Vifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóró teszt

2019. április 23., kedd, 22:40

Vifa audio hifi hangszóró hangfal hangrendszer Vifa hangszóró Bluetooth hangszóró Bluetoooth hangrendszer hangfal teszt hangszóró teszt Vifa teszt Vifa hangszóró teszt Bluetoooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt

Az elmúlt években nagyon a szívünkhöz nőtt a vezeték nélküli hangszórókra specializálódott skandináv gyártó. A Bluetooth hangszórók soha nem a kifogástalan hangzásért szálltak versenybe, de a Vifa ezt máshogy gondolta, és nem állt be abba a sorba, amiben a nagyvilágot elárasztó ütés, víz és mindenálló, basszuspumpa jellegű hangszórók tobzódnak. A Vifa hangsugárzói az igényes megjelenést, és a lehető legigényesebb hangzást igyekeznek kihozni magukból, a zsemle méretű apróságoktól egészen a csúcsmodellig, mely nevezetesen jelen tesztünk főszereplője. A Vifa Stockholm 2.0 járt nálunk.

Vifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Stockholm 2.0 hangszóróVifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóró távvezérlőVifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóró optikai kábelVifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóró hátlapVifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Home App

Lehet ezt máshogy is

Akarva, akaratlanul, minden tesztet úgy kezdünk, hogy alaposan utána olvasunk tesztalanyainknak, főleg, ha nem szedhetjük őket atomjaikra. Ezzel fel tudunk készülni arra, hogy elméletben mire számíthatunk, illetve elvárásainkat is ennek megfelelően alakítjuk. Nincs ez másképp az aktuális termékek áraival sem, amely tesztalanyunk esetében bizony emelt egyet a szemöldökünkön. Vezeték nélküli hangszóró 420 000 forintért? Ez komoly? Durva, de ettől csak felcsigázottabbak lettünk, hogy ez vajon egy nem diszkréten túlárazott Bluetooth hangszóró némi extrával, vagy valami egészen különleges dolog akadt a kezünkbe. Külseje annyira skandináv, hogy az elképesztő. A letisztultság új szintjét testesíti meg, olyannyira, hogy ha az amúgy hétféle különböző színű, kiváló minőségű Kvadrat kárpitozásból, ha bármelyik belepasszol a környezetébe, lényegében teljesen láthatatlanná válhat a Stockholm 2.0.

Vifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóró

Itt nincs bőrpánt, vagy alumínium fogantyú, ami megzavarná az összhangot, csak tisztán a makulátlanul kivitelezett alu ház és a kárpit. Elhelyezését tekintve, vagy médiabútorunkra állíthatjuk, vagy egy mellékelt konzol segítségével a falra helyezhetjük bárhova a lakásban, de akár a tv alá, ahol egy soundbar funkcióját is könnyedén elláthatja.

Nemes belsőségek

A Stockholm 2.0 már a gyári specifikációja alapján is messze túltesz egy klasszikus Bluetooth hangszóró képességein.

Vifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóró

A Vifa korábban tesztelt modelljeihez képest nem csak hatalmas méretében és közel 10 kg-os súlyában mutatkozik meg ennek a monstrumnak a fölénye, hanem technikai és hálózati képességeiben is. Ha mindenképp be szeretnénk kategorizálni, akkor körülbelül a Naim Mu-so-t hozhatnánk fel komolyabb ellenfélnek, tehát semmiképp sem a medencébe dobálható méretes Bluetooth hangszórók szintjén illik gondolkodni a Stockholm 2.0 esetében.

Vifa Stockholm 2.0 hangszóró

Ez a kifinomult hálózati hangsugárzó 2 db 28 mm-es lágy dóm magas-, 2 db 80 mm-es alumínium közép-, 4 db 100 mm-es szendvics szerkezetű mélysugárzó, valamint 4 db passzív radiátor segítségével igyekszik a 24 bit/192 kHz felbontásra képes DAC-DSP processzor által feldolgozott jeleket a lehető legjobb minőségű hanggá változtatni. A megfelelő mennyiségű erőről egy hatcsatornás, D osztályban dolgozó Texas Instruments Pure Path erősítő gondoskodik, melynek bőségesen elégnek kell lennie ehhez a hangszórókészlethez.

Vifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóró hátlap

Ezt az átlagosnak távolról sem nevezhető tartalmat a Vifa természetesen nem bízta akármilyen vezérlésre. A Stockholm 2.0 túl azon, hogy Bluetooth funkciót is ellát, sőt azt is Qualcomm aptX HD audio 24 bit/48 kHz támogatással teszi, USB B és optikai bemeneten 24 bit/192 kHz-es mintavételezésig kezeli a nagyfelbontású zenei anyagokat.

Vifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóró optikai kábel

Hálózati képességeit tekintve, érdemes megemlíteni néhány érdekességet is. Vendégünk ezekben a funkciókban megegyezik a kistestvér Copenhagen 2.0-val így nagyon nem kellett sok újdonsággal megküzdenünk. Úgy, hogy a Vifa Home applikációhoz még hozzá sem nyúltunk, már több izgalmas lehetőség nyílt meg, miután csatlakoztunk a WiFi hálózathoz.

Vifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóró távvezérlő

A mellékelt alumínium távvezérlő tanítása után lazán elérhettük azokat a funkciókat melyekkel a Stockholm 2.0 is igazi multiroom hangszóróvá válhat. A Vifa Link és Vifa Play funkció gombjai a készülék hátulján, és a távvezérlőn is azonnal összekapcsolhatóvá teszi a különböző hangszórókat, vagy kezeli például az előre beprogramozott kedvenc netrádióinkat.

Vifa Home App

Az applikációval a Copenhagen 2.0-hoz hasonlóan tudjuk vezérelni a Spotify és TIDAL fiókunkat, vagy akár az USB bemeneten, esetleg NAS-on t tárolt tartalmainkat is, mely esetben ígéretes hangzásra számíthat a vájtfülű felhasználó, ha nagyfelbontású anyagokat tartalmaz az adattároló.

Vifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóró

Meghallgatás

Pontosan ugyanaz az első reakció volt a Stockholm 2.0-nál is, mint eddig bármelyik korábban tesztelt Vifa hangszórónál. EZ NEM EGY BLUETOOTH HANGSZÓRÓ! Ez egy egészen más univerzum. Több mint egyméteres szélességével már nem szorult be a színpad egy szűk pontra, hanem szabályosan sztereó teret képezett maga köré. Tisztán emlékeztünk a Naim Mu-so hangzásvilágára, de egyszerűen nem tudnák azt mondani, hogy egyik jobb, vagy a másik. A Vifa sokkal élettelibb, nyitottabb, és tisztább hangzást produkált a legtöbb zenei stílussal, de a basszusok mélységében egy csipetnyivel alul maradt az angol műremekkel szemben. Félreértés ne essék, ez teljesen egyéni ízlés kérdése, és a Vifa egyértelműen a minőséget részesítette előnyben a mennyiséggel szemben. Komolyabb akusztikus zenéket hallgatva egyszerűen sziporkázott előttünk a homokszínű doboz, ezért újra és újra meg kellett hallgatnunk ugyanazon zenéket. A részletek gazdagsága, a kifinomult hangszerkezelés, és a magabiztos dinamika egyszerűen elfeledtette velünk, hogy valójában a zene miből is árad szét a szobában.

Vifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóró

Hallhatóan meghálálta a jobb minőségű zenei anyagokat, de a Spotify lejátszási listáink is nagyon élvezetes perceket okoztak. Nem nagyon tudtunk belekötni a hangminőségbe, de a fizikai korlátok nyilván megmutatkoztak néhány basszussal telenyomott elektronikus zenei felvételnél.

Nem mellékesen, az optikai kábel nyújtotta előnyökkel a Stockholm 2.0 elképesztően jó soundbar is tudott lenni, mely, ha nem is pótolt egy aktív mélysugárzót, de bármilyen egyedülálló hangrudat kenterbe vert, mind hangminőségben, mint erőben és dinamikában.

A filmekben lévő akció vagy zenei jelenetek nagyon tisztán, és erősen szólaltak meg, természetesen nem egy házimozi rendszert felülmúlva, de a Stockholm 2.0 jelenlétében, teljesen felesleges lenne egy külön soundbar-ra beruházni, így ezek tükrében, már messze nem tűnik olyan irreálisnak az a bizonyos vételár.

Vifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóró

Összegzés

A Skandinávia összes kis és nagyvárosának nevét lenyúló Vifa csúcsmodellje méltó módon koronázta meg a tesztsorozatot. Az alsóbb modellek inkább "csak" high end Bluetooth hangszóróként említhetőek, míg a Copenhagen 2.0 és a Stockholm 2.0 már egészen más kategóriát jelent a hálózati hangsugárzók palettáján.

Míg a basszusokkal és minden más hanggal agyon gerjesztett modern, bivalyerős Bluetooth hangszórókkal a tehetősebb fiatalok a medencébe dobálva buliznak, addig a Vifa sokkal inkább az ezt lehetővé tevő, igényes zenére vágyó szülők nappalijába való eszköz. Visszafogott igazi vérbeli skandináv minimalizmusa és kimagasló hangminősége mellett, szolgáltatáscsomagja is nagyon sok rajongóra tehet szert, de mindenképpen helyén kell kezelni képességeit. Minden zenei stílust magabiztosan prezentál, de nem buli hangszórónak lett kitalálva. 400 000 Ft feletti áráért azonban egy rugalmasan kezelhető, sok hasznos funkcióval ellátott, nagyon igényes hangsugárzót kaphatunk, melyet nyugodt szívvel használhatunk soundbar-ként is. Ezek fényében a Vifa Stockholm 2.0 továbbra sem mondható alkalmi vételnek, de mindenképp megszolgálja az árát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.