Neotech tápkábelek tesztje

Nyugalom a feszültségben

2023. március 21., kedd, 07:40

Neotech audio hifi kábel tápkábel Neotech kábel Neotech tápkábel audio kábel hifi kábel Neotech teszt kábel teszt tápkábel teszt Neotech kábel teszt Neotech tápkábel teszt

A KáCsa Audió által forgalmazott Neotech termékek széles kínálatot lefednek a belépőszinttől a high end kategóriáig. Ezeket sok hifi rendszer tulajdonos használja, gyakran emlegetett név, ezért kaptunk az alkalmon, hogy kipróbáljunk néhány tápkábelt. Ezek név szerint: NEP-3003 III, NEP-3002 III, NEP-3003 III és a monokristályos ezüst vezetőszálakat tartalmazó NEP-1001.

Neotech tápkábel tesztNeotech tápkábelekNeotech tápkábel tesztNeotech NEP-3003 III tápkábelNeotech NEP-3003 III tápkábelNeotech NEP-3003 III tápkábelNeotech NEP-3003 III tápkábelNeotech NEP-3002 III tápkábelNeotech NEP-3002 III tápkábelNeotech NEP-3001 III tápkábelNeotech NEP-3001 III tápkábelNeotech NEP-3001 III tápkábelNeotech NEP-1001 III tápkábelNeotech NEP-1001 III tápkábelNeotech NEP-1001 III tápkábelNeotech NEP-1001 III tápkábelNeotech NEP-1001 III tápkábelNeotech NEP-1001 III tápkábel

Miért írunk tápkábelekről?

Amire számos korábbi cikk és világszerte fellelhető felhasználói vélemény is utal: a tápkábel minősége befolyásolhatja a rendszer hangminőségét, mivel közvetlenül hatással van a készülék (zenei) teljesítményére és a zajszintre is. Ha az áramellátás nem stabil vagy a kábel zajos, akkor az befolyással lehet a hangminőségre, például az általános részletességre, a dinamikára és a térbeli hanghatásokra.

A prémium minőségű tápkábelek, melyekről lentebb is szó esik, általában jobb anyagokból készülnek, és kialakításukkal minimalizálják a zajt és a rezonanciát. Ezek tápkábelek általában vastagabbak, komolyabb belső felépítéssel, és a rájuk szerelt csatlakozók minősége is magasabb (a konkrét eredmény attól függ, hogy mit szereltet rájuk a megrendelő), ami tovább javíthatja a hangminőséget.

Neotech tápkábelek

Azonban a fontossági sorrendet szem előtt kell tartani. Minden kábelről szóló cikkünkben kitérünk rá, hogy a vezetékek milyensége csak egy befolyásoló tényezője a hifi rendszernek, és a többi összetevő (erősítő, hangfalak, források) képessége is jelentős hatással van a hangminőségre. Tehát a tápkábel minőségének javítása nem minden esetben vezet egyértelmű javuláshoz, különösen akkor, ha a többi összetevő minősége alacsonyabb. Most pedig térjünk a lényegre!

Neotech tápkábel teszt

A Neotech titok

Az írásunkban szereplő összes kábel közös jellemzője, hogy vezetőanyagát OCC eljárással készítik el. Az "Ohno Continuous Casting" réz egy olyan speciális tisztaságú ötvözet, amelyet az Ohno folyamat nevű technológiával állítanak elő. Az elnevezés onnan ered, hogy a folyamatot az 1980-as években fejlesztette ki az Ohno Continuous Casting Laboratory vezetője, Dr. Atsumi Ohno.

Az OCC réz előállítása során az ötvözetet folyékony állapotban kivonják egy egyszálú kristályba, amely biztosítja a kivételes tisztaságot és egységes szerkezetet. Az OCC rézben lévő egyetlen kristály szemcséi ugyanabban az irányban állnak, ami minimalizálja a közöttük lévő határfelületeket, és ezáltal javítja az elektromos vezetőképességet és csökkenti a jelátviteli veszteségeket.

Az OCC réz különösen népszerű az audio- és videokábelek gyártásában, mivel ezek vezetői befolyásolják az átvitel minőségét. Kiváló elektromos vezetőképességgel rendelkezik, továbbá alacsonyabb zajszinttel és torzítással bír, mint a hagyományos rézötvözetek. Cikkünk kakukktojása a NEP-1001 nevű tápkábel, mely annyiban különbözik kisebb rokonaitól, hogy nem réz, hanem OCC ezüst vezetőszálakat tartalmaz.

Neotech NEP-3003 III tápkábel

Rövid áttekintés

A kábelek fizikai jellemzőire csak felületesen térünk ki. Részben azért, mert a NEP-3003 III, NEP-3002 III és NEP-3001 III is ugyanazt a vezetőanyagot tartalmazza (OCC réz, kombinálva ezüstözöttel), hasonló geometriával. Ugyancsak közös tulajdonságuk a fő vezető csatornák körüli CL3 PVC szigetelés és PVC külső köpeny. Ahogy a mellékelt robbantott ábrákon látható, árnyékolásuk is azonos: alumínium-mylar fólia, rajta egy további, ónozott rézszálakból készült réteggel. Közelebbről szemügyre véve az is látható, ahogy a kábelek drágulnak, egyre vastagodnak a bennük lévő vezetőszálak, vagyis a nagyobb vezető keresztmetszetet biztosítanak. A legmagasabb minőségű NEP-1001 fázis és nulla csatornáiban lévő vezetőszálak mindegyike különálló teflon szigeteléssel egészül ki. Cikkünk megjelenésekor a tápkábelek ára körülbelül:

Neotech NEP-3003 III: 40 000 Ft/m

Neotech NEP-3002 III: Ft 55 000 Ft/m

Neotech NEP-3001 III: Ft 64 000 Ft/m

Neotech NEP-1001 III: Ft 740 000 Ft/m

Neotech NEP-1001 III tápkábel

A fenti árak csatlakozók nélkül értendők. Az általunk kipróbált demó kábelek olyanok, amelyeket előzetes egyeztetést követően bárki hazavihet a KáCsa Audiótól személyes kipróbálásra, saját rendszerben. Továbbá a megrendelő döntheti el, hogy milyen csatlakozókat kér a végeikre (a KáCsa technikus munkatársai ezekhez Neotech dugókat javasolnak, de kérhetők például Furutech alternatívákkal is) és azt is, hogy készre szerelve szeretné-e megkapni rendelését. A végösszeg tehát nemcsak a kábelhossztól, hanem az említett tényezőktől is függ.

Neotech NEP-3003 III tápkábel

Tesztkörülmények

Mind a négy kábelből 1-1 db-ot kaptunk kipróbálásra a KáCsa Audiótól (és utólag is köszönjük a lehetőséget). Hogy csak egy kábel hatását tapasztalhassuk meg, olyan hifi rendszer kellett, amelynek erősítője egyúttal forráseszköznek is használható. A tesztelés célja tehát nem az volt, hogy forráskészülékhez vagy erősítőhöz célszerűbb-e választani a szóban forgó kábeleket. Egyszerűen csak a köztük lévő különbségek feltérképezését tűztük ki célul.

Neotech NEP-3002 III tápkábel

Két hifi rendszerben történt a meghallgatás. Az egyes számú szett Arcam SA30 integrált sztereó erősítőt tartalmazott B&W 705 S3 állványos hangfalakkal (részletes teszt hamarosan). Az erősítőhöz csatlakoztattunk egy magas felbontású zenéket tartalmazó USB adathordozót. Egy zeneszámot meghallgattunk (Cassandra Wilson - Red Guitar), majd tovább léptünk a következő tápkábelre. A legdrágábbhoz érve átváltottunk másik zenére (Eagles - Hotel California) és visszafelé megismételtük a cserélgetést.

Ugyanezt a procedúrát követtük a kettes számú szettnél is: Linn Selekt DSM integrált sztereó erősítő, Linn Majik 140 álló hangfal (részletes teszt hamarosan) társaságában. Az erősítőhöz egy akkumulátorról üzemelő laptopot csatlakoztattunk USB kábellel. Mindkét rendszer esetében ugyanazt a tápelosztót (IsoTek EVO3 Sirius) és hangfalkábelt (LessLoss C-MARC) alkalmaztuk.

Neotech NEP-3003 III tápkábel

Meghallgatás, szubjektív tapasztalatok

A NEP-3003 III rendkívül tiszta érzetet teremtett egy hagyományos, névtelen fekete tápkábelhez viszonyítva. Határozottan megfogta a részleteket és a sztereó tér hátsó rétegét csendesebbnek érzékeltük. A húros hangszerek kifejezetten csilingelővé váltak (részben a B&W hangsugárzó miatt is). A basszus lágysággal jelent meg, túlzott hangsúly nélkül, de egy csipet melegséggel. A középpont számunkra meglehetősen kontrasztosnak bizonyult, de legalább magabiztosan épült fel a zene. Ez a kábel rendezettsége miatt tűnt előnyösnek, bátran elválasztotta az éneket a többi hangsávtól, viszont az összkép kissé szigorúnak tűnt. Elképzelhető, hogy egy lágyabb hangfallal előnyösebben mutatkozna meg a hatása?

Utóbbi kérdésre választ adott, amint a barátságosabb karakterű Linn rendszerre váltottunk. Az első rendszer ugyanezzel a kábellel egyenesen ridegnek tűnt a kettes számúhoz képest. Remek zenész elhelyezést lehetett hallani, viszont a színpad kissé egysíkúan épült fel és az énekben maradt némi mesterkéltség.

Neotech NEP-3002 III tápkábel

Ezután tovább léptünk a NEP-3002 III-ra, mellyel egyidejűleg az énekhang ábrázolás számottevően jobbá vált. Meglepetésként hatott ránk, hogy e kábel az ének megjelenítésre gyakorolt hatásban még a NEP-3001 III-at is lekörözte. A közlésmód egyenesebb és csupaszabb volt, mint a NEP-3003 III esetében. Viszont a fókusz érzet, vagyis a részletek kirajzolása is felerősödött minden hangsávban, ami az egyes számú rendszernél nem hatott annyira előnyösen. Ettől erősen kontrasztos érzetet kapott az összkép, de ha bent hagytuk a szettben 2-3 napig a kábelt, hallhatóan enyhült metsző karaktere.

Neotech NEP-3001 III tápkábel

A Linn rendszer és NEP-3002 III párosítás esetén már óvatosan, de elkezdett leválni az ének a hangsugárzókról. Közel sem volt olyan mesterkélt az összkép, mint az első szettnél, aminek örültünk. A basszus érezhetően a hangfalakból jött, viszont az énekes tónusa természetesebbé vált. A dobok dinamikája határozott volt, mégsem erőltetett. Egy alapszintű tápkábelhez képest szerintünk a NEP-3002 III hozott olyan többletet, ami a pozitívumokat helyezte előtérbe. Esetleges "hibaként" csak annyit tudunk megjegyezni, hogy a hangfalak még nem váltak köddé teljesen, viszont a színpad kiépítése már megütötte azt a szintet, amit bárki joggal elvár egy ilyen értékű hangrendszertől.

Abban a pillanatban, hogy megszólalt az első hang, rögtön hallani lehetett, hogy a NEP-3001 csatlakoztatása légiesebb karaktert és árnyaltabb részletezést hozott magával. Mindkét szett érzelmesebb és melegebb irányba változott. A basszus meglehetősen ellágyult és a B&W hangfalak magas frekvenciái sikerrel "lenyugodtak". Az ének még jobban levált a hangsugárzókról és a tér kissé mélyebb hatással mutatkozott meg. Tetszett, hogy az egyes számú szett ettől kezdve nem akart kényszeresen belekapaszkodni a részletekbe, görcsösség nélküli érzettel jött át a zene. A kisebb rokonokhoz képest egyértelműen könnyebbé vált a basszus. Térhatás, dinamikai egyensúly és színpad megjelenés szempontjából, a teszteléshez szánt rendszerekben ez a kábel tűnt a legjobb ár/érték arányúnak.

Neotech NEP-1001 III tápkábel

A NEP-1001 beillesztésével már nemcsak az ének, hanem a gitárhúrok pendülései is a hangszórókhoz képest félreesőbb pontokból szólaltak meg. Holografikus, lebegő érzetűvé vált a hangszínpad. Egy teljesen más hangrendszer tudása jelent meg előttünk, máshova helyezett fókusszal és mélyebb csendekkel, hézagokkal az ütemek, illetve hangszerek között. A magashangok színezettsége teljesen megszűnt, a basszus pedig beolvadt a háttérbe, felesleges domborulatok, kiemelkedések nélkül. Mélyebb, tágasabb, magasabb színpadban mutatkozott meg a zene azonnal, az első pillanattól kezdve.

Neotech NEP-1001 III tápkábel

A Linn rendszer esetében nem hozott olyan drámai mértékű változást a NEP-1001, mint az első szettnél, de az sem volt kétséges, hogy természetességben e kábellel értük el a végpontot. A részletek iránya és a dinamikai egyensúly nem volt jelentősen jobb, mint a NEP-3001 III esetében, viszont érezhetően megerősödött az intimitás, bensőségesség érzete. Az olcsóbb kábelekkel is szépen szólt kettes számú sztereó láncunk, de a Neotech csúcsmodellje tudta leginkább kihozni azokat az utolsó kis elásott tartalékokat, amik érthetőbbé tették a Linn erősítő és hangfal ötmilliós végösszegét.

Neotech NEP-1001 III tápkábel

Záró gondolatok

A zenehallgatás szubjektív, személyes folyamat, ezért a hozzá alkalmazható eszközök, kiegészítőket is egyéni preferenciák szerint lehet megválogatni. Ha valaki szükségüket érzi. Az alapján, amit két teljesen eltérő karakterű hifi rendszer meghallgatásából leszűrtünk, számunkra az derült ki, hogy felsőbb kategóriás eszközökkel a Neotech NEP-3001 III tipikus arany középút és szinte képtelenség vele mellé nyúlni. Utóbbi úgy értendő, hogy a hangminőségre gyakorolt hatása kizárólag jótékony, idegesítő színezése nincsen, miközben segít a zenei tér és dinamika jobb kifejezésében.

A Neotech NEP-3003 III és Neotech NEP-3002 III közül előbbi több időt és türelmet igényelhet, továbbá az eleve pontosságra törekvő, analitikus természetű rendszerekben előfordulhat, hogy éles, hűvös érzetet okoz. Utóbbi nem mindig kellemes. A NEP-3002 III kevésbé tűnt kompromisszumos választásnak a mi környezetünkben. A NEP-1001 egyértelműen maximalistáknak készült, akik ultra high end láncukon a végső simításokat szeretnék elvégezni. Teljesen más szint, mint a kisebb kábelek, ami az árában is megmutatkozik. Kevés audiofil engedheti meg magának, ettől függetlenül méltó helyet foglal el a csúcsminőség térképén.

A cikkben szereplő Neotech tápkábelek mindegyike kipróbálható otthon, saját környezetben is. Igény esetén a forgalmazótól bármilyen hosszúságban rendelhetők, akár használatra készen, összeszerelve. Köszönjük a kipróbálási lehetőséget a KáCsa Audió munkatársainak!

Iránytű

Forgalmazó:

KáCsa Audió Kft.

+36-1-220-9100

+36-30-884-1234

1164 Budapest, Rádió utca 1.

kacsa-audio.hu

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.