Naim XPS DR tápegység teszt

2022. augusztus 4., csütörtök, 09:15

Naim audio hifi tápegység hifi tuning Naim teszt Naim táp Naim tápegység táp teszt tápegység teszt Naim tápegység teszt

A Naim már a kezdetekkor felismerte a berendezéseik saját tápegységének fontosságát a hangminőségre gyakorolt hatás szempontjából, és mindig is komoly figyelmet fordítottak a tervezés során azok optimalizálására. A külső tápegységek hozzáadása ugyanakkor számos Naim termékhez kínált és kínál későbbi opcionális tovább lépési lehetőséget. Tesztünkben az XPS DR-t vettük górcső alá, megvizsgáltuk, hogy az egyébként is kiváló NDX 2 streamer képes-e segítségével szintet lépni, és ha igen, mekkora ez a lépés?

Naim XPS DR tápegységNaim XPS DR tápegységNaim XPS DR tápegység tesztNaim XPS DR tápegységNaim XPS DR tápegységNaim XPS DR tápegység hátlapNaim XPS DR tápegység hátlapNaim XPS DR tápegység hátlap tápcsatlakozóNaim XPS DR tápegység tápcsatlakozóNaim XPS DR tápegység tápcsatlakozóNaim XPS DR tápegységNaim XPS DR tápegység DR technológia

Aki csak egy kicsit is ismeri a Naim világát, tudja, hogy az angol gyártó szinte minden típusú készülékéhez választható valamilyen tápegység upgrade. A Naim XPS DR remek példája mindennek, hiszen önmagában megtestesít mindent amit a gyártó fontosnak gondol erről - és ez nemcsak a hangzásra gyakorolt pozitív hatás ígéretében, hanem a vaskos árcédulában is tetten érhető. Majdnem 2 millió forintos ára összemérhető a tesztünkben szereplő NDX 2 streamer árával. Egy felső kategóriás audio berendezés esetében a tápegység minősége meghatározó jelentőségű és szinte minden Naim elő és végerősítő, CD-játszó, D/A konverter, streamer, fejhallgató erősítő és phono előerősítő számára létezik külső tápegység upgrade, kifejezetten az adott készüléktípushoz fejlesztve, vásárlás előtt ezért a kompatibilitás ellenőrzése elengedhetetlen.

A Naim hitvallása szerint  - amellyel szerkesztőségünk is egyetért - egy komoly audio rendszer kiépítésénél mindenekelőtt a forrás a legfontosabb elem, hiszen minden onnan indul, ezért a forráskészülékek és azok tápegysége együttesen képezik az origót. Ha itt a minőség csorbát szenved, azt az egész lánc megsínyli, mivel a sorban következő további elemek már a "hozott anyagból dolgoznak", ahhoz nem képesek hozzátenni. Abban az esetben azonban, ha a forráskészülék a lehető legjobb, akkor az erősítő és a hangsugárzók is jobban fognak teljesíteni, az egyik legfontosabb feladat tehát a forrás jelének feljavítása, zavarszűrése. A Naim XPS DR tápegység is ilyen szemlélettel született meg, segítségével a forráskészülékek tekintetében megvalósulhat a Naim filozófiája.

Naim XPS DR tápegység hátlap tápcsatlakozó

De milyen Naim Audio forráskomponensek tulajdonosai számára kínál továbblépési lehetőséget az XPS DR? Használható a CDX2, CDS3 CD-lejátszók és Naim DAC D/A konverter készülékekhez, de alkalmas az NDS, ND555, NDX, NDX 2, ND5XS hálózati lejátszókkal és a HDX merevlemezes szerverrel történő használatra is. Tesztünkben az AV-Online által hosszú ideje referenciaként használt Naim NDX 2 streamer/DAC-hoz csatlakoztattuk. Az összekötéshez a gyár által mellékelt Burndy öszekötő kábelt használtuk, ehhez természetesen az NDX 2-ből előtte el kellett távolítani a Burndy csatlakozás lezáró kupakját.

A Naim már régóta felismerte a tápegységek fontosságát a hangminőség gyakorolt hatás szempontjából, és mindig is komoly figyelmet fordítottak a tervezés során azok optimalizálására. De minek köszönhető a hangminőség javulása? Egyrészt a tápegységben felhasznált még jobb minőségű alkatrészeknek, másrészt a transzformátor elektromágneses mezejének és az egyenirányító diódák által keltett interferenciák eltávolításának, harmadrészt pedig annak, hogy a külön házba építése miatt a transzformátor által keltett rezgések is kizáródnak a fejlesztendő készülék házából, így az nem tudja befolyásolni az áramköröket.

Ezek az előnyös paraméterek már az XPS DR elődjére, a "sima" XPS-re is érvényesek, de a Naim 2012-ben egy drámai fejlesztést hajtott végre - ezt jelzi a készülékek nevében a "DR (Discrete Regulator)" megjelölés. Mit is takar hát mindez?

Naim XPS DR tápegység DR technológia

Külső és belső tulajdonságok, DR

A külső megjelenés terén a Naim XPS DR puritánságot sugároz, ugyanaz az elegáns öntött és extrudált antimágneses készülékházat és feketére eloxált alumínium előlapot kapta meg, mint a kategóriájába tartozó többi Naim készülék, pl. az NDX 2, amellyel teljesen harmonizál. Az előlapon csak egy bekapcsoló gombot találunk, de a hátlapon is csak a speciális Burndy tápcsatlakozó kimenete és a bekapcsoló gomb kapott helyet. A rezonanciákat csökkentő készüléklábak védik az érzékeny belső alkatrészeket a környezeti és mikrofonikus rezgésektől. A belsőt illetően az XPS DR nagyméretű toroid transzformátora négy külön tekercseléssel rendelkezik, hat alacsony zajszintű feszültség szabályozóhoz kapcsolódik és ehhez a Naim Audio DR feszültségszabályozó technológiáját kapta meg. Az NDX 2 tesztelésekor már meggyőződhettünk róla, hogy a Naim nem aprózta el az "eredeti" tápellátást sem, de az XPS DR révén egy még magasabb szintű megoldást kínálnak.

A "régebbi, még DR nélküli" Naim XPS 2012-ben egy kétéves projekt eredményeként esett át egy frissítésen, amelynek célja egy új diszkrét feszültségszabályozó kifejlesztése volt a Naim Audio tápegységek számára. Az új XPS DR tápegység a mechanikai leválasztás és a belső elrendezést érintő fejlesztések mellett a Naim DR (Discrete Regulator) fejlesztését is tartalmazza, ezért szerepeltetik a terméknévben is a DR rövidítést. A DR technológiát illetően ássunk egy kicsit mélyebbre!

Naim XPS DR tápegység

A DR technológia kifejlesztésekor a Naim célja egy diszkrét elemekből álló feszültségszabályozó tervezése volt, de ezzel szemben az volt az elvárás, hogy műszaki teljesítmény szempontjából és a Naim készülékek áramköreinek hangminőségére gyakorolt hatás szempontjából is haladja meg a kereskedelmi forgalomban kapható monolitikus feszültségszabályozók által elérhető szintet. Ezeket azért alkalmazzák széles körben - a fokozott hatékonyság miatt esetenként még sorba kötve is - hogy azok révén biztosítsák az audio és digitális áramkörök stabil, alacsony zajszintű tápfeszültség mellett történő működését, és ezáltal maximalizálják azok hatását. A feszültségszabályozó egy olyan elektronikus eszköz, amelyet úgy terveznek, hogy a tápfeszültség ingadozásaitól és változásaitól függetlenül állandó egyenáramú kimenő feszültséget tartson fenn.  Egy ideális feszültségszabályozó nulla zajjal és nulla kimeneti impedanciával rendelkezne - de a gyakorlatban persze mindegyikük generál valamennyi kimenő zajt, és a feszültségben is átmeneti ingadozást mutatnak, ha az áramigény hirtelen megváltozik.

A Naim megoldása, a Discrete Regulator-ban egy teljesítmény tranzisztor dolgozik soros szabályozó eszközként. A teljesítmény tranzisztor kimenetét egy differenciálerősítő invertáló bemenetén ellenőrzik, amelyet a következő fokozatokkal együtt a Naim végerősítőhöz hasonlóan alakítottak ki. Ez biztosítja azt a negatív visszacsatolást, amellyel a Discrete Regulator ellenőrzést gyakorol a kimenő feszültség felett. Az erősítő nem invertáló bemenetéhez csatlakozik a referencia feszültség, amely egy állandó áramforráson keresztül nem a szabályozó bemenetéről, hanem a szabályozó kimenetéről táplálkozik, és így biztosítja, hogy a referencia feszültség a lehető legstabilabb és legzajszegényebb legyen.

Naim XPS DR tápegység hátlap

A Naim külön kiemeli, hogy az ezzel kapcsolatos fejlesztéseik minden esetben a meghallgatásokkal párhuzamosan zajlottak, az alkatrészek kiválasztása a zenehallgató szobájukban történt, hogy ezzel is biztosítsák a maximális hangminőséget a csatlakoztatott Naim komponensek számára. Egyúttal rámutatnak, hogy bármennyire is jelentős elem, a diszkrét feszültségszabályozó csak az egyik alkatrésze a Naim tápegységeknek, ezért minden olyan komponenst is minden szempontból optimalizáltak, amelybe a későbbiekben ezt a megoldást aztán beépítették. A transzformátor felfogatását, a kábelátmérőket, a vezetékek elvezetését, a mechanikai leválasztást, a belső elrendezést és a tárolókondenzátorokat egyaránt alaposan megvizsgálták, hogy teljes mértékben kihasználhassák a DR nyújtotta előnyöket. A gyártó szerint végső soron ennek az átfogó megközelítésnek az eredménye a hangminőség javulás.

Az elméleti előnyök ismeretében érdeklődve vártuk, hogy mit hoz a meghallgatás és a már egyébként is kiváló NDX 2 streamer képes lesz-e az XPS DR segítségével szintet lépni, és ha igen, mekkora lesz ez a lépés?

Naim XPS DR tápegység teszt

Tesztkörnyezet

A meghallgatásra egy Naim NDX 2 streamer/DAC és Naim SUPERNAIT 3 integrált erősítő, illetve Bowers & Wilkins 804 D4 hangsugárzók alkotta rendszerben. A Naim komponensek Creaktiv Audio 1 készülékállványra kerültek, AudioQuest Niagara 7000 tápszűrést, Hurricane HC és Blizzard Xtreme tápkábelezést használtunk. Valamint Fire RCA interkonnekt és Robin Hood Zero hangfalkábeleket. Az NDX 2 és a SUPERNAIT 3 analóg összeköttetése DIN interkonnekttel is történhet, ehhez az AudioQuest Yosemite kábelt használtuk. Jóllehet a Naim világában a SNAIC DIN számít az ortodox megoldásnak és az általa nyújtott hangminőséggel is elégedettek voltunk, de az AudioQuest Yosemite DIN/DIN nem meglepő módon túlszárnyalta. Azonban az egyébként nagyon korrekt Yosemite-nél a jóval magasabb kategóriás Fire még többet tudott megmutatni a zenéből, ezért a meghallgatás végül azzal zajlott. Nem a DIN/DIN összeköttetéshez ragaszkodtunk tehát, hanem a legjobb hanghoz. Nem kábeleket teszteltünk, de ki akartuk hozni maximumot az XPS DR-ből.

Naim XPS DR tápegység hátlap

Meghallgatás

A Naim XPS DR-rel Patricia Barber: Clicque lemezéről a Shall we Dance-en a bőgő ritmikája még hihetőbb, Barber énekhangjának visszhangja igazabb, valóságosabb, természetesebb lett, a zongorakísérettel nagyobb összhangban volt a zenekar és a lecsengések is természetesebbek voltak. A ritmika és ritmustartás - amiben az NDX 2 már alapból is kiemelkedő - kapott egy pluszt, a szám lüktetése sokkal jobban átjött, ezáltal a lánc jobban be tudott vonni a zenébe.

Naim XPS DR tápegység

Steve Dobrogosz és Radka Toneff: Fairytales lemezéről a Come Down in Time-t hallgatva a zongora végtelen lecsengésekkel és sokkal dinamikusabb, drámaibb megindulásokkal vetette észre magát, miközben Toneff éneklése még bensőségesebbé vált. Szándékosan választottunk olyan dalt is, ahol a zenei történések nem feltétlenül mozognak a legszélesebb skálán, de a hallottak itt is meggyőzőek voltak.

Star Wars: Phantom Menace - Duel of Fates. Az XPS DR-nek köszönhetően a bőgőfutamok atomstabillá váltak, a fúvósok és a kórus sokkal élethűbb lett, a vérfagyasztó jövő előképe a szemünk/fülünk előtt vált szinte valósággá. Feketébb csendből indultak a hangszerek, a hárfa finomabban, a nagybőgők pedig dinamikusabban, mégsem erőszakosan szóltak, sokkal gömbölyűbb lett a hangzás. A halk, piano részekben az alacsonyabb hangerő mellett is kivehetőbbek voltak az információk, sokkal kevésbé tűntek el. Az XPS DR nélkül sem éreztünk semmilyen torzítást, de vele mégis kicsivel jobban fel lehetett hangosítani és a tér is meginkább megnyílt.

Petrucciani Trio Live In Tokyo: September second, Little Peace in C for U - Pattantak a hangok, sokkal élethűbb, hihetőbb és valóságosabb volt a dinamika, szinte ránk ömlött a zene. A basszus szóló roppant definiáltan szólalt meg és végig nagyon pontos volt a lábdob/pergő kettőse.  Az XPS DR-nek köszönhetően kontrolláltabb, zajtalanabb, ritmikusabb volt az előadás, a zene belső egysége közvetlenebben jelent meg. Izmosabb, erősebb hangot kaptunk, de egyúttal könnyedebb volt a hangkép, a megindulások pedig hihetőbbé varázsolták a hallottakat, pedig eredetileg is magasan volt a léc. A hangok eddig sem folytak össze, de az XPS DR-el még kevésbé.

Naim XPS DR tápegység tápcsatlakozó

Kari Bremnes: Svarta Bjørn - Sangen Som Sigøynerne Sang muzsikája kevesebb, mint három perc (2:40). Szinte felfoghatatlan, hogy ebben a rövid számban mennyi zene van, pedig "csak" egy tangóharmonika, nagybőgő, gitár és egy csörgődob szól - mindez persze Bremnes énekével együtt. Az egyre gyorsuló ütemű és hangosabb muzsika ritmikája, a gitár pengetett és tompított hangjai, a futamok az XPS DR-nek köszönhetően egy nyugodtabb, nagyvonalúbb, összefogottabb előadást nyújtottak. A kissé kiabáló énekhang helyett az intonáció, a fojtott torokhangok pontossága került az előtérbe, ezt a zenét is egyszerűen jobb és könnyebb volt hallgatni, feszesebb és ritmikailag is koherensebb, pattogósabb, ritmusosabb volt a megszólalás.

Naim XPS DR tápegység

Összegzés

Miután hozzáadtuk a Naim XPS DR-t az NDX 2-höz a zene időzítése, letisztultsága és életszerűsége minden esetben javult. A hangkép feszesebb, a basszus kiterjedése és kontrollja pedig lényegesen jobb lett - helyenként drámai mértékben, máshol csak pusztán érezhetően magasabb lett a színvonal, de hangzás javulása a teljes frekvencia sávban tetten érhető volt, nemcsak a basszusban. A transzparencia, a sztereó hangkép és az előadók és a hangszerek közötti levegő, tér és aura érzékelhetőbbé vált, az XPS DR tehát végső soron abban segített, hogy minél több a felvételen szereplő részletet nyerhessünk ki, és egyúttal ha eddig esetleg volt valamennyi durvaság a hangképben, akkor azt kisimítsa. Nem mintha az NDX 2 hangzására a legkisebb mértékben jellemző lenne a durvaság, de az XPS DR révén mégis ebben az irányban is előre léptünk: egy simább, analógosabb hangot kaptunk, amelyet másképp nemigen érhetnénk el, legfeljebb egy másik, sokkal magasabb kategóriájú készülék megvásárlásával. A tér is megnövekedett, minden irányba megnyílt, de ez a hatás és az általa kiváltott hangzásvilág nem a drámaiságának mértékével vagy eleve a drámai mivoltával, hanem inkább a természetességével nyűgözött le, mert jobban bevonódtunk általa a zenébe. A hangszerek jobban különváltak, minden tisztább, érthetőbb, élvezhetőbb lett, de a koherensebb és pontosabb megszólaláshoz közben nem társult semmilyen ridegség vagy forszírozottság. A Naim XPS DR tehát egyértelmű javulást eredményezett és kézenfekvő továbblépési lehetőséget kínál azok számára, akik segítségével a meglévő Naim forráskomponensüket egy magasabb szintre szeretnék juttatni, sajnos mindebből az előnyökből azonban egyszerre csak egy készülék profitálhat. Az XPS DR által kínált javuláshoz egy meglehetősen borsos árcédula párosul, de mindez más megvilágításba kerülhet akkor, ha számításba vesszük, hogy az XPS DR a Naim "középkategóriás" külső tápegysége és kb. "csak" feleannyiba kerül, mint csúcsmodelljük, az 555 PS DR. Megéri-e az árát az XPS DR? Természetesen minden szubjektív és erre a kérdésre a választ csak a Naim tulajdonosok fogják megadni, de mindenki biztos lehet afelől, hogy az NDX 2 minőségét eggyel magasabb osztályba emelte és ez a javulás ennek a készüléknek az esetében más módon nem megvalósítható. Az XPS DR segítségével pedig magunk is meggyőződhettünk róla, hogy referencia forráskészülékünkben van még tartalék.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.