Magnat Prime One Bluetooth hangszóró teszt

2019. július 3., szerda, 17:05

Magnat audio hifi hangfal hangszóró Bluetooth hangfal Bluetooth hangszóró Magnat hangfal hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt Magnat hangfal teszt

A Magnatot Németországban, Kölnben alapították 1973-ban, és ma több mint 40 országban képviselteti magát. A vállalat hangszórókat, hangszórórendszereket, erősítőket és fejhallgatókat gyárt, valamint az autóhifi szektorban is jól ismert. 1978 óta a termékcsaládot folyamatosan bővítették és alkalmazkodtak a legmodernebb technológiákhoz, így jutottak el a vezeték nélküli megoldásokhoz, ahol jelenleg kettő termékkel képviselteti magát, mi a "nagyobb", Magnat Prime One Bluetooth hangszórót teszteltük.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóróMagnat Prime One Bluetooth hangszóróMagnat Prime One Bluetooth hangszóróMagnat Prime One Bluetooth hangszóróMagnat Prime One Bluetooth hangszóróMagnat Prime One Bluetooth hangszóróMagnat Prime One Bluetooth hangszóró hátlapMagnat Prime One Bluetooth hangszóróMagnat Prime One Bluetooth hangszóró

A Magnat Prime-ra keresztelte a családot, ahol a kisebbik, Prime Classic nevű tag is nagyon vonzón néz ki, külsejében egy régi rádióra hasonlít. A magasabb kategóriát a Prime One testesíti meg, ami százötvenezer forintért már természetesen egy magasabb régiót képvisel, várhatóan a minősége is jobb, a dizájn terén pedig a múlt helyett a jövőt választotta. Nem kell futurisztikus dologra gondolni, bármilyen berendezésű, de inkább modernebb lakótérbe passzol, és bizony remekül mutat.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró

A szürke és ezüstszín dominál, ami manapság, főleg a németajkú területeken nem is meglepő. A készülék felső lapja 10 mm-es alumínium, ami már eleve ránézésre ad egy bizonyos alapvető biztonságérzetet, és akkor még meg sem érintettük, ráadásul az elengedhetetlen kezelőszervek, úgymint üzembe helyezés, hangerőállítás, léptetés, lejátszás és pillanat-stop szintén itt érhetők el.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró

A tető a káros rezonanciák elvezetésében is nagy szerepet kap, ahogyan a négy láb, ami gumi és műanyag kombinációja, de a külső része kapott egy alumínium bevonatot. A lényeg viszont a kettő között van, ami tulajdonképpen egy MDF-ház, ami a megfelelő merevséget biztosítja, valamint az ezt védő és enteriőr szempontjából sem elhanyagolható szürke szövet, ami a beépített hangszórók munkáját semmiben sem gátolja.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró

Kettő darab 25 mm-es selyem magassugárzó, szintén kettő 83 mm-es mélyközép hangszóró végzi a dolgát, amit négy darab, összesen 80 watt teljesítményű digitális erősítő támogat, így könnyedén leadja a gyár által megadott maximális 50 wattos zenei teljesítményt. Amennyiben a hangszóróknál tartunk, itt érdemes megemlíteni az alulra behelyezett 130 mm-es mélysugárzót, ami egy passzív membrán, a reflexnyílást váltja ki. Költségesebb megoldás, mint egy luk és benne némi cső, viszont sokkal jótékonyabb, de ez majd kiderül a meghallgatás közben.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró

A Prime One Bluetooth rendszer, ráadásul annak a legújabb és legmagasabb szintű variánsát, a Primust használja. A zenei streaming ezen keresztül történik, a minőségért pedig a Qualcomm aptX audio szabványa a felelős, vállvetve a DSP szűréssel, ami által - a Magnat leírása szerint - olyan a prezentáció, mintha CD-t hallgatnánk. A 6 kg tömegű és 385x122x250 mm méretű Magnat Prime One természetesen 3,5 mm-es Jack révén fizikailag is összeköthető a jelforrással, a tápellátást pedig 230 voltos hálózatról kapja, tehát tényleg mobilis, mint ahogyan egy ilyen készüléknek lennie kell. A billenőkapcsolóval megoldott üzembehelyezőtől balra találunk még egy USB-portot is, amivel zenét ugyan nem juttathatunk a készülékre, viszont pl. a telefonunkat tölthetjük általa. Érdekes extra szolgáltatás, de amúgy logikus, hiszen elsősorban azt használjuk majd a vezérlésre, akkumulátora pedig idővel lemerül.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró hátlap

A Magnat Prime One rendszer beüzemelése roppant egyszerű. Amint kap egy kis áramot, elkezd villogni a frontoldali apró LED, miután pedig a Bluetooth csatlakozott és stabilizálódott, a fényforrás állandósul. A cég elég magasztos jelzőkkel illette a készülékét, minket pedig már a külseje alapvetően meggyőzött, ezért voltak elvárásaink a One-nal kapcsolatban, amelyek tulajdonképpen valóra is váltak.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró

Először a hétköznapokban is használt hifi állványunkra helyeztük és mobilunkról küldtünk rá zenét. Azonnal lehetett hallani, hogy bizonyítani szeretne, ahhoz pedig mindent bevet. A specifikációban megadott 38 Hz nehezen hihető, de az tény hogy nagyon határozott, erős és lüktető mélyeket kaptunk, viszont a túlvezérlésnek nyoma sem volt. Bárhogy emeltük a hangerőt nem tapasztaltunk torzítást, minden minőségű zene alatt megmaradt a hangkép egészségesnek, a passzív membrán pedig amellett, hogy serényen dolgozott, simította, kerekítette a basszust, tulajdonképpen eltüntette róla a kreált felesleget. Azt le kell szögeznünk, hogy ez a rendszer elsősorban hétköznapi, populáris zenékre lett kifejlesztve, és ezen a téren nem is lehetett benne csalódni. Nagyon agilisan viselkedett, fel akarta magára hívni a figyelmet, viszont nem úgy dolgozott, mint egy ütvefúró, hanem az arányokkal is foglalkozott. A hangszerek szépen kivehetők, gömbölyűek voltak, ahogyan a tér is, ami bőven megfelelt az egységesség kritériumának. Körülbelül három méterre voltunk a Magnattól, aminek egy 20 m2-es szobában kellett teljesítenie, és bizony nem jött zavarba. Miután a kapott eredménnyel teljesen elégedettek voltunk, csatlakoztattuk egy Jack-RCA kábellel a CD-játszónkhoz, az előadás pedig még kézzelfoghatóbb és egységesebb lett. Továbbra is maradtunk a dallamosabb, de igényes rockzenénél, hallgattunk Tina Turnert, Toto-t, Dire Straits-et, és minden egyes perc élvezetet okozott. Természetesen nem önálló komponensekből összeállított hifi rendszerhez mért elvárásaink voltak, ez butaság is lett volna, a vezeték nélküli rendszerek között azonban hozott egy olyan szintet, ami bőven megfelelt a 150 ezer forintos kategóriának. Az Prime One eddig szabad térben, tehát a falaktól bő két méteres távolságban szerepelt, mi kipróbáltuk egy polcon is, ahol kapott még némi segítséget is. Eddig sem volt hiányérzetünk, ezt követően sem lett, de a hangkép változott. A tér picit beszűkült, a mélytartomány viszont megnőtt, kicsit olyan volt, mintha ketrecbe zártuk volna a Magnatot. Nézzük az előnyét ennek a dolognak, hiszen egy házibuliban ez nagyon is jól jöhet, ráadásul a szórakozó fiatalok koordinálatlan mozdulatai okozta veszélyének sincs kitéve.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró

Bizony nagyon könnyű dolgunk van a Magnat Prime One rendszer ajánlásánál. Egy kézben bevihetjük a szobánkba, szintén akár egy kézzel kicsomagolhatjuk, beüzemelhetjük, majd használhatjuk. Pompásan néz ki, szerintünk ember nincs, aki valami kifogásolhatót találna rajta. A hangja roppant erős, vehemens, dinamikus, viszont az arányokat minden esetben megtartja, soha nem esik át a ló túloldalára. Hétköznapi, könnyebb zenékre bármilyen napszakban és bármilyen hangerőn feltétel nélkül ajánljuk, buliban pedig nem fog megijedni, ha talpalávalót kell szolgáltatnia. Mindenképpen Ajánlott Vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.