KEF MUO Bluetooth hangszóró teszt

Kompakt finomság

2018. április 24., kedd, 22:35

KEF audio hifi hangfal hangrendszer hangszóró KEF hangfal KEF hangszóró Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal Bluetooth hangrendszer KEF teszt hangfal teszt hangszóró teszt hangrendszer teszt KEF hangfal teszt Bluetooth hangszóró teszt

Kicsi, elegáns, finom, és nem Raffaello, mi lehet az? Ilyen találós kérdést tehetnénk fel a KEF MUO-ról, mely az angol hangsugárzó specialista cég első, mégis jól átgondolt kikacsintása a Bluetooth hangrendszer kategória felé.

Egyértelműen KEF

A Bluetooth hangszóró piac finoman szólva is telített, ezért a KEF emberei abban bíztak leginkább, hogy a dizájnt illetően akkor járnak legjobban, ha önmagukat adják. Pontosabban, ha ahhoz fordulnak, akiben korábban sem kellett csalódniuk. Így történt, hogy a MUO formatervéért Ross Lovegrove felel, ugyanaz a személy, akinek a világ legtehetősebb hifi őrültjei az embernagyságúnál is magasabb, ikonikus MUON hangsugárzókat köszönhetik.

KEF MUO Bluetooth hangszóró

Míg azonban az iparművészeti műremeknek nyilvánítható két MUON árából hétszobás kertesházat veszünk vidéken, addig a kis MUO kb. 70 000 Ft-ért vásárolható meg, ráadásul hordozható is. Ha a szolidan gravírozott embléma elkerülné figyelmünket, akkor a márka kedvelői felismerhetik Ross Lovegrove munkásságát többek közt a hangszórórács MUON-t idéző alakjából is. De mit kapunk még? Alumínium házat, 12 órás üzemidőt, a Uni-Q technológia által inspirált, kétutas koncentrikus hangszórót és sztereó párosítási lehetőséget (két MUO gombnyomásra összehangolható egymással).

Küllem

Az alig egykilós tömegű hangrendszer csinos és a maga módján letisztult, az alumínium és a Ross által frappánsan tri-oválisnak nevezett keresztmetszet a szemnek és a kéznek is kellemessé teszik a termék használatát. Felülete épp olyan sima és igényes, mint a Macintosh számítógépeké. Tetszés szerint használhatjuk állítva vagy fektetve, mindkét esetben csúszásgátló gumin áll meg a ház. A kezelőszervek kiosztása hasonlóan minimalista. A ki/bekapcsoló egyben töltöttségjelző is, rajta kívül még egy párosításra és két jelszint (hangerő) állításra szolgáló gombot találunk.

KEF MUO Bluetooth hangszóró

Használat

A specifikációban közölt 10 méteres hatókör reális, emellett 2 forráseszközt képes szimultán felismerni a MUO, memóriájában legfeljebb 8-at tárol el. Bluetooth profilja 4.0 és aptX-kompatibilis, emellett egy 3,5 mm-es Jack csatlakozó is található rajta. Androidos okostelefonunkat vezeték nélkül párosítottuk vele, de próbaképpen jobb minőségű fájlokat is lejátszottunk számítógépről, átváltva Jack kábeles kapcsolatra.

A gyártó videójában megemlítik, hogy vízszintes elhelyezés esetén csak a jobboldali (2 db 50 mm-es Uni-Q hangszóró található benne) egység dolgozik (ezzel kikerülve olyan torzító tényezőket, amik más Bluetooth rendszereknél az egyenletes szórást gátolják), nekünk valamiért függőleges pozícióban sem akart magas frekvenciákat szolgáltatni a balos, de ettől még nem keseredtünk el, mert hangerőben és tisztaságban így sem volt hiány. Apropó, az egyetlen dolog, amit egyesek hiányolhatnak majd, az egy védőtok megléte, ilyet is kínál a KEF, mágneszáras bőrborítás képében, de csak opcionálisan megvásárolható tételként.

KEF MUO Bluetooth hangszóró

Hangminőség

Magasra tették a lécet a korábban általunk kipróbált Bluetooth hangrendszerek és a 70 000 Ft-os árcédulát figyelembe véve magas elvárásaink voltak. A basszusokat leszámítva minden várakozásnak megfelelt a kis MUO és a szórást illetően meglepetést okozott. Tetszett, hogy szinte bárhova sétáltunk a szobában szinte semmi (vagy csak minimális, nem számottevő) veszteség történt a magas frekvenciákban. Emellett annak is örültünk, hogy a kis hasáb karakterében felfedeztünk valami meg nem nevezhető kis hagyatékot a KEF-re jellemző stílusból, utóbbit csak az ismerheti, aki hallgatott már mondjuk Q sorozatú hangsugárzókat.

KEF MUO Bluetooth hangszóró

Egyetlen MUO-val értelemszerűen nem várható el nyílt, széles hangkép és kíváncsiak is voltunk, hogy vajon hogyan szólnának tesztzenéink két dobozkával. Mindenesetre a szórás egyenletesebb és telítettebb volt, mint más, hasonló méretű Bluetooth hangrendszereken. A magas frekvenciákat harsányság nélkül, finoman tagolta a MUO, a középső hangokon érezni lehetett némi tömörítést a Bluetooth miatt, valamint a basszus is le volt korlátozva valamennyire, de legalább ésszerű terhelésen testes, kellemes ütemeket kaptunk, amelyek nem nyomták el a felsőbb frekvenciákat. Az AC/DC-től Chopin-ig tisztességesen dolgozott a kis rendszer, áradt belőle a zeneiség annak ellenére, hogy meg kellett küzdenie a fizika korlátaival és Bluetooth-on keresztül hallhatóan kicsit szűkített sávszélességgel kellett boldogulnia.

KEF MUO Bluetooth hangszóró

Végszó

A KEF MUO 15 W-os erősítésével és két szélessávú hangszórójával (még ha a köztük csücsülő passzív radiátort is számításba vesszük) nem nyújt olyan erőteljes mélyhangokat és nagy terhelésen nem olyan magabiztos, mint a hasonló összegbe kerülő, vagy picivel drágább vetélytársak. Figyelembe kell venni viszont, hogy érezhető hangjában a KEF kéznyoma, a hosszan hallgatható hangot nem tompítással, hanem finomsággal párosítja, emellett a dizájnt sem érheti rossz szó. Akkubank funkcióval Ajánlott Vétel cédulát aggatnánk rá, de még anélkül is biztos, hogy lesznek, akik elégedettséggel fogják használni, az átlagnál kicsit magasabb ártól függetlenül.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.