Neotech Grand kábel teszt

A rezesbanda

2023. július 2., vasárnap, 15:25

Neotech audio hifi kábel tápkábel interkonnekt kábel RCA kábel XLR kábel Neotech kábel Neotech tápkábel audio kábel hifi kábel Neotech teszt kábel teszt tápkábel teszt Neotech kábel teszt RCA kábel teszt XLR kábel teszt

Ritka pillanat, hogy a tajvani kábelguru jelenlegi legjobb rézvezetős kábeleit kaparintjuk meg! A Neotech saját tervezésű, analóg összekötő és tápkábelét is kipróbáltuk. Miért különleges a Grand széria? Mivel múlja felül az átlagot? Írásunk e kérdések megválaszolására törekszik.

Neotech Grand kábelNeotech Grand kábelekNeotech Grand kábel tesztNeotech Grand interkonnekt kábelekNeotech Grand interkonnekt kábelekNeotech Grand RCA kábelNeotech Grand RCA kábelNeotech Grand RCA kábelNeotech Grand XLR kábelNeotech Grand XLR kábelNeotech Grand XLR kábelNeotech Grand tápkábelNeotech Grand tápkábel

OCC technológia röviden

A Neotech több évtizedes tapasztalattal rendelkezik otthoni sztereó és házimozi rendszerekhez szánt kábelek tervezése és gyártása terén. Egyik kulcs tényező, aminek köszönhetik népszerűségüket, az OCC technológia, mely Dr. Ohno professzor nevéhez fűződik (Ohno Continuous Casting). 1991-ben a japán Chiba Technológiai Intézetben hoztak létre először ilyen fémvezetőt, mely kristályhatárokat nem tartalmazott, ezáltal az elektronikus jelet gyorsabban és kevesebb torzítással tudta továbbítani. Az OCC (vagy, ahogy sokan nevezik, monokristályos) fém speciális, krio gázos gyártási eljárást igényel, aminek következtében megváltozik a molekulaszerkezete. Ilyen eljárással lehet rezet, vagy akár ezüstöt is kezelni.

Neotech Grand interkonnekt kábelek

RCA és XLR kábelek

A Neotech jelenlegi csúcskategóriás analóg összekötője az OCC ezüst tartalmú NEI-1001, melyről korábban írtunk. A rézvezetős Grand széria geometriája teljesen más. Robbantott ábráikon látható, hogy az analóg összekötők négy csatornát tartalmaznak. Az egyik párban sodort, a másikban pedig tömör, lapos profilú (szögletes) OCC rézvezető figyelhető meg. Különös részlet, hogy a cég többi összekötője tartalmaz külső árnyékoló réteget, de fotók alapján a Grand-ból tudatosan kihagyták.

Neotech Grand RCA kábel

Az RCA és XLR kiadás kábelrészének belső felépítése ugyanaz, egyedül csatlakozóban különböznek. Előbbin a gyártó saját fejlesztésű, OFC rézből készített, aranyozott bevonatú DG-201 dugói találhatók. A szimmetrikus változatra NC-06612 XLR dugókat szereltek. Mindkét esetben a csatlakozóház masszív, feketére festett fém. Igény szerint 1, 1,5, 2 és 3 méteres hosszúságban rendelhető.

Neotech Grand RCA kábel

Tápkábel

A Neotech Grand tápkábel (mely 1,5 vagy 1,8 méteres hosszúságban készül) belsejében szokatlan geometria figyelhető meg. Minden egyes vezetőcsatornában spirál alakzatban haladnak a lapos profilú, monokristályos réz vezetőszálak. E fémcsíkok mindegyikére teflon szigetelést illesztettek, így még a PVC szigetelőcsövön belül sem érintkeznek egymással. Fotók alapján nem tudtuk megállapítani, hogy egy PVC csőben egyetlen, vagy több rézszálból tevődik-e össze a csigaszerű alakzat. Mindenesetre legkevésbé sem hétköznapi a megvalósítás.

Neotech Grand tápkábel

A három (fázis, nulla, föld) PVC csatornát poliészter szálakból álló töltet veszi körül. Célja, hogy a kábel belseje hajlítás során is megőrizze alakját. Csak találgatunk, de vélhetőleg vibrációcsökkentés miatt is ideális anyag. A poliészter után kettős (réz-mylar, továbbá ónozott réz fonat) árnyékolóréteg következik, melyeket teflonszalag, polipropilén és műszálas külső védőháló követ. A kábel végére a Neotech saját, csavarozással rögzített Schuko és IEC-C13 csatlakozóit illesztette, melyek külön is megvásárolhatók.

Neotech Grand tápkábel

Meghallgatás

Cikkünk tudományos méréseket nem tartalmaz. Saját fülre hagyatkozva próbáltuk ki a szóban forgó termékeket, ahogy bármely átlagfelhasználó is megteheti. Előzetes egyeztetést követően a KáCsa Audió többnapos otthoni tesztelésre is nyújt lehetőséget. Esetünkben két teljesen eltérő sztereó hangrendszerben is kipróbáltuk a Neotech Grand szériás kábeleit. Az első Arcam erősítőt tartalmazott, Reavon Blu-ray lejátszóval és Atlantic Technology hangfalakkal.

Neotech Grand kábel teszt

A második környezet az Aymara bemutatóteremben lévő csúcskategóriás rendszer volt. Bowers & Wilkins 804 D4 hangfalakat, Rotel DT-6000 CD-lejátszót és Rotel Michi X3 integrált sztereó erősítőt tartalmazott. A korábbi látogatások alapján bőven volt időnk feltérképezni az említett lánc rendkívüli hangfelbontását. Ezért a Grand kábelek hatása számunkra kétségtelen, egyértelmű változásokkal mutatkozott meg.

Neotech Grand interkonnekt kábelek

Szubjektív tapasztalatok

Első látogatásunkkor a meghallgatás vadonatúj kábelekkel történt. Akkor még zavaróan kevés volt a basszus és a száraz magashangok túl rideg, szigorú összképet eredményeztek. Ezután a KáCsa Audió felajánlotta a kábelek bejáratását. Utóbbihoz saját Audiodharma Cable Cooker eszközüket használták. Három nappal később ismét elmentünk a bemutatóterembe, hogy a tesztet bejáratott kábelekkel folytassuk. Nem volt módunk azonnali A/B teszttel összemérni a napokkal korábbi hangzással, de nem kimondottan szép emlék maradt a memóriánkban. Szerencsére a második nekifutás teljesen felülírta azt. A túlzott szigor és a vérszegény basszus megszűnt. Kiegyensúlyozottabb és teltebb hangmező jelent meg. A színpadon szabadon vándorolhattunk figyelmünkkel, élénk és mozgalmas sztereó teret hallottunk, mely józan, fegyelmezett energiaelosztással párosult.

Neotech Grand XLR kábel

A Neotech Grand kábelekkel a hangszerek közti szeparáció erősebbé vált. Ami azt jelenti, hogy a zenészek tónusai kevésbé mosódtak össze egymással és az eltérő távolságokat is könnyebb volt beazonosítani. A zenei tér nagyságrendileg rendezettebb volt, de nem beszűkült. Panoráma jelleggel tárult szét a színpad, nem roskadt össze a jobb és bal csatorna. Ehelyett minden sáv levált a hangsugárzókról. Így nyitott szemmel sem lehetett megállapítani, hogy melyik hangfal szólt valójában. A hangsugárzók őszinte, stúdiós pontossága maradéktalanul érvényesült, kiegészítve a Michi közvetlenségével és dinamikájával. Nehéz szóba foglalni a minőségi kábelezés általi pluszt, mert nem "plusz" volt, hanem az eszközök natív tudása. Homály, zavar, bizonytalanság nélkül.

Neotech Grand RCA kábel

A második hangrendszer teljesen más (Arcam, Reavon és Atlantic Technology) összetevőkből állt, ezért merőben különböző karakterrel jelenítette meg a zenét. Szerfelett izgalmas volt megtapasztalni a Grand kábelek beillesztése utáni, azonnal feltűnő változásokat. Erősödött a hangszerek jelenlétérzete. A hangok dinamikája élethűbb adagolással jelent meg. Amikor Sara K. - Stars c. dalát hallgattuk, minden egyes pendülés lecsengése után (furcsa megfogalmazás, de más szavakkal nem lehet leírni) erősebbnek érződött a csend. A tér szellősebb és nyugalmasabb volt az eredetileg rendszerben lévő kábelhez* képest. Utóbbi nem azt jelenti, hogy lusta irányba dőlt az összkép, inkább csak természetesebbé vált. Mellőzte az erős körvonalakat és mosottas hátteret, ami a belépőszintű kábelezésnél gyakran átszínezi és eltorzítja a zenét. A hangszerek előrébb (felénk) és hátrébb (a hangsugárzók síkja mögé) is jobban, többször elmozdultak. A mélység megnőtt, de közben az ének és a színpad fókuszált része tökéletesen középen marad.

Neotech Grand kábelek

*Megjegyzés: saját rendszerünkben korábban saját LessLoss C-MARC RCA összekötő és IsoTek EVO3 Premier tápkábelt használtunk. A C-MARC neutralitása és dinamika kezelése szerintünk nagyjából utolérte a Neotech szintjét. Viszont a hangszerek közötti tér elkülönítése jobban sikerült utóbbi használatával. Amikor a Grand után átváltottunk az IsoTek EVO3 Premierre, bántó romlás nem történt. Viszont drasztikusan lecsökkent a mikro-dinamika, kilaposodott a tér és a magashangok homályosabbá váltak. Ezzel a rövid, de tanulságos próbával számunkra az derült ki, hogy a térmegjelenítésben nagyobb szerepet játszott a tápkábel. Ezzel együtt a teljes szinergia hozta meg a rendezettség és fegyelmezettség érzetét.

Végszó

A Neotech Grand tápkábel és összekötőkábel is fontos hézagot tölt be a tajvani gyártó kínálatában. Nem széles közönségnek készültek, viszont önmaguk kategóriájában egyértelmű segítői a tisztább hangzásnak. Elősegítik sok fontos zenei összetevő pontosabb megjelenítését. Nem kevésbé fontos, hogy az említett hatások mindegyike szerintünk kizárólag pozitív mértékű. Ami kevésbé minőségi kábelezéssel is tetszett a két gyökeresen eltérő, kipróbáláshoz használt hangrendszerben, azon egyik Grand sem rontott. Minket főleg a térbeli rendezés és természetesebb tonalitás győzött meg. Nem felfokozta, hanem helyreigazította a mélységgel, színpadkitárással és hangszínnel kapcsolatos motívumokat.

A hozzáadott intimitás, melegség helyett realizmust és egyenességet eszközölt, ami a tiszta jel elérésének kulcsa. Mindenképpen javasolt az alapos bejáratás. Frissen kicsomagolt állapotban kifejezetten sovány és rideg karakter lesz tapasztalható. Ezért érdemes néhány napig egyszerűen csak bent hagyni a rendszerben, vagy a forgalmazótól előzetes bejáratást igényelni. Céltudatos high end hifi rendszert építőknek, akik a józan és egyenes közlésmódot preferálják, nyugodt szívvel ajánlott a Neotech Grand széria kipróbálása!

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor):

Neotech Grand RCA kábel: 427 060 Ft/1 m

Neotech Grand XLR kábel: 449 540 Ft/1 m

Neotech Grand tápkábel: 467 520 Ft/1,5 m

Forgalmazó:

KáCsa Audió Kft.

+36-1-220-9100

+36-30-884-1234

1164 Budapest, Rádió utca 1.

kacsa-audio.hu

Szubjektív vélemény

Neotech Grand RCA kábel

Hangminőség:  
Kivitel:  
Ár/érték arány:  

Neotech Grand XLR kábel

Hangminőség:  
Kivitel:  
Ár/érték arány:  

Neotech Grand tápkábel

Hangminőség:  
Kivitel:  
Ár/érték arány:  

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.