Rapoo 8000 és E6700 billentyűzet teszt

2014. március 10., hétfő, 17:35

Rapoo billentyűzet egér Bluetooth Bluetooth billentyűzet Rapoo billentyűzet Rapoo egér vezeték nélküli billentyűzet Rapoo 8000 Rapoo E6700

Ismét billentyűzetet ragadtunk! Nem csak írás céljával, de azért is, hogy teszteljük. Ennek oka, hogy az okostévék gyártói egyre nagyobb vehemenciával próbálnak minket rávenni, hogy a nagy képernyőn netezzünk, látogassunk közösségi oldalakra és csináljuk mindazt, amire eddig számítógépet vagy tabletet használtunk. Vagyis, kell egy jó billentyűzet és talán egér is!

Hihetetlen, hogy mekkora nyüzsgés van az okostévék körül! Alig két éve, hogy megalakult a Smart TV Alliance (Okos TV Szövetség) aminek célja, egy közös platform létrehozása volt, hogy több alkalmazást lehessen a tévéken használni. A három alapító közül kettő, név szerint a Philips/TP Vision és az LG most úgy tűnik, hátat fordít a közös munkának. Előbbi már az idén is számos Android tévét fog bemutatni, amivel a világ legnépszerűbb mobil operációs rendszerének hatalmas alkalmazás kínálata lesz elérhető tévék sokaságán. Az LG eközben a nemrégiben felvásárolt WebOS rendszerből faragott gyönyörű kezelőfelületet. Az eredetileg a Palm által fejlesztett rendszert megjelenésekor mindenki hangosan dicsérte, de az erre alapozott készülékek, mint a HP tabletjei, a gyártó ügyetlensége miatt gyorsan eltűntek a piacról és feledésbe merültek. Vagyis utóbbi rendszerben is van bőven lehetőség, de itt sokkal inkább az LG-n múlik a siker, mint az Android esetében. (mellesleg alig másfél éve az LG még komoly Google TV támogató is volt)

Vagyis a csata zajlik tovább! A tévégyártók nem adták fel a küzdelmet és nem engedik, hogy a televízió a táblagépek és telefonok rabszolgájává váljon: egyfajta monitorrá, agyatlan, vezeték nélküli zombivá. ?A TV élt, a TV él, a TV élni fog!?

A kanapéról, nagy képernyőn ?facebookozáshoz?, levélíráshoz, YouTube video kereséshez azonban kell egy billentyűzet! Lássuk hát, mit kapunk, ha a Rapoo legújabb típusai között keresgélünk!

Rapoo 8000

A Rapoo 8000 egyszerű, vezeték nélküli modell, ami egy apró USB vevővel csatlakozik számítógépre vagy tévére. A kis szélességű klaviatúra mellé átlagos méretű és tudású, de csinos egér jár. A billentyűk nagyok, ennek ellenére az egész szerkezet alig 28,5 cm széles. Kinyitott hátsó támasztó lábakkal elérhető a 3 cm-es magasság is, ami a numerikus rész nélküliek között nagynak számít. A gombok mozgása csendes, még a szóköz is tompán koppan. A gyártó sokunk esküdt ellenségét, a gombok alatti, morzsa- és koszgyűjtő zónát is megszelídítette. Ez a típus fröccsenővíz-álló, köszönhetően a gombok alatti galléroknak és a billentyűzeten átvezető négy nyílásnak, amiken keresztül akár a por, akár kisebb mennyiségű folyadék is megtalálhatja az útját a billentyűzet alá, az asztalra. Innen már egy laza törléssel eltüntethetjük a mocskot, ami mégis csak kellemesebb, mint a billentyűk közül fülpiszkálóval vakargatni a finom morzsát. A klaviatúra egy sima AA méretű elemmel vagy akkuval használható. Az elemfedél a korábban tesztelt modellekhez képest egy kicsit masszívabb, bár mi továbbra is jobban szeretjük az olyanokat, amiket nehéz kinyitni.

Rapoo 8000 billentyűzet és egér

A készlethez tartozó egér alacsony, de széles kivitelű. Az oldalán finom, csúszásgátló minta van, a tetején pedig a megszokott két gomb és a görgető. Ez is egy darab hagyományos ceruzaelemmel (AA) működik, és a belsejében van hely az apró USB-s vevőnek is. Vagyis a készlet, hordozásra is fel lett készítve.

A hatótávolság elméletileg 10 m. A mi tesztünkben 8 m-ig stabilan működött, nyitott ajtóval, a szomszéd szobából is teljesült a 6 m. A gyártó szerint egy elemmel 12 hónapnyi készenlétre képes a szett. Azt, hogy gyakorlatban ez mennyit is jelent, természetesen a használat intenzitása, no meg az elemek minősége dönti el.

Rapoo 8000 billentyűzet és egér

A kipróbálásra érkezett darabok még angol kiosztásúak voltak, így csak egy rövidebb tesztnek vetettük őket alá. A gombok kellemesnek bizonyultak, méretük és távolságuk viszont most is megosztotta a szerkesztőséget. Vannak, akik szeretik a notebookokra jellemző, szinte egymáshoz simuló gombokat, míg mások jobban szeretnék, ha kicsit több távolság lenne közöttük, akár olyan áron is, hogy a felületük csökkenne. A Rapoo mindenesetre a nagy felületű, sűrűn sorakozó szerkezet híve.

Már a korábbi Rapoo termékeknél is feltűnt, hogy a kínai gyártó nem csak eladott darabszámban, de minőségben is igyekszik a legjobbak közé tartozni. Ezt igazolja ez a modell is, ami egyszerűsége ellenére könnyen felveszi a versenyt a többi, itthon elterjedt márka, hasonló árú termékével. (Kezeink alatt már tucatnyi olcsó billentyűzet hullott darabajira, ami miatt előbb vagy utóbb mindig sajátot veszünk az irodába is. A 8000-es viszont nem adta meg magát a szokásos gyilkoló technikáknak!) A Rapoo 8000 fekete/kék és fehér/pink színösszeállításban kerül a boltokba.

Rapoo 8000 billentyűzet és egér

Rapoo E6700

A másik új típus a Rapoo E6700, egy Bluetooth-os csatlakozású modell, beépített érintő-felülettel és Li-ion akkuval, amit egyszerű Micro USB-n keresztül tölthetünk fel, éppen úgy mint egy telefont. Ez a modell a korábbi szupervékony klaviatúrák továbbfejlesztett változata. Még vékonyabb, a hátlapja még szebb és még a már amúgy is jó építési minőséget is sikerült egy cseppet tovább csiszolgatni. A korábbi modelleknél egyedüli hibaként emlegetett elemfedél erről a típusról teljesen hiányzik, mivel az akkumulátort fixen beépítették. Vagyis már ez sem gond. Az egy évvel ezelőtt tesztelt típusokkal szemben az érintő-felület már nem műanyag fólia, hanem üvegszerű, a korábbiaknál sokkal igényesebb. A gombsor sokkal jobb minőségű, mint amit egy átlagos notebookon láthatunk. Ez részben annak is köszönhető, hogy az elmúlt évben a Rapoo elég komolyan fejlesztette a gomb-mechanikákat. Legújabb játékos billentyűikről például sok korai tesztelő azt hitte, hogy az ipar legjobbjának tartott Cherry gomb-mechanika van benne, pedig az is a Rapoo saját terméke. No de térjünk vissza az E6700-hoz!

Rapoo E6700 billentyűzet

A klaviatúra Bloetooth csatlakozású, vagyis tabletekkel, telefonokkal, vagy laptopokkal is könnyen összehangolható. Egy külön BT adapter segítségével persze használhatjuk asztali számítógéphez is, de valószínűleg nem ez lesz a leggyakoribb felhasználási terület.

Nagy kérdés, hogy az idén hány Bluetooth kompatibilis tévé kerül piacra. Az igazat megvallva eddig nagyítóval kellett keressük az ilyen modelleket, de ésszerű volna, ha a gyártók végre felismernék az ebben rejlő lehetőségeket, nem csak a Rapoo billentyűzete miatt, hanem a számtalan BT-os fejhallgató miatt is! Elsőszámú reményünk most a Philips Android alapú okostévéje, ami amúgy is nagy lendületet adhat az iparnak.

Rapoo E6700 billentyűzet

Addig is, mi kipróbáltuk tablettel a kis érintőpaneles klaviatúrát. A használat elsőre kicsit furcsa volt. Ritkán lát az ember tablet képernyőjén egérmutatót, de ez így természetes, elvégre most nem közvetlenül a képernyőt matatjuk. Android 4.0.4 és 4.2 verziókkal az E6700 gyönyörűen működött. Sem gépelés, sem mutató használat közben nem érezni késést. A Google Hangouts használatában kimondottan élvezetes, a Youtube videó kereső mezőjében pedig hasznos a billentyűzet. Ugyanakkor az érintőpadot szokni kell. Mivel sok tévé képes már a tablet vagy telefon képét Miracast segítségével megjeleníteni, igazából már ma is használhatjuk a klaviatúrát tévével, bár csak közvetetten.

Az E6700 fekete és fehér színösszeállításban kerül a boltokba.

Rapoo E6700 billentyűzet

Mivel a tesztelt billentyűzetek még angol kiosztásúak voltak, így a hagyományos, csillagos értékelést most mellőzzük. Mindenesetre, ha a magyar kiosztású változat is azonos minőségű lesz, az E6700 esélyes a maximumra, a 8000-es pedig 4 csillag várományosa. Ergonómia terén nehéz értékelést adni, mert a szerkesztőségben nagyon eltérő vélemények alakultak ki erről a kérdésről.

Utószó: hosszabb teszt következik!

Rövid tesztjeinkben már eddig is meggyőzően szerepeltek a Rapoo termékei, de most egy hosszabb próbára is sor kerül! Bő másfél évtizednyi, felső kategóriás Logitech és Microsoft egér használat után, eljött az ideje, hogy kipróbáljunk (kipróbáljak) valami újat is. Ezen teszt írója ugyanis már napi szinten küzd a jobb kezét sújtó fájdalmakkal, ami a grafikusok, Litghtroom lovagok és újságírók tömegeinek keseríti meg az életét. Ma már olyan sokat használjuk a billentyűzetet és az egeret, hogy az komoly egészségügyi problémákat okoz. (Pl.: ínhüvelygyulladás) Ezt ezerféleképp lehet és kell is orvosolni. Az egyik fontos dolog, hogy pontos, kényelmes egeret használjunk. Ebben pedig az eddig tesztelt Rapoo modellek jól teljesítettek. Hamarosan kiderül, hogy ez hosszú távon is igazolódik-e?

Iránytű

Ár:

kb. 20 499 Ft (Rapoo E6700)

kb. 5 999 Ft (Rapoo 8000)

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.