Polk Audio Omni S6 és Omni S2 multiroom hangrendszer teszt

Itt az Omni, lehet nyomni!

2016. július 7., csütörtök, 16:55

Polk Audio audio hifi multiroom hangfal hangszóró hangrendszer multiroom rendszer multiroom hangrendszer multiroom teszt hangrendszer teszt Polk Audio teszt Polk Audio multiroom Polk Audio hangfal multiroom rendszer teszt

Nemrégiben említettük, hogy már a Polk Audio is képviseli magát multiroom fronton. Elkezdtünk ismerkedni a cég megoldásával, de féltucatnyi eszközt nem lehet egyetlen cikkben mélyrehatóan bemutatni. Ezért két részre bontottuk a családot, és most a komplett hangrendszerként működő Omni S6 valamint S2 típusokat próbáltuk ki.

Polk Audio Omni S6 multiroom hangrendszerPolk Audio Omni S6 multiroom hangrendszerPolk Audio Omni S6 multiroom hangrendszerPolk Audio Omni S6 multiroom hangrendszerPolk Audio Omni S6 multiroom hangrendszerPolk Audio Omni S6 multiroom hangrendszerPolk Audio Omni S6 multiroom hangrendszerPolk Audio Omni S6 multiroom hangrendszerPolk Audio Omni S2 multiroom hangrendszerPolk Audio Omni S2 multiroom hangrendszerPolk Audio Omni S2 multiroom hangrendszerPolk Audio Omni S2 multiroom hangrendszerPolk Audio Omni S2 multiroom hangrendszerPolk Audio Omni AppPolk Audio Omni AppPolk Audio Omni App

Egy új résztvevő

Több multiroom hangrendszert is bemutattunk az AV-Online hasábjain, melyek mindegyike fel tudott mutatni sajátos értékeket, egyedi megoldásokat. Mostanra annyira kifejlődött és népszerűvé vált ez a kategória, hogy nem is lehet egyértelműen megállapítani, melyik márkával jár legjobban a vásárló? Mivel a többszobás hangrendszerek nem az audiofil minőséget, hanem a kényelmes kezelhetőséget és az átlagos minőségű, helyi hálózatról vagy internetről közvetített anyagok élvezhető megszólaltatását szolgálják, nem értékelhetjük őket pusztán teljesítményük alapján, az összkép számít. A korábbi, bizonyos értelemben nagyobb volumenű, nagyobb tételben gyártott megoldásoknál azt érzékeltük, hogy mindegyik cég egy kicsit hasonlítani akar a másikhoz, miközben beletesz a fazékba egy-két olyan fűszert, ami a versenytársaknak addig talán eszébe se jutott.

A Polk Audio a többiekhez képest látszólag más megoldást választott, nem akar gyökeresen több vagy okosabb lenni, sőt, nem is saját szoftverre építette a rendszerét, teljesen nyíltan és egyértelműen tudomásul adják, hogy az Omni komponensek a DTS Play-Fi platformra épülnek. Így mai cikkünkben két legyet ütünk egy csapásra, nem csak két hangfalat, hanem a jó öreg DTS, többszobás hangrendszerek közé beférkőző szoftveres vívmányát is szóba hozzuk. Korábbi hírünkben ismertettük az Omni termékcsalád résztvevőit, melyek közül most a hangszóróval egybeépített "instant" megoldásokat próbáltuk ki, nevezetesen az Omni S6 és Omni S2 Rechargeable típusokat. Lássuk, kik ők, és mit tudnak!

Polk Audio Omni App

Kicsomagolás, szemrevétel

Ismerkedésünket a nagyobb testvérrel kezdtük. Az Omni S6-ot pillanatok alatt elővarázsoltuk vékony falú, de kellően defenzív, részben újrahasznosított karton csomagolásából. Gondosan ügyeltek arra, hogy ne kelljen tapadós nejlont, eltéphetetlen fóliákat hámoznunk a hangrendszerről, mindössze egy fehér zsákocskát kellett lehúznunk róla, amit stílusosan a gyártó piros szíves emblémájával zártak le. Maga az eszköz viszonylag nagydarab, illetve szokásosnál nagyobb magassága által nem egy tipikus multiroom hangrendszer hatását kelti.

Polk Audio Omni S6 multiroom hangrendszer

A komplett készülékház oldalát hangáteresztő szövettel vonták be, ami erős textúrájának köszönhetően nélkülözi a rideg technikai érzetet. Az oldallemezeket markánsan lekerekítették, így minden szögből modern és letisztult, időtlen arcát mutatja az Omni S6. Tetejét egybefüggő, barázdás lemezzel takarták el, a talpán pedig csúszásgátló gumi csík halad körbe. Az összkép kellemesnek mondható épp úgy, mint a legtöbb multimédiás Polk Audio berendezés esetében. Az összeszerelés minősége is összességében nagyon jó, nem zörög, nem nyikorog sehol, a rögzítések is pontosak, méreteihez képest nehéznek érződik a doboz.

Polk Audio Omni S6 multiroom hangrendszer

Talán az előlapon elhelyezett billentyűzet és a márkafelirat kissé dominánsra sikeredett a doboz diszkrét vonalaihoz mérten. A kezelőszervek lényegesen nagyobbak a szokásosnál, mi több, ma már egyre többen igyekeznek átállni érintésre érzékeny felületre, persze a nyomógomboknak is megvan a maga előnye. Például az idősebb korosztály hamarabb kitapinthatja a lejátszás/megállítás funkciót, egyébként a Polk Audio oldalán fellelhető "nagyis" videó is azt sugallja, hogy minden generációt kiszolgáló megoldást igyekeztek létrehozni.

Az S6-ra visszatérve, előnyös adottságai közé tartozik, hogy tápegységét beépítették, így a "minimál dizájn" otthonokban nem kell a szokásos, laptop töltő nagyságú fekete kocka elrejtésén fáradoznunk. Hátoldalán az elektromos csatlakozón kívül egy mobileszközeink töltésére szolgáló USB port és egy 3,5 mm-es Jack bemenet található, minden egyebet (csatornánként 1-1 D osztályú erősítő, 2 db 19 mm-es magassugárzó és 2 db 100 mm-es mélyközép) elrejtettek a védőselyem alá. Mivel a doboz hátul zárt és hangszórói előre néznek, nyugodtan elhelyezhetjük a falhoz közel, polcra, vagy a szoba félreeső sarkainak valamelyikében.

Polk Audio Omni S6 multiroom hangrendszer

Kicsi a bors, de praktikus

A kisebb testvér több szempontból is jobban felkeltette a kíváncsiságunkat. Tudni szerettük volna, hogy mit tud megvalósítani a Polk Audio, ha az S6-hoz képest lényegesen kisebb, olcsóbb köntösbe bújtatott terméket tervez. Egyfelől már megérte foglalkozniuk az Omni S2-vel, elvégre így jött létre a beépített akkumulátorral ellátott, úgynevezett "Rechargeable" változat. És itt meg is kell állnunk egy pillanatra, mert ez a hangrendszer képviseli a Polk Audio más multiroom gyártókhoz mért előnyét. A többi rendszert nyújtó cég - legalábbis azok, akiknek termékeit eddig teszteltük - nem kínál akkumulátoros zónajátszót. Ez a vezeték nélküli szabadságérzet, amiért egyesek érthető módon inkább a Polk Audiót fogják választani, még akkor is, ha esetleg egy másik márka a többség szubjektív megítélése alapján jobb felületet vagy hangot biztosít.

Polk Audio Omni S2 multiroom hangrendszer

Az állítva és fektetve egyaránt használható hangfalacska viszonylag nehéz, ami érthető is, elvégre elektromos hálózat nélkül, órákon keresztül kell a méretét meghazudtoló hangerőt produkálnia. A normál verzióhoz fehér és sötétbarna hangszórótakaró védőrácsot is mellékelnek, az időjárásálló változatnál csak utóbbi szín érhető el. Nagy valószínűséggel azért, mert a fehérre festett fémet a ráeső UV-sugarak rövid időn belül alaposan besárgítanák. Az Omni S2 hátulján ugyanazok a csatlakozási lehetőségek fogadnak minket, mint a nagyobb tesó esetében, viszont az aljzatokat kis gumi fedelek védik, ha esősre fordulna az idő. Az eszköz WiFi antennája rögzített, de tetszőleges szögben dönthető, forgatható. Az előlapi kezelőszervek a nagyobb típustól eltérően nem műanyag, hanem gumi borításúak, de ugyanúgy megtalálható köztük a fehér ill. sárga fényben izzó állapotjelző LED.

Polk Audio Omni S2 multiroom hangrendszer

Nem kérdéses, hogy a két zónajátszó közül melyik praktikusabb. Azáltal, hogy a házunk körzetében bárhova magunkkal vihetjük, akár a teraszra is, az Omni S2 rengeteg lehetőséget tár a felhasználó elé. A zökkenőmentes üzem érdekében nyilvánvalóan elengedhetetlen, hogy az eszközt a helyi WiFi hálózat hatókörén belülre tegyük, máskülönben nem tudunk vele muzsikálni.

Polk Audio Omni S2 multiroom hangrendszer

Használat, hangminőség

A Polk Audio Omni multiroom rendszer beüzemelése nem különösebben bonyolult feladat még akkor se, ha életünkben nem foglalkoztunk ilyen eszközökkel. Minimális angoltudás szükséges ahhoz, hogy az ingyenesen letölthető applikáció telepítő segédjét nyomon tudjuk kísérni, de vizuális segítséget is kapunk, amikor a varázsló lépésről lépésre végigkalauzol minket. Mindössze annyit kellett tennünk, hogy mobileszközünkkel rácsatlakozzunk a felismerni kívánt zónajátszóra, majd az applikáción belül be kellett írni az otthoni vezeték nélküli hálózat jelszavát. Apropó, az Omni eszközök csak kábelmentesen képesek adatforgalmat lebonyolítani, Ethernet (RJ45) csatlakozó nem került rájuk.

A WiFi jelszó bepötyögése után még pár perc türelem szükséges, amíg a zónajátszók frissítik magukat. Addig nyugodtan foglaljuk el magunkat valami mással, a folyamat végeztével hangos csipogással jelez a hangrendszer. Először furcsa számkombinációt látunk a hozzáadott zónajátszók neve helyén, de mindegyik zóna nevét tetszést szerint átírhatjuk (pl. nappali).

A Polk Audio Omni applikáció összességében nagyon jól sikerült. Igaz, hogy kiosztása még nem tökéletes, és mobiltelefonon meglehetősen parányinak látszanak egyes ikonok. Továbbá a "home" felületre navigáló DTS Play-Fi ikon helyett is alkalmazhattak volna nyugodtan egy középre igazított házikót, de ettől függetlenül néhány nap elteltével tényleg játszi könnyedséggel megtaláljuk az összes menüpontot.

Polk Audio Omni App

A szoftver nem engedi a felhasználót túlzottan mély finombeállításokhoz hozzáférni, például nem állíthatunk be időzített bekapcsolást vagy elalvás funkciót, de ettől még a multiroom alapok elérése, a zónák megszólaltatása és összekapcsolása ugyanúgy gyerekjáték marad. A jelszint állításra azonnal, szaggatás vagy jelkésés nélkül reagált az Omni S6 és az Omni S2 is, illetve tetszett, hogy nem egy, hanem több csoportot is létrehozhatunk illetve elmenthetünk. Minél több zónát használunk, utóbbi annál hasznosabbá válik.

Eleinte megszokást igényelt, hogy a szoftver bizonyos kliensek megnyitásakor átváltott az elindított szolgáltatás applikációjába (ez történt pl. Spotify esetén is). A saját korlátain túlnyúlkáló felület viszont némi előnyt is eredményezett, például a telefonunkról lejátszott zenéket billentyűzár feloldás nélkül is léptethettük a telefonunk kijelzőjéről, továbbá a mobileszközünk oldalán lévő jelszint vezérlő gombokkal is tudtuk változtatni az aktív zónák hangerejét. Így telefonunk kikapcsolt kijelzővel is képes valamilyen mértékben WiFi távvezérlőként működni, ami nem rossz extra.

Polk Audio Omni App

Teljesítmény szempontjából nagyságrendileg felülmúlta kisebb testvérét az Omni S6. Ez nem is meglepő, sőt, el is várható, elvégre nem akkumulátorról kell takarékoskodnia, bármikor szabadjára engedheti erőtartalékait az elektromos hálózatról hajtva. El is várható a meglepő teljesítmény, mivel a kategóriájának megfelelő vetélytársak is képesek önmagukban levezényelni egy több fős házibulit. Utóbbi ezzel a dobozzal is lehetséges. Hifista megközelítésből talán kötözködhetnénk a D osztály és a tömörített jelkezelés miatt, de ettől még kijelenthetjük, hogy az Omni S6 a méretét meghazudtoló hangot nyújt. Ugyanakkor dedikált magassugárzóinak köszönhetően széttagolva kapunk basszusokat, testes közepeket és jól hallható magas frekvenciákat is. Képes nagyobb tereket betölteni az erőlködés leghaloványabb jele nélkül, és az iPhone csúszkáját 50 %-ra téve már a saját beszédhangunkat is elnyomja. Ennél nagyobb terhelésen egyébként megmutatkoznak az aránylag kompakt méret hátrányai, a basszusok felkeményednek, a magas frekvenciák harsánnyá válnak, és ugyan kolosszális erők szabadulnak fel, a karakter már nem mondható kellemesnek. Nincs mese, a fizikát nem lehet meghazudtolni. A tiszta hangzás és a stabil hangnyomásszint érdekében, ha valaki nagyobb belmagasságú és/vagy alapterületű (30 négyzetméter körül vagy afölött) helyiséget akar behangosítani, az 2 db Omni S6-tal már megnyugodhat, ilyen szempontból praktikus a sztereó párosítás lehetősége.

Polk Audio Omni S6 multiroom hangrendszer

Az Omni S2 nem akarta kitörni az ablakokat vagy lefújni a hajunkat, és pont ettől tetszett meg. Kis méretét nem akarta meghazudtolni, túlteljesíteni, ezért alapvetően higgadt és kiegyensúlyozott hangot nyújtott, miközben a maga módján kellemes basszusokkal és finom, árnyalt közepekkel szólaltatott meg mindenféle muzsikát. Magas frekvenciái legkevésbé sem harsányak, inkább selymes jellegűek. Háttérzenei célra kifejezetten jónak számít, mert nem hívja fel magára egyértelműen a figyelmet, mégis jelszinttől függetlenül tisztán hallhatjuk, hogy mi szól rajta éppen. Tény, hogy az Omni S2 esetében az egész testre kiható, brutális hangnyomásszintről le kell mondanunk, de az erősen ívelt előlapnak köszönhetően nagyon széles szögben képes szétszórni a részleteket, kompaktságának köszönhetően pedig bárhol elhelyezhető. Karakteréről a manapság sikeres középkategóriás Bluetooth hangrendszerek jutottak eszünkbe (pl. JBL Charge sorozat), azok minden pozitív adottságával.

Omni, vagy nem Omni?

Korábban említettük, hogy az Omni S2 Rechargeable-nek köszönhetően egyfajta privilégiumot élvezhet a Polk Audio sorozata. Az alapvető funkciókat ez a multiroom rendszer épp úgy képes ellátni, mint vetélytársainak bármelyike, a hangminőség összességében jónak mondható, ha egyszerűen csak egy kellemes, zeneileg univerzális karakterben szeretnénk zenét hallgatni. Az intim részleteket és valósághű érzethez szükséges árnyalatokat nem képesek visszaadni ezek a dobozkák, viszont betöltik zenével az otthonunkat. Szolgáltatásai jónak mondhatók, viszont vásárlás előtt nem árt mindenkinek mérlegelnie, hogy hosszú távon valóban megelégszik-e annyival amennyit az Omni rendszer nyújt (vélhetőleg ez a platform is bővül idővel, a szoftveres frissítések által).

Az Omni S6 sokat bír és testes hangot képes nyújtani, akár egy házibulira is bőven elég kraftot nyújt, ha nem gyomorrázó basszusokat, hanem a fülünk számára jóleső, lendületes hangot keresünk csupán. Az S2 egy praktikusabb, sokoldalúbb megoldás, rengeteg lehetőséget rejt magában. Elhelyezünk belőle néhány darabot egy szellősen berendezett családi házban, és sok kicsi sokra megy alapon nem fogjuk kevésnek érezni a dobozkák együttes teljesítményét. Természetesen ezúttal is hozzá kell tennünk, hogy személyesen látni, hallani kell ezeket az eszközöket, és mindenkinek érdemes vásárlás előtt, a bemutatóteremben kicsit átelemezni a vezérlő szoftver felületét is. Az applikáció kiosztása próbál egyes motívumokat alkalmazni az Android és iOS felületekről egyaránt, így aki rutinos okostelefon/tablet felhasználó, annak aligha törik bele a bicskája.

Aki kíváncsi a Polk Audio Omni termékcsalád többi tagjára, annak nem árt tudni, hogy valamennyi modell már most is meghallgatható, kipróbálható az itthoni forgalmazó bemutatótermében. Az Omni S2 és Omni S6 többi testvérére, valamint a szoftverrel kapcsolatos egyéb tudnivalókra hamarosan újabb kimerítő cikk keretein belül térünk vissza.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.