Magnat Prime One Bluetooth hangszóró teszt

2019. július 3., szerda, 17:05

Magnat audio hifi hangfal hangszóró Bluetooth hangfal Bluetooth hangszóró Magnat hangfal hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt Magnat hangfal teszt

A Magnatot Németországban, Kölnben alapították 1973-ban, és ma több mint 40 országban képviselteti magát. A vállalat hangszórókat, hangszórórendszereket, erősítőket és fejhallgatókat gyárt, valamint az autóhifi szektorban is jól ismert. 1978 óta a termékcsaládot folyamatosan bővítették és alkalmazkodtak a legmodernebb technológiákhoz, így jutottak el a vezeték nélküli megoldásokhoz, ahol jelenleg kettő termékkel képviselteti magát, mi a "nagyobb", Magnat Prime One Bluetooth hangszórót teszteltük.

A Magnat Prime-ra keresztelte a családot, ahol a kisebbik, Prime Classic nevű tag is nagyon vonzón néz ki, külsejében egy régi rádióra hasonlít. A magasabb kategóriát a Prime One testesíti meg, ami százötvenezer forintért már természetesen egy magasabb régiót képvisel, várhatóan a minősége is jobb, a dizájn terén pedig a múlt helyett a jövőt választotta. Nem kell futurisztikus dologra gondolni, bármilyen berendezésű, de inkább modernebb lakótérbe passzol, és bizony remekül mutat.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró

A szürke és ezüstszín dominál, ami manapság, főleg a németajkú területeken nem is meglepő. A készülék felső lapja 10 mm-es alumínium, ami már eleve ránézésre ad egy bizonyos alapvető biztonságérzetet, és akkor még meg sem érintettük, ráadásul az elengedhetetlen kezelőszervek, úgymint üzembe helyezés, hangerőállítás, léptetés, lejátszás és pillanat-stop szintén itt érhetők el.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró

A tető a káros rezonanciák elvezetésében is nagy szerepet kap, ahogyan a négy láb, ami gumi és műanyag kombinációja, de a külső része kapott egy alumínium bevonatot. A lényeg viszont a kettő között van, ami tulajdonképpen egy MDF-ház, ami a megfelelő merevséget biztosítja, valamint az ezt védő és enteriőr szempontjából sem elhanyagolható szürke szövet, ami a beépített hangszórók munkáját semmiben sem gátolja.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró

Kettő darab 25 mm-es selyem magassugárzó, szintén kettő 83 mm-es mélyközép hangszóró végzi a dolgát, amit négy darab, összesen 80 watt teljesítményű digitális erősítő támogat, így könnyedén leadja a gyár által megadott maximális 50 wattos zenei teljesítményt. Amennyiben a hangszóróknál tartunk, itt érdemes megemlíteni az alulra behelyezett 130 mm-es mélysugárzót, ami egy passzív membrán, a reflexnyílást váltja ki. Költségesebb megoldás, mint egy luk és benne némi cső, viszont sokkal jótékonyabb, de ez majd kiderül a meghallgatás közben.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró

A Prime One Bluetooth rendszer, ráadásul annak a legújabb és legmagasabb szintű variánsát, a Primust használja. A zenei streaming ezen keresztül történik, a minőségért pedig a Qualcomm aptX audio szabványa a felelős, vállvetve a DSP szűréssel, ami által - a Magnat leírása szerint - olyan a prezentáció, mintha CD-t hallgatnánk. A 6 kg tömegű és 385x122x250 mm méretű Magnat Prime One természetesen 3,5 mm-es Jack révén fizikailag is összeköthető a jelforrással, a tápellátást pedig 230 voltos hálózatról kapja, tehát tényleg mobilis, mint ahogyan egy ilyen készüléknek lennie kell. A billenőkapcsolóval megoldott üzembehelyezőtől balra találunk még egy USB-portot is, amivel zenét ugyan nem juttathatunk a készülékre, viszont pl. a telefonunkat tölthetjük általa. Érdekes extra szolgáltatás, de amúgy logikus, hiszen elsősorban azt használjuk majd a vezérlésre, akkumulátora pedig idővel lemerül.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró hátlap

A Magnat Prime One rendszer beüzemelése roppant egyszerű. Amint kap egy kis áramot, elkezd villogni a frontoldali apró LED, miután pedig a Bluetooth csatlakozott és stabilizálódott, a fényforrás állandósul. A cég elég magasztos jelzőkkel illette a készülékét, minket pedig már a külseje alapvetően meggyőzött, ezért voltak elvárásaink a One-nal kapcsolatban, amelyek tulajdonképpen valóra is váltak.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró

Először a hétköznapokban is használt hifi állványunkra helyeztük és mobilunkról küldtünk rá zenét. Azonnal lehetett hallani, hogy bizonyítani szeretne, ahhoz pedig mindent bevet. A specifikációban megadott 38 Hz nehezen hihető, de az tény hogy nagyon határozott, erős és lüktető mélyeket kaptunk, viszont a túlvezérlésnek nyoma sem volt. Bárhogy emeltük a hangerőt nem tapasztaltunk torzítást, minden minőségű zene alatt megmaradt a hangkép egészségesnek, a passzív membrán pedig amellett, hogy serényen dolgozott, simította, kerekítette a basszust, tulajdonképpen eltüntette róla a kreált felesleget. Azt le kell szögeznünk, hogy ez a rendszer elsősorban hétköznapi, populáris zenékre lett kifejlesztve, és ezen a téren nem is lehetett benne csalódni. Nagyon agilisan viselkedett, fel akarta magára hívni a figyelmet, viszont nem úgy dolgozott, mint egy ütvefúró, hanem az arányokkal is foglalkozott. A hangszerek szépen kivehetők, gömbölyűek voltak, ahogyan a tér is, ami bőven megfelelt az egységesség kritériumának. Körülbelül három méterre voltunk a Magnattól, aminek egy 20 m2-es szobában kellett teljesítenie, és bizony nem jött zavarba. Miután a kapott eredménnyel teljesen elégedettek voltunk, csatlakoztattuk egy Jack-RCA kábellel a CD-játszónkhoz, az előadás pedig még kézzelfoghatóbb és egységesebb lett. Továbbra is maradtunk a dallamosabb, de igényes rockzenénél, hallgattunk Tina Turnert, Toto-t, Dire Straits-et, és minden egyes perc élvezetet okozott. Természetesen nem önálló komponensekből összeállított hifi rendszerhez mért elvárásaink voltak, ez butaság is lett volna, a vezeték nélküli rendszerek között azonban hozott egy olyan szintet, ami bőven megfelelt a 150 ezer forintos kategóriának. Az Prime One eddig szabad térben, tehát a falaktól bő két méteres távolságban szerepelt, mi kipróbáltuk egy polcon is, ahol kapott még némi segítséget is. Eddig sem volt hiányérzetünk, ezt követően sem lett, de a hangkép változott. A tér picit beszűkült, a mélytartomány viszont megnőtt, kicsit olyan volt, mintha ketrecbe zártuk volna a Magnatot. Nézzük az előnyét ennek a dolognak, hiszen egy házibuliban ez nagyon is jól jöhet, ráadásul a szórakozó fiatalok koordinálatlan mozdulatai okozta veszélyének sincs kitéve.

Magnat Prime One Bluetooth hangszóró

Bizony nagyon könnyű dolgunk van a Magnat Prime One rendszer ajánlásánál. Egy kézben bevihetjük a szobánkba, szintén akár egy kézzel kicsomagolhatjuk, beüzemelhetjük, majd használhatjuk. Pompásan néz ki, szerintünk ember nincs, aki valami kifogásolhatót találna rajta. A hangja roppant erős, vehemens, dinamikus, viszont az arányokat minden esetben megtartja, soha nem esik át a ló túloldalára. Hétköznapi, könnyebb zenékre bármilyen napszakban és bármilyen hangerőn feltétel nélkül ajánljuk, buliban pedig nem fog megijedni, ha talpalávalót kell szolgáltatnia. Mindenképpen Ajánlott Vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.