1MORE E1010 fülhallgató teszt

Finoman hangolva

2021. február 1., hétfő, 19:35

1MORE audio hifi fülhallgató 1MORE fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt 1MORE fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

A 1MORE E1010 szolgáltatásait és (oldalanként) négyhangszórós felépítését tekintve is karizmatikus opció benyomását kelti az 50-100 000 Ft közötti kategóriában. Ugyanakkor elismert hangmérnök végezte végső finomhangolását, THX minősített, sőt, egyszer még a CES innovációs díját is bezsebelte. De mit nyújt a gyakorlatban?

1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató Jack dugó1MORE E1010 fülhallgató1MORE E1010 fülhallgató tartozékok1MORE E1010 fülhallgató doboz1MORE E1010 fülhallgató fülillesztékek1MORE E1010 fülhallgató

Bevezető gondolatok

A 1MORE E1010 oldalanként négy (egy DLC bevonatú dinamikus és három balanced armature, avagy rezgőnyelves) hangszórót tartalmazó fülhallgató. Árát (kb. 67 000 Ft) tekintve erős középkategóriásnak nevezhető, ugyanakkor szolgáltatásait tekintve nem az egzotikus vonalat, hanem a mindennapokra bevethető, praktikus használhatóságot igyekszik megtestesíteni. Utóbbi alatt értendő a mikrofonos headset megléte és a mindenféle gumis támasztékok, nyúlványok nélküli "egyszerű" geometrián alapuló hangszórókamra. Mindehhez egy THX embléma is társul.

1MORE E1010 fülhallgató

A THX tanúsítvány lényegében egyfajta minőségi szintet garantál. A prototípus fejlesztése, a terméktesztelési fázis és a gyártási folyamat egyaránt meg kell, hogy feleljen a THX elvárásainak. Csak egy bizonyos szintet elérő frekvencia-görbével, hatékony érzékenységgel, minimális torzítással és való világra optimalizált zajszigetelő képességgel lehet szert tenni az említett minősítésre.

1MORE E1010 fülhallgató doboz

Küllem

A fülhallgató csomagolása eleganciát és igényességet sugároz. Prémium védőtok, kábelcsipesz, és repülős adapter is része a kiegészítőknek. A hangszórók kúp alakú, elegáns sötétszürke házat kaptak, amelyet diszkrét embléma és vörös csík díszít. A hangkivezető nyílás 45 fokban döntve jön ki az alumínium házból. Viszonylag széles csövére összesen 9-féle különböző fülilleszték közül lehet kiválasztani a megfelelő méretet. A kábel köpenye félig áttetsző, így sejtelmesen látni engedi a benne lévő, OFC rézből készült vezető szálakat.

1MORE E1010 fülhallgató fülillesztékek

Három könnyen kitapintható gombbal ellátott mikrofonos headset modul teszi lehetővé, hogy a felhasználó igény esetén telefonálásra, vagy zenei navigációra is használhatja az E1010-et. A mikrofon elkülönülő kábelezésen küldi a jelet, a gyártó így igyekezett minimalizálni az elektromágneses interferenciát.

1MORE E1010 fülhallgató tartozékok

Az összkép tehát figyelmességet és komolyságot sugall, ami természetesen el is várható a majdnem 70 000 forintos árért cserébe. Az egyetlen tényező, ami egyeseket kicsit zavarhat, hogy a kábel nem moduláris, illetve a hangkivezető cső elsőre kicsit kényelmetlennek tűnhet. Utóbbihoz érdemes végig próbálni a fülillesztékeket, nekünk például a kisméretű szivacsos karikákkal egyáltalán nem okozott problémát.

1MORE E1010 fülhallgató

Használat közben

A komfort összességében kellemes, természetesen a megfelelő illeszték megtalálása után. Stabilitás szempontjából ülő/álló tevékenység, séta közben kifogástalan az E1010, futáshoz, sporthoz kevésbé ajánlanánk (nem képtelenség egy laza kocogásra bevetni, de ilyenkor hallójárati adottságoktól függően könnyen kimozdulhat).

1MORE E1010 fülhallgató

A zajszigetelés kimagaslóan jó ahhoz képest, hogy passzív. Mérsékelt vagy közepes terhelésen történő zenehallgatás közben minket egyáltalán nem zavart a külvilág. Ha mégis, akkor a környezetünkben valami nagyon hangos eseménynek kellett történnie. Telefonálásra ugyancsak bevált a füles (ha nem tartózkodtunk túl hangos szituációban), kábel zörgésre, beszéd érthetőségre nem volt panasz a vonal másik végén.

1MORE E1010 fülhallgató

Hangminőség

Már az első pillanatban is különös élményt nyújtott az E1010 egyedi hangképével és szokásos IEM fülhallgatókhoz képest enyhén átrendezett arányaival. Eleinte úgy tűnt, hogy bizonyos részleteket halkabban közölt. BA hangszórós fülhallgatóktól eddig többnyire váratlan transzparenciát és fátyolosság nélküli színpadot kaptunk. Az E1010 hangja elsőre bársonyosnak, ugyanakkor fedettnek, bizonytalannak, életlennek tűnt. Néhány perc, illetve a szokásos referencia zeneszámok hallgatása után azonban rájöttünk, hogy a "fedettség" okkal történt. Ráadásul megjelentek olyan kulcsfontosságú összetevők, amelyek teljes egyértelműséggel rávilágítottak a DLC bevonatos hangszóró és a három BA egység előnyeire.

1MORE E1010 fülhallgató

Luca Bignardi közreműködésével a 1MORE egy úgymond hardveres, gyárilag beégetett EQ-t hozott létre. Tisztában voltak azzal, hogy nem akar majd minden felhasználó a szoftveres hangszínszabályzó állítgatásával szórakozni. Másfelől elfogadták annak tényét, hogy az emberi fül (és agy) számára ideális görbét nem műszeres mérésekkel, egy "tökéletes" kinézetű grafikonnal kell elérni. Az E1010 tehát egy hangmérnök, egy élő és érző ember által korrigált hangképet adott, amely eleinte furcsa, részben fűtött, részben óvatos érzettel járt, de minél többet hallgattuk, annál tovább ritkultak fejünkben a kérdőjelek.

1MORE E1010 fülhallgató

Az E1010 basszusok terén nagyvonalú, pici tömeget, súlyosságot, ugyanakkor melegséget adott a mélyebb hangoknak. Miközben hallgattuk a The 52nd Street Blues Project - You Lied c. számot, érzékeltük a nagybőgő enyhén kidomborított megjelenését, amely kissé rárakódott a többi részletre. De mégsem fojtotta el a magasabb hangokat. A húrpendítések térbeli visszhangjai, a közönség csettintései, az énekhangban lappangó fény hallhatók maradtak, de óvatosabb, visszafogottabb módon. A fülhallgató nem akart mindent egyszerre ránk sózni. Ezzel hosszabb távon pihentetőbbé vált. Jogos a kérdés: mihez képest pihentetőbb? Egy úgymond "nagy felbontású", ezáltal analitikusabb, szárazabb karakterű IEM-hez viszonyítva mindenképpen.

1MORE E1010 fülhallgató

Így kedvenc Joe Satriani, Queens Of The Stone Age vagy Parov Stelar számainkat élvezetesen, élénken, gazdagon és dinamikusan kaphattuk vissza. A sok cintányért tartalmazó, inkább metálos hangzású daraboknál nem vált idegesítővé a cintányér és a szólógitár, köszönhetően a kissé lekerekített karakternek. Mindazonáltal az E1010 nem spórolt a basszussal, ezért a modernebb/keményebb/ütemesebb stílusokat harapósabb, hevesebb, energikusabb mélyhang támogatással kaptuk vissza.

1MORE E1010 fülhallgató

Mindehhez hozzáadódott a rezgőnyelves BA egységek létjogosultsága: nélkülük a 1MORE csak méla divatfüles lett volna. Általuk azonban gyorsaságot, teret és felbontást kaptak a középső, illetve magashangok. Minden dinamikus motívumot instant, váratlan módon, robbanékonyan közölt, ezért a fentebb ecsetelt magas frekvenciás "óvatoskodás" mellé dinamika szintjén igenis komoly határozottságot adott.

1MORE E1010 fülhallgató

Végszó

Kis hozzászokás után hamar megkedveltük a 1MORE E1010 hangját. Nem volt feltétlen célja a magas hanghűség, ugyanakkor a jó minőségű zenékből sokkal többet hallhatóvá és érzékelhetővé tett (igen, sokszor szinte fizikai érzet formájában), mint a nála olcsóbb fülhallgatók. Elsősorban a könnyedebb, lazább, dinamikusabb stílusok kedvelőinek javasolt, de azoknak a "mindenevőknek" is képes pozitív meglepetést okozni, akik inkább az akusztikus, élő műfajokat preferálják. Vásárlás előtt meghallgatása erősen ajánlott, mert hangkaraktere nem szokványos, viszont akinek fontos a hosszú távú hallgathatóság (mindenféle utólagos EQ mágia nélkül), annak megfontolandó partner. Nem tipikusan IEM, de érdemes kipróbálni!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.