Meze 99 Series fejhallgató kábel teszt

Kössünk bele, vagy kössünk vele?

2020. június 3., szerda, 14:50

Meze audio hifi fejhallgató kábel fejhallgatókábel Meze kábel fejhallgató kábel kábel teszt fejhallgatókábel teszt fejhallgató kábel teszt Meze kábel teszt

A gyártók sorban kalapot emelnek a minőségi kábelek előtt és beépítik azokat kínálatukba. A jobb vezetőanyag miatt azonban megemelnék a "standard" termékárat, ezért pl. a Meze külön megvásárolható extraként kínálja finomhangolásra szolgáló, ezüstözött kábelét az általunk is tesztelt 99 Neo vagy 99 Classics tulajdonosainak. És az sem kizárt, hogy más füleseken is élvezzék e jobb kábel által hozott hangzást. De mit hoz egyáltalán?

Meze 99 Series fejhallgató kábelekMeze 99 Series fejhallgató kábelekMeze 99 Series fejhallgató kábelMeze 99 Series fejhallgató kábelMeze 99 Series fejhallgató kábel Meze 99 Classics fejhallgatóMeze 99 Series fejhallgató kábel Meze 99 Classics fejhallgatóMeze 99 Series fejhallgató kábel Meze 99 Classics fejhallgatóMeze 99 Series fejhallgató kábelMeze 99 Series fejhallgató kábel Beyerdynamic Aventho Wired fejhallgatóMeze 99 Series fejhallgató kábel Beyerdynamic Aventho Wired fejhallgatóMeze 99 Series szimmetrikus fejhallgató kábelMeze 99 Series pentaconn fejhallgató kábelMeze Empyrean fejhallgató kábel

Kell a jobb kábel?

Természetesen csak a felhasználó igényeitől függ, hogy akar-e extra minőségű kábelre költeni, miután alapból kiadott egy nagy összeget fejhallgatóra. A Meze 99 Series kábelek azoknak készültek, akik logikusan az említett fejhallgatót birtokolják. A gyártó azokra is gondolt, akik a jelenlegi csúcsmodell Empyrean birtokosaként eszközölnének hasonló frissítést. Nekik a drágább, de még jobb minőségű (Furukawa ezüstözött réz vezetőből készült és akár 4-tűs XLR dugóval is rendelhető) kábel hozhat komoly előrelépést. Az Empyrean kábelre másik cikkben fogunk kitérni, most azonban a 99 Series kiegészítőjét érdemes tovább elemeznünk, hiszen nemcsak a neki szánt szériát érinti.

Meze Empyrean fejhallgató kábel

Mivel azonban más fejhallgatók (pl. egyes Beyerdyamic modellek) szintén tartalmaznak mono Jack aljzatot, nincsen elméleti akadálya annak sem, hogy eltérő gyártó termékéhez illesszék a "tuning" kábelt. Elméletileg tehát sok olyan fejhallgatóval használható a szóban forgó termék, amelyen mono Jack aljzat található, de a kompatibilitásról érdemes vásárlás előtt fizikai valójában is meggyőződni (előfordulhat, hogy a mono Jack aljzat valóban stimmel, de a gyártók néha szándékosan extra mélyedéseket vagy barázdákat tesznek elé/köré).

Meze 99 Series fejhallgató kábel

További okot adhat a gyáritól (azaz a füles mellé csomagolt darabtól) eltérő kábel vásárlására, hogy a felhasználó olyan forráskészüléket birtokol, amely alkalmas szimmetrikus meghajtásra. Az ilyen eszközök (többnyire USB DAC vagy DAP lejátszó) jellemzően 2,5 mm-es vagy 4,4 mm-es Pentaconn kimenettel nyújtanak az aszimmetrikus alternatívához képest kicsivel jobb hangminőséget. Nem véletlen, hogy a Meze 99 Series kábelek az említett csatlakozóval is rendelhetők. A kábel ára kb. 40 000 Ft, a 4,4 mm-es Pentaconn csatlakozóval kb. 45 000 Ft.

Meze 99 Series fejhallgató kábel

Küllem

A kábel nyolc, a rajta lévő stopper (Y-elosztó) elemtől pedig 2x4 érre bontva szállítja a jelet. A 4,4 mm-es Pentaconn kivételével a forrás felőli csatlakozó ródium bevonatú, amely az aranyhoz képest kevésbé kopik. A vezető ezüstözött réz, melyre rálátást enged az átlátszó PVC köpeny. A csatlakozók alumínium háza enyhe pezsgő árnyalatot idéz, így az összkép szinte ékszer jellegű. Lehet, hogy egyeseknek már túl hivalkodó ez a dizájn, ízlés dolga.

Meze 99 Series fejhallgató kábel

Használat közben

A kábel nemcsak fotón, hanem kézben tartva is érzékelteti, hogy tervezői figyelmességet szenteltek neki. Szerkezete kellően laza ahhoz, hogy használaton kívül feltekerve tárolni lehessen pl. a fejhallgató tokjában. Ugyanakkor tömege elhanyagolható, tehát biztosan nem fogja lehúzni, nehezíteni a fejhallgatót.

A tesztet Astell&Kern AK JR DAP segítségével végeztük. Meghallgattunk két zeneszámot (Cassandra Wilson - Red Guitar és ZZ Top - Blue Jean Blues), miközben a standard kábelről (természetesen jelszint változtatás nélkül és alapos bejáratás után) az ezüstözöttre váltottunk. A teszthez Meze 99 Classics és Beyredynamic Aventho Wired fejhallgatókat használtunk.

Meze 99 Series fejhallgató kábel Meze 99 Classics fejhallgató

Hangminőség

A 99 Classics-ról már korábbi tesztünkben is sok pozitív gondolatot fogalmaztunk meg. Hangját "csak" négycsillagosra értékeltük, de minden más aspektusban kifogástalannak találtuk az áráért cserébe. Az alap kábellel is jó teret rajzol, középső és magas frekvenciáiban egészen enyhe bizonytalanságok érzékelhetők, de nem vészes mértékben. Laza, áramló hangzása, zeneisége mellé kicsit puha, selymes érzet társul. A dobot és gitárt kicsit a nyakunkba tolta. Itt váltottunk át az ezüstözött kábelre.

Azonnal kapott egy kis extra fűszerezettséget a magas frekvenciás régió. A gitár (Cassandra Wilson számát hallgatva) fizikailag élénkebbnek, kirajzoltabbnak tűnt. Az ének kevésbé folyt rá a virtuális színpad szélső oldalaira, inkább középre terelődött. Ugyanakkor az énekesnő hangsávja tisztult is, mintha egy réteget hántottak volna le róla. A magashangok eleinte élesnek tűnhetnek, de néhány napos használattal (vagy IsoTek bejárató lemezzel) finomodik az eredmény.

A ZZ Top számot hallgatva, továbbra is az ezüstözött kábelnél maradva, korrekt transzparenciát, légies és finoman ábrázolt teret kaptunk. Az ének érdes és száraz karakterét jól kompenzálta a lágyabb, áramlóbb elektromos és basszus gitár. Szépen elkülönültek a hangsávok és megmaradt az a kellemes dinamikai megfontoltság, mint az előző számnál. Itt visszaváltottunk a standard kábelre. A visszafele váltás érzékletesebbnek bizonyult, jobban feltűntek az olcsóbb kábel által okozott hanyagabb magas frekvenciák és a levegősség érzete is csökkent. A basszus és a térszélesség viszont nem romlott. Az ének ismét kicsit szétkenődött és kevésbé maradt középen épp úgy, mint Cassandra Wilson zenéjében.

Meze 99 Series fejhallgató kábel Beyerdynamic Aventho Wired fejhallgató

A Beyerdynamic Aventho Wired már standard kábelével is kellemes, hosszútávon élvezhető hangot nyújtott. Érdekes módon itt inkább a basszust tette finomabbá, részletesebbé a Meze kábel. A fejhallgatóra jellemző puha érzet a jobb kábel hatására csökkent és a hangszerek rezgése szilárdabbá vált, de az alapvető karakter egyáltalán nem romlott vagy torzult negatívan. Tetszett, hogy olyan tulajdonságai erősödtek fel az Aventho Wired-nek, amelyek alapjáraton is előnyként jelentek meg, ugyanakkor az ezüstözött bevonatú vezető itt nem okozott zavaró magashang kiemelést.

Meze 99 Series szimmetrikus fejhallgató kábel

Végszó

Összességében a Meze 99 Classics az ezüstözött kábellel annyira transzparens teret és fegyelmezett dinamikát testesített meg, hogy e tulajdonságaival egyértelműen maga mögé utasította referenciaként tartott Sennheiser HD 600 (kb. 120 000 Ft) fülesünket is. Aki tehát csak azért nem vásárolja meg a HD 600-at, mert zárt fülest keres (a Sennheiser pedig nyitott) és a Sennheiser melegsége helyett több pontosságra és levegős érzetre vágyik, annak a magasabb ár ellenére ígéretes lehet a Meze 99 Neo (ha elfogadja, hogy a tér szellőssége egy nyitott rendszerhez képest picit csökken), természetesen az ezüstözött kábellel kombinálva. Igen, egy kategóriával jobb lett a 99 Classics, csak a szóban forgó kiegészítő által.

Ami pedig a kábelt, mint önálló fejlesztést illeti: azoknak javasolt, akik fedettnek, bizonytalannak gondolják fejhallgatójuk magas frekvenciáit és kicsit levegősebb, tisztább térhatást szeretnének. A lehetséges tulajdonosok tábora viszonylag szűk marad a specifikus monó Jack csatlakozó miatt, de ettől még tény, hogy a kábel minősége egyértelműen számít.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.