a jó minőségű zenéknél már fabatkát sem ért - éppen ezért említettük a szabadtéren szükséges, körültekintő használatot. Gyakran előfordult, különösen nagy térben (templomok, koncerttermek, zenekarok) rögzített hanganyagoknál, hogy a felvételt agyilag összetévesztettük a minket körülvevő fizikai valósággal, például a Rákóczi téren akaratlanul a vásárcsarnok felé pillantottunk, mert abból az irányból szólalt meg az üstdob. Ennyire jó lenne a fülhallgató? Bizony, de nem csak a füles... a hangmérnök profizmusán is sok múlott.

AKG K3003 high end fülhallgató

A kéthetes "szabadtéri" tesztelést afféle illuzórikus élményként könyveltük el, mert egy bizonyos ponton túl már nem érdekelt, hogy mi történik a külvilágban. Olyan érzésünk támadt, mintha a zene lenne igazi, és a körülöttünk elsuhanó járművek, emberek csak vizuális aláfestései, statisztái lennének a felvételhez írt videoklipnek. Ez így leírva nevetségesnek tűnhet, mégis így történt. A lengőnyelves hangszórók annyira gyorsan, annyira sterilen és klinikai pontossággal "tapogatták", analizálták és lövellték a dobhártyánkig a részleteket, hogy már nem jutott hely sem a dinamikus rendszerekre jellemző brummogásnak, sem pedig a fejhallgatóknál érezhető dinamikai elszíneződésnek. Vegytiszta, tömény és friss hangjelet kaptunk.

A K3003-at még nekünk, gyakorlott fülűeknek is kicsit újszerű érzés volt hallgatni, mivel nem kellett keresnünk az árnyalatokat, jöttek azok maguktól. Vizuális hasonlattal élve, olyan teljesítményt kaptunk, mint mikor valaki elé kiterítenek egy gigapixeles felbontású panorámaképet, melynek bármely részét valamilyen technikai csoda folytán, egyidejűleg, a számára tetszőleges távolságból láthatja. Csakhogy itt hangról és nem képről esik szó, tehát ha úgy tetszik, a K3003 minden pillanatban, minden kis rezdülést csak úgy ontott magától, mi nem választhattunk a kínálatból, csak sodródtunk a zeneszámok előrehaladtával.

A jelenlétérzet, a térábrázolás intim közelséggel történt, mindez villámgyors sebességgel párosult, furcsamód a frekvenciákat elemezve már megbomlottak az elismerő gondolatok. Ha szánt szándékkal figyeltük, úgy hallhatóvá vált a K3003 felső frekvenciás kiélezettsége, ami néha bizony leheletnyit többnek tűnt a kelleténél. Ez még nem járt fülfájdító vagy fárasztó mellékhatásokkal, de tény, hogy némi fényességet tapasztaltunk. A középső frekvenciák fülhallgatós viszonylatban kifogástalanul jelentek meg, a basszusok pedig fürge jellegüknek köszönhetően nagyon kimérten, óvatosan, cserébe megfogottan segítettek életet adni pl. az orgonának, a basszusgitárnak vagy a lábdobnak.

Végszó

Nehéz kérdés, hogy kinek lehetne ajánlani a K3003-at, mivel (minket is beleértve) a legtöbben örömtáncot járnának egy ilyen mérnöki csoda tulajdonosaként, de nem mindegy, hogy milyen áron. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a ma kapható okostelefonok egyszerűen nem képesek a maximumot kihozni egy ilyen eszközből, ezért aki komolyan igényt tart az AKG zászlóshajójára, annak érdemes valamilyen csúcskategóriás mobil audio lejátszóba is beruháznia (pl. Astell & Kern AK100 vagy FiiO X5). Még ezzel együtt is valószínűleg sokan vannak, akik zokszó nélkül lecsapnak az osztrák csodafülesre, hiszen ez a hang - akárhogy is próbáljuk körülírni, fokozni vagy szépíteni - minden előnyével és hátrányával együtt egy high end-nek nevezhető hang, az egyik (ha nem a) legjobb, amihez eddig szerencsénk volt. A K3003 a maga profizmusra törekvő stílusával minden hangot hallhatóvá tesz, de vajon nem elég, ha lényegesen elérhetőbb árért, csak egy "önfeledt zenei élményt" nyújtó fülest használunk? Ezt érdemes mindenkinek saját megítélése alapján eldönteni, mindenesetre a K3003 mellett szól, hogy valóban tenyérnyi helyen elfér, aminek köszönhetően ez a teljesítmény bárhol a rendelkezésünkre áll - ott is, ahol a nyitott fejhallgatók vagy high end hangfalak használata nem lehetséges.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.