QED Reference USB kábel teszt

2017. február 16., csütörtök, 14:50

QED audio hifi kábel USB USB kábel audio kábel hifi kábel QED kábel USB kábel teszt QED kábel teszt QED USB kábel

A QED név valószínűleg sok hifista fülének ismerősen cseng, tőlük kaptunk most egy 1 méteres USB A-B kábelt tesztelésre a Reference sorozatukból.

QED Reference USB kábelQED Reference USB kábelQED Reference USB kábelQED Reference USB kábelQED Reference USB kábelQED Reference USB kábelQED Reference USB kábelQED Reference USB kábel

Felépítés

Elegáns csomagolásban érkezett hozzánk a kábel, ami a dobozból kivéve meglepően vaskos, kissé merev, masszív hatású darab. Az elkészítés minőségére úgy gondoljuk senkinek sem lesz panasza. Kíváncsiak is lettünk, hogy mi van belül. Nézzük, mit kínál nekünk a QED picivel 30 ezer forint alatt! Különböző vastagságú (7/0,2 mm) 99,999 %-os OFC (Oxigen Free Copper) réz vezetőszálak páronként csavarva. Minden szál alacsony sűrűségű polietilén (LDPE) szigetelést kapott, amit audio célú felhasználás esetén jobbnak tartanak a gyakran alkalmazott PVC-vel szemben. A külső zavarok kivédésére az egyes szálak háromszoros árnyékolást kaptak, mely dupla alumínium mylar borításból és egy 99,999 % OFC réz köpenyből áll. Az egészet még megspékelték kívülről egy egyedi cink/mangán impregnálással ellátott ferrit védőhálóval. Ezek után már értettük, hogy miért lett kissé merev a konstrukció. A kábel két végén 24 karátos arannyal bevont csatlakozók hivatottak a megfelelő kontaktust biztosítani.

QED Reference USB kábel

Tesztrendszer

Nyomtatókábelnek kicsit drága lenne és ettől a felépítéstől ugyan nem mennek át rajta gyorsabban a bitek és a bájtok, de nem is erre készült, hanem számítógép, streamer (pl. AURALiC ARIES MINI) vagy bármilyen USB kimenttel rendelkező forráskészülék és USB bemenettel rendelkező DAC, erősítő közé, esetleg zenei gyűjteményünket tartalmazó külső merevlemez csatlakoztatásához ajánlja még a gyártó. A tesztelés előtt hagytunk a QED Reference USB kábelnek kb. 1 hetet, hogy bejáródjon, majd "referenciaként" egy mezei "nyomtatókábelt" is bevettünk a tesztbe és egy általunk már sokszor hallott AudioQuest Carbon példányt. Két rendszerben próbáltuk ki a versenyzőket. Az egyik egy Windows 10-es asztali PC gyári paneltáppal és külső hálózati adapterrel, melyet a nemrég tesztelt TEAC UD-503 DAC-kal párosítottunk. Az operációs rendszert a Fidelizer program "Purist" szintű optimalizációjának vetettük alá, lejátszó program: Foobar2000, melyet a Fidelizer ajánlásai alapján állítottunk be. A TEAC meghajtásához a legfrissebb gyári ASIO drivert telepítettük. Ebben a láncban a monitor szerepét egy belépő fejhallgató (Shure SHR240a) látta el. A másik rendszer Focal Electra hangfalakból, Norma Revo IPA-140 erősítőből, Hegel HD30 DAC-ból és streamerként egy Solidrun Cubox-i-ből állt. Kábelezés: Nordost Heimdall 2 hangfal- és analóg IC, valamint Isotek EVO3 Optimum és Furutech tápkábel, iFi iPower tápegység.

QED Reference USB kábel

Meghallgatás

Természetesen több zenével is meghallgattuk a QED Reference USB kábelt, de az ellenfelek egymás utáni összehasonlításához kiválasztottunk egy-egy felvételt mindkét rendszeren, amiket elég jónak tartottunk ahhoz, hogy megmutassa a kábelek közötti különbségeket. Az első rendszeren Mozart fuvolaversenyének Rondo tételére esett a választásunk, Alison Mitchell és a Scottish Chamber Orchestra előadásában, mely egy 24 bit 88,2 kHz felbontású Linn felvétel WAV formátumban. A második rendszeren a DALI válogatáslemezéről rippelt kínai népzene: Zhao Cong - Moonlight On Spring River. Belépő szintű fejhallgatóval fülelve a különbségek kevésbé voltak érzékelhetőek, de a nyomtatókábellel szemben a QED Reference és az AudioQuest Carbon (AQC) jóval nyugodtabban zenélt és jobb teret csinált, hitelesebb volt a fuvola és a háttérzenészek játéka sem folyt össze, hanem tagoltan fegyelmezetten jelent meg. A második rendszer már sokkal többet meg tudott mutatni a vezetékek képességeiből. A felvétel elég erős mélyekben és ebben nagyon elmaradt a nyomtatókábel a másik kettőhöz képest. A QED és az AQ itt fej-fej mellett voltak, utóbbi egy orrhossznyival jobban tudta kontroll alatt tartani a legmélyebb frekvenciákat. A közepek és magasak terén a nyomtatókábel mosott, dinamikátlan, kiabálós, unalmas előadását inkább nem taglaljuk, a QED és az AQ ebben a tartományban már több eltérést mutatott. A QED dinamikusan, élénken, zeneien szólalt meg és a hangfalak elé helyezte a színpadot. Az AQ ezzel szemben a mélységre helyezte a hangsúlyt és jóval távolabb szólaltatta meg a háttérkíséretet. Megfogottságban, kontrollban és fókuszáltságban ugyan jobb volt kicsivel az AQ, de ha az árat és a hosszúságokat is figyelembe vesszük, akkor elég szép teljesítményt nyújtott nálunk a QED Reference USB kábel, hiszen 1 méterre kiszámolva már jelentősen kedvezőbb áron juthatunk közel ugyan olyanhangú USB kábelhez.

QED Reference USB kábel

Végszó

Összegezve a véleményünket egy nagyon jó ár/érték arányú audiofil kábelt sikerült fülvégre kapnunk. Merevsége miatt szűk helyekre nehéz lesz beraknunk, ettől eltekintve bátran merjük ajánlani azoknak, akik korrekt kábelekkel akarják kiszolgálni otthoni hifi láncukat.

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor):

0,6 m: 26 990 Ft

1,0 m: 29 990 Ft

Forgalmazó:

Horn Distribution (HU) Kft.

+36-1-3470020

1191 Budapest, Ady Endre út 28.

hu.horn.eu

Mérleg

Masszív, időtálló kábel, aranyozott csatlakozókkal

Zenei megszólalás, kiegyensúlyozott hangkép

Merevsége nehézkessé teheti a bekötést

Szubjektív vélemény

Hangminőség:  
Kivitel:  
Ár/érték arány:  

QED Reference USB kábel

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.