Musaic vezeték nélküli multiroom rendszer

2016. május 26., csütörtök, 19:50

Musaic audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer multiroom multiroom hangfal multiroom rendszer multiroom hangrendszer Musaic multiroom Musaic hangrendszer hangfal teszt hangszóró teszt multiroom teszt Musaic multiroom rendszer

Az elmúlt években lehorgonyzott, többszobás hangrendszereket kínáló gigantikus cégek mellett úgy tűnik, van még új a nap alatt, és egyesek kicsit máshogy prezentálnák a multiroom nyújtotta lehetőségeket. Most egy angol székhelyű, Kickstarter projektként induló céget mutatunk be, olyan eredménnyel, ami hosszú távon rakétaként lőheti őket a nagyok közé.

Musaic multiroom hangrendszerMusaic MP5 és MP10 multiroom hangrendszerekMusaic MP5 és MP10 multiroom hangszórókMusaic multiroom hangszórókMusaic MP5 multiroom hangrendszerMusaic MP5 multiroom hangszóróMusaic MP5 multiroom hangrendszer hátlapMusaic MP10 multiroom hangrendszerMusaic MP10 multiroom hangszóróMusaic MP10 multiroom hangszóró hátlapMusaic MPLMusaic MPL hátlapMusaic multiroom hangrendszerMusaic multiroom hangrendszerMusaic multiroom hangrendszerMusaic multiroom hangrendszerMusaic multiroom hangrendszerMusaic multiroom hangrendszerMusaic AppMusaic AppMusaic AppMusaic AppMusaic AppMusaic AppMusaic AppMusaic AppMusaic multiroom rendszer

Musaic, avagy a részek összege

A részben Kickstarter által támogatott/finanszírozott Musaic más márkákhoz képest úgy tűnhet, hogy még szárnyait bontogatja. Azonban miután figyelmesebben átnéztük honlapjukat, és fizikai valójukban kipróbáltuk termékeiket, már könnyebben elhisszük, hogy ha ez a madár szárnyra kap, még messzire szállhat.

A cég alapítója, Matthew Bramble egyszerű célt tűzött ki maga elé. Olyan vezeték nélküli hangrendszert akart, amelynek kompatibilitása széleskörű, könnyű vezérelni, és ami a legfontosabb, nagyon jól szól. A koncepció leírva talán nem eget rengető, mivel minden második gyártó erre törekszik. Ami kiemeli Matthew Bramble munkásságát, hogy a korunkban domináns, felhasználói trendeket és intelligens otthonok nyújtotta lehetőségeket használja ki. Minél többet tudtunk meg a Musaic-ról, annál inkább megértettük, hogy voltaképpen nem csak a rendszer "okos", hanem azok is, akik kifejlesztették.

Egyébként a Musaic a "Music" és "Mosaic (=mozaik)" szavak összeolvadásából jött létre, emblémájuk ugyancsak egy mozaikdarabkákból összeálló M betű. Ezzel szimbolikusan is illusztrálják készülékeik multiroom képességét. Magyarán a Musaic termékei összefüggő zenei hálózattá integrálhatók otthonunkon belül, így olyan teljesértékű, többszobás hangrendszert kapunk, amelynek egységeit egymással szinkronban fülelhetjük vagy külön-külön, családunk tagjai is használhatják, hallgathatják. Nos, eddig még nem mondtunk újat, de haladjunk tovább, ennél picivel többről szól a Musaic.

Musaic multiroom hangrendszer

Szolgáltatás vs. hang

Nem kell ahhoz mélyre ásnunk a piaci kínálatban, hogy extrákkal telezsúfolt multiroom komponenst találjunk. A kiforrott gyártók temérdek szolgáltatást, hálózati klienseket és funkciókat passzíroznak termékeikbe. Nyilvánvalóan nincs ember a földön, aki az extrák 100 %-át kihasználná (tisztelet a kivételnek), de ha egy cég kifelejt egy "fícsört" ebben a kiélezett versenyben, akkor egy olyan tényező, mint pl. veszteségmentes fájl-kompatibilitás hiánya vagy időzíthető ki/bekapcsolás, sorsdöntővé teheti a vásárlást, amennyiben a felhasználó kimondottan arra a bizonyos parányi plusz extrára vágyik.

Musaic MP10 multiroom hangszóró

Miközben a gyártók fejvesztve serénykednek, hogy elnyerjék kegyeinket és már-már számítógép kvalitású eszközöket nyújtanak otthonunk hangosítása céljából, a hangminőség néha kicsit hátrébb kerül, mint más tényezők. Az ideális zónajátszónak ugyanis kis méretből kell nagy hangot produkálnia, és minden létező forrásanyagot (beleértve a veszteségesen tömörített zenéket kínáló internetrádió csatornákat és a mobileszközünkről közvetített MP3 fájlokat) élvezhetően kell megszólaltatnia. Az élvezet érdekében bizonyos hibákat, tömörítésből fakadó hézagokat el kell palástolni, ki kell "olvasztani" a zenéből. Szó se róla, az általunk eddig kipróbált multiroom megoldások dinamikus és testes hangot nyújtottak, de egyikük sem mutatott fel audiofil adottságokat, teljesen érthető okokból. A Musaic egyik fő extrája, hogy az átlaghoz képest jobb hangot akar nyújtani. Hogy ez mennyire sikerült nekik, arra mindjárt visszatérünk.

Musaic MP5 és MP10 multiroom hangrendszerek

A Musaic kínálatában jelenleg két "instant", azaz kicsomagolás után önmagától szólni képes hangrendszer található MP5 és MP10 néven. Az itthoni forgalmazó és a gyártó is megerősítette, hogy a jövőben újabb komponensek bemutatása várható, emellett a szoftveres háttér is folyamatosan bővül, fejlődik. Hamarosan új dedikált zónalejátszójuk is megvásárolható lesz MPL néven, mely ESS SABRE™ DAC-kal, analóg és digitális kimenetekkel is rendelkezik, így meglévő hifi vagy házimozi rendszerünket is bevonhatjuk a Musaic körébe.

Musaic MPL

Utóbbinak eredménye, hogy a Musaic zónajátszóit "összehangolhatjuk", közösen vezérelhetjük többféle, például a Philips Hue, okosotthonokba integrálható lámpákkal is. A vezérelhető fényeket beállíthatjuk, hogy az éppen hallgatott zenéhez passzoló hangulatvilágítást kapjunk, így a jó hang mellé izgalmas fényhatásokat is kölcsönözhetünk otthonunknak. A Musaic egyik kulcsfontosságú tényezője tehát, hogy összhangot teremthetünk közte és más rendszerek között. Matthew Bramble és csapata talán ezt tartja főleg szem előtt a hangminőségen kívül, hogy megoldásuk ne "zárt" lánc legyen. Utóbbit igazolja a múlt héten hivatalosan is bejelentett, IFTTT platformmal való kompatibilitás létrejötte. Az említett felület arra szolgál, hogy az otthonunkban gyakorta használt alkalmazásokat (mint pl. Hue, Alexa, Spotify Flic és Nest Thermostat) egymással összhangba hozhassuk anélkül, hogy egyik applikációból a másikba lépkednénk. Magyarán, ha érzünk magunkban egy kis kreativitást és otthonunkban már kismillió "okos" kütyü található, akkor az IFTTT segít menedzselni, hogy pl. amikor elmegyünk otthonról, a Musaic automatikusan kikapcsoljon, vagy fordítva. Ugyanígy megoldhatjuk, hogy egy Musaic szoftveren belül kedvelt zeneszám automatikusan a Spotify lejátszási listánk kedvencei közé kerüljön, vagy ha parti módba tesszük a rendszert, akkor váltson intenzívebb, vidámabb stílusra a világítás, vagy ha (csak példaként) a Facebook-on képet oszt meg egyik ismerősünk, akkor a Musaic Player jelezze ezt figyelmeztető hanggal. Mindehhez persze kellenek az IFTTT hatókörébe tartozó eszközök is, de már most is válogathatunk jó pár lehetőség közül, és a lista folyamatosan bővül (mint ahogyan a Musaic is pár napja kezdett részt venni a kooperációban).

Az azonos dizájnra épülő Musaic hangrendszerek csak fizikai méretben és teljesítményben különböznek. A kisebb típus 36, míg a nagyobb 60 wattnyi erősítőt tartalmaz. Az MP5 belsejében két szélessávú hangszóró található, melyek az MP10-ben kiegészülnek egy basszus membránnal.

Kicsomagolás, beüzemelés

A zónajátszók készülékháza erős szerkezetű, műanyag borítású doboz. A feketével kombinált ezüst és a keskeny forma alapvetően modern hatást kelt, jóllehet, elmarad egyes versenytársak minimalista stílusától. A hangszórókészlet teljesen előre néz, így hangáteresztő selyemmel fedett védőrács csak dekoratív céllal takarja az oldalakat. Mindkét zónajátszó meglehetősen könnyű (1,8 kg és 2,6 kg), így egy kompakt könyvespolcon is gondtalanul elhelyezhetők. A készülékház alján jókora csúszásgátló gumi felület található. Tetszett az eszközök csekély mélysége, a falhoz közel téve kicsit egy soundbar hatását keltették.

Musaic multiroom hangrendszer

A beüzemeléshez célszerű a dobozban található útmutatóból puskázni, máskülönben lehet, hogy nem lesz minden lépés magától értetődő. A tesztelésünk ideje alatt még némileg csiszolatlan, sokszor nem egyértelmű visszajelzéseket produkáló procedúrán kellett végigdöcögnünk. Két hét elteltével értesültünk az új Musaic firmware verzió elérhetőségéről, melyet letöltve máris sokkal könnyebb lett a telepítés.

Musaic MP5 multiroom hangrendszer hátlap

Tetszett, hogy a 3,5 mm-es Jack aljzatra küldött jelet azonnal, időeltolás nélkül képes volt megszólaltatni a Musaic. (A Sonos képes szétosztani zónajátszói között az analóg bemenet jelét, viszont a jelkésés miatt kompakt hangrendszerei nem használhatók úgy, mint egy soundbar.) Így kapunk egy zónajátszót, amely másodállásban számítógépünk vagy televíziónk hangrendszereként is használható.

Az internetrádió állomásokat épp olyan logikai rend szerint böngészhettük, mint a legtöbb többszobás hangrendszeren. Egyedül a kategóriák és a rajtuk belül felsorolt műsorok mennyisége keltett csalóka hatást, mivel így a szokásosnál sokkal kevesebb csatornát találtunk. Rövid idő elteltével rájöttünk, mindvégig ott lebegett előttünk szürkén a gyorskeresés funkció, mellyel bármilyen általunk jól ismert állomásra leszűkíthettük a lehetőségeket. Beállíthattunk négy, gyorsgombról elérhető rádióműsort, melyek előhívásához nem csak az applikáció, hanem a zónajátszók tetején lévő érintésérzékeny gombokat is használhattuk. E listát kibővíthettük még a további rádiócsatornák "kedvencekhez" adásával. A vetélytársakhoz hasonlóan a Musaic számára sem jelent gondot a helyi hálózaton tárolt, NAS-ról közvetített zenefájlok elérése, mi több, stúdió minőségű felvételekkel is megbirkózik.

Musaic App

Hangminőség

Az MP5 és az MP10 is hosszú ideig vendégeskedett szerkesztőségünkben, de tudásukról már az első zene megszólaltatásakor sikerült meggyőződnünk. A jól ismert referencia számokat elindítva nem kellett több néhány másodpercnél, hogy meghalljuk, a Musaic hangja tényleg jobb, mint amire számítottunk. Nem csak nagyot szól, mert manapság más nem nehéz kis méretből nagy hangnyomásszintet előállítani. Szépen is zenélt.

Musaic multiroom hangszórók

Paradox módon a szélessávú hangszórók számos korábban hallott, dedikált magassugárzóval felvértezett zónajátszóhoz képest is több és szebb magas frekvenciát tudtak produkálni. Egész szobát betöltő, testes hangot kaptunk nagy szórással és rengeteg részlettel. Némileg érezni lehetett, hogy honnan érkeztek a hangok, de mikor a Musaic felé fordultunk, a hangrendszer körüli, másfél-két méteres burokból rengeteg pezsgő, áramló részletet vettünk észre.

Karakterben nagyon-nagyon hasonló az MP5 és az MP10, ugyanakkor nem érdemes kis méretüket alábecsülni. Már a kisebb modell is elképesztő mennyiségű, ugyanakkor nagyon jól megfogott basszust produkált olyan hangerővel, ami egy szolidabb házibuliban, vagy egy 20-25 négyzetméter alatti alapterületű szobában kellemes és jóleső, még ha nem is mélyláda-szerű. Az MP10 erőlködés nélkül kiváltotta szerkesztőinkből a "wow-reakciót", tényleg nehéz volt ép ésszel felfogni, hogy egy ekkorka kis dobozból ennyire masszív és tömény basszusokat kapjunk, miközben a felsőbb frekvenciák is hallhatók, tiszták maradnak.

Ugyanakkor megelégedést váltott ki az ének és beszédhang reprodukció is. A 90.9 Jazzy egyik beszélgetős műsorát hallgatva hamar feltűnt, hogy a Musaic-ban kevésbé lappang az a digitális savanyúság, amit más zónajátszóknál hamar észrevettünk és a D osztály vagy a veszteségesen tömörített anyag számlájára róttuk. Persze, kritikus fülűek itt is érezhetik, hogy a rendszer alaposan karbantartja és doppingolja a frekvenciaspektrumot, de ettől még kristálytisztán értettük, amit a műsorvezető mondott, kicsit olyan érzésben részesülve, mintha a rádiósokkal egy szobában ülnénk. Magyarán nem csak Beethoven vagy Herbie Hancock, hanem egy sima podcast is tud szebben, élvezhetőbben szólni egy az átlagosnál jobb minőségű hangfalon.

Végszó

Mindent összevetve, találkoztunk apró logikátlanságokkal, vagy elsőre nem egyértelmű jelzésekkel a szoftver és a készülékek terén, de néhány nap alatt sikerült kiismernünk a Musaic rendszert, és ahogy telt az idő, egyre magabiztosabban, egyre növekvő nyugalommal tudtuk használni. Ettől függetlenül az applikációban még kisebb hézagok találhatók, melyek a megállás nélkül érkező firmware verziókkal szép lassan, úgy tűnik befoltozódnak. Célszerű lenne minden tulajdonosnak elolvasnia a felhasználói kézikönyvet (nem azt az A4-es papírt, ami a dobozban van, hanem amelyik a forgalmazó honlapjáról magyar nyelven letölthető), mert a rendszer ugyan próbál felhasználóbarát lenni, ilyen sok szolgáltatást megtalálni és kiismerni előzetes tájékozódást, időt igénylő folyamat.

Mindenesetre a Musaic tényleg remekül szól, ezért érdemes kipróbálnia azoknak, akik nem annyira a tipikus pufogó, multimédiás dübörgésre, hanem inkább tisztább, részletgazdagabb hangzásra vágynak, és gyakran hallgatnak hangszeres zenét is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.