Soundcast VG1 Bluetooth hangszóró teszt

Hangszóró a jövőből

2018. augusztus 13., hétfő, 13:40

Soundcast audio hifi hangfal hangszóró Bluetooth hangfal Bluetooth hangszóró vízálló hangfal vízálló hangszóró Soundcast hangfal Soundcast hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangfal teszt Bluetooth hangszóró teszt

A Soundcast, amely Amerikában a 2000-es évek elején jelent meg, új márkának számít a magyar piacon, így kíváncsian vártuk az első eszközt, amit tesztelhetünk tőlük. A Bluetooth hangszórók nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen jól kihasználhatók, bárhová magunkkal vihetjük őket, így életünk bármely epizódjához biztosítva lesz az aláfestő zene.

Küllem

A Soundcast VG1 érdekes, meglehetősen robusztus külsővel rendelkezik. Talán a leginkább rá jellemző szó a futurisztikus, köszönhetően a szögletes formának és az anyaghasználatnak. A hangszóró mindkét oldalán elhelyezkedik egy-egy fémhatású műanyag háló (e mögött pedig a két alumínium membrános hangszóró és egy passzív basszus radiátor van), a többi rész gumírozott. Ez nem véletlen, ugyanis az eszköz IP67 tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát teljesen védett a szilárd anyagok és szennyeződések ellen, ezen kívül vízálló. Így nyugodtan magunkkal vihetjük medencés bulikra, vagy más vízi kalandokra, vagy ha koszosnak találjuk, akkor lemoshatjuk csap alatt.

A robusztus megjelenést tetézik a kis csavarok, amelyeket más gyártók inkább elrejtenek, de a VG1-nél valahogy igazoltnak éreztük őket. A tetején és az alján mindkét oldalon bemélyedéseket láthatunk, amelyek díszítőelemekként funkcionálnak.

Soundcast VG1 Bluetooth hangszóró

A baloldalon egy kis alumínium rudacska található, erre akaszthatjuk fel a mellékelt hevedert. Érdekesség, hogy amikor először emeltük meg az egyébként nem nagynak mondható hangszórót, akkor kissé meglepődtünk a súlyán, ami 468 gramm. Persze nem kell ettől megijedni, mert bármilyen táskában elfér, nem tartozik a sérülékeny eszközök közé, ha odacsapjuk vagy leejtjük, akkor sem fog rögtön tönkremenni, eltörni, köszönhetően a gumírozásnak és a strapabírásnak, így nyugodtan vigyük magunkkal kirándulásokra, bulikra is.

Soundcast VG1 Bluetooth hangszóró

Használat közben

A VG1 tetején találhatók a kezelőszervek, a hangerő szabályozó-, a bekapcsoló-, és a multifunkciós gombok. Ezek visszajelzése sajnos nem a legjobb, nagyon erősen kell nyomni őket. Mellettük egy állapotjelző LED helyezkedik el.

Soundcast VG1 Bluetooth hangszóró

A bekapcsoló gombot megnyomva hosszú pityegő hangot hallhatunk. Miután párosítottuk vele a telefonunkat hasonló hang jelezte ennek sikerességét. Az eszköz Bluetooth 4.2-t használ, és a jelkapcsolattal egyáltalán nem tapasztaltunk problémát. Körülbelül 8 méter után kezd el szakadozni a zene és keletkezik fehér zaj.

Soundcast VG1 Bluetooth hangszóró

A hangszóró jobboldalán egy fülecske lapul, ezalatt egy micro USB valamint Jack be- és kimenetet helyeztek el. A micro USB természetesen az eszköz töltésére szolgál (ehhez kábelt is találhatunk a dobozban). A Jack bemenet akkor is hasznos lehet, ha olyan eszközről szeretnénk zenét hallgatni vagy videót nézni, amely a Bluetooth-t nem támogatja, hiszen ilyenkor elég csak előkapnunk a kábelt, és semmi nem állhatja útját kedvenc számainknak, videóink hangjának. A kábelek sérülésmentes hordozásához egy kis tároló tasakot is adtak.

Soundcast VG1 hangszóró

A VG1 olyan funkcióval is bír, hogy ha rendelkezünk még egy ugyanilyen eszközzel, akkor a telefonunk segítségével összehangolhatjuk őket, így sztereó hangot kapva. Sajnos nekünk csak egy példány állt rendelkezésünkre, így ezt nem tudtuk kipróbálni. Ezen kívül más előnnyel is bír a hangszóró, ugyanis a gyártó szerint körülbelül 15 órányi folyamatos zenelejátszást tesz lehetővé - ezt persze nagyban befolyásolja az is, hogy milyen hangerőn használjuk - így semmilyen élethelyzetben nem kell kedvenc zenéink nélkül maradnunk.

A VG1-et természetesen beépített mikrofonnal is ellátták, tehát például konferencia hívásokra is használható, és kezelhető Siri-vel.

Soundcast VG1 Bluetooth hangszóró

Hangminőség

Első használatkor még nem győzött meg minket a Soundcast VG1. A zenehallgatást egy jó kis akusztikus felvétellel szerettük volna kezdeni, ezért az egyik kedvencünkre esett a választásunk, az In Hell I’ll Be in Good Company-ra a The Dead South-tól. Egyértelműen azt érzékeltük ekkor, hogy a mély frekvenciák vannak előtérben, miközben a magashangok nem érvényesülnek eléggé. A hangszer ábrázolással különösebb problémák nem voltak, viszont nem tudott elég részletező lenni, és a vokált sem emelte ki szépen. Így arra a következtetésre jutottunk, hogy a VG1 nem erre a típusú zenére lett kitalálva, és ugyanígy nem áll jól neki a  szimfonikus zene sem.

Egyik edzésünk alkalmával levittük magunkkal az udvarra a hangszórót, a Nirvana - Smells Like Teen Spirit szólt. Ekkor meglepetten kaptuk fel a fejünket, a sajátos basszus értelmet nyert, sőt, meglepő testességet is kaptunk. A dobok kifejezetten jól szóltak, az ütemre rögtön elindult a lábunk, és kellő dinamikával jelent meg a zene. Egy kicsit még így is díszítve maradtak a mélyhangok, de már nem olyan zavaróan, mint egy akusztikus felvételnél. A magashangok továbbra sem lódultak meg, cserébe nem bántották fülünket. A VG1 nagyot tud szólni, már-már a fizikát meghazudtolva, egy 20 négyzetméteres szobát például erőlködés nélkül töltött be, viszont nagyon magas hangerőn már zavaróan harsánnyá vált.

Soundcast VG1 Bluetooth hangszóró

Az előzőket összefoglalva: a hang és a felbontás nem jobb az átlagosnál, és nem is részletező. Inkább azt mondanánk, hogy lesarkított, de dinamikus, és nagyobb terhelésen villantja ki foga fehérjét. Leginkább a rock és a hip-hop állnak neki a legjobban, és a keményebb ütemeket képes igazán élvezhetően ábrázolni.

Záró gondolatok

A Soundcast VG1 egy különleges Bluetooth hangszóró, amely eltérő stílust képvisel, mint a legtöbb versenytársa. Ez a stílus kevésbé mondható arany középútnak, különálló színfoltnak számít. Azok pedig, akik szeretik a futurisztikus hatású tárgyakat, vagy akik egy strapabíró, vízálló, nagy basszussal rendelkező hangsugárzóra vágynak, biztos szeretni fogják. Nekik jó hír, hogy most akciósan vásárolhatják meg a Home Movie kínálatában, 64900 helyett 49990 forintért.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.