LessLoss Firewall tápszűrők tesztje

Működő voodoo

2019. november 11., hétfő, 15:05

LessLoss audio hifi tápszűrő zavarszűrő LessLoss tápszűrő LessLoss zavarszűrő tápszűrő teszt LessLoss teszt

Minden hifista életében eljön a megvilágosodás pillanata, amikor először meghallja a különbséget szűrt és szűretlen, "szennyezett" tápellátás között. A LessLoss Firewall tápszűrői azonban még tapasztalt fül számára is tartogatnak meglepetéseket - méghozzá pozitív értelemben.

LessLoss Firewall tápszűrőkLessLoss Firewall tápszűrőLessLoss Firewall tápszűrőLessLoss Firewall tápszűrőLessLoss Firewall tápszűrőLessLoss Firewall tápszűrő

Bevezetés

A LessLoss szinte kizárólag kábelek illetve zavarszűrők gyártásával foglalkozik - ezekkel azonban igen magas szinten. Termékeiket leginkább magasabb kategóriás készülékekhez ajánlják, amit áruk is tükröz. A korábban tesztelt eszközök nagy megelégedésünkre szolgáltak, ezért bizalommal kötöttük be a kisméretű, fából készült FireWall-okat rendszerünkbe. A gyártó ezekből kétfélét kínál: az alap FireWall mellett még egy FireWall 64x nevű is kapható, közel kétszeres áron. A tápszűrők működési elve nehezen értelmezhető, a gyártó ún. skin-filtering technológiát alkalmaz ezekben, ugyanakkor a technológia részleteiben ismeretlen marad.

LessLoss Firewall tápszűrő

A komponenseket kriogenikus kezelésnek vetik alá, ami a gyakorlatban nagyon alacsony (kb. -150-180 Celsius fok) hőmérsékletre való hűtést jelent. Ennek köszönhetően a gyártó szerint megmarad a hang természetessége, nem vesznek el részletek és az áram által keltett zajokat, zavarokat maximálisan képes kiszűrni. A termék nem tartalmaz diódákat, sem tekercseket, sem más aktív alkatrészt, így specifikáció szerint bizony kétkedésre ad okot, hiszen ha nincs benne semmilyen "valós tevekénységet végző" komponens, akkor vajon mitől lesz képes megszűrni a hálózat zavarait? Illetve szintén csak kissé homályos magyarázatokat találunk az alap és a 64x verzió közötti eltérésekre is. A már említett tölgyfa dobozok minőségi, aranyozott bevonatú, tömör réz vezetővel készült IEC csatlakozókat kaptak, így ezek biztosan nem fogják elrontani a hangot. Az általános felhasználás szerint egy FireWall egységet szükséges bekötni a hálózati aljzat és az általunk használt elosztó közé. A gyártó azonban a maximális hatás érdekében ajánlja, hogy minden készülékünkbe kössünk be egy-egy FireWall-t. Nem tehettünk mást, mindkét kombinációt kipróbáltuk sőt, mivel a nálunk lévő egységek száma lehetővé tette, új kombinációt is kipróbáltunk: egy FireWall került az elosztó elé, majd egy-egy FireWall 64x minden eszközünkbe, közvetlenül a tápkábelt követően.

LessLoss Firewall tápszűrő

Megjegyzés: a LessLoss eredetileg kb. gyufásdoboz méretű, külön megvásárolható, készülékbe építhető modulként gyártotta a FireWall szűrőt. Azonban a felhasználók nem szívesen szedték/fúrták szét készülékeiket, hogy egy számukra ismeretlen hatású kiegészítőt beépíttessenek. Ráadásul az audiofilek (noha sokan közülük DIY beállítottságúak) nem biztos, hogy önszorgalomtól vezérelve állnak neki házilag tápszűrőt összeeszkábálni (hogy a végeredmény úgy nézzen ki, mint a ma taglalt tesztalanyok), ezért a különálló moduloknak nem voltak  népszerűek. A tölgyfa dobozos "plug and play" megoldást tehát a szükség szülte, a belsejében epoxi gyantába ágyazott szűrő elemek pontosan azt a funkciót töltik be, mint a korábban gyártott FireWall modulok.

Tesztkörnyezet

A LessLoss FireWall termékek ára erősen predesztinálja, hogy milyen értékű rendszerekbe kerülhetnek be. Esetünkben a három egység összértéke közel 500 000 Ft, amiből sokan teljes rendszert vásárolnak. Éppen ezért olyan láncba illesztettük, amiben nem túlzás ilyen kiegészítők használata: Parasound Zdac V.2 DAC, Naim Supernait 3 integrált sztereó erősítő - mindkettőbe került egy-egy FireWall 64x - és Monitor Audio Gold 300 álló hangsugárzók, természetesen minőségi kábelezéssel. A felépített lánc összértéke így már több millió forintra rúg, viszont ilyen környezetben már minden apróság számíthat és megjelenhet a hangban. Természetesen az egész rendszert sokáig járattuk, mielőtt elkezdtük volna a meghallgatást. Ebben az esetben szükséges volt olyan módszert alkalmaznunk, amivel kiderül egyrészt a FireWall-ok hatása, másrészt az alap és a 64x verzió közötti különbségek is. Lássuk tehát tapasztalatainkat a kis fadobozokkal!

LessLoss Firewall tápszűrő

Meghallgatás

Tesztünket azzal kezdtük, hogy az előbb említett, jól bejáratott kiépítésben meghallgattuk kedvenc zenéinket - nagyfelbontású forrásokból, mindig ügyelve, hogy a kiegészítő komponensek azonosak legyenek. Ezt követően prózai egyszerűséggel eltávolítottuk a FireWall-okat - és mélységesen megdöbbentünk. A hangkép azonnal mosottá vált, a tér összeesett és a felbontás is nagyot csökkent. Tetejébe még a középtartomány is fedetté vált, és a dinamika is megbicsaklott kissé. Általában hinni szoktunk fülünknek, de most kétségbe vontuk véleményüket. Így gyorsan visszakötöttük a láncba az előbbi egységeket, és megnyugodtunk: minden a helyére került, hatalmas a tér, remek a dinamika és így tovább. Szinte hihetetlen különbségeket tapasztaltunk, ami passzív eszközöktől nagyon is meglepő volt. Ugyanakkor néhány további próba után azt is megállapítottuk, hogy az aktív tápszűrő egységektől eltérően a LessLoss-ok nem módosítják a rendszer hangját, nem billentik ki az egyensúlyt semmilyen irányba, "saját hangjuk" gyakorlatilag nincs, egyszerűen csak mindenből többet és jobbat adnak, mintha nem használnánk őket. Sebaj, gondoltuk, akkor is be fogjuk bizonyítani, hogy az alap és a 64x verzió közötti különbség csak a cég profitorientált marketingeseinek fejében létezik. Nosza, bekötöttünk rendszerünkbe 3 db alap FireWall-t a már említett elrendezésben. Először a 64x verzió után próbáltuk ki így a rendszert és minden igyekezetünk ellenére be kell vallanunk, hogy valóban komoly különbség van a két modell teljesítménye között. Az alap verzió is megnöveli és pontosítja a teret, több dinamikát ad, illetve a középtartomány fedettségét is csökkenti. De akárhogy is igyekeztünk, miden egyes csere bebizonyította, hogy ha az alap egység mondjuk egy dimenziót ad a hanghoz, akkor a 64x verzió minimum kettőt, vagy kicsit többet. Nem tehetünk mást, el kell ismernünk: a LessLoss FireWall termékek bizony működnek, méghozzá kiválóan - és anélkül, hogy színeznék vagy egyensúlyából kibillentenénk rendszerünk saját, természetes hangját. A tápkábelek cserélgetésével még így is érhetünk el további eredményeket, így nagy sajnálatunkra nem járható út az olcsóbb tápkábel-drágább FireWall egység kombináció - az ár és a minőség itt lineárisan növekszik vagy csökken.

LessLoss Firewall tápszűrő

Meglepetés

Mivel a LessLoss FireWall egységek viszonylag hosszabb időt töltöttek nálunk és meg is szerettük tudásukat, napi zenehallgatás esetében is használtuk őket - nagy megelégedéssel. Így született egy teljesen véletlen eredmény, ami azonban talán a legnagyobb teljesítménybeli különbségre hívta fel a figyelmünket. Szeretett Parasound Zdac-unk és Sennheiser HD 600 fejhallgatónk esti hallgatása közben jutott eszünkbe, hogy bizony e kialakításban is érdemes lenne kipróbálni a FireWall-ok közötti különbségeket. Így gyorsan összevetettük a szűretlen áramot egy 64x-szel, és újabb döbbenet lett úrrá rajtunk: a FireWall teljesítménye itt még kézzelfoghatóbb és plasztikusabb lett, valamint még a sztereóképet is annyira pozitívan befolyásolta, amire eddigi tapasztalataink birtokában sem számítottunk. A legintenzívebb különbségek így mutatkoztak meg, talán most először hallottuk a HD 600 maximális képességeit. Olyan részleteket hallottunk, mint azelőtt soha, akkora térben, ami nem csak fejhallgatótól lenne meglepő. Nyitottabb, szellősebb lett a hang, de dinamikáját és basszusait is megtartotta. Gyakorlatilag tökéletes, kifogástalan megszólalást értünk el, természetesen az adott kategórián belül gondolkodva. Ezután még a tápkábelt is cseréltük: egy IsoTek EVO3 Premium helyett kötöttük be a Nordost Frey-t, és megint csak döbbenetes különbséget hallottunk, de ez egy másik teszt témája lesz.

LessLoss Firewall tápszűrő

Összegzés

A LessLoss FireWall tápszűrők - és különösen a nagyobb, 64x verzió - óriási meglepetést okoztak. Általános probléma tápszűrők esetében, hogy nagyban módosítják a rendszer hangját, és a zavarszűrésen túlmenően, sajnos nem pozitív irányban. Ez a probléma a FireWall termékek esetében nem áll fenn, hanem kifejezetten jó hatással vannak a hangra, hiszen módosítás nélkül képesek megszűrni a szennyezett áram által keltett zajokat. Ezen túlmenően pedig növelik a teret - és különösen a térmélységet - valamint tisztábbá, precízebbé teszik a sztereóképet. Minden fedettséget eltávolítanak a hangból és a dinamika is profitál használatukból. Összességében ténylegesen elmondható, hogy egy kategóriával megemelik a rendszer hangját, ez pedig mindenképpen elgondolkodtató még annak tudatában is, hogy áruk kifejezetten borsosnak mondható. Utóbbi tulajdonságuk miatt csak a Kiváló Termék minősítést adhatjuk nekik, ezt viszont magától értetődően tesszük.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.