Yamaha WX-010 vezeték nélküli hangrendszer teszt

Így könnyű!

2016. szeptember 19., hétfő, 07:20

Yamaha audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer multiroom MusicCast multiroom hangrendszer Yamaha hangfal hangfal teszt hangrendszer teszt multiroom teszt Yamaha hangfal teszt Yamaha MusicCast teszt MusicCast hangrendszer teszt

Nem pusztán azzal keltette fel kíváncsiságunkat a WX-010 hogy új, hanem hogy a legolcsóbb hangrendszerrel egybeépített multiroom zónajátszó, amivel eddig találkoztunk.

Egy extra sokat szül

Alig egy évvel ezelőtt írtunk a Yamaha MusicCast multiroom rendszeréről, mely kezdettől fogva bíztató tulajdonságokat mutatott. Rövid időn belül bebizonyosodott, hogy a japán cég által ígért univerzalitás nem pusztán kezdeti lelkesedés vezérelte fantázia szüleménye, hanem gondosan kitervelt folyamat része. Tényleg zökkenőmentesen be tudták építeni a többszobás hangrendszer kialakítás lehetőségét meglévő komponenseikbe (aktív hangfal, mikro hifi, erősítők stb.) anélkül, hogy a kiforratlanság vagy instabilitás érzetét keltették volna. És ami által a Yamaha különös előnyt élvezhet, hogy eddig ők tudták a legszélesebb olyan termékpalettát létrehozni, amely a multiroom opciót hétköznapi AV-komponensben és dedikált zónajátszókban is biztosítja. Utóbbiak közé tartozik a nemrég általunk is tesztelt WX-030. Kompakt, bárhol elfér, és a méretéhez képest nagyot szól.

Yamaha MusicCast

A vetélytársak (Denon HEOS, Sonos, Bluesound) azonban kínálnak még ennél is kisebb helyigényű, hangrendszerrel egybeépített zónajátszót. Így aztán lépett a Yamaha, és megjelent a WX-010, mely egy teásbögrénél alig nagyobb, és a konkurenseihez képest olcsóbb is. Egész konkrétan 60 000 forintért vásárolható meg, vagyis az általunk ismert, ultrakompakt multiroom hangrendszerek közül jelenleg ez a leginkább pénztárcabarát opció.

Yamaha WX-010 multiroom hangrendszer

A kis méret előnye

Vannak szobák és szituációk, melyekben egyszerűen nincs szükség földrengető hangnyomásra. Ide tartoznak olyan helyiségek, mint előtér, dolgozó vagy háló, konyha, stb. A WX-010 azoknak készült, akik csak arra vágynak, hogy valami szóljon a háttérben. Persze több, mint pusztán konyhai rádió. Gondolunk itt a sztereó bővítés opciójára is, vagyis párosíthatunk két WX-010-et, hogy jobb- és baloldali hangfalakra szétosztva váljanak egy közös zónává.

Yamaha WX-010 multiroom hangrendszer sztereó

Másfelől megkapjuk a vezeték nélküli hangrendszerek szokásos előnyeit, nincs szükség erősítőre, hangfalkábelre - csak bedugjuk a konnektorba, és szól a zene. Mindez egy 12 x 16 x 13 cm nagyságú készülékházban valósul meg, mely 1,7 kg tömegének köszönhetően elhelyezhető gyengébb polcokon illetve önmagában (a hátsó akasztólyuk által) is falra szerelhető.

Yamaha WX-010 multiroom hangrendszer

Kicsomagolás, beüzemelés

Tesztalanyunk a Yamaha jellegzetes csomagolásában érkezett, felesleges plexivagdosás és vágóeszközök használata nélkül másodpercek alatt a kezünkben tartottuk. Kis mérete és műanyag készülékháza ellenére meglehetősen masszívra sikerült, ugyanakkor a maga módján letisztult is. Egyetlen fizikai nyomógomb sem található rajta, mivel tetőlapi kezelőszervei érintésérzékenyek.

Yamaha WX-010 multiroom hangrendszer

Takaróselyme C-alakban fedi az előlapba süllyesztett (9 cm-es mélyközép, 2,5 cm-es magassugárzó) hangszórókat, valamint a jobb/baloldalt lévő passzív basszus radiátorokat. Utóbbiak miatt nem célszerű könyvek közé vagy üreges helyre besüllyeszteni. A szövettel bevont külső némileg harmonizál a gyártó ugyancsak MusicCast-képes YAS-306 soundbar komponensével, bár egyelőre még nem használható vezeték nélküli házimozi háttérsugárzóként a WX-010. Lehet, hogy egy szoftverfrissítést követően arra is lesz lehetőség.

Yamaha WX-010 hangszóró

A padlólemezre csúszásgátló gumitalpak kerültek, melyek a maguk módján hatékonyak, értelemszerűen háziállat vagy kisgyermek elől jobb elrejteni a tápkábelt. Utóbbin kívül még Ethernet fogadására is képes a WX-010, amennyiben az adott helyszín WiFi lefedettsége nem elég neki.

Yamaha WX-010 multiroom hangrendszer

Beüzemelése épp úgy történt, mint bármely korábban általunk is tesztelt MusicCast hangrendszeré. Mivel az elmúlt egy évben többször is vendégeskedtek szerkesztőségünkben Yamaha készülékek, a helyi hálózattal történő szinkronizálást alig másfél perc alatt, rutin jelleggel tudtuk elvégezni (amúgy sem bonyolult folyamat, a szoftver úgymond karon fogva vezetett minket végig a beállításokon). Ezt követően minden szinte magától értetődően történt. Csak el kellett döntenünk, hogy internetrádiót, Spotify-t, helyi NAS-on vagy mobileszközünkön tárolt fájlokat hallgassunk-e.

Hangminőség

A WX-010-et egymagában beüzemelve, 16 négyzetméter alapterületű szobában teszteltük. Saját megítélésünk alapján elegendő teljesítményt nyújtott, legalábbis az általunk szükségesnek gondolt hangnyomásszintet simán elérte. Határozottan és erősen volt képes szólni önmagában is, így egy néhány fős, szolid beszélgetős/iszogatós összejövetel aláfestésére alkalmas lehet. Ha töményebb italra kerül sor, vagy nagyobb térben tervezzük a bulit, oda célszerű vagy beilleszteni egy további WX-010-et, vagy eleve a nagyobb (WX-030) testvért választani.

A hangminőség kifejezetten jó, persze furcsa is lett volna, ha a Yamaha várakozáson aluli akusztikai képességekkel ruházza fel a kis zónajátszót. Lendületes, megfogott basszusokat kaptunk, részletes közepekkel és tiszta magas frekvenciákkal. Sarokba helyezve kissé úgymond bőgő mellégzörejt generált a szoba, ekkor jól jött a MusicCast applikációban azonnal hozzáférhető EQ-opció. Saját referencia számaink hallgatásával hamar kiderült, hogy nagy terhelésen összesimítja a dinamikus részleteket a WX-010 annak érdekében, hogy ne váljon fojtottá, vagy éppen ömlengővé. A méretéhez képest aránylag nagyot képes szólni, de a passzív membránok által keltett, kellemes lágyságnál többre senki se számítson, nem mélyláda-jellegű erőkifejtésre tervezték.

A definiált és kiélezett hangzás mellé viszonylag szűk szórástartomány párosul, aminek fő okozója, hogy egyetlen magassugárzó dolgozik benne. Így a WX-010 pontszerű szórással dolgozik, mindig meg fogjuk állapítani, hogy pontosan mely irányból érkeznek a hangok. Mindezt csak azért írjuk le, hogy tisztázzuk, a térhatású hangért több hangszóróra lesz szükség - vagy egy másodlagos zónajátszóra. Ettől függetlenül hosszan hallgatható, háttérzenei célokra kifogástalan eszközhöz volt szerencsénk.

Végszó

A Yamaha WX-010 a méretéhez képest egész nagyot képes szólni, korlátolt szórása és mérsékelt alsó frekvenciái miatt egyértelmű, hogy halk/közepes jelszinten történő zenehallgatáshoz illetve kisebb helyiségekben állja meg a helyét. Ütőképes árának köszönhetően elnézzük, hogy hangszórókészletét fém helyett szövet fedi, illetve hogy nem tartalmaz akkumulátort vagy USB portot. Utóbbi extrákért 40-50 % pluszt kellene fizetnünk, de a kiforrott szoftverfelület és a MusicCast széleskörű kompatibilitása így is adott. A kedvező árnak köszönhetően most már sokkal többen nekiállhatnak ismerkedni a multiroom világával, mint korábban.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.