Real Cable TDC300F hangfalkábel teszt

Rézben az igazság

2013. november 28., csütörtök, 11:15

Real Cable TDC300F hifi audio hangfalkábel hifi kábel kábel teszt hangfalkábel teszt

A jó hangfal mellé, ahogy azt sok hifista már megtanulta, jó hangfalkábelt kell választani, persze az ésszerűség korlátain belül. A mai cikkünkben bemutatott Real Cable TDC300F remek választás belépő és alsó-középkategóriás hifi vagy házimozi rendszerekhez. A száraz termékadatokon kívül azt is elmeséljük; hogyan lett ez a viszonylag egyszerű és olcsó rézkábel mára szerkesztőségünk egyik kedvence, mi több, gyakori referenciája.

A francia Real Cable ugyanolyan terebélyes termékkínálattal rendelkezik, mint a legtöbb híres kábelgyártó cég, viszont itthon még kevésbé ismert. Ami azt illeti, szerkesztőink is véletlenül botlottak bele: miközben épp a Rotel RA-12 erősítőt hoztuk el tesztelésre, a szaküzlet munkatársai kezünkbe nyomtak kétszer három métert ebből a viszonylag egyszerű megjelenésű vezetékből, mondván, "a kis erősítők ezt szeretik".

Ismerkedés

A TDC300F árcédulájának (métere kerül 2 200 Ft-ba) megfelelve csak apróságokkal, de láthatóan kimutatja, hogy miben több a "fapados" kategóriánál: a belsejében futó szálak 99,99 %-os tisztaságú, oxigénmentes rézből készültek, ezt apró betűkkel fel is tűntették a köpenyen. Továbbá folytonos nyilas mintázattal mutatják a kábel bekötési irányát - igen, mint a komolyabb kategóriákban, most is figyelnünk kell erre. Ellenkező állásban nem fog leégni az erősítő, de a hangminőség változhat. A TDC300F klasszikus módon, "csak" réz huzalokat tartalmaz, azonban nem egyenlő vastagságúakat. Középen, szemünk elől rejtve húzódik egy csokor vastagabb erekből, és ezt spirálalakban körbeöleli hat, vékonyabb szálakból sodort köteg. Az átlátszó köpeny a füstüveg hatását kelti, innen ered a szín "Smoked" elnevezése. Egyébként ugyanebből a szériából vékonyabb (TDC200 - 2x2 mm2) és vastagabb (TDC500 - 2x5 mm2) verziókat is lehet kapni, tesztalanyunk 2x3 mm2-es keresztmetszetével elméletileg a leguniverzálisabban használható darab.

Real Cable TDC300F hangfalkábel

Bekötés

A TDC300F végeinek csupaszítására szinte bármilyen vágóeszköz megfelel. A köpeny rendkívüli puhaságának köszönhetően kiválóan lehámozhatjuk a felesleget és puszta kézzel is azonnal eltávolíthatjuk. A két oldalt összefogó, átlátszó hártyát méretes ollóval célszerű kettéválasztani. Az egyetlen, küllemet érintő dolog, amibe beleköthetnénk, hogy a kábel köpenye nem elég simulékony, kissé rideg, ezért hajlamos megakadni más vezetékeken vagy műanyag kábelcsatornában. Ez igazán csak azoknak jelenthet problémát, akiknél a zsinórok már eleve dzsungelt alkotnak, ott valóságos bűvészmutatvány lesz a TDC300F átfűzése.

Hangminőség

Először többféle kábelt bevontunk a meghallgatásba, gyengébbeket és komolyabbakat is. Az abszolút belépő kategóriás Jamo zsinórtól a Verteréig, vagy fél tucat típussal összehasonlítottuk a TDC300F-et. Aztán hamar elkapott az ékszíj és hirtelen azon vettük észre magunkat, hogy már vagy félórája cserélgettük a Real-t és egy ötször (!) drágább vezetéket. Épp azon morfondíroztunk, hogy milyen kevés a különbség - persze leszögezzük, hogy a drágább kábelt inkább csúcskategóriás rendszerekhez ajánlják. Ezzel nem kívánunk csoporttesztet beharangozni, csupán rávilágítunk arra a tényre, hogy a TDC300F csak kevésben marad el szigorúan audiofil vetélytársaitól. Mivel nagyon jó hangfallal és erősítővel volt dolgunk, a rendszerünk teljesen alap vezetékkel sem üzemelt rosszul, legalábbis első nekifutásra. Nem csak a hangok tisztulásán, hanem főleg azon lepődtünk meg, mennyivel tágasabb és elevenebb előadásmódot kaptunk a "nagyáruházi" madzagokhoz viszonyítva.

Real Cable TDC300F hangfalkábel

A TDC300F visz egy kis plusz lendületet a felvételekbe, anélkül, hogy agyonszínezné a mélyeket, vagy a teret beszűkítené. A hangszereket nem bontja úgy szét, mint a profi kábelek, sőt, még egy kicsit össze is zsúfolja őket, de az összevisszaságtól a hallgatónak automatikusan mosoly kerül az arcára. És a meghatározó részletek, azok a bizonyos hangyányi rezdülések nagyon is pontosan, életszagúan röppennek ki a hangfalból. Van egy kis mélységünk, van nyitottság érzetünk - nem rengeteg, de van! Kössük csak vissza a Jamo vezetéket, és egyből dézsából öntik a részleteket. Minden csak úgy árad, tagolás és finomság nélkül. Aztán visszatérünk a francia "füstölt spagettire" és lám, a tér megint tagolódik, nyílik, a részletek megint táncolnak a levegőben és olykor kilépnek a hangfalakból. Igen, a kábel is közrejátszik a térábrázolásban, főleg ha már vérbeli hifi hangfalat használunk. Nem mindegy ugyanis, hogy Verdi Requiem-jében az üstdob a szomszéd kutyájának meg a szőnyegnek dobban, vagy a mi homlokunknak. A TDC300F a rézkábelek folyamatos melegségét és egy kissé életvidám, részletező realizmust ötvöz ügyesen.

Végszó

Az alapkategóriás megoldásokhoz képest ez a kábel nekünk azért tetszett jobban, mert azonnal, érezhetően kihozza egy rendszer jó tulajdonságait. Különösen ajánlott finomabb, kevésbé erőteljes, inkább levegős és részletező karakterű hangfalakhoz (pl. B&W, DALI, KEF). Azok fogják kedvelni, akik a száraz igazságot egy kis pezsgéssel, vibráló életszerűséggel szeretnék kombinálni. A Real Cable TDC300F-et ruganyos külseje miatt kicsit nehéz befűzni az állványba, de végül is ezt csak egyszer kell megtennünk, nemde?

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.