Soundcast VG7 Bluetooth hangszóró teszt

2018. augusztus 25., szombat, 17:20

Soundcast audio hifi hangfal hangszóró Bluetooth hangfal Bluetooth hangszóró vízálló hangfal vízálló hangszóró Soundcast hangfal Soundcast hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangfal teszt Bluetooth hangszóró teszt

Korunk egyik legnagyobb vívmánya a multimédiás piacon, egyértelműen a Bluetooth hangszóró. Megjelenésük óta hihetetlen módon terjedtek el a világban, és vitathatatlan, hogy aki csak egy kicsit is szereti a zenét, annak ilyen vagy olyan formában már tulajdonában van egy ilyen ketyere. A gyártók a legkülönbözőbb igényeket igyekeznek kielégíteni, a kifinomult szobadíszektől a medencébe dobálható verziókig szinte minden kapható már. Ahogy az lenni szokott, a hangszórók méretben és árban is alaposan eltérnek egymástól, tehát a pár ezer forintos kínai gagyiktól a valóban komoly, több százezer forint értékű "monstrumokig" mára számos lehetőségünk van kedvenc muzsikáink hallgatására a falakon belül vagy kívül. Mostani tesztalanyunk egyértelműen az utóbbi tábort erősíti, a szó legszorosabb értelmében. Egy igazi erőgép, a Soundcast VG7 járt nálunk.

Dávid és Góliát

Még szinte forró, olyan friss a kisebbik Soundcast Bluetooth hangszóró a VG1 tesztje, így valóban naprakész információkkal és érzésekkel vághattunk neki a (nagyon) nagy testvér nyúzásának. A Home Movie kínálatában nem olyan rég jelentek meg az amcsi hangadók, de ahogy azt korábbi tesztünkben leírtuk, a Soundcast bizony már komoly múlttal rendelkezik. A kizárólag vezeték nélküli hangszórókkal foglalkozó vállalat láthatóan nem koppintja a népszerű márkák formavilágát, vagy technológiáját, inkább a saját egyéni stílusát viszi bele a készülékekbe. Ennek köszönhető, hogy a VG1 is kifejezetten dögös kis darab lett, de amikor tesztalanyunkat, a VG7-et nagy nehezen kiszenvedtük a dobozából, akkor azért volt egy kis pislogás.

Soundcast VG7 és VG1 Bluetooth hangszórók

A VG7 azon felül, hogy majdnem 10 kg (tipikus retikülbe rejtős), és közel fél méter magas, úgy néz ki, mint valami űrhajó alkatrész, nyéllel. A négy, amúgy egy mozdulattal eltávolítható hangszóró védőrács körben már enged némi következetést arra, hogy itt bizony nem csak egy irányból kapjuk majd a hangot. A VG7 ugyanis 360 fokban sugároz, ami ugye automatikusan hozza a következő kérdést. Lesz-e elég basszusa, ha távol rakjuk egy saroktól? Akinek volt már a kezében Bluetooth hangszóró, az pontosan tudja, hogy sarokba helyezve alaposan megnövelhetjük a mélytartományt, és akár egy bringás kulacs méretű hangszóró is komoly meglepetéseket tud így okozni.

Soundcast VG7 Bluetooth hangszóró

Nos, a Soundcast VG7 vélhetően nem fog szegényes ritmusokat produkálni, mert a beépített D osztályú erősítője, csak a lefele, egy kúpos hangvetőre sugárzó 177 mm-es mélyhangszórónak biztosít 30 W zenei teljesítményt, míg a 4 db 76 mm átmérőjű, alumínium membrános közép/magassugárzónak is jut 15 W. Ezek a hangszórók is megkapták az időjárásnak, pornak, víznek ellenálló bevonatot, hogy a VG7 megfeleljen az IP64 szabványnak, de azért medencébe inkább ne ezzel dobjunk egy hátast!

Soundcast VG7 Bluetooth hangszóró

Kezelés

A Soundcast VG7 klasszikus Bluetooth hangszóróként működik, és tartalmaz néhány hasznos extrát is, ami már nem újdonság a piacon. Kezelőszervei nagyon jól elhelyezettek, logikusak, könnyen működőek. Lényegében minden funkció egy helyen elérhető, külön magyarázatot csak a kis házikó jellegű motívum kíván. Ezzel a gombbal egy kis extra kakaót lehet adni a hangszórónak, amikor szabadtéren használjuk. Láttunk már ilyet a JBL Boombox-nál is, de itt sokkal praktikusabb helyet kapott, és nem kell a hangszóró hátsó, alsó fertályán matatni, vagy emelgetni és forgatni azt. Amikor aktiváljuk ezt az üzemmódot, a Soundcast logó narancssárgán világít, bár ez napsütésben nem igazán látható, de egyértelműen feltűnik a hangzásban az extra erő.

Soundcast VG7 Bluetooth hangszóró

Vezeték nélküli kapcsolat terén is jól áll a VG7, azaz rendelkezik érintésre csatlakozó NFC-vel (jól működik) valamint Bluetooth v4.2 aptX-szel. Ahogy más gyártóknál is terjed, úgy a Soundcast VG7 is funkcionálhat sztereó hangszóróként az ún. Qualcomm TrueWireless Stereo (TWS) technológiának köszönhetően. Az egy másik kérdés, hogy kinek áll módjában 640 000 Ft-ot kicsengetni két Bluetooth hangszóróra, ugyanis 320 000 Ft-ból pontosan tízet adnak vissza a VG7 vásárlásakor.

Soundcast VG7 Bluetooth hangszóró

A vezetékes kapcsolat létrehozását egy AUX aljzat szolgálja, valamint egy USB csatlakozón tölthetjük mobil telefonunkat, vagy táblagépünket.

Soundcast VG7 Bluetooth hangszóró

A VG7 testében megbúvó hangszórók minőségi megszólalásáról egy 24 bites DSP gondoskodik, illetve maga a hangsugárzó rendkívül merev, vastag falú ABS műanyagból készült teste is jó biztosíték a dinamikus hangzáshoz. Technikailag tehát minden adott, ezért már csak a hangjára voltunk kíváncsiak.

Soundcast VG7 Bluetooth hangszóró

Meghallgatás

A beüzemelést követő hangok kisebb csalódást okoztak, ezért úgy döntöttünk, hogy 2-3 nap aktív járatást követően újra próbálkozunk. Amikor ezt megtettük, ismét igazolta magát a bejáratás intézménye, mellyel érezhetően javult a hang nyers rideg karaktere, bár azt a fajta selymes finom hangzást így sem kaptuk meg, amit már több esetben hallhattunk Bluetooth hangszóróból.

Soundcast VG7 Bluetooth hangszóró

Tesztünk elején kizárólag házon belül nyúztuk ezt a megtermett szépséget, visszafogottabb kellemesebb muzsikákkal. A 360 fokos szórás kiváló teret varázsolt akár falhoz, sarokba, vagy a szoba közepére helyeztük a VG7-et, de falhoz közelebb néha brummogóssá vált a mélytartomány. Több különböző megszokott albumot hallgattunk meg Spotify-ról, TIDAL-ról, de a tapasztalat ugyanaz volt. A Soundcast VG7-ben megvan az erő, de valahogy mégsem kaptuk meg azt az elsöprő dinamikát, amit a mérete alapján sejtettünk. A DSP szépen végezte a dolgát, melynek köszönhetően tiszta és erőteljes énekhangokat, szépen csengő hangszereket és alapvetően izmos basszusokat kaptunk. Az sajnos minden felvételnél érezhető volt, hogy szélessávú hangszórókra van bízva a közép- és a magas frekvencia-tartomány előállítása, így egy bizonyos középtónus telepedett a teljes hangképre. A gitár pendülései, a dobseprűk simogatása, vagy akár egy nagybőgő is enyhe dobozhangot hozott magával, ami hosszú idő után fárasztóvá vált. Valahogy nem éreztük a hangszerek testét, illetve másként fogalmazva a zene lelkét. A VG7 azt sugallta, hogy ő nem feltétlenül egy olyan andalgós, jazz zenét játszós zsúrpubi, hanem inkább egy tökös amcsi, akinek az a dolga, hogy hangulatot teremtsen. Természetesen nagyon szépen zenélt a szobában is, de hallottunk már jobb hangot jóval kevesebb pénzért is, így fogtuk és oda vittük ahova érzésünk szerint való. Balaton, barátok, grillparty, jó nagy terasz stb. Ekkor már nyilván nem jazz és blues zenékkel altattuk magunkat, és érdekes módon San Diego-i barátunk is nagyon hamar elemében kezdte érezni magát. Ahogy sorra keverte az éppen futó szolgáltató a különböző hip-hop, rock, drum 'n' bass, vagy egyéb elektronikus zenék lejátszási listáját, szinte észrevehetetlenül hozott a VG7 igazi nyári buli hangulatot a társaságba. Teljesen mindegy volt, hogy a füves udvar közepére, vagy a teraszra a falhoz helyeztük a hangszórót, mindenhol testes, ütős basszusokat, dögös közép-, és tiszta erős magashangokat kaptunk minden irányban.

Soundcast VG7 Bluetooth hangszóró

A kültéri funkciót beüzemelve sikerült a dinamikára még egy lapáttal rápakolni, így már tényleg egy rossz szavunk nem lehetett. És az igazi meglepetést a végére hagytuk. A gyártó szerint akár 15 órát is hallgathatjuk egyetlen feltöltéssel, amit már sokszor sok hangszórónál hallottunk, de azért a gyakorlat és a party hangerő a legtöbb esetben jócskán redukált. Nos, a Soundcast VG7 akku kapacitása egyszerűen elképesztő! Három napig nyüstöltük, hallgattuk halkan, hangosan, szólt rajta minden, amibe csak beleszédülhetnek a membránok, de egyszerűen nem akart lemerülni. Három napig ott pihent a táskában a töltő, és csak napokkal később újra otthon villant fel először a kis piros LED. Láttunk már néhány vetélytársat, de ez előtt magasra megemeltük azt a bizonyos kalapot, és már a közel 10 kg-os súlya is érthetővé vált a masszív ház és a hangszórók mennyisége mellett.

Soundcast VG7 Bluetooth hangszóró

Összegzés

Alapvetően sikerült megtalálni a Soundcast VG7 igazi funkcióját. Olyan, mint egy amerikai izomautó, nincs meg benne az a kifinomult érzelemvilág, mint egy olaszban, vagy a végletekig menő precizitás, mint egy németben, sokkal inkább a masszív, elpusztíthatatlan nyers erő árad belőle. Egy olyan hangsugárzó, ami sokkal jobban érzi magát egy nagyobb társaság hangulatát fokozva, mint az otthon borozgató jazz rajongók körében, de ebben a közegben is nagyon kellemes társ tud lenni. Méreteiből adódóan legfeljebb a csomagtartótól a nyaralóig, szomszédig stb. hurcolható, de a teljesítménye és az akkumulátor kapacitása teljesen új szintre helyezi a Bluetooth hangszórók sorában. Funkcióit tekintve hiányoltunk olyan apróságokat, mint a telefon kihangosítás és azt sem bántuk volna, ha van még egyéb szín opció is, de hát ez van. Az igazi fekete leves azonban az ára. 320 000 forintért már azt sem mondhatjuk, hogy egy nagyon erős mezőnyben kell helyt állnia, mert ennyi pénzért szinte nem is találunk Bluetooth hangszórót a piacon, és ha ezt az összeget nézzük, bizony egyetlen porcikájába se szabadna tudnunk belekötni, de sajnos bele tudtunk. Nem győzzük hangsúlyozni tesztjeink szubjektív ítéleteit, ezért most is csak azt tudjuk javasolni, hogy érdemes elmenni, és személyesen megfülelni ezt a méretes csodát, mert ahány fül, annyi ízlés.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.