Yamaha Restio ISX-18D hangrendszer teszt

Ébresztő rádiónak álcázott mindenes

2016. december 3., szombat, 15:45

Yamaha audio hifi rádió MusicCast hangrendszer hangfal Yamaha MusicCast Yamaha hangfal Yamaha hangrendszer rádió teszt hangrendszer teszt hangfal teszt Yamaha hangfal teszt Yamaha hangrendszer teszt Yamaha MusicCast teszt

Korábban már megkóstoltuk a nagyobb Restio, az ISX-80 hangját és szolgáltatásait, s most eljött az idő, hogy kipróbáljuk a kisebb modellt, az ISX-18D-t.

Yamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszer fehér színbenYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangszóróYamaha Restio ISX-18D control AppYamaha Restio ISX-18D Bluetooth hangrendszerYamaha MusicCast AppYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszerYamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszer

Félreértés ne essék!

Legyünk túl a nehezén! Tudjuk, hogy sokan majd azt gondolják, ez csak egy drága ébresztőórás rádió, de ez nem igaz. Ez egy vezeték nélküli hangrendszer online szolgáltatásokkal, mint például Spotify, JUKE!, qobuz vagy PANDORA. Van benne DLNA lejátszó, Bluetooth, WiFi és még DAB+ illetve FM tuner is. No és itt van a Yamaha MusicCast rendszere, amivel egy multiroom hálózat részévé tehetjük a kis Restio-t. Ezen felül, mintegy ráadásként, van benne óra és ébresztő funkció. Itt pedig gyorsan hozzátesszük, hogy a készülék hangja fényévekkel jobb annál, amit egy tipikus ébresztőrádió adhat.

Yamaha Restio ISX-18D MusicCast hangszóró

Mit kapunk a pénzünkért?

A kisebbik Restio egy kétutas hangszórókészlettel felvértezett, aránylag kisméretű hangrendszer, ami kompatibilis a már fentebb is említett online szolgáltatásokkal, képes a számítógépeken vagy NAS-on tárolt zenéket lejátszani. Emellett a vezérlésére használt telefonról, vagy tabletről is képes Bluetooth-on keresztül érkező zenét megszólaltatni, és tud ugyanilyen módon csatlakozni más hangeszközre is. Vagyis csatlakoztathatunk hozzá Bluetooth-os külső hangszórót és fejhallgatót is, ami nem kis dolog.

Yamaha Restio ISX-18D Bluetooth hangrendszer

A beépített FM és DAB+ rádió is említésre méltó, már csak azért is, mert utóbbi még ma is aránylag ritka szolgáltatás. Persze az is igaz, hogy időközben megérkeztek az internetes rádiók, amiket a kis Restio szintén képes megszólaltatni a benne lévő vTuner funkcióval. Az előlapon pedig ott mosolyog ránk egy kis óra, amiből már sejthető, hogy ébreszteni is tud a készülék.

Yamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszer

Dizájn

Bár erre nem szoktunk külön kitérni, most megejtjük, mert érdemes. A Yamaha Restio modellek elegáns, határozott megjelenésűek, amiért kijár egy kis elismerés. Ráadásul a készülék nem csak asztalra, szekrényre vagy polcra téve használható, hanem falra akasztva is.

Használatban

A Yamaha MusicCast rendszeréről korábban már írtunk, így ezt most nem mutatjuk be részletesen. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a gép mennyire erősen támaszkodik a MusicCast rendszerre, pontosabban az okostelefonokra, tabletekre amikkel irányíthatjuk. Ugyanis a készüléken csak egészen alapszintű kezelőszerveket találunk, és nem jár hozzá saját távirányító sem. Így a beálltástól kezdve, a napi használatig, szinte mindenben az okostelefonunkra vagy tabletünkre kell támaszkodnunk. Nekünk ez nem volt gond, és ma már természetesnek érezzük, hogy van otthon néhány Android vagy iOS készülék. Mégis, ha valaki ezek nélkül szeretne zenét hallgatni, annak azt tanácsoljuk, keressen másik típust.

Yamaha MusicCast App

A Restio ISX-18D használata a mindennapokban egyszerű volt, bár egy alkalommal sikerült lefagyasztanunk a rendszert, amikor egymás után csatlakoztunk külső Bluetooth hangszóróra, illetve telefonra. Mivel a gép tesztje egybe esett a MusicCast rendszer nagy tesztjével, ezért az ébresztő funkciót is kipróbáltuk. Itt egy picit megakadt a szemünk az elsőre értelmetlennek tűnő "beep" beállításon, ami a kiválasztott zeneforrás mellé megszólaltatja a klasszikus ébresztő berregést/pityegést is. Nos, ez a dolog többszöri használat után is értelmetlennek tűnik. Reggel kellemes zenére ébredtünk, egyre hangosodó berregés mellett. Másnap inkább kikapcsoltuk ezt az opciót és pusztán csak zenére ébredtünk.

Yamaha Restio ISX-18D control App

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy ha egyszerre több hangszóróból szeretnénk a zenét hallgatni, arra a MusicCast rendszer az ideális megoldás, mert ilyenkor a Yamaha készülékei igyekeznek egymás között szinkronizálni, hogy a zene amennyire lehet, pontosan egyszerre szólaljon meg a két forrásból. Ugyanezt a Bluetooth sajnos nem garantálja. Az így csatlakoztatott "külső" hangfal egy egészen pici késessel szólal meg, ami egy légtérben használva a két rendszert, nem kellemes. Persze, ha az egyik rendszer bent szól a nappaliban vagy konyhában, a másik pedig a teraszon, akkor ez már messze nem ilyen zavaró.

Yamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszer

A hang?

Sok dallal meghallgattuk a kis Restio-t, hasonlóan a nagyobb hifi készülékekhez, bár nem olyan szigorú mércével mérve. Nincsenek csodák, de egy kicsit mégis csak rá kellett csodálkoznunk arra, ahogy ez a masina muzsikált. Ennyire kellemes, fogyasztható magastartományra nem számítottunk. Persze nem nagybetűs HIFI, vagyis magas hanghűség. A mélyek szerények és a viszonylag kicsi, műanyag doboz semmiképp nem versenyképes egy klasszikus, fadobozos hangfallal, de nem is foglal annyi helyet. Mégis, értékelhető, becsülhető kis zenegép ez. Konyhába, dolgozószobába vagy hálóba teljesen korrekt. Házibulira persze nem való, még azzal együtt sem, hogy csatlakoztathatunk hozzá további Bluetooth hangfalat. Ugyanakkor, ha megfordítjuk a dolgot és nem belőle akarunk buli gépet faragni, hanem neki szánunk egy kis mellékszerepet egy buliban, akkor már más a helyzet. Tehát, ha van egy komolyabb Yamaha rendszerünk, ami MusicCast kompatibilis, akkor a kis Restio is becsatlakozhat, megszólalhat együtt a többi géppel. Így korrekt hang lesz a konyhában/hálóban/dolgozóban is.

Yamaha Restio ISX-18D MusicCast hangrendszer

Ajánlás

Ha képesek vagyunk túltenni magunkat azon a félreértésen, hogy ez egy drága ébresztőrádió, és látjuk a rengeteg szolgáltatást, illetve halljuk a korrekt hangot, akkor már egy egészen jó ár/érték arányú géppel találjuk szemben magunkat. A kérdés csak az, hogy mennyit ér nekünk egy fixen a hálóba vagy konyhába telepített rendszer? Ha van már otthon valami MusicCast-os gép, az egy erős érv mellette. Így a teszt végén el kell ismernünk, hogy ez nem egy klasszikus tömegtermék, hanem egy a szolgáltatások iránt igényes, szűkebb réteg játékszere. Annak viszont korrekt, ajánlható.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.