LessLoss DFPC tápkábelek tesztje

2013. március 20., szerda, 11:10

LessLoss DFPC LessLoss kábel kábel teszt LessLoss Original LessLoss Signature audio hifi high-end hifi kábel audio kábel tápkábel hálózati kábel

A LessLoss név kitalálásához jókora adag ravaszságra lehetett szükség, annyira hasonlít a veszteségmentes szó angol megfelelőjére (lossless), hogy akár össze is keverhető. Aki valaha látta leírva, vagy hallotta, elfelejteni biztosan nem fogja, mivel egyre népszerűbbek a lossless audio formátumok, minden zeneszerető rendszeresen találkozik velük. Igény van a jó hangminőségre, napról napra kevesebben érik be a veszteséges (lossy) MP3-mal és hasonlókkal. Ugyanakkor a kiváló hangzás eléréséhez magasabb minőségi osztályba tartozó lejátszók és erősítők kellenek, amiket el kell látni árammal és egymáshoz is csatlakoztatni kell azokat. Ehhez kínál megoldásokat a LessLoss.

LessLoss DFPC Signature és Original tápkábelekLessLoss DFPC Signature tápkábelLessLoss DFPC Original tápkábelLessLoss DFPC Original tápkábelLessLoss DFPC Signature tápkábelLessLoss DFPC Original tápkábel USALessLoss DFPC Signature tápkábel USALessLoss BlackbodyLessLoss Firewall táp kondicionálóLessLoss Firewall táp kondicionálóLessLoss DFPC Signature tápkábelSchuko OyaideLessLoss DFPC kábelekLessLoss DFPC kábelek fűzése

A LessLoss a Baltikumban, Litvániában, annak második legnagyobb városában, Kaunasban alapított cég. Európának arról a vidékről keveset hallunk mostanában, pedig velünk, magyarokkal egy napon csatlakoztak az EU-hoz. Louis Motek (eredeti neve Liudas Motekaitis) hozta létre a vállalkozást, aki zenész családból származik, már gyermekként sikeres zongorista, de később mégis inkább a szaxofont választotta, azon játszott big-bandekben, nagyzenekarokban, népzenei formációkban, majd közel 10 évig a Pro Tools stúdióban dogozott hangmérnökként. Ennek során ismerkedett meg a high-end világgal, amely szinte magába szippantotta. A másik tervező Vilmantas Duba villamosmérnök, litvániai és kaliforniai stúdiókban egyaránt dolgozott, mint technikus - ám saját bevallása szerint mindig is az elektronikai alkotó munka jelentette számára a legnagyobb élvezetet. Már tíz éve tervez D/A átalakítókat, hangstúdióknak és audiofil zeneszeretőknek egyaránt. Így azután nem csoda, ha a LessLoss vezető mérnöki székében kötött ki.

A kínálat, ahhoz képest, hogy egy hálózati kábellel indultak, mára bőségesnek mondható: DFPC (Dynamic Filtering Power Cable) Original és Signature sorozata, Firewall áramkondicionáló, az Anchorwave család hangfal-, RCA és XLR interkonnekt kábelei, digitális koaxiális S/PDIF és AES/EBU kivitelben. A fantasztikus és futurisztikus Blackbody, a Tunnelbridge, egyre szaporodó termékválaszték, nagy szakértelem, rengeteg háttérmunka és kutatás, manufakturális gyártás! És ezek csak kiegészítői egy rendszernek, bár szerepük meghatározó. Mindannyiunk hatalmas megdöbbenésére, pár hete hangfalak is felkerültek a palettára, mindjárt kétféle változatban, de egyformán high-end minőségben és ahhoz illő árazással. Amikor megláttuk őket a honlapon, csak meresztgettük a szemeinket és egyből azon kezdtük törni a fejünket, miként juthatnánk hozzá 1-1 tesztpéldányhoz.

A LessLoss kínálatának részletes bemutatást a DFPC tápkábelekkel kezdjük, azzal találkoztunk elsőként és szerelem lett első hallásra. A litván szakemberek kezdetben nem akartak sokféle terméket gyártani csak egy tápkábelt, de valami különlegeset. Azóta rájöttek tudnak ők annál jobbat is, így hát elkészült a továbbfejlesztett változat, a Signature. Ezek után persze a régi kábelt is meg kellett jelölni így az eredeti DFPC megkapta az Original utónevet. Azt is ki szeretnénk deríteni, hogy a Signature megéri-e a többletkiadást, tényleg jobb hangzást hoz ki a készülékekből?

LessLoss DFPC Original tápkábel

A megnevezés DFPC jelentése Dynamic Filtering Power Cable - melyet nem érdemes magyarra fordítani - hacsak a második felét a hálózati kábel kifejezést nem. Ez a koncepció valójában a kábelek negatív tulajdonságából, a nagyfrekvenciás jelek továbbítását akadályozó skin-hatásból húz hasznot. Segítségével a kábel szűrőként fog viselkedni a rádiófrekvenciás zavarokkal szemben. A vastag tömör vezetőér viszont nagyon jó az 50 Hz-es hálózati váltakozó áram továbbítására, a nagy energiaigényű készülékek ellátására. Az induktivitás a trafóba, a kapacitás a kondenzátorba való, a fonott szerkezet ezek minimalizálását célozza. A hálózati kábel feladata az energiaáramlás tökéletes megvalósítása a hálózatból a készülékbe. A szűrő szerepe a hangzást negatívan befolyásoló külső zavarok - elsősorban a nagyfrekvenciás jelek készülékünkbe jutásának megakadályozása. A LessLoss DFPC mindkettőre képes. A kábel kristályszerkezete is igen fontos, mely az alapvető fizikai paraméterekben csak minimális mértékben mutatható ki, ám annál inkább észlelhető a tonalitás, a részletező képesség, a torzítás és a zaj - mint hallható minőségi paraméterek befolyásoló tényezőjeként. A LessLoss technológiája a FlowFlux nevet kapta, a gyártás során mélyhűtési és újramelegítési ciklusokkal biztosítják az ideális egykristályhoz minél közelebb álló anyagszerkezeti tulajdonságokkal bíró vezetőszál kialakítását. A vezetők elrendezése fonott szerkezetű, minimalizálva az induktív és kapacitív paramétereket. A kábel végére szerelt csatlakozók is egyforma, Oyaide gyártmányok mindkét esetben, oxigénmentes foszforbronz érintkezőkkel. A műanyag sem hétköznapi összetételű: üvegszál erősítésű polibutilén-tereftalát (PBT). A LessLoss gurujai 20 különféle villás- és IEC dugót rendeltek a világ minden tájáról, azok közül választották ki a szerintük legjobbat, az Oyaide 079 típusát. Ezek önmagukban megérnének egy misét, illetve cikket.

Schuko Oyaide

Az új kábel tulajdonképpen az eredeti DFPC konstrukcióján alapszik csak még több tudományt tettek bele! A két tápkábel szerkezeti felépítésének egyik alapvető különbsége, hogy míg az Original 3 db 6 mm2 keresztmetszetű vezetőt tartalmaz, addig a Signature-be egy negyedik, vékonyabbat is fontak. A három vastag drótból kettő a fázist, egy a nullát továbbítja, a negyedik 4 mm2 keresztmetszetű vezető a földelés. Az sajnos nem derül ki a leírásból, hogy milyen megfontolásból választották ezt. Hiszen amit az egyik végén betöltünk, az ki is folyik a másikon - mármint az áram - tehát a fázis és nulla vezetőn folyó áram megegyezik, ami azonos keresztmetszetű vezetőt feltételez.

LessLoss DFPC kábelek fűzése

Itt picit el kell kanyarodnunk a kábelektől a LessLoss másik csodaszerkentyűje irányába, ami a Blackbody környezeti tér-kondicionáló - hamarosan kipróbáljuk - melynek működése a kvantum elektrodinamika elvein alapul. A fejlesztés tapasztalatait használták fel a Signature kábelben is, ám hogy miként, annak pontos magyarázatát - nyilvánvaló okokból - hétpecsétes titokként kezelik a gyártó munkatársai.

LessLoss Blackbody

Több helyen, többféle rendszerben, mindannyiszor 3-4 fős hallgatóság társaságában próbálgattuk a LessLoss tápkábelek hangzásra gyakorolt hatását. Volt köztük néhány-százezer forintos hétköznapi összeállítás és sokmilliós high-end is: például Mark Levinson, Primare, Norma Audio lejátszók és erősítők, YG hangfalak. A kábeleket villásdugóját fali aljzatba, olcsó műanyag, valamint csúcsminőségű Isotek és Furutech elosztókba, és nem utolsó sorban a LessLoss Firewall táp harminizátorába is dugtuk. A szokásos gyári tartozék vezetékekhez képest minden esetben egyértelmű és pozitív változást okoztak a DFPC fonatok. A teszkógazdaságos plasztik lomot csak a különbség érzékeltetése és elrettentő példa kedvéért vetettük be, hifis használatát semmi szín alatt nem javasoljuk!

LessLoss Firewall táp kondicionáló

Az elképesztő mértékben megnövekedett dinamika mellett a sztereó tér sokkal áttetszőbb, tisztább, a hangforrások lokalizációja precízebb. A sokféle énekszólam elkülöníthetőbbé vált, ha éppen ahhoz volt kedvünk a zene harmonikus egységének élvezete közben, vagy helyett. Itt is szembeötlik a térhatás precizitása. A lecsengések vetekednek a membránrepesztő tranziensekkel.

A sztereó színpadon az Original kábel sokkal előrébb hozta az énekesnőt, ellentétben a Signature-rel amely valamivel hátrább helyezte. Azt nem tudjuk eldönteni, melyik áll közelebb a valósághoz, ahhoz ott kellett volna lennünk a felvétel helyszínén. Ami tény, a Signature a zenekart és az énekesnőt életszerűbb térben szólaltatta meg. Járulékos hatásként tapasztaltuk a részletezettség határozott fokozódását és kifinomultságát.

Ezek után a kipróbáltuk a kábeleket SIM2 C3X 1080 projektorhoz csatlakoztatva is. A képminőségen olyan mértékben változtatott, méghozzá egyértelműen pozitív irányban, mintha másik, legalább egy kategóriával drágább és jobb lejátszót iktattunk volna a rendszerbe. Azóta a lejátszó kapott egy speciálisan hozzá tervezett tápegységet, ami szintén LessLoss Signature kábelen keresztül szippantja magába a 230 voltot.

LessLoss DFPC Signature tápkábel

A hifisták körében elterjedt a készülékek modifikációja, tuningja. Aki már végzett ilyet, mondjuk beépített egy jobb minőségű kondenzátort, vagy valamilyen speciális tekercset egy hangváltóba, esetleg cserélgetett többféle gyártmányú és minőségi kategóriájú tranzisztort vagy műveleti erősítőt annak már határozott tapasztalatai lehetnek, hogy mennyire érzékeny és összetett egy készülék, egy rendszer hangzása. Akik készülékeket terveznek, fejlesztenek, azok több napig mesélhetnének érdekes tapasztalatiakról, hogy mennyire bonyolult feladat egy erősítő alkotóelemeinek összeválogatása az adott hangzásideál elérése érdekében. A LessLoss DFPC kábeleket meghallgatva - a fent említett ismeretanyag birtokában - kicsit értetlenül állunk a hallottak és látottak előtt. Egyszerűen hihetetlen, hogy ilyen mértékű változásokat hozzon "egy" - hosszát tekintve 2 méternyi - hálózati kábel. Ráadásul ez a hangzásvilág a Signature bekötésével sokkal közelebb áll a rendszer megszokott, saját hangjához, mint az Original változat esetében.

A konklúzió tehát az, hogy a jobb hangért többet kell fizetnünk, de ebben nincs semmi meglepő. A 230 volttal üzemelő audiovizuális készülékek mindegyike profitál abból, ha DFPC kábellel tuningolják, de a javulás mértéke, rendszerfüggő, tehát jelentősen eltérhet, ezért vásárlás előtt érdemes sajátunkban kipróbálni. Utána lehet csak eldönteni, megéri-e kiadni érte a - valljuk be - nem csekély pénzmennyiséget.

Szerintünk a Kiváló Termék díjat mindenképpen megérdemlik a LessLoss DFPC tápkábelek, ehhez kétség nem férhet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.