POWERGRIP YG-2 tápszűrő teszt

Védelem és érzelem

2021. április 8., csütörtök, 13:00

POWERGRIP audio hifi tápszűrő zavarszűrő POWERGRIP tápszűrő POWERGRIP zavarszűrő tápszűrő teszt POWERGRIP teszt POWERGRIP tápszűrő teszt

Az oroszországi Barnsly Sound Organization által gyártott POWERGRIP márka hazánkban egyelőre még kevésbé ismert. YG-2-es tápszűrőjüket alapos tesztnek vetettük alá és örömmel jelentjük: maradandót alkottak!

POWERGRIP YG-2 tápszűrőPOWERGRIP YG-2 tápszűrőPOWERGRIP YG-2 tápszűrő kijelzőPOWERGRIP YG-2 tápszűrő kijelzőPOWERGRIP YG-2 tápszűrő kijelzőPOWERGRIP YG-2 tápszűrő kijelzőPOWERGRIP YG-2 tápszűrő hátlapPOWERGRIP YG-2 tápszűrő hátlapPOWERGRIP YG-2 tápszűrő hátlapPOWERGRIP YG-2 tápszűrő hátlapPOWERGRIP YG-2 tápszűrő hátlapPOWERGRIP YG-2 tápszűrő hátlapPOWERGRIP YG-2 tápszűrő hátlapPOWERGRIP YG-2 tápszűrő tartozékokPOWERGRIP YG-2 tápszűrőPOWERGRIP YG-2 tápszűrőPOWERGRIP YG-2 tápszűrőPOWERGRIP YG-2 tápszűrőPOWERGRIP YG-2 tápszűrőPOWERGRIP YG-2 tápszűrőPOWERGRIP YG-2 tápszűrőPOWERGRIP YG-2 tápszűrő

Egyre növekszik a piacon elérhető tápszűrők/jelkondícionálók kínálata, amelyekkel kapcsolatban szinte mindig az a kérdés merül fel, hogy miért van rájuk szükség? Van-e rájuk szükség egyáltalán? Saját tapasztalatunk szerint a második kérdésre egyértelmű a válasz: a jó minőségű tápszűrők azon túl, hogy megvédik a csatlakoztatott készülékeket, a hangminőségre is jótékony hatást gyakorolnak. Ezzel bele is vágtunk a közepébe, ugyanis a tápszűrők ténylegesen kettős feladatot hivatottak ellátni, melynek a védelem csak az egyik oldala. A dédelgetett hifi komponensek túlfeszültség, túláram, villámcsapás stb. elleni védelme nem elhanyagolható szempont, erre pedig akár egy a szupermarketekben megvásárolható villámvédett elosztó is képes lehet, viszont ezek az eszközök szinte kivétel nélkül katasztrofális csapást mérnek a hangminőségre. A Barnsly Sound Organization vezető fejlesztőmérnöke, Jaroszlav Grebennikov (a modellszámban szereplő YG az ő monogramját jelöli) szerint a modern audio-video berendezések számára egyre fontosabb a biztonságos és jó minőségű tápellátás, ezért azt a célt tűzte ki, hogy az alapvető védelmen túl ne csupán ne romoljon a hang és képminőség, hanem jelentősen javuljon. Mérnökcsapatával, amely nagyon jól ismeri az audio és videó berendezések működését és azok "sebezhetőségét", úgy döntöttek, hogy nem teljesen új alapokról indulnak, hanem egy korábban már bizonyított készüléket terveznek át. Választásuk pedig a Belkin PF50-es modelljélre esett, amelyet aztán mind a funkcionalitás mind a kapcsolás tekintetében tovább finomítottak és végül ennek eredményeként született meg a Barnsly Sound Organization nagyobbik tápszűrő modellje a 11 konnektoros POWERGRIP YG-1, amelyet nem sokkal később követett tesztünk alanya, a kisebb, 6 konnektoros YG-2.

POWERGRIP YG-2 tápszűrő hátlap

De mi okozza az említett problémákat és mivel szemben van szükség a védelemre? A nyilvánvaló túláram és túlfeszültség elleni blokkolás után egyrészt maguk a készülékek által generált torzítás és zaj, például a kapcsoló üzemű tápegységgel szerelt berendezések kártékony hatásainak kiküszöbölése az egyik legfontosabb feladat, amelyet egy tápszűrőnek meg kell oldania. Másrészt mindezt úgy kell megvalósítani, hogy közben elkerüljék a minőségre gyakorolt negatív hatásokat. Grebennikov és csapata kifejezetten az otthoni audio-video rendszereket érintő hálózati zavarok, problémák elhárítására koncentrált és ígéretük szerint az adott árszinten elektronikai szempontból és a funkcionalitás terén egyaránt a maximumot próbálták meg kihozni a POWERGRIP szériából. Az YG-2 megalkotása során nemcsak a mérésekre és villamosmérnöki tudásukra alapoztak, hanem az alkalmazott megoldásokat minden esetben meghallgatásokkal ellenőrizték, hiszen a készüléknek reményeik szerint magas minőségű audio-video rendszerekben kell majd bizonyítania, itt pedig a hangzás és a látvány az elsődleges.

Lássuk, sikerült-e megvalósítani a kitűzött célt, ismerjük meg közelebbről a POWERGRIP YG-2-t!

POWERGRIP YG-2 tápszűrő hátlap

Külső megjelenés, megépítés

A POWERGRIP YG-2 tehát a gyártó kisebbik, 6 konnektoros tápszűrője, a 6 konnektor 3 zónát alkot, egyenkét két készülék számára. Az egyes zónák így két-két analóg (pl. előerősítő, phono), digitális (pl. CD játszó, DAC/streamer, médialejátszó) és nagy áramfelvételű eszköz (pl. végfok vagy aktív szubláda) csatlakoztatását teszik lehetővé, melyek számára az eszköz védelmet nyújt a különböző interferenciákkal és a túlfeszültséggel szemben. Az YG-2 folyamatos kapacitása 3680 W, amely 16 Amper maximális áramfelvétel mellett a legtöbb, amit egy tápszűrő nyújthat a 230 Voltos áramhálózaton. Ennek alapján elmondható, hogy a POWERGRIP YG-2 a legtöbb sztereó és házimozi rendszer számára megfelelő bázist biztosíthat.

POWERGRIP YG-2 tápszűrő

A POWERGRIP fekete vagy ezüst színváltozatban érhető el, nálunk a fekete változat vendégeskedett. Az előlap baloldalán találjuk a bekapcsoló gombot, közepén pedig egy kék színű kijelzőt és a három zóna, illetve a fázishelyes bekötés ugyancsak kék színnel világító státusz LED-jét. A tápkábel csatlakoztatása után a készülék még nem aktív, de alapbeállításban a kijelzőn már ekkor megjelenik a bejövő hálózati feszültség pillanatnyi értéke. A zónák LED-jei ilyenkor még nem világítanak, de a bekapcsoló gomb megnyomása után alapbeállítás esetén mind a három zóna rövid késleltetéssel, bizalomgerjesztő relé kattanások kíséretében egyenként automatikusan áram alá kerül, amit a státusz LED-ek kék fényre váltva jeleznek vissza. A késleltetés kikapcsoláskor is működik. Ha a fázishelyes bekötést jelző LED nem világít, akkor a fali konnektorban a tápkábel polaritását fel kell cserélni. (Ez a LED akkor is sötét marad, ha a készüléket nem földelt hálózathoz csatlakoztatták. Utóbbi esetben a gyártó javasolja, hogy a felhasználó mihamarabb építtesse ki szakemberrel a védőföldet, mivel a készüléket földelt hálózaton kell használni.)

POWERGRIP YG-2 tápszűrő

A kijelző alapesetben tehát az adott pillanatban bejövő hálózati feszültséget mutatja, de ez az első ránézésre igen egyszerű kis modul tartalmaz egy érintésre érzékeny szenzort is, amellyel még számos különböző funkció (pl. a kijelző fényereje, a zónák ki/bekapcsolása, vagy a pillanatnyi hálózati torzítás/feszültség) vezérelhető - erről azonban később.

POWERGRIP YG-2 tápszűrő hátlap

A hátlapon a három zónába sorolt 6 db konnektort találjuk, melyeken a helyes fázist fehér pötty jelöli. Itt kapott helyet egy földelő csavar és a 12 V trigger bemenet is, melynek köszönhetően a különböző automatizálási rendszerekhez történő csatlakoztatás is lehetséges. Az előzőekben már említettük, hogy a POWERGRIP YG-2 maximálisan akár 3680 W kapacitás folyamatos biztosítására is képes. Emiatt a gyártó nem a hagyományos C13-as, hanem C19-es fekvő késes IEC aljzattal látta el és a tartozék tápkábel is ennek megfelelő. A gyári tápkábel nem egy vékony "vasalózsinór", keresztmetszete 3,3 mm2, ezért az elektromos paraméterek tekintetében meg is felel a minimális elvárásnak, de mi soha nem használjuk a tartozékként csomagolt vezetékeket és most sem tettük.

POWERGRIP YG-2 tápszűrő hátlap

A tesztelés során az YG-2-t 20 A-es AudioQuest Blizzard és Tornado HC tápkábelekkel kötöttük be, hogy a készülék kvalitásait lehetőség szerint maximálisan megismerhessük, és ki tudjuk használni. Az AudioQuest Tornado tápkábel már többe kerül, mint a POWERGRIP, de kíváncsiak voltunk, hogy a készülék hogyan reagál a "túlkábelezésre", van-e benne annyi, hogy egy ilyen lépést is indokolttá tegyen, vagy inkább érdemesebb megállni egy olcsóbb típusnál. Tartja magát egy olyan nézet, mely szerint inkább a készülékbe érdemes fektetni, mintsem a kábelezésbe, mi azonban inkább azon az állásponton vagyunk, hogy a rászánt költségkeret ismeretében a helyes egyensúlyt kell megtalálni, nevezetesen azt a kábelt, amellyel az adott eszköz elsősorban szinergiába kerül, másodsorban optimálisan teljesít. Ez utóbbi természetesen szubjektív, annak megítélése senki másra nem tartozik, mint az adott rendszer tulajdonosára, aki akár úgy is dönthet, hogy ajánlásunk ellenére a készüléket a tartozék tápkábellel fogja üzemeltetni. Ne szaladjunk most még előre, egyelőre legyen elég annyi, hogy saját tapasztalatunk szerint a POWERGRIP YG-2 is egy olyan kvalitású készülék, amely meghálálja a minőségi kábelezést.

POWERGRIP YG-2 tápszűrő hátlap

Tulajdonságok, szűrési paraméterek

Az áramhálózatra kötött eszközök között sok olyan berendezés lehet, amelyet digitális táppal szereltek, ezek pedig erős magas frekvenciás intereferenciát okoznak, amely zavarja a hagyományos tápegységgel szerelt készülékek működését. A POWERGRIP-ben a három különböző zónához három különböző típusú szűrést alkalmaztak, amely lehetővé teszi az eszközök egymástól történő izolációját és megelőzi azok nemkívánatos egymásra hatását, illetve egyúttal magából a hálózatból érkező interferenciákat is igyekeztek kiküszöbölni. A digitális eszközökhöz fejlesztett zónában emiatt a szűrés kétirányú és annak tartománya 1 kHz-től indul, negyed rendű meredekséggel, míg az analóg zónában ugyanezt 10 kHz-től, másodrendű meredekséggel oldották meg. A nagy áramú zóna legfontosabb feladata a maximális áram/energia szállítási képesség, ott a szűrés minimális. A gyártó szerint az YG-2-ben alkalmazott szűrők harmonikus torzítása minimális és az eszköz a hagyományos tápszűrőkhöz képest sokkal nagyobb áramimpulzusok átengedésére is képes. Grebennikovék szűrési megoldásai és maga a megközelítés tehát hagyományosnak mondható, de a fejlesztőmérnökök munkájuk során inkább támaszkodtak a meghallgatások nyújtotta eredményekre, mintsem csupán a számításaikra és a szűrési paramétereket is a tesztek alapján véglegesítették. A készülék saját zaját is igyekeztek mérsékelni, ezért a kritikus helyekre rezgéscsillapító anyagokat helyeztek.

POWERGRIP YG-2 tápszűrő

A POWERGRIP kapcsoló reléi az úgynevezett "Zero Cross Technology (zéró keresztezési technológia)" elven működnek. A csatlakoztatott berendezések be és kikapcsolása pontosan abban a pillanatban történik, amikor a szinuszosan váltakozó feszültség értéke éppen nulla, melynek köszönhetően még a legnagyobb energiaigényű eszközök lágyindítása és kikapcsolása is biztosított.

POWERGRIP YG-2 tápszűrő

Az YG-2 védelmi rendszere három szintű. Az első szint felel az interferenciák és a kisebb túlfeszültségek elkerüléséért, a második szintű varisztoros szűrés az áramhálózat nagyobb ingadozásait hivatott kezelni, végül a harmadik szint feladata a készülék áramtalanítása abban az esetben, ha az áramingadozás meghaladná a specifikációban meghatározott értéket.

POWERGRIP YG-2 tápszűrő

Vezérlés, konfiguráció

Az előbbiekben már ejtettünk pár szót a kijelzőről és annak további vezérlő funkcióiról, lássuk most ezeket részletesebben is. A digitális kijelző alatti sávban található egy három funkciós szenzor, melynek aktiválásához és az adott funkció működtetéséhez kb. egy másodperces érintésre van szükség. Az első funkcióval a kijelző fényereje változtatható, amelynek működtetéséhez nem is kell azt megérinteni, elég kezünket csak a kijelző közelébe tenni, kb. 1 centiméternyire. Ez egy igen hasznos funkció, mivel az alapbeállítás magasabb fényerő állása meglehetősen erős és sötétben zavaró lehet. Két fényesség érték állítható be, egy magasabb és egy alacsonyabb, a fényesség tartomány pedig 0-9 között változhat, ami bőven elegendő.

POWERGRIP YG-2 tápszűrő kijelző

A második funkciót egy ujjas érintéssel hozhatjuk működésbe (az aktuális funkció a menü beállítás függvénye). A harmadik funkció két ujjas érintéssel aktiválja a második csoportot, amely ugyancsak a menüből deaktiválható. A gyártó figyelmeztet arra, hogy a szenzor működtetése közben előfordulhat, hogy az nem megfelelően érzékeli a kívánt beállítást, ami a vezérelt csoport nemkívánt léptetését okozhatja. Nekünk is csak többszöri próbálkozásra sikerültek a beállítások. Remek, hogy vannak ezek a plusz funkciók, de beállításuk sajnos kissé nehézkes és a konfigurációs menü beállításokról még nem is beszéltünk. Ugyanakkor, ha egyszer testre szabtuk a készüléket, egyhamar nem kell rajta változtatni.

A konfigurációs menübe úgy lehet belépni, hogy a POWERGRIP tápkábelét kihúzzuk a fali aljzatból, megvárjuk, amíg a kijelző kialszik, majd úgy csatlakoztatjuk újra, hogy a bekapcsoló gombot nyomva tartjuk. Ezt követően a bekapcsoló gomb rövid megnyomásával lehet módosítani a kiválasztott menüpont lehetséges beállításait, hosszabb nyomásra pedig a következő pontba lépni. Az első menüpontban a folyamatosan működő 1-3 csoportok állíthatók be, melyet az "ON" felirat jelez. A felhasználó pl. dönthet úgy is, hogy valamelyik zóna egyáltalán ne kapjon áramot. A második pontban az állandó működésre állított csoportok újraindítása állítható be, miután működésbe lépett a védelem. A harmadik menüpontban, melyet dXX jelez, a késleltetés állítható be, ahol az XX a késleltetés 0-20 másodperc között megadható ideje. Végül a BH és B jelzésű menüpont a korábban már említett kijelző fényerő beállítására szolgál, itt a kezünk közelítésével állítható be a választott alacsonyabb vagy magasabb fényerő, mert menü módban az érintőképernyő nem működik.

A következő menüpont az S-sel jelölt szenzor mód, ami 5 beállítási lehetőséget kínál, 0-4-ig. A nulla állást kiválasztva csak a fényerő lesz állítható, az 1-3 beállítás a fényerőn túl az 1-es, 2-es vagy a 3-as zóna aktiválását/deaktiválását teszi lehetővé egy, illetve kétujjas érintéssel, végül a 4-es beállítás a zónák kapcsolhatóságának lehetősége helyett a mérési mód bekapcsolására szolgál. Mivel működés közben (bekapcsolt állapot mellett) mi mindig, minden esetben az összes zónát szerettük volna használni, ezért a számunkra legérdekesebb beállítást, a 4-est (mérési mód) választottuk, mivel azzal a kijelzőn egyujjas érintésére három különböző mért érték jeleníthető meg:

POWERGRIP YG-2 tápszűrő kijelző

1. a bejövő tápfeszültség pillanatnyi értéke

POWERGRIP YG-2 tápszűrő kijelző

2. az elméletileg 50 Hz-es hálózati frekvenciától való aktuális eltérés értéke +/- 2 tizedes pontossággal

POWERGRIP YG-2 tápszűrő kijelző

3. eltérés a tökéletes szinusz görbéhez képest százalékban mutatva

A konfigurációs menü beállítási lehetőségei elsőre finoman fogalmazva nem magától értetődőek, de működnek és a beállítás során nyernek igazán értelmet. Ezzel kapcsolatban azonban fel kell készülni némi frusztrációra, főleg amíg megszokjuk az érintőképernyő egy, illetve kétujjas használatát. A felhasználó ezeket a módokat valószínűleg csak egyszer állítja be, ha pedig a készülék egy kabinetbe vagy rack-be kerül, akkor a kijelző eleve nem is látható. Ha pedig nem szeretnénk véletlenül kikapcsolni valamelyik zónát, vagy nem érdekesek számunkra az előbb ismertetett mérések, akkor az S szenzor mód nulla állása lehet a megoldás, ami csak a fényerő módósítását teszi lehetővé.

Tesztjeink során a POWERGRIP mérései szerint a névleges 230 V-os hálózati feszültség (egy kivétellel, amikor a tápszűrő kikapcsolt) 221-231 V között ingadozott, a legjellemzőbb értékek 226-228 V között mozogtak. Az 50 Hz-es szabványos frekvencia értékhez képest a mért adat -0,07 %-tól +0,06 %-ig, a szinuszgörbétől való eltérés pedig 1-3 % között változott.

POWERGRIP YG-2 tápszűrő hátlap

Meghallgatás

A POWERGRIP YG-2 számára semmilyen problémát nem jelentett a rácsatlakoztatott készülékek - Zidoo UHD 3000 médialejátszó, 4K LCD TV, Marantz SR7015 házimozi erősítő (DALI RUBICON hangfalszettel), Audio Pro SW10 mélyláda - energiaellátása, egyértelműen meg sem közelítettük a határait. A készülékekhez használt AudioQuest Blizzard és Z2 tápkábeleket a teszt során nem változtattuk, de a POWERGRIP-et a 20 A Blizzard és 20 A Tornado HC tápkábelekkel egyaránt csatlakoztattuk. Tesztünk nem tápkábel teszt, de a tápszűrés elengedhetetlen kellékei lévén szerettük volna feszegetni az YG-2 határait és a tapasztalataink azt mutatják, hogy a tászűrő igényes a minőségi kábelezésre és meghálálja azt. A Tornado HC-vel még tudott újat mutatni, ami leginkább úgy írható le, hogy a két tápkábel közötti minőségkülönbséget hűen tudta tolmácsolni, sokkal természetesebb és energikusabb lett vele. Mivel azonban a Tornado HC ára magasabb, mint a készüléké, így a Blizzard kegyeire bíztuk.

POWERGRIP YG-2 tápszűrő

A meghallgatásra kifejezetten hosszú időt szántunk, melynek során filmekkel és zenékkel egyaránt próbára tettük az YG-2-t. A készüléket ugyan a forgalmazó már járatta, de a rácsatlakoztatott berendezések még nem voltak bejáratva, így amíg azok nem érték el a végleges állapotukat, a POWERGRIP kritikus füllel történő vizsgálatára nem került sor. Közben több alkalommal ellenőriztük a BlueHorizon hálózati zajmérő készülékkel a hálózat szennyezettségét, amely 0-1000 közötti értékkel (és egyre magasabb sistergéssel) jelzi azt. A tesztek alkalmával a meghallgatás a fali konnektor/POWERGRIP/fali konnektor/POWERGRIP sorrendben zajlott, a fali konnektorban mért szennyezettségi értékek között naptól, napszaktól függően a 35, 230, 460, 650 és MAX egyaránt előfordult. Ha a konnektorban mért érték 250 alatti volt, akkor a POWERGRIP-ben mérve ehhez képest NULLÁT kaptunk, de ha a hálózat nagyon szennyezett (MAX) értéket mutatott, akkor a POWERGRIP 340 körüli értéket produkált. Bármilyen szennyezettség is volt a hálózatban, a szűrés megvalósult, legtöbbször a Blue Horizon készülék által mérhető minimális szennyezettségi értéken.

POWERGRIP YG-2 tápszűrő

A fali konnektorból a POWERGRIP-re váltva a hang összességében minden esetben természetesebbé, zeneibbé, érzelemgazdagabbá, simábbá, de egyúttal mégis energikusabbá vált és azonnal feltűnt, hogy hangsúlyosabbá vált a mélytartomány. Mindig jó jel, ha a szűrés hatása nem abban jelentkezik, hogy csökken a dinamika, itt szó sincs erről, éppen ellenkezőleg és nemcsak a basszus dinamikáról beszélve. A tévé képe is nyugodtabb, hihetőbb és picit élesebb lett, itt a különbség nem égbekiáltó, de nagyon is érzékelhető. A többlet energiák a középsávban is megjelentek, de elsősorban mégis a basszusok terén kaptunk többet. Nem annyival, hogy ez rátelepedjen a hangképre, a magastartomány nem vált fedetté vagy ködössé, de a készülék mindezt nem a teljes neutralitás jegyében tálalja, az árkategóriát tekintve azonban nem lehet okunk a panaszra, olyannyira nem, hogy a POWERGRIP YG-2 ajánlott vétel elismerést érdemel.

POWERGRIP YG-2 tápszűrő

A teret mindig pontosabbnak érzékeltük, a megszólalás könnyedebb, légiesebb lett és egyúttal a középtartomány teltebben szólalt meg. Az erősítő jó néven vette a minimális szűrést, a korlátozásmentesnek érzékelt energiaellátás révén hangzása izmosabbnak hatott, megtartotta a karakterét, de mégis egységesebb hatást közvetített. A POWERGRIP-ről a fali konnektorba visszakötve a berendezéseket a hang semmilyen paraméter tekintetében nem volt versenyképes az előzőekben hallottakkal, így ezek az „ellenpróbák” soha nem tartottak sokáig, inkább a kötelező rosszat jelentették, mindig vártuk, hogy visszatérhessünk a POWERGRIP-re. Az, hogy nélküle összeesett a hangkép és unalmas lett, enyhe kifejezés, hiánya egyáltalán nem volt ínyünkre. A POWERGRIP YG-2 hatékonyan tudta csökkenteni a háttérzajt, aminek hatására a mikrodinamika és a hangszerek térbeli pozícionálása is javult.

Összegzés

A POWERGRIP a Barnsly Sound Organization első terméke, de reméljük nem az utolsó. Jaroszlav Grebennikov és munkatársai jó érzékkel próbálták megtalálni ár/érték szempontból az arany középutat és szemlátomást egy olyan tápszűrőt készítettek, amely beváltja ígéreteiket. Elsősorban a csatlakoztatott készülékek védelme területén, másodsorban úgy, hogy közben a hangminőség sem szenved csorbát. A védelemre a mi esetünkben szükség is volt - először tapasztaltunk ilyet élesben - a POWERGRIP túláram miatt kikapcsolt, miközben a kijelzőn három vízszintes vonal villogott. Az előre beállított rövid várakozási idő után aztán újra be lehetett kapcsolni és minden ment tovább. Megnyugtató egy olyan tápszűrő védelmére bízni berendezéseinket, amelynek hangja is meggyőző. A POWERGRIP YG-2 egy ilyen készülék, ezért ajánlott vétel elismeréssel jutalmazzuk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.